Zenvolle Herfst Sale | Korting tot -70% | Shop nu >

 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven
 • Gratis Verzending vanaf €40
 • Unieke Producten uit 49 Landen
Dé Winkel voor een Zenvol Leven
Gratis Verzending vanaf €40
Unieke Producten uit 49 Landen
Door Madelon de Groot 30 januari 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
6589 x

Toe aan je eerste Wicca Altaar maar geen idee hoe je dat doet? In dit artikel krijg je tips om thuis een magisch plekje te maken!

opbergdoos duurzaam hout pentagram wicca

Hello my fellow Wiccan, goed om je te ontmoeten! Ik weet als geen ander hoe spannend het kan zijn om te starten met magie. Heksen werken namelijk met veel verschillende symbolen en zie dan nog maar eens de bomen door het bos. Daarom ontdek je hier welke tools er meestal op een wicca altaar liggen. Zo heb je binnenkort een krachtplek om al je rituelen te doen. Blessed be!

Dit zijn Wicca Altaar Benodigdheden

 • Een Persoonlijke Plek
 • De Vier Elementen
 • Vrouwelijke Items
 • Mannelijke Voorwerpen
 • Een Stralend Middelpunt

Zoek een Persoonlijke Plek voor je Wicca Altaar

Een wicca altaar is voor veel heksen een persoonlijke krachtplek en prettige werkruimte in één. Je kunt er rituelen uitvoeren, maar ook elke dag rust, inspiratie en aarding vinden. Kies dus een plaats waar je beiden kunt doen. Denk aan een hoekje in je woon- of slaapkamer, maar ook aan een afgevlakte boomstronk of steen in de tuin. Ook kun je zoals veel wiccans een windrichting kiezen die je aanspreekt. Zolang je maar lekker kunt werken op je eigen altaar en de rituele voorwerpen veilig zijn.

Integreer de Vier Elementen

Bij een wicca altaar horen de vier elementen vuur, lucht, water, aarde en ether of ‘geest’. Zo hebben heksen vaak standaard kaarsen en wierook, een beetje aarde en een kommetje water klaarstaan. Ook zou het uitmaken waar je die elementen vervolgens neerzet. Sommige wicca beoefenaars houden daarom een Pentagram in gedachten tijdens het inrichten van hun werkplek. Ook kun je ervoor kiezen om de linkerkant te wijden aan mannelijke elementen (vuur en lucht) en rechts aan de vrouwelijke (aarde en water). Het midden is in dat geval gereserveerd voor spirit.

ruwe maansteen edelsteen

Voeg Vrouwelijke Items Toe aan je Wicca Altaar

Een deel van je altaar is gewijd aan godinnenkracht. De elementen van deze vrouwen power zijn water en aarde. Ook horen bij haar het onderbewuste, de nacht en vruchtbaarheid. Deze voorwerpen kunnen daarom de godin op je altaar uitnodigen:

 • Kaarsen in Zachte Tinten
 • Beeldjes van Godinnen
 • Maansymboliek
 • Kelken en Heksenketels

Kaarsen in Zachte Tinten

Kies een kaars die voor jou vrouwelijke energie uitstraalt, bijvoorbeeld omdat ze aan de schittering van de maan doet denken. De meeste wiccans kiezen een witte variant, maar je kunt ook zilver, lichtblauw, groen of lila gebruiken.

Beeldjes van Godinnen

Je kunt hier bijvoorbeeld kiezen voor de Keltische Brigid, maar ook voor Griekse natuurgodinnen zoals Hestia, Diana of Hecate.

Maansymboliek

Maansymboliek mag ook niet ontbreken op je altaar. Het element water verwijst natuurlijk al naar deze hemelse kracht, maar ook een bol van Seleniet of stuk Maansteen kan symbool staan.

Kelken en Heksenketels

Kelken en Heksenketels combineren de elementen aarde en water. Daarom zijn het allebei tekens van voorspoed, vruchtbaarheid en creativiteit. Ze lijken namelijk een beetje op baarmoeders, als je het symbolisch bekijkt!

natuurlijke geurkaars 3e chakra

Plaats Mannelijke Voorwerpen op je Wicca Altaar

Het andere deel van je magische ruimte vereert typisch goddelijke krachten. De mannelijke elementen zijn vuur en lucht, gesymboliseerd door de zon en klaarwakker bewustzijn. Met deze rituele voorwerpen laten wiccans hun respect voor het goddelijke zien:

 • Kaarsen in Warme Kleuren
 • Beelden van Goden
 • Zonnesymboliek
 • Een Athame of Boline
 • Een Staf

Kaarsen in Warme Kleuren

Stralend licht hoort volgens wiccans bij de mannelijke natuurkracht. Brand daarom gele, gouden, rode of oranje vlammetjes op je altaar. Ook de zwarte kaars wordt vaak gebruikt als God candle, omdat deze net als felle kleuren het negatieve zou verdrijven.

Beelden van Goden

Goden ontbreken meestal niet op een wicca altaar. Keltische heksen kiezen meestal voor de Gehoornde God Lugh of Cernunnos, maar je kunt bijvoorbeeld ook de Egyptische god Osiris vereren. Maar net wie je aanspreekt!

Zonnesymboliek

Het goddelijke deel van je werkplek is de plaats waar de symbolische zon schijnt. Verwerk dat bijvoorbeeld in de kleur van je altaarkleed of kaarsen, door zonnebloemen op je altaar neer te zetten of stralende kristallen zoals Pyriet en Citrien.

Een Athame of Boline

De Athame is een mes dat door heksen wordt gebruikt tijdens rituelen om energie te richten. Ook zou het instrument onzichtbare verbindingen ongedaan kunnen maken. De Boline is een wat praktischer mes waarmee je kruiden en andere ingrediënten kunt versnijden. Hiervoor kun je ook een mes met een wit handvat gebruiken.

Een Staf

Ook een staf is een tool om energie mee te sturen. Je kunt zo’n magische stok zelf maken van een echte tak, maar ook kiezen voor een Orgonite staaf of een edelstenen griffel van Bergkristal.

Zorg voor een Stralend Middelpunt op je Wicca Altaar

Het centrum van een wicca altaar bevat meestal één magisch voorwerp. Dat kan een instrument zijn waar je van wilt leren of een tool die je vaak gebruikt. Jij kiest dus letterlijk en figuurlijk waar de focus ligt! Hier volgen een paar voorbeelden van stralende middelpunten:

 • Een Inspirerende God, Godin of creature 
 • Het Vijfde Element ‘Geest’
 • Een Pentagram
 • Het Boek Der Schaduwen

Inspirerende Beelden op je Wicca Altaar

Wil je de kracht van een specifieke god, godin of magisch wezen oproepen? Dan zou het midden van je werkplek daar heel geschikt voor zijn.

Het Vijfde Element ‘Geest’

Geest, Ziel of spirit is het meest onzichtbare van de natuurkrachten, maar daarom niet minder belangrijk. Wiccans geloven zelfs dat dit verbindende element de basis van ons bestaan vormt. Daarom liggen in het centrum van alle aandacht meestal Mineralen of Kristallen Schedels, omdat die kracht en kennis kunnen overbrengen. Ook een Glazen Bol staat symbool voor spirit, net als de kleuren wit, paars, violet of parelmoer. Je kunt hier dus ook een Abalone Schelp kwijt!

Het Pentagram

Een Pentakel of Pentagram is een belangrijk eenheidssymbool in de Wicca traditie. Heel passend om in het midden te plaatsen!

Het Boek der Schaduwen

Veel Wicca’s houden hun Book of Shadows graag dichtbij. In deze gids staat namelijk alles wat je moet weten voor een wicca ritueel. Denk aan voorschriften, magische spreuken, gebeden en recepten. Heel praktisch om gewoon een geheugensteuntje voor jezelf neer te leggen!

Klaar met je Wicca Altaar?

Wil je in de wereld van de wicca duiken? Dan staan er ook jaarfeesten op het programma zoals de lenterituelen Imbolc en Ostara. Deze vrolijke vieringen hebben te maken met de stand van de zon, maar er zijn ook maanrituelen in een heksenjaar. Tijdens deze nachten zou je bijvoorbeeld Edelstenen op kunnen laden of magisch water maken in een heksenketel. Waarom dat zo werkt? Hier lees je meer over de betekenis van Volle Maan en de rituelen die bij haar horen.

Tijd om je witchy ways te eren met een eigen Wicca altaar! 🙂

Laatste aanpassing op 17 maart, 2020 2:35 pm

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50