• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

De leukste cadeaus voor pakjesavond! 🎁 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Heksenketels, 10 Tips om je Cauldron te Gebruiken

Door Anouk 9 september 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
4194 x

Begin jij met Wicca of schuilt er een sjamaan in jou? Grote kans dat je wat met Heksenketels kunt. Hier vind je tien gebruikerstips voor je cauldron!

heksenketels cauldron maan triple godess

Heksenketels ken je misschien uit sprookjes of uit de feestwinkel, maar je kunt meer met dit potje dan je denkt. Hongaren gebruiken bogracs heksenketels bijvoorbeeld bij het buiten koken van gigantische porties goulash. Ben je beginnend sjamaan of wiccan, dan kijk je waarschijnlijk heel anders naar zo’n gietijzeren potje. Wil je weten waar dit magische instrument voor staat en wat je ermee kunt doen? Hier vind je 10 tips om met je cauldron te werken!

 

 

heksenketels pentagram

Heksenketels Gebruik je Bij

 • Inrichten van je Altaar
 • Een Ritueel voor Overvloed
 • Zwart Zout Maken
 • Magische Thee Maken
 • Maanwater Maken
 • Schouwen
 • Papier Magie
 • Rituele Kaarsen of Wierook Branden
 • Huisparfum Maken
 • Instrumenten Reinigen of Opladen

pentagram elementen wicca

Inrichten van je Altaar

Op een Wicca Altaar vind je attributen die samen de vijf elementen aarde, water, vuur, lucht en geest vertegenwoordigen. Ook zijn deze instrumenten verbonden aan Goden of Godinnen. De ketel staat in deze magische setting meestal voor het element water en de vrouwelijke eigenschappen van vruchtbaarheid en transformatie. Keltische sjamanen eren er de tovenares Ceridwen mee die in haar cauldron magische dranken maakte. Er zijn ook wiccans die alle elementen in de ketel terugzien: ijzer voor de aarde, vuur eronder, lucht waarmee je blaast om het hete brouwsel af te koelen en de Geest die inspiratie geeft tijdens het hele ritueel.

Ritueel voor Overvloed

Je kunt volgens ervaren heksen een cauldron gebruiken om goede zaken zoals vriendschap, geluk, geld en liefde te vergroten. Ketels staan namelijk net zoals het Tweede Chakra symbool voor voeding en overvloed. Geef het potje dan een speciale plek en omring het met voorwerpen die aan rijkdom doen denken zoals betekenisvolle edelstenen, fruit of foto’s van je familie.

Zwart Zout Maken

Heksen gebruiken zwart zout voor verbannings- en beschermingsspreuken. Je kunt dit recept trouwens ook ook handig combineren met het inbranden van je keteltje. Meng hiervoor zeezout en olie (olijf of amandel) en smeer het potje er volledig mee in. Doe hem dan anderhalf uur in een oven van 230 graden en laat het potje er daarna in afkoelen. Schraap het zwarte zout eraf en bewaar in een luchtdichte pot. Wil je de ketel inbranden? Herhaal dan hetzelfde proces nog een keer, maar dan met een omgekeerde ketel.

Magische Thee Maken

Je kunt ook een drinkbare elixir in je ketel maken, altijd fijn toch? Gebruik hiervoor verse kruiden zoals Rozemarijn, Basilicum of Pepermunt voor geluk. Wil je lekker slapen? Denk dan aan Kamille, Lavendel, Valeriaan of Passiebloem. Bijvoet en Alsem zouden je met hun thee magie bovendien makkelijk naar Dromenland helpen. Afrodisiac nodig? Gebruik dan rode planten en bloemen zoals hibiscus, roos en rozenbottel.

Maanwater Maken

Hiervoor zet je de ketel buiten op een regenachtige avond. Het water dat erin verzameld wordt, bevat volgens wiccans de energie van de maan op dat moment. Dat kan dus wassende, volle of afnemende kracht zijn. Met dit geladen water worden vervolgens spreuken gedaan. Bewaar het Maanwater simpelweg in een afgesloten fles tot je het nodig hebt!

Bekijk al onze Heksenketels

Schouwen in Heksenketels

Met je opgevangen Maanwater kun je ook schouwen in het spiegelende oppervlak. Wacht dan tot het water stil is en doe hetzelfde als bij een Glazen Bol Gebruiken. Volgens geoefende heksen kun je ook bronwater en zeewater gebruiken of bijvoorbeeld Edelsteenwater Maken met een speciale intentie. Klaar? Turen maar!

Papier Magie met Heksenketels

Papier magie is het verbranden boven open vuur van papier of laurierblad met intenties, krachtige woorden of wensen erop. Zo stuur je volgens wiccans berichten de kosmos in. Tijdens de afnemende maanfase kun je bijvoorbeeld opschrijven wat je los wilt laten en dit boven je ketel ontsteken. Hetzelfde geldt voor communicatie met voorouders of andere overledenen.

Rituele Kaarsen of Wierook Branden

Heksenketels zijn ook ideaal om speciale spell candles in te branden, bijvoorbeeld roze voor Vriendschap of zwart voor Bescherming. Natuurlijk kun je de potjes ook gebruiken als wierookbrander, vooral voor magische kruiden zoals Palo Santo.

Huisparfum Maken

Heksenketels kun je niet alleen gebruiken als dampende Aromabrander met water en olie, maar je kunt ook zelf een koude reed diffuser met geurstokjes maken. Hiervoor meng je geurloze plantaardige olie met wodka en essentiële olie naar keuze. De verhouding olie en alcohol (geurbasis) met etherische olie (aroma) is ongeveer 75 – 25.  Meng de ingrediënten met bamboe- of rotanstokjes, die je vervolgens tegen de zijkant van het keteltje zet. Plaats dan de deksel erop zodat de stokjes eruit blijven steken. Handig, want huisparfum kopen is dan niet meer nodig!

Instrumenten Reinigen of Opladen

Volgens heksen kun je keteltjes een aantal uren in de grond begraven met daarin een voorwerp of instrument dat je energetisch wilt zuiveren. Weer eens wat anders dan je huis reinigen met salie!  Je kunt zelfs je dromen en wensen in het ijzeren potje doen, zodat ze volgens de wicca filosofie van gedachte (lucht) omgezet worden in realiteit (aarde).

heksenketels bogracs

Zo Verhit je Heksenketels

Wil je de tips toepassen, dan is het natuurlijk handig om te weten hoe je een keteltje verwarmt. Daar zijn verschillende manieren voor

 • Graaf buiten een gat in de grond, stook er een vuurtje in en plaats een rooster er overheen zodat je ketel erboven kan staan. Als je een kampvuur driepoot hebt, kun je de pot eraan hangen.
 • Plaats een theelichtje onder het potje. Als er makkelijk een lichtje onder de pootjes van je ketel past, kan het direct. Is dat niet het geval, gebruik dan een schaaltje met een rooster erop.
 • Zet de ketel op het fornuis met een warmhoudplaatje eronder.
 • Gebruik een rechaud voor langzame verwarming.

Zo Verzorg je Heksenketels

Wil je een heksenketel kopen, dan moet je voor het eerste gebruik het gietijzer inbranden. Dat doe je door het met olie in te smeren en op hoge temperatuur te verhitten. Je vindt daarvoor een beschrijving bij het Maken van Zwart Zout. Vervolgens kun je het potje na ieder gebruik gewoon schoonmaken, zolang je maar goed afdroogt en regelmatig met olie blijft insmeren. Dat beschermt het gietijzer namelijk tegen roest.

Wat ga jij maken met je Heksenketel?

 

Laatste aanpassing op 31 januari, 2022 11:22 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50