• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

SUMMER SALE! Ontdek 400+ items met kortingen tot 50% ☀️ >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Pyriet

20 producten
Sfeerfoto's

Pyriet Kopen

Pyriet wordt ook wel fool’s gold ofwel het goud der dwazen genoemd. Aan de buitenkant lijkt het op goud. Het is messing geel met een roodachtige metaalglans vanwege oxidatie. In sommige vormen wordt het voor het gemak vergeleken met een prop aluminiumfolie. Het is het meest voorkomende zwavel leverende mineraal. Je kunt Pyriet ruw kopen of bewerkt in Pyriet sieraden, zoals een pyriet armband of pyriet hanger. Soms wordt Pyriet in kwarts verkocht.

Pyriet Steen Betekenis

De betekenis van Pyriet is afgeleid van de Griekse woorden pyr, wat ‘vuur’ betekent, en pyrites lithos (‘vuursteen’). Door met deze edelsteen op vuursteen of een andere pyriet te slaan, komen er vonken vrij waar vuur mee gemaakt kan worden. De pyriet betekenis verwijst hiernaar.

Andere Benamingen van de Edelsteen

In Nederland heeft de steen vele verschillende namen. De edelsteen wordt ook wel kattengoud of apachengoud genoemd, omdat de steen een belangrijk onderdeel was in de traditie van de Indianen, die hem voor goud hielden. Oorspronkelijk is Apachengoud een verzamelnaam voor Pyriet, Chalcopyriet en Pyriet Agaat. Andere, minder bekende namen zijn zwavelkies, ijzerblende of ijzerkies. Kies en blende zijn eigenlijk Duitse benamingen voor zwavelverbindingen met een metaal. Ook Markasiet is een naam die voorbij komt en twee mogelijke verklaringen kent. Het kan verwijzen naar de vindplaats Markhashitu, een provincie in het noordoosten van het oude Perzië. Een andere verklaring is dat het is afgeleid van het Arabische woord marqasita, dat is afgeleid van het Akkadische woord marhasu (‘pyriet’). Eigenlijk is Markasiet een nauw verwant materiaal, maar deze is nauwelijks te onderscheiden van Pyriet.

De Geschiedenis van de Edelsteen Pyriet

In de prehistorie werd de steen als vuursteen gebruikt. De mensen gebruikten pyriet door deze tegen een vuursteen of andere Pyriet te slaan. Wanneer er iemand overleed, kregen zij de steen mee in hun graf, zodat ze ook in het hiernamaals vuur konden maken. Ook de Oude Grieken gebruikten de steen om vuur mee te maken. Evenals de Oude Egyptenaren gebruikten ze de steen verder voor het maken van sieraden en amuletten. Later maakten de Azteken en Inca’s in Midden- en Zuid-Amerika er zulke mooie sieraden van, dat het ook wel de Incasteen werd genoemd. In de Middeleeuwen stond Pyriet bekend als ‘verwarmende steen’. Wie regelmatig last had van koude handen of voeten, kreeg een steen in zijn zak. In de zestiende eeuw kregen de eerste vuurwapens een vuursteentje van Pyriet. Later werd deze vervangen door echte vuursteen.

Zo ziet de Pyriet Steen Eruit

Deze steen heeft typische hoekige kristallen, vaak in de vorm van een kubus. Wanneer de kristallen zuiver kubusvormig zijn en zes gelijke vlakken hebben, dan worden ze ook wel duivelsdobbelsteen of Spaanse dobbelsteen genoemd. Daarnaast komen er ook fijnkorrelige samenklonteringen (aggregaten) voor.

Steen Pyriet Werking op Spiritueel Vlak

Pyriet zou een sterk aardende steen zijn, die je volgens kenners met beide voeten op de grond zet. De steen zou bij het eerste chakra horen en zou je een sterk inzicht kunnen geven in je eigen drijfveren. Tot slot is het volgens velen een steen van manifestatie, omdat hij zou helpen actie te ondernemen en om overvloed in je leven aan te trekken. De steen hoort bij het Sterrenbeeld Leeuw.

Werking Fool’s Gold op Emotioneel en Mentaal Gebied

Door een Pyriet in je broekzak te dragen, zou je innerlijke wijsheid en zelfvertrouwen kunnen worden versterkt. Volgens kenners werkt de steen als een spiegel en geeft hij inzicht in hoe je echt bent, met je goede en minder goede kanten. Ook zou het mineraal je kunnen helpen al deze eigenschappen te accepteren. Hij zou stress en spanning over kunnen nemen, waardoor de eigenaar rustig en kalm zou worden. Mensen die regelmatig ziek zijn of te maken krijgen met schadelijke situaties, zouden meer inzicht kunnen krijgen van de steen, doordat de steen de nodige mentale kracht zou geven die nodig is om patronen te doorbreken. Verder zou Pyriet:

 • Open en eerlijk kunnen maken
 • Evenwichtig kunnen maken
 • Een goede steen zijn voor binnenvetters
 • Verdrongen herinneringen naar boven kunnen halen

Werking Pyriet op Lichamelijk Niveau

Door de steen regelmatig te dragen, zou hij je vitaal kunnen maken. Daarnaast zou het goud der dwazen ook:

 • De bloedcirculatie kunnen versterken
 • De lever kunnen stimuleren
 • Pijnstillend en ontkrampend kunnen werken bij o.a. menstruatieklachten (vooral Pyrietzon)
 • De algehele weerstand kunnen verhogen
 • Een gunstige invloed hebben op de hersenen
 • Regulerend werken op de darmen

Zo kun je de Edelsteen Verzorgen

Bij veel gebruik zou de steen regelmatig verzorgd moeten worden, omdat het de stress en negatieve energie van de drager over zou nemen. Tips hiervoor lees je in onze blog met basistips voor het verzorgen van je edelstenen. Pyriet kan beter niet met water worden gereinigd, omdat het dan vanwege het aanwezige ijzer kan gaan roesten.

Blogs over Edelstenen

Zoals je inmiddels weet, is het fool’s gold de steen die hoort bij het Sterrenbeeld Leeuw. Vraag jij je nou ook wel eens af: “Welke edelsteen past bij mij?” Of wil je graag weten welke edelsteen bij je sterrenbeeld past? Je ontdekt het allemaal in onze blogs over edelstenen en mineralen, waarin we je alle ins-en-outs verklappen over helende kristallen en jouw geboortesteen.