• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

SUMMER SALE! Ontdek 400+ items met kortingen tot 50% ☀️ >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Azuriet Kopen

De naam zegt het al: Azuriet is een azuurkleurige steen, met een hemelsblauwe tot donkerblauwe kleur. Hij is doorzichtig tot doorschijnend en heeft een glasachtige glans. Het mineraal is korrelig en breekbaar. De klonteringen of bolletjes (aggregaten) zijn vaak mat en helder- tot donkerblauw van kleur. De steen wordt onder andere gevonden in de Verenigde Staten, Australië en Namibië. De belangrijkste vindplaatsen in Europa zijn Frankrijk, Hongarije, Cyprus, Italië, Armenië en Spanje. Soms wordt het mineraal vernoemd naar een vindplaats, zoals de Chessyliet, de Azuriet uit Frankrijk.

Het Blauwe Mineraal in het Oude Egypte

De Oude egyptenaren gebruikten verpulverde Azuriet al als oogschaduw en ook in oude muurschilderingen is het pigment gevonden. Ook bij de oude Grieken en Romeinen werd het fijngewreven mineraal gebruikt als blauwe kleurstof. De oude Egyptenaren gebruikten het vanwege het koper ook als een desinfecterend middel om wondjes te genezen en parasieten te doden.

De geschiedenis van Azuriet in Europa

Tijdens de Middeleeuwen was blauw pigment in Europa zeer zeldzaam. Als grondstof gebruikten ze waardevolle blauwe mineralen zoals Azuriet en Lapis Lazuli. Veel schilders uit de dertiende tot en met de zestiende eeuw gebruikten het duurzame mineraal als pigment op hun palet, maar waren hier erg zuinig mee. Op sommige schilderijen kreeg het pigment een groene glans of veranderde het langzaamaan in het groene Malachiet. Rond de zeventiende eeuw kwamen goedkopere, synthetisch blauwe kleurstoffen op de markt. Schilders wisselden Azuriet toen af met Smalt, het goedkopere pigment.

Dit weten we over de kleur van de Steen

Azuriet heeft, zoals de naam al doet vermoeden, de kleur azuur. Deze kleur wordt veroorzaakt door de grote hoeveelheid koper in het mineraal. De kleur van deze steen lijkt op de hemel tijdens vorstperiodes. Soms hebben de glinsterende kristallen zo’n diepblauwe kleur dat ze zwart lijken. De kleur van het mineraal is zeer geliefd bij verzamelaars vanwege de uiteenlopende tinten blauw en interessante groeivormen. Ook wordt het veel verwerkt in sieraden. De verwerking van Azuriet is heel precies. Bij een te hoge temperatuur wordt het zwart of valt het uit elkaar. Door het mineraal vooraf te stabiliseren met was of kleurloze kunststof wordt het minder kwetsbaar en krijgt het zijn mooie glans.

Ruwe Azuriet Kopen

Ook kun je Azuriet ruw kopen. Ruwe edelstenen zijn vaak miljoenen jaren oud en zijn weinig tot niet bewerkt. Sommige mensen kiezen bewust voor een ruwe edelsteen, omdat deze voor pure energie van de natuur staat. Daarom hebben ze voor verzamelaars een andere waarde dan geslepen of gepolijste edelstenen. De energie stroomt op een andere manier door de groeirichting van de kristallen. Bij een bewerkte edelsteen verandert de richting van de energie. Bij een ruwe azuriet zou de oorspronkelijke energie zoveel mogelijk behouden blijven.

Betekenis van de Naam Azuriet Steen

De Franse mineraloog en wetenschapper François Beudant noemde het mineraal als eerste Azuriet. Daarvoor waren er al verschillende namen in omloop. De Oude Grieken noemden blauwe stenen die verwerkt werden tot pigment bijvoorbeeld Armenion. De Oude Romeinen gaven de steen de naam Lapis Armenius. Deze naam is afgeleid van Armenië, het land van herkomst. Bij de schilders in de tijd van Rembrandt was de naam bergblauw in omloop. De huidige naam is een verwijzing naar de diepblauwe kleur en is afgeleid van het Perzische woord lazhward (‘hemelsblauwe steen’). Op den duur ontstond de naam Lazuriet, maar de beginletter l verdween, omdat men dacht dat dit een Arabisch lidwoord was. Sommige stenen worden vernoemd naar de vindplaats. Zo komt Chessyliet van de historische vindplaats Chessy-les-Mines in Frankrijk. In Nederland noemen we Azuriet ook wel koperlazuur. Azuriet in graniet wordt K2 jaspis genoemd.

Azuriet Werking en Edelsteentherapie

Volgens kenners is Azuriet een sterk inzichtgevende en geneeskrachtige steen. Op emotioneel gebied zou de azuriet edelsteen een positieve werking hebben op de lichaam en geest. Het zou kunnen leiden tot het verminderen van angsten, fobieën stress en verdriet. Volgens gebruikers helpt azuriet bij de psychische en intuïtieve ontwikkeling en werkt het op het derde oog of voorhoofd chakra. Lichamelijk zou azuriet een positieve werking hebben op de keel, nieren, lever, milt, schildklier en de botten. Volgens de edelsteentherapie heeft de steen heeft een reinigende werking op lichaam, geest en de chakra’s en wordt het veel gebruikt bij zenuwklachten, heftige emoties en stemmingswisselingen.

Zo kun je Azuriet Gebruiken

De steen kan op verschillende manier worden gebruikt:

  • Kan als sieraad of als steen op het lichaam worden gedragen
  • Tijdens de meditatie gebruiken door de steen in de hand te houden of op het voorhoofd (zesde chakra) te leggen
  • Kan worden verwerkt tot een elixer of gebruikt worden om edelsteen water mee te maken

Zo kun je Azuriet Verzorgen

De edelsteen kan op verschillende manieren worden verzorgd. Wel is het belangrijk om het mineraal niet teveel in de buurt van water te houden. Daarom is het verstandig om de steen niet met water te reinigen. We schreven eerder een blog met de basistips om je edelstenen te verzorgen. Altijd goed om te lezen voordat je besluit Azuriet te kopen! Lees ook eens onze blogs over edelstenen reinigen en edelstenen opladen.

Meer Edelstenen bij Spiru

Ben je van plan om dit prachtig blauwe mineraal te kopen? Neem dan ook eens een kijkje bij onze grote collectie van andere blauwe edelstenen en mineralen. Wist je dat de meeste blauwe edelstenen ook zouden werken op het keelchakra? Deze heeft veel te maken met het vermogen om te communiceren. De Lapis Lazuli bijvoorbeeld, die je zou kunnen helpen om eerlijk en oprecht te spreken. Of Sodaliet, voor kracht en zelfvertrouwen. We schreven een blog met een handig overzicht van edelstenen op kleuren. Jouw verzameling van edelstenen begint bij Spiru!