• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

De leukste cadeaus voor pakjesavond! 🎁 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Edelstenen opbergen: Basistips om edelstenen te verzorgen

Door Anouk 7 juni 2018
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
16972 x

Edelstenen opbergen, hoe doe je dat? Een goede verzorging is belangrijk. In dit artikel geven we je de basistips!

getrommelde edelstenen in schatkistje

Elke steen of mineraal zou zijn eigen kracht en kwaliteiten bezitten, ontleend aan de energie van de aarde. Bovendien zijn de meeste kristallen ontzettend oud – over wijsheid gesproken! Edelstenen worden daarom gebruikt voor allerlei soorten energiewerk en spiritueel onderzoek. Denk bijvoorbeeld aan (yoni-) massage, chakrabalancering, aurawerk of pendelen. Je edelstenen opbergen op een fijne plek is dus erg belangrijk!

In dit artikel lees je over:

 • Hoe werken edelstenen?
 • Hoe kun je edelstenen bewaren?
 • Hoe verzorg je natuurstenen?
 • Waarom moet je stenen reinigen?
 • Waarom moet je stenen opladen?
 • Wat zijn mixmethoden?

ruwe amethist edelsteen

Hoe werken edelstenen?

Edelstenen zijn volgens veel mensen levensvormen die oeroude aardekracht bezitten. Ze zouden energie uitwisselen, net als wij. Natuurstenen verspreiden volgens kenners namelijk positieve energie en nemen negatieve op. Na een lange dag werken kunnen ze net als mensen dus wel een bad of zonnebankje gebruiken. Daarom kan het belangrijk zijn dat je stenen regelmatig reinigt en oplaadt. Zo zouden ze energetisch vuil kwijtraken en zou je ze weer nieuwe werkkracht kunnen geven! Bovendien voorkom je hiermee dat ze dof worden, hun glans verliezen of gaan barsten.

Hoe kun je edelstenen bewaren?

Stenen zijn fijne hulpjes en verdienen daarom een veilige bewaarplaats. Bescherm je stenen dus tegen beschadiging door ze in een buideltje of doosje met zacht materiaal te bewaren. Voor pendels zijn er speciale pendel zakjes. Je edelstenen bewaren doe je het liefst op een plek waar ze niet blootgesteld worden aan de elementen. Pas dus op voor fel zonlicht, water of vuil. Dat geldt zeker voor stenen die niet tegen zon of water kunnen! Ook de plek waar je kristallen bewaart kan bijdragen. De ideale plek om je edelstenen op te bergen is een rustige plek waar je steen of set niet te veel verschoven wordt of waar jij de sfeer prettig vindt. Wees ook daar praktisch in: de keukentafel is misschien jouw happy place, maar de hond kan hetzelfde gevoel hebben.

Opbergsysteem edelstenen

Het is dus van belang dat jij jouw energetische instrumenten goed bewaart. Stenen die goed behandeld worden, geven graag terug! Om je edelstenen te bewaren kun je ook een speciale plek inrichten. Dat kan bijvoorbeeld op een plank, tafeltje of altaar. Bij Spiru maken we het je graag makkelijk. Daarom vind je in ons assortiment verschillende artikelen om jouw stenen veilig bij elkaar op te bergen. Kijk bijvoorbeeld eens bij onze sieradenkistjes. Prachtig (met de hand) bewerkt en vaak gemaakt van duurzaam mango hout. Absoluut een fijn plekje voor je edelstenen, dus! Of wat dacht je van de sieraden zakjes? Zo kun jij je eigen geluksbuidel samenstellen om bij je te dragen, of om cadeau te doen aan iemand die je liefhebt.

Bekijk alle opbergdozen

Hoe kun je edelstenen verzorgen?

Edelstenen en mineralen zouden drie dingen nodig hebben om lang mooi en werkzaam te blijven: regelmatig reinigen, goed opladen en veilig bewaren. Hieronder vind je een kort overzicht van schoonmaaktips, oplaadmanieren en speciale mixmethodes – daarmee sla je twee vliegen in één klap. Voor een uitgebreide handleiding lees je meer in onze blogs over Edelstenen Reinigen, Edelstenen opladen of de Mixmethoden.

bergkristal pendel

Waarom moet je edelstenen reinigen?

Volgens veel mensen nemen edelstenen allerlei soorten energie op. Die moeten ze natuurlijk ook weer kwijt. Dat doe je door ze te reinigen. Een ander woord daarvoor is ontladen. Vervolgens laad je ze op zodat ze weer werkingskracht hebben. Door kristallen te reinigen, zou je ze dus eigenlijk weer neutraal maken. Reinig nieuwe stenen dus altijd voor het eerste gebruik. Daarmee kun je voorkomen dat ‘vreemde’ energieën jouw edelsteen verstoren. Net zoals je zelf na een lange reis een douche nodig hebt, zo is je steen of set ook gebaat bij een energetisch badje. Sommige stenen houden van stromend water, andere kunnen gereinigd worden met droog materiaal. Tere stenen zoals Seleniet houden niet van vocht – let daar dus op. Zorg vervolgens dat je altijd met schone stenen werkt. Herhaal het reinigen naar behoefte en toepassing. Je kunt de stenen ontladen na elk gebruik, maar ook wekelijks of per maand. Als er in je huis gerookt wordt, reinig je stenen dan wekelijks.

Methoden die je kunt gebruiken bij het Edelstenen Reinigen:

Waarom moet je edelstenen opladen?

Edelstenen zouden hun symbolische kracht afgeven als je ze gebruikt voor therapie, meditatie of ander energiewerk. Ook als je ze in een opstelling hebt staan of gewoon in huis, verliezen ze volgens veel gebruikers na een tijdje hun werking. Stenen staan er namelijk bekend om dat ze negatieve energie opnemen. Na een flinke schoonmaaksessie hebben ze dus weer wat positieve power nodig. Daarom kan het prettig zijn om schone kristallen op te laden. Dat kan na elk gebruik, maar ook wekelijks. Wil je er zeker van zijn dat je stenen maandelijks opgeladen worden? Laat de steen dan een nacht onder het licht van de volle maan liggen.

Manieren voor het opladen van edelstenen zijn:

 • Zonlicht
 • Maanlicht
 • Edelstenen
 • Planten

Wat zijn mixmethoden?

Om het leven makkelijker te maken, zijn er ook manieren waarmee je stenen in één klap reinigt en activeert. Dat gebeurt volgens kenners als kristallen met hun eigen energie in aanraking komen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een hele lage trilling. Ook een transformatieve energie zoals die van de geode of een visualisatie kan zoiets krachtigs doen.

 • Klank
 • Geode
 • Reiki of visualisatie

edelsteen pendel op sieradenzakjes

Meer weten over edelstenen?

Dan ben je bij Spiru aan het juiste adres! Nu je alles weet over edelstenen opbergen en edelstenen bewaren, ben je misschien ook benieuwd: hoe ontstaan edelstenen en wat zijn geschikte edelstenen voor kinderen? Hoe kun je ‘echte’ edelstenen herkennen? Misschien wil je weten wat jouw geboortesteen is en wil je edelstenen combineren. Alles wat je wilt weten, ontdek je bij Spiru 🙂

Hoe berg jij je edelstenen het liefst op?

Ga bij het werken met kristallen altijd uit van je eigen intuïtie en ervaring. Energiewerk is persoonlijk en verandert dus met de tijd. Ook gezond verstand is een goede raadgever bij het toepassen van de methodes. Als je twijfelt, raadpleeg dan een expert of edelsteentherapeut. Of word er gewoon zelf één door te oefenen!

Laatste aanpassing op 20 mei, 2021 9:30 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50