Zenvolle Herfst Sale | Korting tot -70% | Shop nu >

 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven
 • Gratis Verzending vanaf €40
 • Unieke Producten uit 49 Landen
Dé Winkel voor een Zenvol Leven
Gratis Verzending vanaf €40
Unieke Producten uit 49 Landen
Door Anouk 3 april 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
10243 x

Nieuwsgierig naar Wicca? In deze blog kom je erachter wat hekserij anno nu inhoudt en waar echte wiccans hun magie mee doen!

Wicca is een moderne pagan religie die gelooft in de kracht en harmonie van de natuur. De aanhangers ervan noemen zich wiccans of heksen en meestal kunnen ze je alles vertellen over

 • Natuurelementen
 • Goden en Godinnen
 • De Wet van Drie
 • Het Boek Der Schaduwen
 • Symbolen, Spreuken en Rituelen
 • Magische Tools

In dit artikel lees je wat Wicca nou eigenlijk is en waar een echte heks zich zoal mee bezighoudt!

houten pendel standaard met hangende transparante edelstenen pendels

Zo is Wicca Ontstaan

In de jaren ’40 en ’50 van de vorige eeuw ontstond er opnieuw interesse in hekserij, vooral door het boek Witchcraft Today van de Britse Gerald Gardner. Daarin probeerde Gardner de geschiedenis van natuurmagie te beschrijven en hoe hedendaagse pagans hun rituelen uitvoerden. Met zijn landgenoot Doreen Valiente bracht hij een aantal jaren later de principes van moderne magie in kaart, terwijl de populariteit ervan toenam. Beoefenaars begonnen hun craft op den duur ‘wicca’ te noemen, hoewel niemand precies weet waarom… Je moet het wel een beetje mysterieus houden natuurlijk!

Daarom is de Ene Wiccan de Andere Niet

Wicca is een religie of filosofie die verschillende stromingen kent. Je hebt bijvoorbeeld feministische heksen die vooral de Godin vereren en mensen die niet aan magie doen. Binnen de wicca heb je bovendien groepen of covens, maar ook een heleboel solo heksen. Misschien heeft dat wat te maken met de nadruk die wordt gelegd op natuurlijke kracht. Magie is voor wiccans namelijk samenwerken met alles wat beschikbaar is, ook in jezelf. Aangezien er geen twee mensen hetzelfde zijn op deze wereld, krijg je dus een heleboel unieke heksen!

fair trade kleurpotloden van boomschors

Dit Schrijft een Wiccan in het Boek der Schaduwen

Het Boek der Schaduwen is een persoonlijk logboek waarin heksen hun ontwikkeling bijhouden. Gerald Gardner heeft deze naam bedacht en spoorde wiccans aan om hun werk te noteren, maar waarschijnlijk gebeurde dat al veel langer – hekserij is een vrij beroep. Volgens de beoefenaars ervan heeft elke heks namelijk zijn of haar eigen gaven. De ene heeft meer met kruidenmagie en de ander werkt graag met divinatie. Om er achter te komen welke tools bij je passen en welke effect spreuken hebben, kan zo’n Boek der Schaduwen dus een handig hulpmiddel zijn.

Daarom Houden Wiccans zich aan de Wet van Drie

Een belangrijke richtlijn voor wiccans is de wet van drie. Deze spreuk doet een beetje denken aan het begrip Karma, omdat het gaat over de gevolgen van je daden. Volgens deze wet zou alles wat je als heks doet in drievoud terugkomen. Gebruik je magie bijvoorbeeld om mensen en dieren te helpen, dan krijg je er goede energie voor terug. Zijn je intenties niet zo zuiver, dan krijg je daar later een driedubbele portie van geserveerd. Veel heksen ervaren deze leefregel als een natuurwet die hen helpt bewust met hun bijzondere krachten om te gaan.

Deze Vijf Elementen zijn Belangrijk in Wicca

De meeste Wiccans geloven dat vijf krachten samen de kosmos maken. De eerste vier belangrijke elementen aarde, water, lucht en vuur zijn zichtbaar in de natuur. Het vijfde element noemen de meeste heksen Geest of spirit. Deze oerkracht verbindt de vier andere met elkaar en zou overal in aanwezig zijn. Spirit of bewustzijn krijgt van heksen daarom altijd een centrale plek, of dat nou op een altaar is of tijdens het uitvoeren van spreuken!

Dit Betekenen Goden en Godinnen in Wicca

Voor wiccans zijn de godin en de god een verbeelding van natuurlijk evenwicht. Heksen geloven namelijk dat de wereld draait door afwisseling van vrouwelijke en mannelijke kracht. Zo zou de zon bijvoorbeeld opkomen door goddelijke energie en de maan schijnen met hulp van de godin. Beide hebben hun rol in de natuur, net zoals Yin Yang. Toch verschilt het per heks welke figuren ze precies vereren. Zo werken sommige wiccans met de Gehoornde God en Moeder Aarde, terwijl anderen Griekse en Egyptische heiligen op hun altaar zetten.

Wicca Rituelen het Hele Jaar Door

Omdat heksen natuurkracht vereren, staan er het hele jaar rituelen op de kalender. Zo wordt de energie van elk moment gevierd. Wicca-feesten kun je verdelen in twee soorten:

 • Zonnevieringen
 • Maanrituelen

Op deze manier krijgen de God en Godin evenveel aandacht – heel belangrijk voor een heks!

Zonnevieringen

Zonnevieringen staan ook wel bekend als sabbats en markeren het verloop van een heksenjaar. Deze seizoensfeesten heten

 • Yule (Midwinter)
 • Imbolc
 • Ostara (Lente Equinox)
 • Beltane
 • Litha (Zomerzonnewende)
 • Lughnasadh
 • Mabon (Herfst Equinox)
 • Samhain

Sabbats zijn voor wiccans momenten om samen te komen en stil te staan bij de groei van de natuur en zichzelf. Zonnefeesten zijn daarom geschikt om intenties te formuleren en die kracht bij te zetten.

Maanrituelen

Maanrituelen worden ook wel esbats genoemd en vinden meestal plaats onder de Volle Maan. Voor veel heksen zijn ze een moment om te relaxen en energie op te doen. Dat zou ook gelden voor hun favoriete instrumenten. Edelstenen reinigen wordt meestal gedaan op de avond van een esbat!
duurzame houten opbergdoos pentagram

Deze Wicca Symbolen Worden Gebruikt

De meesten mensen denken bij hekserij aan het Pentagram, een vijfpuntige ster met cirkel eromheen. Voor veel wiccans is dit een belangrijk symbool, omdat het de natuurelementen vertegenwoordigt. Ook Keltische of Noord Europese tekens zoals de Triquetra worden veel gebruikt, net zoals de Levensboom en het Runenschrift. Met die oude letters zouden heksen bovendien de toekomst kunnen voorspellen. Runen zou je daarom vergelijken met een soort wicca Tarot of I Tjing voor Europese heksen.

Zo Werken Wicca Spreuken

Spreuken zijn ritmische zinnen die heksen herhalen om de inhoud ervan kracht te geven, net zoals mantra’s dat voor boeddhisten doen. Sommige zijn bedoeld om energie op te roepen, andere drukken belangrijke wicca principes uit zoals Blessed Be of As Above, So Below, As Within, So Without. Er zijn voorgeschreven spells, maar zoals je inmiddels verwacht staat het wiccans ook vrij om ze zelf te maken. Het gaat namelijk om de kracht die je in de woorden kwijt kunt!

Deze Magische Tools Gebruiken Wiccans

Om spreuken en andere magie te doen, gebruiken wiccans magische instrumenten. Op het eerste gezicht lijken die tools niet zo bijzonder, omdat ze pas gaan werken zodra iemand er energie aan toekent. Wat je meestal bij een heks in huis vindt zijn

Die elementen liggen meestal op een speciaal Wicca Altaar, de plek waar de meeste heksen hun rituelen uitvoeren.

Wicca Assortiment Bekijken

Aan het Werk met Wicca?

Je kunt onderdelen voor je magische rituelen kopen in een wicca winkel of zelf creatief zijn. De meeste spirituele kruiden groeien bijvoorbeeld gewoon in je tuin of in het bos. Ideaal om bijvoorbeeld een aromatische Smudge Stick te maken voor je reinigingsritueel of een Geurkaars met goddelijk aroma voor kracht en bescherming. Misschien kom je tijdens zo’n frisse wandeling wel een mooie tak tegen voor een Wichelroede, wie weet!

Veel plezier en Blessed Be 🙂

Laatste aanpassing op 01 oktober, 2021 10:04 am

Een vraag of opmerking? We horen het graag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50