• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

SUMMER SALE! Ontdek 400+ items met kortingen tot 50% ☀️ >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Soorten Edelstenen

Soorten Edelstenen Collectie

De fascinatie voor edelstenen bestaat al miljoenen jaren. In de geschiedenis werden edelstenen al voor verschillende doeleinden gebruikt, zoals voor juwelen, spirituele praktijken en in de geneeskunde. Er zijn dan ook veel verschillende soorten edelstenen. Veel soorten kristallen worden vandaag de dag nog steeds vaak gebruikt in sieraden. Ook zie je dat specifieke soorten vooral terugkomen tijdens healing- of meditatiesessies. Eigenlijk zijn alle soorten edelstenen en betekenis een bijzondere vondst!

Edelstenen en Mineralen Lijst

Ons assortiment kent een lange lijst van edelstenen. Edelstenen worden gevonden in Moeder Natuur. Ze bestaan uit één of meerdere mineralen. Een mineraal is een samengestelde of enkelvoudige stof die in de natuur voorkomt en wordt gevormd door natuurlijke processen. Bekende soorten stenen zijn onder andere diamant, robijn, smaragd, saffier, aquamarijn, toermalijn, amethist, citrien, opaal, carneool, onyx, turkoois en granaat.

Halfedelstenen Lijst

In de edelstenen geschiedenis werd er ook nog onderscheid gemaakt tussen edelstenen en halfedelstenen. Tot 1967 behoorden edelstenen loepzuiver te zijn en een hardheid te hebben van 7 – 10 op de schaal van Mohs. Stenen met die hardheid zijn diamant, saffier en robijn. Stenen die die hardheid niet hadden, werden halfedelstenen genoemd. Sinds bovengenoemde jaar is dit niet meer zo. Alle halfedelstenen soorten die je op deze pagina ziet, zijn dus ‘gewoon’ edelstenen!

Verschil Edelstenen, Kristallen en Mineralen

Mineralen zijn vaste stoffen die vrij in de natuur voorkomen, zoals zout, koper en ijzer. Het zijn natuurlijke gevormde stoffen en bestaan slechts uit één soort molecuul. Edelsteen zijn in feite aan elkaar gegroeide mineralen en bestaan vaak uit twee of drie soorten mineralen. Mineralen vormen vaak een soort kristalstructuur.

Wat is een mineraal?

Een edelsteen kan bestaan uit één of meerdere mineralen. Als een edelsteen uit slechts één mineraal bestaat, is het een kristal. Kristallen hebben een duidelijke vorm en patroon. Bekende kristallen zijn amethist en bergkristal.

Als een edelsteen uit meerdere mineralen bestaat is het een gesteente. Gesteentes zijn grover en hebben geen duidelijk patroon en/of geen duidelijke vorm. Een edelsteen is dus een kristal als het uit slechts één mineraal bestaat. Het verschil tussen edelstenen en kristallen zou dan de hoeveelheid mineralen zijn, anders is het een gesteente.

Alle edelstenen en hun werking

Edelstenen worden op verschillende manieren gewonnen en gevonden, waarna ze worden geslepen tot verschillende Edelstenen Types. Daarbij moet je denken aan ruwe edelstenen, getrommelde edelstenen, gepolijste edelstenen en zakstenen. Een aantal populaire edelstenen en hun werking zullen we hieronder toelichten in deze edelstenen lijst. Meer edelstenen soorten vind je in de edelstenen lijst met foto!

Amethist

Amethist is een mineraal uit de kwartsfamilie. Kwarts is een veelvoorkomend mineraal dat tot de groep van silicaten behoort. Het is geen specifieke edelsteen op zich, maar kwarts komt voor in verschillende varianten die vaak als edelstenen worden gebruikt
Amethist heeft volgens kenners een positief effect op mentale en spirituele vermogens. Het zou objectief denken kunnen stimuleren, en drukke gedachten helpen kalmeren. Amethist helpt volgens veel tradities bij het nemen van afstand en scheppen van helderheid.

Peridoot

Een andere edelsteen van de bekende lijst edelstenen en mineralen is Peridoot. Peridoot is een beschermend en reinigend kristal. Het zou je kunnen helpen om je lichaam en geest te reinigen en bij te kunnen dragen aan een positieve levensstijl. Peridoot zou je kunnen helpen om negatieve invloeden van buitenaf te weren, je zelfstandiger kunnen maken en je zelfvertrouwen kunnen geven om je eigen weg te volgen.

Rozenkwarts

Rozenkwarts is onderdeel van de bergkristal en amethist familie. Samen vormen deze stenen de bekende gouden driehoek. Rozenkwarts staat ook wel bekend als de Steen van de Liefde. Deze steen zou je kunnen helpen bij het ontwikkelen van zelfliefde en zelfcompassie. De steen zou de ware essentie van liefde inzichtelijk maken. Het zou gemakkelijker worden om jezelf te accepteren, compassie te tonen naar jezelf toe en om liefde te ontvangen.

Tijgeroog

De goudbruine Tijgeroog behoort tot de kwartsen met wisselende concentraties van ijzer. Hierdoor ontstaat een combinatie van lichte en donkere strepen in de steen. Tijgeroog zou doorzettingsvermogen, daadkracht en analytisch vermogen geven. Tot slot zou de gele tijgeroog een goede hulp kunnen zijn bij het nemen van beslissingen, door inzicht in onszelf te geven en je te helpen situaties beter te overzien.

Bergkristal

Een andere bijzondere steen uit de lijst met edelstenen is bergkristal. Bergkristal is een zuivere en neutrale steen en zou volgens de kenners een grote geneeskrachtige werking kunnen hebben. Bergkristal zou gebruikt kunnen worden voor healing, energetische therapie en spiritueel werk. De steen zou kunnen reinigen, zuiveren en zijn omgeving versterken en zou daarom erg belangrijk kunnen zijn in de edelstenentherapie.

Labradoriet

Labradoriet is een veldspaat mineraal. Veldspaat is de naam voor een groep van gesteentevormende mineralen die naar schatting 60% van de aardkorst vormen. Het mineraal is er in verschillende varianten. In het algemeen staat deze veel gekleurde edelsteen erom bekend je te beschermen, je rustig te maken en je kunnen helpen met stressvolle emoties om te gaan.

Lapis Lazuli

Lapis Lazuli is – voornamelijk – een blauw gekleurde steen en wordt ook wel de Steen van de Vriendschap genoemd. Volgens kenners zou de steen vriendschappen en andere relaties positief stimuleren. Ook zou de steen je aanmoedigen om oprecht te zijn en voor een stevigere verbinding met anderen te kunnen zorgen.

Aventurijn

Aventurijn is een groene kwarts met deeltjes fuchsiet erin. De steen zou kalmerend en beschermend werken en heeft een positieve werking op het gevoel van geluk en ontspanning. Het is een steen die elektromagnetische straling kan absorberen. Hij maakt je geduldiger, positiever, toleranter en empathischer. Hierdoor zou het negatieve gevoelens als woede, ergernis en irritaties verminderen.

Meer Edelstenen Soorten kopen bij Spiru

Krijg je maar geen genoeg van edelstenen? Dat begrijpen wij heel goed. Naast edelstenen op werking, kun je ook edelstenen op kleur kiezen. Je kiest je edelstenen dan vooral op basis van je gevoel. Ga bij het kiezen van een edelsteen uit van wat je op dat moment nodig hebt.

Een andere optie is een edelsteen kiezen op basis van je sterrenbeeld. Zo’n edelsteen voor je sterrenbeeld past dan bij het teken van jouw dierenriem. Samen met geboortestenen zijn dat ook nog eens leuke cadeaus voor een ander of voor jezelf!

Wil je je edelsteen altijd bij je dragen, dan kun je uit één van onze edelstenen sieraden collecties kiezen. Bij Spiru vind je altijd iets leuks voor jouw collectie!