• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Nieuwe items in onze Sale! Shop met kortingen tot wel 50% 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Hematiet

1 - 24 van 91 producten
Sfeerfoto's

Hematiet Kopen

Hematiet is een zware, zilver tot ijzerachtig glanzende edelsteen. De Hematiet ruw heeft vaak roodbruine verweringskorsten, die doen denken aan geronnen bloed of wondkorsten. Volgens sommigen is het de ideale steen om de atmosfeer in een vertrek te reinigen en te verbeteren. Zij geloven dat de steen helpt bij het absorberen van aardstraling door een bol of grote trommelsteen op de grond in de ruimte te plaatsen.

Wat is Hematiet?

Hematiet is een belangrijk ijzererts. Het is de nationale steen van Zweden en van de staat Alabama in de Verenigde Staten. Al lange tijd wordt de steen gebruikt als prachtig sieraad en om ze te beschermen als Talisman Amulet. Lange tijd werd fijngemalen poeder van de steen gebruikt als bestanddeel van rouge. Tegenwoordig wordt Hematiet steeds vaker verkocht als losse edelsteen. De steen is verkrijgbaar in uiteenlopende vormen en staat bekend onder allerlei namen, zoals ijzerglans, ijzerglimmer en rode glaskop.

Betekenis Hematiet

Letterlijk betekent de naam Hematiet ‘bloedsteen’, wat is afgeleid van de Griekse woorden haema (‘bloed’) en lithos (‘steen’). De opvallende naam kan te danken zijn aan het roest of aan het koelwater dat bloedrood werd tijdens het slijpen.

Geschiedenis van Hematiet

De Hematiet staat al eeuwenlang bekend als heelsteen. Hij werd veel gebruikt bij bloedarmoede en voor het stelpen van bloedende wonden. Ook gebruikte men de steen als medicijn tegen hysterie en ontstekingen. In de prehistorie werd een mengsel van Hematiet en klei, rode oker, een heilig poeder waarmee ze het lichaam van doden insmeerden. In het Oude Egypte werd de steen als amulet op het hoofd gedragen. Ook werden ze gebruikt als amuletten voor de reis naar het Dodenrijk. In de Romeinse tijd werd de rode variant met Mars, de god van strijd en oorlog geassocieerd. De mannen namen de steen mee als bescherming tegen verwondingen en dames gebruikten gepolijste hematiet (speculariet) als spiegel. Ook in de Middeleeuwen was deze edelsteen populair. De steen werd toen veel verwerkt in beeldjes en sieraden zoals broches, ringen en armbanden. Ook zijn er prachtige rozenkransen van Hematiet gevonden. In deze jaren zagen ze de steen als krachtig amulet die zou beschermen tegen hekserij en het boze oog en geloofden ze dat hij in dromen zou waarschuwen voor naderend onheil. Poedervormige oker werd als pigment gebruikt om verf van te maken.

De Spirituele Hematiet Betekenis

Volgens de edelsteentheorie hoort Hematiet bij het eerste chakra. Zwarte edelstenen zouden namelijk negatieve energie kunnen absorberen. Deze bescherming is uiteraard van belang voor het wortelchakra. Daarnaast straalt de kleur zwart kracht en zelfvertrouwen uit, wat belangrijk is bij stress en onzekerheid. Deze steen zou je dan ook helpen om jezelf te zijn en je op deze manier zelfvertrouwen te geven. Verder zou Hematiet:

 • In combinatie met Moldaviet kunnen helpen om op een veilige manier te verbinden met buitenaardse lichtdimensies en wezens.
 • De levenskracht kunnen versterken. Hij zou een beschermend schild op kunnen trekken tussen de eigenaar en de wereld eromheen. Ook zou hij negativiteit uit het aura en het lichaam kunnen verwijderen.
 • Ervoor kunnen zorgen dat je niet gaat zweven en met beide benen op de grond blijft staan. Hij wordt veel gebruikt om te aarden tijdens reizen buiten het lichaam.
 • Het zilveren koord tussen de ziel, geest en het fysieke lichaam te versterken bij baby’s, kinderen en volwassenen die zware operaties ondergaan. Zo zou de ziel telkens opnieuw worden teruggeleid naar het lichaam.
 • Yin en yang kunnen harmoniseren en balans kunnen brengen tussen uitersten. Vanwege de krachtige mannelijke energie zou hij vooral vrouwelijke disbalans herstellen.

De steen hoort bij het Sterrenbeeld Ram en het Sterrenbeeld Schorpioen.

Werking Hematiet Edelsteen op Mentaal en Emotioneel Gebied

Hematiet zou wilskrachtig kunnen maken, kracht en moed kunnen geven en je bewust kunnen maken van wat je nodig hebt. Volgens kenners beschermt de steen tegen negatieve invloeden en transformeert het negativiteit naar positiviteit. Daarnaast zou de Hematiet kunnen helpen bij:

 • Het verbinden van de linker- en rechterhersenhelft. Hierdoor zou het logisch en analytisch denken stimuleren.
 • Het loslaten van verslavingen en dwangmatige handelingen, zoals roken, overmatig eten en snoepen. De steen zou beperkende patronen opheffen. Ook zou je zo meer in jezelf gaan geloven bij het stoppen van een verslaving.
 • Verdraagzaamheid en geduld
 • Kracht en zelfbewustzijn. Verlegen mensen zouden meer durven met deze steen op zak, vanwege de aanwezige yang-energie.
 • Slaapproblemen en onrustige, malende gedachten. Door de steen op het nachtkastje of onder het kussen te leggen, zou de steen deze negatieve gedachten kunnen absorberen.

Hematiet Werking op Lichamelijk Niveau

Hematiet zou vooral een stimulerende werking hebben op het hart en het bloed. Specifiek zou de steen:

 • De samenstelling van het bloed kunnen verbeteren en daardoor sommige allergieën kunnen helen.
 • De ijzeropname uit voedsel kunnen vergroten, waardoor het ook de darmen zou helen en diarree zou kunnen voorkomen.
 • Een snel herstel bevorderen na ziekte of een operatie. Hij zou de vorming van rode bloedlichaampjes kunnen bevorderen, wat goed zou zijn voor mensen met ijzergebrek of anemie.
 • Doorbloeding van het hele lichaam kunnen stimuleren. Mensen die veel last hebben van koude handen en voeten, zoals bij de ziekte van Reynaud, zouden baat kunnen hebben bij deze steen. Hematiet zou helpen ze te verwarmen.
 • Kunnen helpen bij allerlei kwalen die te maken hebben met bloed, zoals hevig bloeden en menstruatieklachten, bloedneuzen, blauwe plekken, aambeien, spataderen, etalagebenen en hartritmestoornissen.
 • Bloedreinigend werken en goed zijn voor de milt en weerstand.

Daarnaast werkt de steen volgens gebruikers ook bij het afvallen doordat het voedselverbranding zou kunnen stimuleren. Ook zou het goed kunnen werken bij hormonale verstoringen en pijnstillend werken.

De Edelsteen Hematiet Verzorgen

Hematiet kan op bijna alle manieren worden gereinigd en opgeladen. Deze edelsteen zou zelfreinigend zijn: opgenomen energie zou hij namelijk laten afvloeien naar de aarde. Om die reden gebruik veel mensen hem om andere stenen te ontladen. Net als ijzer, roest Hematiet wel wanneer het nat wordt. Daarom kan de steen beter niet met water worden gereinigd.

Hematiet Sieraden Shoppen

Voor sieraden met deze zwarte parel ben je bij Spiru aan het juiste adres. Als je op zoek bent naar een Hematiet Ring, Hematiet Armband, Hematiet Hanger of Hematiet Ketting, neem je een kijkje in ons brede assortiment. Een armband met Hematiet wordt veel door timide mensen gedragen, omdat het assertiever zou kunnen maken. Een hematite ring zou volgens kenners effect hebben op de bloedsomloop in de handen en koude vingers voorkomen. Hematiet hangers raken het hartgebied en de Zonnevlecht, waardoor ze volgens yogi’s een gezond zelfvertrouwen en bijbehorende wilskracht stimuleren.

Meer Aardende Edelstenen bij Spiru

Ook voor andere aardende edelstenen zoals de Zwarte Toermalijn en Obsidiaan kun je bij ons terecht. Neem ook eens een kijkje bij onze blog Zo vind je een edelsteen voor je eerste chakra. In de blog Edelstenen op kleuren kun je op zoek gaan naar andere zwarte stenen of een andere specifieke kleur die je aanspreekt! Wat je ook zoekt, je vindt het bij Spiru.