Zenvolle Sale | Korting tot -70% | Shop nu >

  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven
  • Gratis Verzending vanaf €40
  • Unieke Producten uit 49 Landen
Dé Winkel voor een Zenvol Leven
Gratis Verzending vanaf €40
Unieke Producten uit 49 Landen

Wortelchakra Betekenis voor Beginners: dit doet je Eerste Chakra

Door Anouk 7 februari 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 4 minuten met dit artikel.
4877 x

Het Wortelchakra is het eerste van de zeven chakra’s. En volgens sommigen de belangrijkste. Maar waarom heet het nou eigenlijk zo? Hier kom je erachter wat je eerste chakra doet!

In het Sanskriet heet het eerste chakra Muladhara, dat letterlijk wortel betekent. Het is de eerste van de zeven chakra’s en heeft te maken met de basics van het leven, bijvoorbeeld je kindertijd en lichamelijke behoeften of dingen die je doet zonder er over na te denken. Daarom wordt het ook vaak basischakra of stuitchakra genoemd. In dit artikel lees je alles over de ontwikkeling van het wortelchakra, waar het nou precies zit en welke kleur erbij hoort. Wie weet kom je nog achter wat stuitende of ondersteunende feitjes!

ronde platte edelsteen jaspis rood

Betekenis van het basischakra

Het eerste chakra staat symbool voor ons oerinstinct. Dat zijn dingen die je nodig hebt om te overleven zoals veiligheid, voeding en een beetje vechtlust. Het eerste chakra wil namelijk heel graag dat je blijft bestaan. Volgens de theorie krijg je de vaardigheden om voor jezelf te zorgen allemaal mee in je opvoeding. Thuis leer je namelijk wat veiligheid betekent en hoe je voor jezelf zorgt. Ook zegt het eerste chakra iets over je zelfvertrouwen en waardering voor het leven. Dit energiecentrum geeft namelijk aan of je het wel een beetje naar je zin hebt hier en wat je graag zou willen doen. Je kunt het eerste chakra daarom zien als symbolische wortels. Het zijn de tastbare dingen, gevoelens en mensen die er altijd voor je zijn. Bijvoorbeeld je lichaam, huis, de natuur en je vrienden. Daar kun je dus op bouwen!

rode lotus kaarshouder met gouden rand

Ontwikkeling van het wortelchakra

Iedere chakra hoort bij een levensfase. Het eerste chakra hoort – je raadt het al – bij je eerste zeven levensjaren. Volgens de theorie leer je in deze jaren drie belangrijke dingen, namelijk dat je bestaat, behoeften hebt en dat er zekerheden zijn. Deze zinnetjes horen daarom bij het wortelchakra:

  • ik ben
  • ik verlang
  • ik heb

Kinderlijk simpel eigenlijk, maar daarom niet minder wezenlijk! Met deze waarheden op zak ontwikkel je namelijk vertrouwen in het leven en waardering voor jezelf. Ook het stellen van grenzen en respecteren van je lichaam horen bij het wortelchakra.

liggend rood yoni ei jaspis met gat in top

Plaats van het stuitchakra

Het eerste chakra maakt volgens de theorie verbinding met de aarde. Lichamelijk hoort het wortelchakra daarom bij ons onderstel. Voeten, benen en bekkengebied zorgen er namelijk samen voor dat je stabiel staat. Volgens chakrakenners speelt vooral je stuitje daarbij een belangrijke rol. Dat helpt namelijk bij balans en een stevige houding. Misschien ken je het wel uit yogales, waar het staartbeentje vaak benadrukt wordt. Veel mensen zien het zelfs als de plek waar aarde-energie je lichaam binnenkomt via een soort wortelverbinding. Wat je ook ervaart, je onderlijf zorgt ervoor dat je rechtop blijft. En dat is typisch eerste chakra natuurlijk!

rode vlag basischakra eerste chakra wortelchakra symbool en tekst

Kleur van het eerste chakra

Bij het wortelchakra hoort de kleur rood. Een lekker actieve tint die doet denken aan vuur, liefde en verlangen. Want wat gebeurt er als je ergens warm van wordt? Dan krijg je blosjes op je wangen! Tegelijkertijd is rood ook de kleur van bloed, woede en gevaar. Bijvoorbeeld wanneer je een rode waas voor je ogen krijgt of erger nog, als ze bloeddoorlopen zijn! Rood is dus de kleur van ons oerinstinct, of dat nou verhitte romantiek is of genadeloze zelfverdediging. Het is daarom één van de duidelijkste signaalkleuren die we hebben. Sta maar eens stil bij de kleur van stoplichten of verkeersborden. Precies. Rood zorgt ervoor dat je meteen weet wat je moet doen!

hoop kleine jaspis edelstenen

Wil je meer aandacht besteden aan je wortelchakra? Veel mensen gebruiken daar edelstenen voor. Weten welke speciaal bij het basischakra horen? Hier lees je hoe je een Edelsteen kiest voor je Eerste Chakra.

Veel succes met je eerste chakra-avontuur!

Laatste aanpassing op 21 oktober, 2021 9:13 am

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50