• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek items die matchen met jouw sterrenbeeld 🤩 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Etherische Olie Werking – Plantpower en Genezende Geuren

Door Anouk 23 september 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
5509 x

De etherische olie werking en geconcentreerde plantpower zou een aanvulling op je natuurlijk welzijn kunnen zijn. Meer ontdekken? Hier vind je geurige tips!

Etherische oliën bestaan uit de geconcentreerde aromatische stoffen van planten. Je vindt die in zaden, wortels en bloemen of in de hars van bomen en struiken. Bij planten zorgt de geur voor afweer van insecten en andere schadelijke invloeden, maar volgens aromatherapeuten zou het ook mensen goed doen. Ben je altijd al benieuwd geweest naar de etherische of essentiële olie werking? Hier lees je alles over het effect van de olietjes en welke toppers je thuis kunt gebruiken.

etherische olie werking lemongrass

Werking Etherische Olie

Aromatherapeuten hebben verstand van oliën en werkzame stoffen in verschillende plantensoorten en weten precies hoe je deze toe zou kunnen passen. Lees je van tevoren goed in, want de meeste varianten zijn namelijk niet bedoeld voor inwendig gebruik. Etherische olie gebruik je op veel verschillende manieren. Je kunt er bijvoorbeeld mee masseren, badderen, stomen of zelfgemaakte schoonmaakmiddelen een geurtje geven. Het slimste is natuurlijk om de juiste planten voor het juiste doel te kiezen als een echte aromatherapeut. Daarom vind je hieronder populaire etherische olie soorten en werking:

 • pepermunt olie
 • tea tree olie
 • bergamot olie
 • frankincense olie
 • eucalyptus olie
 • jasmijn olie
 • dennen olie
 • citroen olie
 • citroengras olie
 • lavendel olie

Pepermunt olie werking

De frisse en oppeppende geur van pepermunt olie zou zorgen voor een vrije ademhaling, wat fijn kan zijn bij luchtweginfecties zoals verkoudheid. Ook zou pepermunt olie kunnen werken bij problemen met de maag en darmen, zoals winderigheid, krampen en buikpijn. Bij inname zou het de spijsvertering bevorderen (check het etiket wel even van tevoren). Bij huidirritaties zoals eczeem, psoriasis en roos zou je een paar druppeltjes aan je verzorgingsproducten kunnen toeven.

Tea tree olie werking

Tea tree olie staat vooral bekend om zijn heilzame werking bij virussen, bacterien en schimmels. Deze olie wordt dan ook veelal ingezet bij schimmelinfecties en ontstekingen. Maar ook bij kalknagels, acne, waterpokken, eczeem, likdoorns, blauwe plekken, griep en verkoudheid zou deze veelzijdige olie worden ingezet. Niet iedereen is even dol op de geur, maar deze zou ‘gelukkig’ wel snel weer verdwijnen. Anderen zweren erbij!

Bergamot olie werking

Bergamot olie is populair binnen de aromatherapie. De geur is verfrissend en zou zowel kalmerend werken als je humeur een oppepper geven. De olie is dan ook geliefd bij mensen die last hebben van spanning, angst, somberheid en lusteloosheid. Ook zou hij gebruikt kunnen worden bij fysieke en mentale inspanningen. Wanneer deze olie verdund wordt gemasseerd rond de maagstreek, zou hij buikkrampen en spijsverteringsproblemen kunnen verlichten.

Frankincense olie werking

Frankincense olie wordt veel gebruikt tijdens meditatie. Hij zou je helpen aarden, een gevoel van rust en ontspanning geven en het spiritueel bewustzijn versterken. Frankincense zou levenskracht verbeteren, zorgen voor concentratie en prikkelbaarheid verminderen. Ook zou deze olie kunnen helpen bij het creëren van een heldere geest, omdat hij de hersenfunctie zou verbeteren. Op fysiek vlak wordt deze olie vaak aangebracht op de huid bij vlekjes of het voorkomen van rimpels.

Eucalyptus olie werking

De frisse geur van eucalyptus staat bekend om zijn antibacteriële werking en wordt vooral ingezet bij verkoudheid. Je kunt deze goed gebruiken in aromabranders of in een stoombadje. Als deze verdund wordt aangebracht op het borstgebied, zou het ook verlichtend kunnen werken.

Jasmijn olie werking

Jasmijn olie staat bekend om de ontstekingsremmende en krampstillende werking en wordt net als eucalyptusolie veel ingezet bij problemen met de luchtwegen. Toch zou de geur van jasmijn ook een oppeppende werking hebben op de emoties, omdat het angst zou verminderen en het humeur een boost zou geven. Verder zou jasmijn olie ook een positieve werking hebben op de concentratie.

Etherische olie dennen werking

Doet natuurlijk denken aan de geur van het bos en is daarom voor veel mensen kalmerend. De dennen olie werking is dat het de lucht zuivert, omdat het alle ziektekiemen zou doden. Naast dat het de luchtwegen reinigt en de ademhaling zou vergemakkelijken, zou het bij het verdampen van de olie in huis ook zorgen voor een zuivere, rustgevende sfeer in huis. Hij zou negatieve gedachten kunnen verminderen en de gebruiker meer energie geven. Maak er bijvoorbeeld een luchtverfrisser mee door het te mengen met water in een sprayflesje of hang een doordrenkt zakdoekje in je auto.

Citroen olie werking

Alleen al de geur van citroen zou een reinigende werking hebben! Niet zo gek, want deze geur wordt vaak gebruikt in schoonmaakmiddelen. Deze verfrissende geur zou een stimulerende werking hebben, uitputting en lusteloosheid verminderen en stress verlichten. Ook wordt citroenolie gebruikt voor het verzorgen van de huid.

Citroengras olie werking

Citroengras staat bekend om zijn frisse geur en stimulerende eigenschappen. Bij negatieve gevoelens als stress en angst zou deze olie rustgevend en kalmerend werken. Op lichamelijk vlak wordt de olie veelal gebruikt bij roos op de hoofdhuid en schimmel. Ook wordt er gedacht dat eugenol, een stofje in citroengras, vergelijkbare eigenschappen heeft als aspirine. Hij zou voorkomen dat bloedplaatjes samenklonteren en zou serotonine afgeven.

Lavendel etherische olie werking

Niet alleen houden veel mensen van deze zomerse bloem, ook staat ze bekend als aroma waardoor je direct ontspant. Niet voor niks is deze olie razendpopulair. Druppel wat op je kussen voor een rustige nacht of meng het met melk en honing voor in bad en de lavendel olie werking zal zich snel genoeg manifesteren!

Bekijk onze Aroma Verspreiders

 

verschillende etherische olie werking

Krijg je geen genoeg van Geur?

Als je naast etherische oliën graag lekkere geuren om je heen hebt, kun je natuurlijk ook voor andere opties gaan. Je favoriete Wierook Kiezen kan een begin zijn. Als je interesse hebt in de symbolische betekenis van aroma, verdiep je dan eens in Palo Santo, Florida Water of je Huis Reinigen met Salie.

Bekijk al onze Geurproducten

Geniet ervan!

Laatste aanpassing op 01 juni, 2023 10:07 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *