• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek items die matchen met jouw sterrenbeeld 🤩 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Maanstanden Begrijpen en Beleven, 4x Moon Magic Maken

Door Anouk 7 maart 2022
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
2628 x

Maanstanden hebben volgens heksen en astrologen effect op je welzijn. Ontdek hier welke rituelen zij doen om hun leven af te stemmen op Luna!

handgemaakt leren notitieboekje drievoudige maan

De maanstanden zijn in veel spirituele tradities belangrijk. Niet alleen is de cyclus van dit hemellichaam de basis van verschillende kalenders, ook zien veel mensen haar veranderende gedaantes als symbolische steun in hun leven. Wil je weten waarom Luna zo inspirerend is? Hier vind je noodzakelijke maanfasen uitleg, de spirituele betekenis van de schijngestalten en tips om je eigen maanmagie te maken!

Wat is de Maanstand? Maanstanden Uitleg

Veel mensen denken dat maanstanden ontstaan door de schaduw van de aarde op de maan. Maar dit klopt niet! De aarde werpt soms inderdaad een schaduw op de maan, maar dit is een maansverduistering en geen maanstand. Maanfasen ontstaan door de positie van de maan en haar baan om de aarde. De maan wordt eigenlijk altijd half verlicht door de zon en staat daardoor half in de schaduw, waar de uitdrukking “de donkere kant van de maan” vandaan komt. Hoeveel van de schaduw of verlichte kant we zien, hangt af van waar de maan zich in haar baan bevindt. Als de maan direct tussen de zon en de aarde staat, zien we alleen de donkere kant. Dit wordt ook wel de Nieuwe Maan genoemd. Als de aarde direct tussen de maan en de zon staat, zien we alleen de verlichte kant. Oftewel: Volle Maan!

 • nieuwe maan of donkere maan, de maan is nu nauwelijks waarneembaar;
 • jonge maansikkel, minder dan de helft van de maan is zichtbaar;
 • eerste kwartier, precies de helft van de maan is zichtbaar;
 • wassende maan, de maan groeit naar volheid toe;
 • volle maan, de maan is nu volledig verlicht;
 • afnemende maan, de maan neemt in volheid af;
 • laatste kwartier, de andere helft van de maan is verlicht;
 • afnemende maansikkel, minder dan de helft van de maan is nog verlicht.

Welke kant van de maan je verlicht ziet in deze fasen is ook nog afhankelijk van je locatie. Op het noordelijk halfrond is de maan tijdens het eerste kwartier bijvoorbeeld aan de rechterkant verlicht, terwijl dat op het zuidelijk halfrond links is!

amulet messing goudkleurig tarot de maan

Daarom zijn Maanfasen Spiritueel

De maanfases symboliseren samen het levensritme van de natuur. Veel heksen en sjamanen laten zich daarom inspireren door haar cyclus. Zo zou je rond Nieuwe Maan het beste intenties kunnen bedenken, die je tijdens de Wassende Maan uitvoert. Het sterke schijnsel van de Volle Maan zou je vervolgens helpen om te vieren wat tot bloei is gekomen en te reflecteren op de gevolgen daarvan.

Slecht Slapen Maanstand, Mythes en Mogelijke Verklaringen

Volgens spirituele experts gaan maanstand en gemoedstoestand samen. In de wassende en volle fase zou de symbolische energie van Luna bijvoorbeeld duidelijk voelbaar zijn op aarde, omdat ze goed zichtbaar is en veel licht verspreidt. Deze vibes zorgen volgens heksen, sjamanen en astrologen voor een verhoogd emotioneel bewustzijn, omdat de maan in deze tradities het gevoelsleven vertegenwoordigt. Veel mensen dromen dan ook intensief op deze verlichte nachten of liggen te woelen onder de dekens. Vraag je het wetenschappers, dan zorgt het felle licht van Luna ervoor dat je minder melatonine aanmaakt, het stofje dat je in slaap helpt. De vraag is dus misschien eerder: welke info helpt je die doorwaakte nachten door? 😉

amulet zilverkleurig boze oog maan

De Maanstand Spiritueel Beleven, 5x Inspiratie voor Moon Magic

Wil jij de maanstanden beter leren kennen en magie maken met de maan herself? Hier vind je uitleg over het werken met

 • een Maandagboek
 • Maanwater
 • een Maanstand Edelsteen
 • de stand van de Maan in je Horoscoop

Maandagboek van de Maanstanden Bijhouden

Volgens heksen is het handig om een Maandagboek bij te houden. Hierin kun je per datum de fase van de maan noteren en daaronder bijhouden wat er gebeurt met je energieniveau, emotionele staat of droomleven. Zo heb je na een maand alle maanfasen beschreven en hou je het een half of heel jaar vol, dan zou je misschien patronen kunnen ontdekken in je gedrag of gevoelens. Ben je niet zo’n schrijver, dan is tekenen of andere expressie ook een prima idee – volgens wiccans bestuurt de maan ook menselijke creativiteit!

Shop Spirituele Schrijfwaar

edelsteen waterfles roze kwarts

Maanwater Maken van de Maanfases

Sjamanen en andere magische mensen maken ook graag Maanwater, dat is vloeistof opgeladen met de vibes van de maan. Dit drankje zou goed van pas komen in symbolische gebruiken die met Luna te maken hebben, zoals spirituele reinigingen, verzorgingsrituelen, vruchtbaarheidsspreuken of Affirmaties voor creativiteit. Volgens kenners heeft water dat onder de volle maan heeft gestaan een heel ander karakter dan een flesje gevuld met nieuwe maanenergie, dus wie de maanstanden kent zou doelgerichter te werk kunnen gaan!

Bekijk Edelsteen Waterflessen

Maanstand Edelsteen Selecteren

Om de symbolische kracht van de maanstanden te ondersteunen, kun je ook bijpassende kristallen kiezen. Edelstenen helpen volgens liefhebbers namelijk om bepaalde aspecten in jezelf te versterken of naar boven te halen, net zoals de Maan dat met haar verschillende fasen zou doen. Hier vind je voorbeelden van stenen die volgens kristalkenners prima bij de cyclus van de maan passen:

Bekijk alle Edelstenen Soorten

edelstenen bol seleniet

Maanfase Geboortedag, De Maan in je Horoscoop Leren Kennen

De meeste mensen kennen alleen hun Sterrenbeeld Betekenis, ofwel de plaatsing van de Zon in hun horoscoop. Maar ook Luna heeft volgens astrologen een grote invloed op je dagelijkse bestaan. Zo zou de maanfase waarin je geboren bent meespelen in je karakter. Volgens sterrenkijkers zijn mensen geboren vóór de volle maan bijvoorbeeld vooral bezig met het bedenken, bouwen en structureren van hun plannen, terwijl mensen met afnemende maanstanden eerder reflecteren op hun leven en steeds beter loslaten wat niet werkt. En zo heeft ieder mens volgens astrologen dus een plek in het functioneren van de natuur 🙂

Meer over de Maan weten?

Niet alleen de maanstand op de dag van je geboorte, maar ook de plaatsing van de Maan in je horoscoop vertelt volgens astrologen veel over je. Luna zou namelijk aangeven op welke manier jij voor jezelf zorgt en op welk levensgebied je emotionele steun vindt via het teken en huis waarin ze staat. Benieuwd hoe dat bij jou zit? Lees dan alles over je Maanteken Betekenis!

Laatste aanpassing op 12 september, 2022 12:37 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *