• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

SUMMER SALE! Ontdek 400+ items met kortingen tot 50% ☀️ >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Granaat

1 - 24 van 64 producten
Sfeerfoto's

Granaat Kopen

Je kunt Granaat kopen in allerlei kleuren: rood, oranje, roze, groen, bruin en zelfs zwart en kleurloos of wit. Blauw is de enige kleur die bijna niet voorkomt. Rode Granaat Steen komt het vaakst voor en wordt ook het meest gebruikt in granaat sieraden. Wanneer er wordt gesproken over de Granaat, gaat het bijna altijd over de rode variant. Deze heeft zijn kleur te danken aan het aanwezige ijzer en mangaan.

Wat is Granaat?

De Granaat is een van de hardste edelstenen. Ze worden diep in de aarde gevormd, in de binnenste aardmantel of de overgang naar de buitenste aardmantel.

De verschillende varianten Rode Granaat Edelsteen

De populairste rode varianten zijn de Almandien en de Pyroop. Deze twee zijn lastig van elkaar te onderscheiden. Almandien is bruinrood van kleur, terwijl Pyroop eerder rozerood is. Pyroop is qua structuur ook harder, omdat het dieper in de aarde ontstaat dan Almandien. Vaak is Rode Granaat een mix van deze twee varianten. Een perfecte mix wordt Rhodoliet genoemd.

Betekenis Naam van de Edelsteen

De naam van de steen stamt af van het Latijnse woord granatus, dat ‘met korrels’ betekent. Dat woord is weer afgeleid van granum, dat ‘(graan)korrel’ betekent. De Duitse filosoof Albertus Magnus noemde de steen zo, omdat de rode, ronde, ruwe kristallen lijken op granaatappelpitjes.

Betekenis Naam Almandien en Pyroop

De naam Almandien of Almandiet, is afgeleid van Alabanda. Dit is een regio in Klein-Azië waar dit mineraal al eeuwenlang wordt gevonden. In de volksmond wordt Almandien vaak Karbonkelsteen genoemd, dat is afgeleid van het Latijnse woord carbunculus (‘kooltje vuur’). Pyroop komt van het Latijnse woord pyropus (‘vuurkleurig’).

Betekenis Naam Rhodoliet

De mengeling van beide soorten Almandien en Pyroop, wordt Rhodoliet genoemd. Deze naam is een combinatie van de twee Griekse woorden rhodos (‘roze’) en lithos (‘steen’).

Geschiedenis van de Rode Granaat

De Granaat is al lange tijd een gewilde edelsteen. Van alle granaatsoorten zijn Pyroop en Almandien het meest bekend. Deze soorten worden veel verwerkt in kronen en andere machtssymbolen. In de Oudheid werd Almandien veel gevonden in Klein-Azië. Dit was ook de populairste variant, omdat deze de kleur van duivenbloed had. De oudste sieraden met Granaat komen uit het Oude Egypte en zijn 3500 jaar uit. De Egyptenaren zagen de rode steen als bloed van Isis, de godin van vruchtbaarheid, leven en dood. Ook werd de steen gezien als een krachtig amulet tegen het boze oog.

De Oude Grieken verwerkten de edelsteen in spelden voor mantels en lauwerkransen. Zij geloofden dat het zou helpen de liefde weer op te laten bloeien als hun geliefde zou terugkeren na elkaar lange tijd niet te hebben gezien.

In de Middeleeuwen werd de Karbonkelsteen gezien als de steen die kennis, licht en hoop brengt in mindere tijden. Het zou symbool staan voor het leven: Een mens is als een ruwe granaat, dat na slijpen en polijsten gaat schitteren. De middeleeuwse ridders verwerkten granaten in hun kleding, zwaarden en schilden. Dit zou hen tegen verwondingen beschermen en het herstellen van wonden versnellen. Granaat zou ook het overlevingsinstinct versterken. Na zware tijden, zoals de Eerste en Tweede Wereldoorlog, werd de steen veel in sieraden en kleding verwerkt.

Formaat van de Edelsteen Granaat

De edelsteen is verkrijgbaar in allerlei formaten. Zo kunnen ze piepklein zijn, maar ook enorme formaten aannemen. Ze zijn vaak harder dan het gesteente eromheen, waardoor ze met verwering vrij zullen komen. Ook vind je de steen vaak in klei en zand, omdat ze kunnen worden weggespoeld door rivieren.

Granaat Steen in Nederland

De steen in Nederland valt meestal niet op. In Nederland bevat het zand op stranden vaak kleine granaatjes. Door de afwisseling van getijden in combinatie met wind, vind je er soms ophopingen van Granaat. Bij Bergen (Noord-Holland) kleurt het zand soms plaatselijk donkerrood, omdat de concentratie granaat in het zand zo hoog is. Onder een microscoop zijn de piepkleine granaatkristallen goed te zien.

Granaat Sieraden

Je kunt vaak Granaat steen kopen van edelsteenkwaliteit in sieraden. De meeste granaten die niet geschikt zijn om te verwerken in sieraden worden tot schuurpoeder verwerkt. Bij Spiru vind je verschillende sieraden met deze prachtige edelsteen. Zo hebben we armbanden, hangers, kettingen en zelfs kralen om jouw eigen sieraden mee te maken.

De steen als Imitatie Diamant

De kleurloze Granaat wordt soms voor Diamant aangezien. Deze variant wordt dan ook vaak als imitatie Diamant gebruikt. Almandien werd in vroegere tijden ook verward met Robijn.

Edelsteen Rode Granaat Werking

In de edelsteentherapie wordt de rode granaat veel gebruikt omdat het de bloedsomloop en bloedsamenstelling zou verbeteren. Ook kan het volgens men oververmoeidheid en uitputting verhelpen. Volgens kenners is Rode granaat de ideale steen in situaties waarin het leven uitzichtloos lijkt. Al sinds de Middeleeuwen werd de Karbonkelsteen gezien als de steen die kennis, licht en hoop brengt in mindere tijden. De steen zou kracht, energie, doorzettingsvermogen, uithoudingsvermogen, zelfvertrouwen, wilskracht en vitaliteit kunnen geven. Voor velen staat hij symbool voor hoop, moed, optimisme, levensvreugde, daadkracht en overlevingsdrang. Blokkades, weerstanden, en beperkende patronen en verslavingen zouden verminderd kunnen worden. Ook zou het kunnen helpen bij het ontwaken van de Kundalini energie.

Werking van de Steen op Lichamelijk Niveau

Fysiek zou de steen het zelfgenezend vermogen van het lichaam kunnen bevorderen, het immuunsysteem kunnen versterken en de opname van vitaminen, mineralen en voedingsstoffen kunnen bevorderen. Volgens de edelsteentheorie heeft de steen ook een positieve invloed op het bloed en de bloedsomloop, koude handen en voeten, het hart, de longen en seksualiteit. Hij zou potentie en libido verhogend kunnen werken. Kenners geloven dat de steen kan ondersteunen bij een burn-out. Niet voor niets wordt de steen ook wel de steen voor doorzettingsvermogen, moed en strijdlust genoemd. Mensen die flets of futloos zouden veel hoop en motivatie krijgen van deze rode edelsteen. Voor overactieve mensen of mensen met een hoge bloeddruk zou deze activerende steen minder geschikt zijn.

Granaat Steen Verzorgen

De Granaat kan op alle manieren gereinigd en opgeladen worden. Lees voor tips onze blog over edelstenen verzorgen.

Granaat Edelsteen Werking op Spiritueel Gebied

De steen zou verbonden zijn met het eerste chakra, ook wel het wortelchakra genoemd. Volgens kenners reinigt hij echter alle chakra’s om deze te voorzien van nieuwe energie. Ook zou hij andere kristallen kunnen activeren om hun effect te versterken.

Granaat Geboortesteen van Januari

Deze rode steen is de geboortesteen van de maand januari. Ben je niet in januari geboren en wil je wel weten welke edelsteen bij jouw geboortemaand hoort? Lees dan onze blog over de geboortesteen.

Meer bloedmooie edelstenen bij Spiru

Granaat is natuurlijk niet de enige steen die erg geliefd is. Zoals je inmiddels weet, hoort deze steen bij het rode wortelchakra. Andere stenen met een gelijkende werking of rode kleur, zijn de Robijn en de Rode Jaspis. Ben je juist op zoek naar ‘rustigere’ stenen? Neem dan eens een kijkje bij Bergkristal, Amethist of Rozenkwarts. Deze stenen staan ook wel bekend als de Gouden Driehoek: de ideale combinatie voor meer harmonie in huis. Steengoede energie vind je bij Spiru!