• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Nieuwe items in onze Sale! Shop met kortingen tot wel 50% 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Edelstenen, Zo Werken Ze en Dit kun je Ermee

Door Anouk 7 oktober 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
9134 x

Edelstenen zijn echte krachtpatsers die worden gebruikt voor de meest uiteenlopende rituelen en therapieën. Hier lees je waarom!

edelstenen trommelsteentjes in glazen potje

Edelstenen en mineralen zie je terug in de meest uiteenlopende rituelen en toepassingen zoals healing, opstellingen en zelfs het opladen van drinkwater. Wil je weten hoe deze natuurlijke fenomenen werken en waarom iedereen het altijd over vibraties heeft? Hier vind je een inleiding die je wegwijs maakt in kristallenland. Dus kun je trillen, tril dan mee!

zeven verschillende edelstenen piramides

Zo Werken Edelstenen

Er bestaat een hoop informatie over de werking van edelstenen. Wetenschappers denken dat het te maken heeft met het placebo effect. Voor edelsteentherapeuten gaat het om iets anders dat niet meetbaar lijkt, namelijk energieoverdracht tussen mensen en stenen. Jawel!

Kun je trillen? Tril dan mee!

Edelstenen zouden levende wezens zijn met een eigen kracht. Ze trillen volgens therapeuten daarom op een bepaalde frequentie of Herz – dat ken je wel van muziekstukken. Omdat ook het menselijk lichaam uit energie bestaat, zou je de vibes van de steen kunnen ontvangen en erop afstemmen. Daarmee ben je volgens therapeuten trouwens niet zomaar van je klachten af. Net zoals bij healing met Klankschalen of Gongs brengen de vibraties van kristallen iets in beweging. Ze worden gezien als hulpjes, zoals een kruk wanneer je een been breekt. De kruk zelf geneest je niet, maar ondersteunt wel het proces. Bijzonder toch!

Samenwerken met Stenen

Tussen jouw energie en die van de steen zou een samenwerking ontstaan. Een balans, zoals communicerende vaten. Jij krijgt wat van de steen en de steen neemt wat van jou. Dat gebeurt volgens kenners omdat edelstenen negatieve energie op zouden nemen, terwijl ze positieve afgeven. Zo kom je elkaar dus tegemoet, zoals in elke goede relatie! Daarbij is het volgens kenners belangrijk om je wensen en intenties duidelijk te maken. Dan weet de steen wat hij voor je kan doen. Stel hem dus een vraag: waarmee mag hij je helpen?

Tips voor een Goede Relatie

Er zijn tips die kunnen helpen om de relatie tussen jou en de steen goed te beginnen. Hoe? Kwestie van afstemmen! Dit kun je doen:

 • Reinig de steen voor het eerste gebruik
 • Laat hem (na reiniging) eerst wennen aan zijn nieuwe thuis
 • Bouw de tijd die je met de steen doorbrengt langzaam op
 • Hou de steen voor persoonlijk gebruik, leen hem niet uit

Zo Lang Gebruik je Edelstenen

Stenen snappen zelf wanneer hun taak volbracht is. Volgens kenners zouden ze dan verkleuren, tijdelijk kwijtraken of breken om aan te geven dat je ze niet meer nodig hebt. Het kan ook zijn dat je niet meer hetzelfde goede gevoel krijgt bij het gebruik van de edelsteen. In dat geval kun je hem bedanken, reinigen en veilig opbergen tot een volgende keer!

hangende edelstenen bergkristal punt met kat

Daarom Verzorg je Edelstenen

Omdat edelstenen volgens energiewerkers levende wezens zijn, hebben ze af en toe ook verzorging nodig. Kristallen zou je daarom regelmatig schoon moeten maken en op moeten laden met natuurlijke kracht. Edelstenen Reinigen kan daarom op verschillende manieren, waarvan stromend water het vaakst wordt aangeraden. Edelstenen Opladen of activeren gebeurt meestal in maanlicht of volle grond.

Reinigen voor Eerste Gebruik

Edelstenen worden wel eens vergeleken met een spons. Ze nemen volgens kristalkenners energie op van mensen en omgevingen. Als je bedenkt welke reis een edelsteen aflegt voordat hij bij jou thuis is, kan een badje voor gebruik dus geen kwaad!

Tussentijds Reinigen en Opladen

Tussentijds reinigen en opladen doe je over het algemeen naar behoefte. Zo zou je kunnen (leren) voelen of de edelsteen nog kracht heeft of laat de steen zien dat hij niet meer fit is door barstjes, verkleuringen of een doffe uitstraling. Wanneer kristallen voor healing of massage van verschillende mensen dienen, worden ze voor en na de sessie gereinigd. Waarschijnlijk begrijp je nu wel waarom!

Wat Verkleuring bij Edelstenen Betekent

Sommige stenen veranderen van kleur als je ze een tijdje bezit. Dit kan te maken hebben met de negatieve energie die het kristal opneemt. Je kunt hem reinigen, maar volgens sommigen is het een teken dat de edelsteen voor jou ‘uitgewerkt’ is. Ook licht kan invloed hebben op het uiterlijk. Niet gek natuurlijk, kristallen komen uit het diepst van de aarde. Vocht doet ook iets met de kleur. Stenen die veel ijzer bevatten, kunnen daarom oxideren. Ook je huid kan zorgen voor chemische reacties, bijvoorbeeld als je parfums of crèmes draagt. Vraag je dus af wat je steen nodig heeft om weer te gaan glanzen. Of accepteer dat kristallen boven de grond gewoon veranderen!

lapis lazuli trommelstenen in glazen potje

Daarom hebben Edelstenen Verschillende Vormen

Edelstenen worden vaak in een vorm geslepen. Dat is niet alleen omdat de steen hierdoor zo mooi schittert, volgens kenners doet het model ook iets met de energie van de steen. Zo zou je kracht kunnen richten met piramides en andere puntige stenen, terwijl de energie van bollen en andere ronde vormen overal heen straalt.

opaliet trommelsteen met boeddhabeeld

Dit Kun je met Edelstenen

Kristallen zijn volgens veel mensen natuurlijke krachtpatsers en worden daarom overal voor gebruikt. De populairste toepassingen zijn

 • Healing
 • Opstellingen
 • Massage
 • Edelsteenwater
 • Amulet

chakra edelstenen met boeddhabeeld

Healing

Healing is bedoeld om tijdelijk balans in de energiehuishouding te brengen. Dat kan volgens beoefenaars op allerlei manieren, bijvoorbeeld met Reiki of Edelsteentherapie. Hiervoor worden bijvoorbeeld staven van Orgoniet of Chakra Stenen gebruikt.

chakra trommelstenen met lotus sfeerlicht

Opstellingen

Kristallen zouden elkaars kracht kunnen versterken of aanvullen, daarom leggen sommigen ze graag in een raster, grid of opstelling. Een bekende combinatie is de Gouden Driehoek van bergkristal, amethist en rozenkwarts. Ook Kristallen Schedels zijn volgens gebruikers ideaal om samen te gebruiken. Deze stenen kopjes zijn namelijk bedoeld voor communicatie en zouden in een kringetje bij elkaar het gesprek op gang brengen!

aventurijn edelstenen roller met handdoek

Massage

In de Chinese geneeskunst wordt met Guasha schrapers gemasseerd om de huid te laten ontgiften. Ook kun je massage rollers kopen die hetzelfde doel dienen. Jade Yoni Eieren zouden bovendien helpen om een vitale bekkenbodem te krijgen, door ze intern of extern te gebruiken voor massage van het onderlichaam.

bergkristal edelstenen waterfles met sinaasappel

Edelsteenwater

Het is volgens veel mensen ook mogelijk om de kracht van kristallen op iets anders over te brengen, bijvoorbeeld op voeding, olie of water. In dat geval ‘laad’ je iets anders op met de energie van stenen. Het resultaat is een elixir dat je in kunt nemen. Edelsteenwater Maken is daar een voorbeeld van.

hamsa hand edelstenen armband met geurkaars

Amulet

Natuurlijk worden stenen ook gebruikt als beschermers of talismannen. Verwerkt in een sieraad of als zaksteen, zou je de kracht ervan de hele dag bij je kunnen dragen. Ook edelstenen Mala’s zijn hier geschikt voor.

labradoriet edelstenen punt liggend

Zo Kies je Edelstenen

Als je met kristallen wil gaan werken of een mooi edelstenen sieraad zoekt, kan het leuk zijn om te weten welke edelsteen bij je past. Zo zou er bijvoorbeeld een edelsteen bij je sterrenbeeld horen. Ook kun je een kristal op werking uitzoeken, bijvoorbeeld als je ondersteuning zoekt bij een klacht of een speciaal ritueel wil doen. Vaak zie je dat bij stenen ook vermeld staat voor welk chakra of energiecentrum ze zijn. Zo is rode jaspis volgens veel mensen een echte eerste chakra edelsteen en past de perzik aventurijn bij het tweede chakra.

Veel plezier met je persoonlijke kristal!

Laatste aanpassing op 21 oktober, 2020 1:50 pm

Een vraag of opmerking? We horen het graag!

 1. Ik vind het heel fijn om op zo’n manier je bestelling te ontvangen.
  Dank jullie voor de warmte,de meditatie kaart, waarmee jullie de pakketten klaar maken.🙏

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *