• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

SUMMER SALE! Ontdek 400+ items met kortingen tot 50% ☀️ >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Prijs

Materiaal

Kleur

Sterrenbeeld

Ringmaat

Chakra

Geboortesteen maand

Betekenis

Amethist

1 - 24 van 277 producten
Sfeerfoto's

Amethist Kopen

Amethist is een paars kwarts dat over de hele wereld groeit. Je vindt dit mineraal in Zuid-Amerika, maar ook in de Verenigde Staten, Azië en Afrika. Bekende leveranciers van Amethist zijn bijvoorbeeld Brazilië, Uruguay, China, India en Zimbabwe. Door de eeuwen heen heeft dit mineraal dan ook een prominente plaats ingenomen onder de edelstenen. Het stond vaak voor verbinding met het Hogere en versierde talloze geestelijken en mensen van adel. Hoewel het vroeger dus bij kardinalen en koningen hoorde, is het tegenwoordig populair bij zowel beginnende als gevorderde edelsteengebruikers. Hier lees je daarom meer over de bijzondere achtergrond van Amethist. Ook vind je informatie over het gebruik van dit aparte kwarts. Zo kun je Amethist kopen en gauw aan de slag gaan met je persoonlijke en koninklijke paarse steen!

Wat is een Amethist?

Amethist is een mineraal uit de kwartsfamilie. Dit paarse kristal krijgt dus vaak onterecht de naam edelsteen! Hoewel iedereen heus wel weet waar je het over hebt, gebruiken echte kenners de term kwarts of mineraal. Wil je helemaal de diepte ingaan met de vraag wat is Amethist? Dan is Amethist een macrokristallijne kwartssoort, vergelijkbaar met zijn bekende vrienden Rozenkwarts, Bergkristal en Citrien. Deze stenen bestaan namelijk uit relatief grote kristallen. Dit natuurlijk in tegenstelling tot de microkristallijne mineralen die – je raadt het al – kleine kristalletjes bevatten. Voorbeelden van mineralen met een fijnere structuur zijn bijvoorbeeld Chalcedoon en Chrysopraas.

Welke Kleur heeft Amethist?

De Amethist kleur varieert van een subtiele lila tint tot een diep paarse kleur, maar kan ook roze van kleur zijn. Zoals we allemaal weten bestaat paars uit een combinatie van blauw en rood, elkaars tegengestelden. Het blauw wordt meestal verklaard door insluitsels van mangaan en titaan; de rode ondertoon door aanwezigheid van ijzer. De verhouding van deze twee tinten speelt dus een rol in de Amethist kleur. Wanneer de steen meer blauwe tinten bevat, is de kleur donkerder. Een grotere aanwezigheid van rood zorgt voor een zachtere lavendel tint. Als je een Amethist in het licht draait, kun je soms beide kleuren in één kristalpunt zien. Dat heet dichroïsme. Magisch steentje, niet?

Amethist Steen Kopen in andere Varianten

De edelsteen Amethist is ook populair om te bewerken tot andere varianten. Als je Amethist of Rookkwarts volledig verhit, krijg je bijvoorbeeld een goudgele steen die citroenkwarts wordt genoemd. Vaak gaan die behandelde kwartsvarianten ten onrechte door het leven als Citrien. Dat klopt niet helemaal, omdat Citrien een hele andere steensoort is en een stuk prijziger dan gebrande Amethist of Rookkwarts. Dit geldt ook voor Ametrien en Groene Amethist of Prasioliet. Beide stenen bestaan namelijk in onbewerkte vorm, maar worden vaak nagemaakt door verhitting van Amethist. Het voordeel daarvan is dat synthetische Citrien, Ametrien of Prasioliet een stuk minder prijzig zijn dan the real deal. Heb je niet zo’n groot budget maar vind je deze soorten wel heel mooi? In dat geval is gebrande Amethist dus een goede optie!

Paarse Amethist Betekenis bij de Grieken

De Amethist Steen Betekenis is niet (a-) bedwelmend (methysko). De oude Grieken en Romeinen geloofden namelijk dat dit kwarts helpt om niet dronken te worden. Ze verbonden het paarse mineraal aan Bacchus, de god van extase die vereerd werd met drank- en dansfeesten. Niet vreemd, want de kleur van Amethist doet natuurlijk erg aan druiven denken. De Grieken bedachten daarom dat je het beste wijn kon drinken uit een glas gemaakt van dit paarse kwarts. Ook kon je – heel praktisch – bij elke slok een Amethist onder je tong of in je wang houden. Zo bleef je volgens de mythe helder in je hoofd, zelfs na een paar glaasjes. Handig als je weer eens verzeild raakte in een heus bacchanaal. Mocht je alsnog een kater krijgen, dan verzachtte Amethist volgens hen ook hoofdpijn.

Spirituele Betekenis Amethist en Werking Amethist

Amethist heeft volgens veel mensen een positief effect op mentale en spirituele vermogens. De Amethist werking zou dus voornamelijk invloed hebben op het hoofd. Niet alleen omdat het objectief denken zou stimuleren, maar ook omdat het drukke gedachten zou kunnen kalmeren. Amethist helpt volgens veel tradities daarom bij het nemen van afstand en scheppen van helderheid. Het zou bijvoorbeeld steun geven bij het doorbreken van verslavingen.

Wat doet een Amethist op Fysiek Gebied?

Maar ook bij andere klachten als (spannings-)hoofdpijn, migraine, onrustige gevoelens en slaapproblemen zou de Amethist steen werking hebben. Daarnaast zou het kwarts helpen om verbinding te leggen met hogere sferen, bijvoorbeeld tijdens werk met aura’s, gidsen, engelen en andere energieën.

Zo wordt Amethist vaak gebruikt

Amethist is een populaire soort voor beginnende edelsteengebruikers. De energie van dit kristal zou namelijk mild zijn. Zo dient hij volgens ervaringsdeskundigen als goede kennismaking met de werking van edelstenen. Ook vind je Amethist terug in de bekende Gouden Driehoek Edelstenen set, samen met Rozenkwarts en Bergkristal. Deze drie stenen worden vaak bij elkaar gebruikt om harmonie te creëren. Veel mensen gebruiken deze opstelling daarom onder hun bed of leggen een losse Amethist op hun nachtkastje. Ook op werk- of studieplekken vind je dit mineraal vaak terug voor heldere hoofden. Je kunt dus Amethist kopen om energetisch te gebruiken, maar ook vanwege de kalmerende kleur of symbolische betekenis van inzicht en verbinding.

Ruwe Amethist Kopen

Ook kun je de Amethist ruw kopen. Ruwe edelstenen zijn natuurstenen in hun originele staat, die vaak al miljoenen jaren oud zijn. Een ruwe steen is een bewuste keuze. Een onbewerkte steen staat voor sommigen symbool voor pure natuurkracht. Als een edelsteen ruw is, is deze niet tot licht bewerkt. Ruwe edelstenen hebben voor velen een andere waarde dan gepolijste edelstenen. De energie van een geslepen edelsteen of kristal zou op een andere manier stromen door de groeirichting van de kristallen. Net zoals planten naar het licht groeien, groeien kristallen ook op een bepaalde manier. Door een edelsteen te slijpen zou de richting van de energie dus veranderen. De originele lijnen, vormen, lagen en aders blijven behouden bij een ruwe Amethist. Doordat er weinig mensenwerk in zit, kom je zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke energie. De ruwe Amethist wordt vaak in de vorm van de Gouden Driehoek gebruikt voor rasters en opstellingen.

Amethist Chakra

Amethist heeft een indigo of paarse kleur en wordt daarom geassocieerd met twee chakra’s: het zesde en zevende chakra, ook bekend als het Derde Oog en Kruinchakra. De Amethist edelsteen is dus een symbool voor intuïtie en wijsheid. Volgens de chakraleer zit het Derde Oog tussen de wenkbrauwen en ontstaat op deze plek kennis. Sommige mensen leggen er daarom een Amethist op tijdens het mediteren. Ook Pendels zijn vaak gemaakt van het paarse kwarts, omdat ze zouden helpen zonder oordeel naar situaties te kijken en in te schatten wat echt belangrijk is. Fanaten van het voorhoofdchakra kunnen daarom een mooie paarse Pendel Kiezen voordat ze aan het Pendelen slaan. Bij het Kruinchakra hoort de lichtere tint violet. Deze kleur staat voor spiritualiteit en verbinding met het hogere. Bisschopsringen en andere religieuze voorwerpen bevatten daarom vaak Amethist. Eigenlijk heel logisch!

Amethist Sterrenbeeld

Er bestaat niet zoiets als een Amethist sterrenbeeld, maar de paarse kwarts zou wel passen bij sterrenbeelden die bekend staan om hun intellectuele of spirituele interesses, zoals mensen met Sterrenbeeld Maagd, Vissen en Waterman. De Maagd krijgt Amethist vanwege zijn analytische talenten en Sterrenbeeld Vissen juist voor de versterking van intuïtie. Voor Watermannen symboliseert de Amethist de verbinding tussen alle mensen. Het mineraal wordt dus aangeraden als steuntje om méér verbinding met de wereld te voelen en goed gebruik van het hoofd te maken. Daarnaast is Amethist de geboortesteen van de maand februari!

Opladen en Reinigen Amethist en Andere Edelstenen

Voordat je Amethist gaat kopen en gebruiken, kan het handig zijn eerst wat tips te lezen over Edelstenen Verzorgen. Volgens kenners is een goede verzorging namelijk noodzakelijk voor een blijvend krachtig kwarts. Mineralen kun je op verschillende manieren reinigen, afhankelijk van de steensoort en wat je prettig vindt. Ook kun je kiezen uit diverse manieren bij het Edelstenen Opladen.

Amethist Schoonmaken

Je kunt Amethist reinigen van negatieve energie door hem in een bakje Hematiet steentjes te leggen. Dit is de meest gangbare manier. Andere manieren om Amethist te reinigen zijn:

  • Onder stromend water houden
  • Begraven in de aarde
  • In een bakje rijst of zout leggen
  • In de rook van Palo Santo, Wierook of Witte Salie houden

Amethist Opladen

Amethist opladen kan op verschillende manieren. Bij Amethist is het vooral belangrijk te weten dat zonlicht afgeraden wordt, omdat de steen dan verbleekt. Ook opmerkelijk is dat Amethist Geodes volgens veel mensen dienst doen als natuurlijke opladers. Er wordt namelijk gezegd dat ze andere Edelstenen Reinigen. Je kunt Amethist opladen op de volgende manieren:

  • In een bakje met Bergkristal steentjes of geode
  • Op een Seleniet staaf of in een Seleniet bakje leggen
  • In het maanlicht leggen