• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Nieuwe items in onze Sale! Shop met kortingen tot wel 50% 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Woestijnroos Steen Kopen

Woestijnroos, gipsroos, of ook wel zandroos genoemd, wordt gezien als een bijzondere steen. Dit vanwege het vormingsproces dat plaatsvindt in de woestijnen van onder andere Mexico en Marokko. De steen, of eigenlijk een cluster van stenen, kan groeien tot enkele honderden kilo’s. Vooral verzamelaars willen graag de woestijnroos steen kopen om aan hun collectie toe te voegen. Het is daarom ook een kristal met meerdere verhalen.

Vormingsproces van Woestijnroos Steen

De steen wordt gevormd in woestijnen over de hele wereld. De structuur van woestijnroos ontstaat door een proces genaamd capillaire werking– water dat tegen de zwaartekracht in stroomt. Grondwater komt hierbij door haarfijne buisjes in het woestijnzand omhoog. Het water verdampt in een fractie van een seconde door de enorme woestijnhitte. Door de mineralen die overblijven, bariet of gips, en zandkorrels is de woestijnroos steen ontstaan.

Zo ziet de Steen eruit

Woestijnroosjes zijn veelal rond gevormd, met een structuur die op rozenblaadjes doen lijken. De verschillende tinten bruin en beige komen bij de plattere varianten beter tot zijn recht. Dit komt doordat de doorzichtbaarheid van de steen dan beter te zien is.

Is Woestijnroos Edelsteen?

Het is moeilijk te zeggen of de woestijnroos onder de categorie edelstenen of juist mineralen hoort. In zekere zin is het geen steen, maar ook geen zuiver mineraal. Woestijnroos is een vorm van seleniet, wat een mineraal is. Toch wordt woestijnroos over het algemeen gecategoriseerd onder edelsteen soorten.

Woestijnroos is een Gipskristal

De fijne steen bestaat voor een groot deel uit het mineraal gips of bariet, waardoor het ook wel een gipskristal genoemd wordt. De kleur ligt altijd tussen het beige en bruine in, maar bij aanwezigheid van veel ijzeroxide krijgt het een roestige kleur. De kleur en de vorm van woestijnroos verschilt ook per land waar de stenen gevonden kan worden. Dit zijn landen als Mexico, Marokko, Australië, Griekenland, Tunesië, Algerije en de Verenigde Staten.

Vindplaats van Woestijnroos Steen

Woestijnroos steen vormt zich in de woestijn, wat een volgens velen een bijzonder mooi plaatje op kan leveren. De kleinere stenen zijn vrij makkelijk te vinden. Grotere varianten van de steen, die uit één stuk bestaan, worden gezien als zeldzaam. Doordat de stenen kriskras over elkaar heen kunnen groeien ontstaan er al snel exemplaren van enkele honderden kilo’s.

Formaat van de Steen en Clusters

In diameter is een gemiddelde woestijnroos ongeveer 1.3 tot 10 cm groot. De grootste ooit gemeten was 43 cm in doorsnede en 25 cm in lengte. Dit ging om één stuk steen met een gewicht van 57 kilogram. Er bestaan ook clusters van deze steensoort. Ze groeien dan over elkaar heen en kunnen daardoor grotere stenen worden. Deze woestijnroos clusters zijn gevonden in een lengte van ongeveer 99 cm en met een gewicht van 454 kilogram.

Woestijnroos Steen is Moeilijk te Bewerken

De kleinere stenen worden het meest verkocht als losse grove steen. Ze zijn moeilijk te bewerken vanwege de gipsachtige structuur. Daarom wordt woestijnroos niet vaak in een sieraad verwerkt.

Woestijnroos Steen en Water

De woestijnroos kan niet gereinigd worden. De de steen lost op als hij in contact komt met water. Daarom is hij ook niet geschikt voor het maken van edelsteen water. Woestijnroos steen wordt daarentegen wel gebruikt voor het maken van een zogezegd geneeskrachtig of helend bad. De steen wordt in dit geval gebruikt als een soort bruisbal dat langzaam oplost in warm water.

Spirituele kenmerken en Woestijnroos Werking

Gipskristallen zijn over het algemeen vrij kwetsbare stenen, zo ook woestijnroos. Laat het nou wel dé steen zijn die veelal wordt gebruikt bij oefeningen om te aarden. Termen als flexibiliteit, beweging, stabiliteit en bescherming worden vaak geassocieerd met deze steen. Voor een kwetsbare steen heeft het voor veel mensen een verstevigende spirituele werking.

Woestijnroos Steen Betekenis

Aarden betekent gewenning oftewel het ergens prettig gaan vinden en met de aarde verbinden. Dit kan weer resulteren in meer rust, balans en meer ruimte voor inzicht. Men maakt gebruik van woestijnroos als hulp bij het doorbreken van oude denk- en gedragspatronen. Daarom hoort woestijnroos volgens het Boeddhisme ook bij het element wind, dat beschreven wordt met de woorden duwen en repulsie. Uiteindelijk valt dit alles weer samen in het woord ‘weerstand’, wat een samenvatting kan zijn voor deze steen. De steen hoort daarnaast bij het hartchakra en staat symbool voor liefde voor jezelf en de medemens. Ook hoort hij bij het kruinchakra, dat symbool staat voor bewustzijn en inzicht.

Reinigende Eigenschappen van het Gipskristal

Wanneer je een woestijnroos steen in huis hebt, hoef je geen moeite te doen om hem te reinigen en op te laden. Volgens velen doet deze slimme steen dat namelijk helemaal zelf. Met zijn zogezegd zelfreinigende eigenschappen wordt hij ook veel gebruikt voor het opladen en reinigen van andere stenen. Woestijnroos zou zichzelf opladen, maar het kan geen kwaad om hem zo nu en dan in het maanlicht te leggen. Naast het reinigen van andere edelstenen wordt hij ook gebruikt bij het reinigen van de aura oftewel ons energieveld. Volgens sommigen reinigt de energie vanuit de aarde onze aura.

Geboortesteen Woestijnroos

Elke steen kan worden gekoppeld aan een maand en sterrenbeeld. Zo is woestijnroos de steen voor de maand mei, wat haar een echte lente-vriend maakt. Volgens de astrologische benadering is de steen dan ook bedoeld voor de mensen met het Sterrenbeeld Stier of het Sterrenbeeld Tweeling.

Woestijnroos als decoratie

Eeuwen geleden werd de woestijnroos steen al bewonderd door de Egyptenaren. Zo zijn in het graf van Toetankhamon veel van deze stenen rozen gevonden. Woestijnroos kan worden gezien als een bijzondere steen vanwege de niet veel voorkomende samenstelling en haar uiterlijk. Een opvallende steen om als decoratie te gebruiken. Kleine variaties kunnen geplaatst worden bij andere stenen in bijvoorbeeld een abalone schelp, die erg sterk en stevig zijn. Grotere varianten zijn natuurlijk op zichzelf al een eye-catcher. Ook woestijnroos als sieraad is een optie, maar over het algemeen moeilijk verkrijgbaar.

Meer weten over Edelstenen en de mogelijkheden?

Bij Spiru zijn edelstenen in vele soorten, vormen en kleuren beschikbaar. Woestijnroos kopen kan als losse steen en als sieraad. Edelstenen worden veel gedragen als sieraad, bijvoorbeeld als gepolijste hangers. Ook kun je de steen seleniet kopen bij Spiru, waar woestijnroos een vorm van is. Spiru biedt ook vele andere ruwe edelstenen zoals de steen bariet. Meer weten over edelstenen? Lees bijvoorbeeld onze blog Welke edelsteen past bij mij.