• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek items die matchen met jouw sterrenbeeld 🤩 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Levensboom, Laat je Inspireren door een Echte Evergreen

Door Anouk 22 juli 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 5 minuten met dit artikel.
4432 x

De Levensboom is een oeroud symbool van eeuwigheid. Hier lees je in welke culturen deze magische bomen voorkomen en waarom deze evergreens zo inspirerend zijn!

Levensbomen komen in verschillende culturen en religies voor. Vaak krijgen sterke planten zoals dennen, taxussen of coniferensoorten deze eervolle rol, omdat ze het hele jaar groen zijn. Of wat dacht je van bomen die zelfs in kurkdroge gebieden nog blijven groeien? Zoiets vraagt natuurlijk om bijzondere verhalen. Wij hebben daarom de mooiste voor je verzameld. Sit back and enjoy!

Levensboom Verhaal

In Bahrein, midden in een afgelegen en waterloze woestijn staat een boom van 400 jaar oud. Het is een grote vraag waar deze plant zijn voeding vandaan haalt, daarom is het volgens veel mensen de enige echte boom des levens. Maar wist je dat de mythe ervan al veel verder teruggaat? Tijd voor een korte wereldtour dwars door de geschiedenis van de Boom des Levens!

levensboom hanger met kristal

Betekenis Levensboom uit Noorse Mythologie

In de middeleeuwse Edda mythen wordt een grote groenblijvende boom beschreven, de Yggdrasil. Deze gigantische gestalte verbindt volgens de verhalen negen werelden met elkaar. Omdat de boom dat allemaal bij elkaar houdt, is hij een uiting van kennis en levenskracht. Vraag maar aan de hoofdpersoon Odin – deze held hing negen dagen op z’n kop in de evergreen, totdat hij een belangrijk inzicht kreeg. Er wordt gezegd dat deze Noorse levensboom een taxussoort is, omdat die op warme dagen hallucinerend gas afgeeft. Heel handig voor visioenen!

Levensboom Betekenis Bijbel

Volgens de Bijbel stond de Boom des Levens in het paradijs, naast de boom van Kennis van Goed en Kwaad. De levensboom schonk vruchten die eeuwig leven gaven; de andere maakte appels die je zondige dingen lieten zien. Nadat Adam en Eva zich stiekem tegoed hadden gedaan aan de Appel van het Kwaad, stuurde God ze het paradijs uit om te voorkomen dat ze ook aan de Levensboom zouden beginnen. Stel je eens voor…

Joodse Levensboom

In de joodse Kaballa is de tree of life geen natuurgetrouwe boom, maar een soort spiritueel schema dat uitleg geeft over het leven. Het laat tien verschillende punten of Sefiroth zien die samen een boomstructuur vormen. Volgens Kaballa maken die tien kwaliteiten samen het hele kosmos, dus kun je ze als inspiratie gebruiken om geestelijk te groeien.

Westerse Levensboom in Noord en Zuid Amerika

In Noord Amerikaanse native tradities wordt de boom gezien als de eerste plant op de wereld en wordt ze daarom soms Wijze Grootmoeder genoemd. Ook de Maya’s en Azteken kennen het begrip van zo’n wereldboom. Voor hen stond deze grote gestalte voor de vier windrichtingen en verbond zij het onder- met het bovenaardse. In Mexico worden nog steeds kleurrijke kleisculpturen van deze Arbol de la Vida gemaakt.

Levensboom symboliek in Azië

Volgens hindoes woont God in de wortels van de boom, omdat zij de Bron van het Leven vertegenwoordigen. De stam en takken staan dan voor de mensen die de leer verspreiden en de bladeren voor iedereen die ervan profiteert. Ook is de boom natuurlijk een bekend symbool voor het eerste chakra. De betekenis van de levensboom in het boeddhisme is wijsheid, bescherming, kracht, overvloed, schoonheid, en verlossing. De Japanse levensboom staat symbool voor onveranderlijkheid, hoop, liefde, tijdloosheid, en een lang leven. Dit zou ook de enige boom zijn die de ramp in Hiroshima heeft overleefd. Ook het Chinese taoïsme kent een levensboom en bovendien een behoorlijk magische. Deze zou ééns in de drieduizend jaar Perziken van Onsterfelijkheid produceren. Even wachten dus, maar dan heb je ook wat!

detail hanger levensboom

Levensboom en Geboorteboom Betekenis volgens de Kelten

De natuur stond bij de oude Kelten centraal en beschouwden haar als heilig. Zij bedachten de keltische boomhoroscoop, waarin het jaar in 39 perioden werd verdeeld met elk een bijbehorende boom. De eigenschappen van deze keltische levensboom zouden een sterke invloed hebben op jouw eigenschappen en levensloop.

Levensboom en Kennisboom uit de Griekse Mythologie

In de Griekse Oudheid was de boom het symbool van vruchtbaarheid, maar ook van vuur, de goddelijke vonk. De macht van de goden huisde in de boom. Veel bomen werden aan goden en godinnen gewijd, zoals de eik aan Zeus, de olijfboom aan Athene, de cipres aan Hades, etc. Veel bomen waren heilig en in de Griekse mythologie vervulden veel bomen een rol. De Grieken beschouwden op hun beurt de olijfboom als levensboom. Zo heeft elke cultuur zijn eigen heilige boomsoort.

Levensboom Symbool als Cadeau Geven

Omdat deze symbolische bomen staan voor ontwikkeling, worden ze gegeven bij belangrijke gebeurtenissen zoals huwelijken en verhuizingen. Je kunt daarvoor speciale Levensboom Sieraden kopen. Die zouden namelijk groei en geluk brengen, vergelijkbaar met het geven van Edelsteenboompjes of een Klavertje Vier. Als je goed oplet, vind je bij oud-Hollandse huizen daarom vaak een gietijzeren levensboom in het raamwerk boven de deur. Die zou namelijk over de bewoners waken. Omdat de boom voor oneindigheid staat, biedt het veel mensen bovendien troost in verdrietige tijden.

Alle Levensboom sieraden bekijken

liggende hanger levensboom

Dit is de Universele Levensboom Betekenis

Levensbomen zijn dus over de hele wereld bekend. Deze evergreens worden gezien als echte oerplanten die alle wijsheid van de wereld bezitten. Stormen en seizoenswisselingen? Ze hebben het allemaal gezien. In de zomer bloeien ze en ’s winters houden ze voedsel veilig in hun ondergrondse voorraadkamers. Van vruchtbaarheid en vernieuwing weten ze dus alles af! Met hun wortels diep in de aarde en takken hoog in de lucht kennen Levensbomen ook alle tegenstellingen. Op hun takken zitten vogels en onder hun voeten krioelen wormen. Daarom is de Levensboom een teken van eeuwigheid en natuurlijke harmonie. Mooie symboliek toch 🙂

Laatste aanpassing op 01 maart, 2022 2:06 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *