• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek items die matchen met jouw sterrenbeeld 🤩 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Wicca Weetjes, Alles over Moderne Heksen en hun Rituelen

Door Anouk 3 april 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 11 minuten met dit artikel.
27507 x

Nieuwsgierig naar Wicca? In deze wicca blog kom je erachter wat hekserij anno nu inhoudt en waar echte wiccans hun magie mee doen. Ook lees je meer over het inrichten van je eigen wicca altaar.

Wicca magie is een moderne pagan religie die gelooft in de kracht en harmonie van de natuur. De aanhangers ervan noemen zich wiccans of heksen en meestal kunnen ze je alles vertellen over:

 • Natuurelementen
 • Goden en Godinnen
 • De Wet van Drie
 • Het Boek Der Schaduwen
 • Symbolen, Spreuken en Rituelen
 • Magische Tools

In deze blog lees je alles over waar echte wicca heksen zich zoal mee bezighouden, en vind je meer wicca informatie.

houten pendel standaard met hangende transparante edelstenen pendels

Zo is Wicca Ontstaan

In de jaren ’40 en ’50 van de vorige eeuw ontstond er opnieuw interesse in hekserij, vooral door het boek Witchcraft Today van de Britse Gerald Gardner. Daarin probeerde Gardner de geschiedenis van natuurmagie te beschrijven en hoe pagans hun rituelen uitvoerden. Met zijn landgenoot Doreen Valiente bracht hij een aantal jaren later de principes van moderne magie in kaart, terwijl de populariteit ervan toenam. Beoefenaars begonnen hun craft op den duur ‘wicca’ te noemen, hoewel niemand precies weet waarom… Je moet het wel een beetje mysterieus houden natuurlijk!

Daarom is de Ene Wiccan de Andere Niet

Wicca is een religie of filosofie die verschillende stromingen kent. De wicca betekenis kent dan ook verschillende vormen. Binnen de wicca heb je bovendien groepen of covens, maar ook een heleboel solo heksen. Misschien heeft dat wat te maken met de nadruk die wordt gelegd op natuurlijke kracht. Magie is voor wiccans namelijk samenwerken met alles wat beschikbaar is, ook in jezelf. Aangezien er geen twee mensen hetzelfde zijn op deze wereld, krijg je dus een heleboel unieke heksen!

fair trade kleurpotloden van boomschors

Dit Schrijft een Wiccan in het Boek der Schaduwen

Het Boek der Schaduwen is een persoonlijk logboek waarin heksen hun ontwikkeling bijhouden. Gerald Gardner heeft deze naam bedacht en spoorde wiccans aan om hun werk te noteren, maar waarschijnlijk gebeurde dat al veel langer – hekserij is een vrij beroep. Volgens de beoefenaars ervan heeft elke heks namelijk zijn of haar eigen gaven. De ene heeft meer met kruidenmagie en de ander werkt graag met divinatie. Om er achter te komen welke tools bij je passen en welk effect bepaalde spreuken hebben, kan zo’n Boek der Schaduwen dus een handig hulpmiddel zijn.

Daarom Houden Wiccans zich aan de Wet van Drie

Een belangrijke richtlijn voor wiccans is de wet van drie. Deze spreuk doet een beetje denken aan het begrip Karma, omdat het gaat over de gevolgen van je daden. Volgens deze wet zou alles wat je als heks doet in drievoud terugkomen. Gebruik je magie bijvoorbeeld om mensen en dieren te helpen, dan krijg je er goede energie voor terug. Zijn je intenties niet zo zuiver, dan krijg je daar later een driedubbele portie van geserveerd. Veel heksen ervaren deze leefregel als een natuurwet die hen helpt bewust met hun bijzondere krachten om te gaan.

Deze Vijf Elementen zijn Belangrijk in Wicca

De meeste Wiccans geloven dat vijf krachten samen de kosmos maken. De eerste vier belangrijke elementen aarde, water, lucht en vuur zijn zichtbaar in de natuur. Het vijfde element noemen de meeste heksen Geest of spirit. Deze oerkracht verbindt de vier andere met elkaar en zou overal in aanwezig zijn. Spirit of bewustzijn krijgt van heksen daarom altijd een centrale plek, of dat nou op een altaar is of tijdens het uitvoeren van spreuken!

Dit Betekenen Goden en Godinnen in Wicca

Voor wiccans zijn de godin en de god een verbeelding van natuurlijk evenwicht. Heksen geloven namelijk dat de wereld draait door afwisseling van vrouwelijke en mannelijke kracht. Zo zou de zon bijvoorbeeld opkomen door goddelijke energie en de maan schijnen met hulp van de godin. Beide hebben hun rol in de natuur, net zoals Yin Yang. Toch verschilt het per heks welke figuren ze precies vereren. Zo werken sommige wiccans met de Gehoornde God en Moeder Aarde, terwijl anderen Griekse en Egyptische heiligen op hun altaar zetten.

Wicca Rituelen het Hele Jaar Door

Omdat heksen natuurkracht vereren, staan er het hele jaar rituelen op de kalender. Zo wordt de energie van elk moment gevierd. Wicca-feesten kun je verdelen in twee soorten:

 • Zonnevieringen
 • Maanrituelen

Op deze manier krijgen de God en Godin evenveel aandacht – heel belangrijk voor een heks!

Zonnevieringen

Zonnevieringen staan ook wel bekend als sabbats en markeren het verloop van een heksenjaar. Deze seizoensfeesten heten:

 • Yule (Midwinter)
 • Imbolc
 • Ostara (Lente Equinox)
 • Beltane
 • Litha (Zomerzonnewende)
 • Lughnasadh
 • Mabon (Herfst Equinox)
 • Samhain

Sabbats zijn voor wiccans momenten om samen te komen en stil te staan bij de groei van de natuur en zichzelf. Zonnefeesten zijn daarom geschikt om intenties te formuleren en die kracht bij te zetten.

Maanrituelen

Maanrituelen worden ook wel esbats genoemd en vinden meestal plaats onder de Volle Maan. Voor veel heksen zijn ze een moment om te relaxen en energie op te doen. Dat zou ook gelden voor hun favoriete instrumenten. Edelstenen reinigen wordt meestal gedaan op de avond van een esbat!
duurzame houten opbergdoos pentagram

Deze Wicca Symbolen Worden Gebruikt

De meesten mensen denken bij hekserij aan het Pentagram, een vijfpuntige ster met cirkel eromheen. Voor veel wiccans is dit een belangrijk symbool, omdat het de natuurelementen vertegenwoordigt. Maar er zijn meerdere wicca symbolen betekenis. Ook Keltische of Noord Europese wicca tekens zoals de Triquetra worden veel gebruikt, net zoals de Levensboom en het Runenschrift. Met die oude letters zouden heksen bovendien de toekomst kunnen voorspellen. Runen zou je daarom vergelijken met een soort wicca Tarot of I Tjing voor Europese heksen.

Zo Werken Wicca Spreuken

Spreuken zijn ritmische zinnen die heksen herhalen om de inhoud ervan kracht te geven, net zoals mantra’s dat voor boeddhisten doen. Sommige zijn bedoeld om energie op te roepen, andere drukken belangrijke wicca principes uit zoals Blessed Be of As Above, So Below, As Within, So Without. Er zijn voorgeschreven spells, maar zoals je inmiddels verwacht, staat het wiccans ook vrij om ze zelf te maken. Het gaat namelijk om de kracht die je in de woorden kwijt kunt!

Deze Wicca Magische Tools Gebruiken Wiccans

Om wicca spreuken voor bescherming en andere magie te doen, gebruiken wiccans magische instrumenten. Op het eerste gezicht lijken die tools niet zo bijzonder, omdat ze pas gaan werken zodra iemand er energie aan toekent. Wat je meestal bij een wicca heks in huis vindt zijn:

Die elementen liggen meestal op een speciaal Wicca Altaar, de plek waar de meeste heksen hun rituelen uitvoeren.

Wicca Assortiment Bekijken

kristallen bol spiru

Een Persoonlijk Wicca Altaar Maken

Een wicca altaar is voor veel heksen een persoonlijke krachtplek en prettige werkruimte in één. Je kunt er rituelen uitvoeren, wicca spreuken voor liefde doen, maar ook elke dag rust, inspiratie en aarding vinden. Kies dus een plaats waar je beiden kunt doen. Denk aan een hoekje in je woon- of slaapkamer, maar ook aan een afgevlakte boomstronk of steen in de tuin. Ook kun je zoals veel wiccans een windrichting kiezen die je aanspreekt. Zolang je maar lekker kunt werken op je eigen altaar en de rituele wicca benodigdheden veilig zijn.

Dit zijn Wicca Altaar Benodigdheden

 • De Vijf Elementen
 • Vrouwelijke Items
 • Mannelijke Voorwerpen
 • Een Stralend Middelpunt

Integreer de Vijf Elementen

Bij een wicca altaar horen de vier elementen vuur, lucht, water, aarde en ether of ‘geest’. Zo hebben heksen vaak standaard kaarsen en wierook, een beetje aarde en een kommetje water klaarstaan. Ook zou het uitmaken waar je die elementen vervolgens neerzet. Sommige wicca beoefenaars houden daarom een Pentagram in gedachten tijdens het inrichten van hun werkplek. Ook kun je ervoor kiezen om de linkerkant te wijden aan mannelijke elementen (vuur en lucht) en rechts aan de vrouwelijke (aarde en water). Het midden is in dat geval gereserveerd voor spirit.

Voeg Vrouwelijke Items Toe aan je Wicca Altaar

Een deel van je altaar is gewijd aan godinnenkracht. De elementen van deze vrouwenpower zijn water en aarde. Ook horen bij haar het onderbewuste, de nacht en vruchtbaarheid. Deze voorwerpen kunnen daarom de godin op je altaar uitnodigen:

 • Kaarsen in Zachte Tinten
 • Beeldjes van Godinnen
 • Maansymboliek
 • Kelken en Heksenketels

Kaarsen in Zachte Tinten

Kies een kaars die voor jou vrouwelijke energie uitstraalt, bijvoorbeeld omdat ze aan de schittering van de maan doet denken. De meeste wiccans kiezen een witte variant, maar je kunt ook zilver, lichtblauw, groen of lila gebruiken.

Beeldjes van Godinnen

Je kunt hier bijvoorbeeld kiezen voor de Keltische Brigid, maar ook voor Griekse natuurgodinnen zoals Hestia, Diana of Hecate.

Maansymboliek

Maansymboliek mag ook niet ontbreken op je altaar. Het element water verwijst natuurlijk al naar deze hemelse kracht, maar ook een bol van Seleniet of stuk Maansteen kan symbool staan.

Kelken en Heksenketels

Kelken en Heksenketels combineren de elementen aarde en water. Daarom zijn het allebei tekens van voorspoed, vruchtbaarheid en creativiteit. Ze lijken namelijk een beetje op baarmoeders, als je het symbolisch bekijkt!

gietijzeren heksenketel met witte salie smudgestick en edelstenen in vaasjes

Plaats Mannelijke Voorwerpen op je Wicca Altaar

Het andere deel van je magische ruimte vereert typisch goddelijke krachten. De mannelijke elementen zijn vuur en lucht, gesymboliseerd door de zon en klaarwakker bewustzijn. Met deze rituele voorwerpen laten wiccans hun respect voor het goddelijke zien:

 • Kaarsen in Warme Kleuren
 • Beelden van Goden
 • Zonnesymboliek
 • Een Athame of Boline
 • Een Staf

Kaarsen in Warme Kleuren

Stralend licht hoort volgens wiccans bij de mannelijke natuurkracht. Brand daarom gele, gouden, rode of oranje vlammetjes op je altaar. Ook de zwarte kaars wordt vaak gebruikt als God candle, omdat deze net als felle kleuren het negatieve zou verdrijven.

Beelden van Goden

Goden ontbreken meestal niet op een wicca altaar. Keltische heksen kiezen meestal voor de Gehoornde God Lugh of Cernunnos, maar je kunt bijvoorbeeld ook de Egyptische god Osiris vereren. Het is maar net wie je aanspreekt!

Zonnesymboliek

Het goddelijke deel van je werkplek is de plaats waar de symbolische zon schijnt. Verwerk dat bijvoorbeeld in de kleur van je altaarkleed of kaarsen, door zonnebloemen op je altaar neer te zetten of stralende kristallen zoals Pyriet en Citrien.

Een Athame of Boline

De Athame is een mes dat door heksen wordt gebruikt tijdens rituelen om energie te richten. Ook zou het instrument onzichtbare verbindingen ongedaan kunnen maken. De Boline is een wat praktischer mes waarmee je kruiden en andere ingrediënten kunt versnijden. Hiervoor kun je ook een mes met een wit handvat gebruiken.

Een Staf

Ook een staf is een tool om energie mee te sturen. Je kunt zo’n magische stok zelf maken van een echte tak, maar ook kiezen voor een Orgonite staaf of een edelstenen griffel van Bergkristal.

Zorg voor een Stralend Middelpunt op je Wicca Altaar

Het centrum van een altaar wicca bevat meestal één magisch voorwerp. Dat kan een instrument zijn waar je van wilt leren of een tool die je vaak gebruikt. Jij kiest dus letterlijk en figuurlijk waar de focus ligt! Hier volgen een paar voorbeelden van stralende middelpunten:

 • Een Inspirerende God, Godin of creature
 • Het Vijfde Element ‘Geest’
 • Een Pentagram
 • Het Boek Der Schaduwen

Inspirerende Beelden op je Wicca Altaar

Wil je de kracht van een specifieke god, godin of magisch wezen oproepen? Dan zou het midden van je werkplek daar heel geschikt voor zijn.

Het Vijfde Element ‘Geest’

Geest, Ziel of spirit is het meest onzichtbare van de natuurkrachten, maar daarom niet minder belangrijk. Wiccans geloven zelfs dat dit verbindende element de basis van ons bestaan vormt. Daarom liggen in het centrum van alle aandacht meestal Mineralen of Kristallen Schedels, omdat die kracht en kennis kunnen overbrengen. Ook een Glazen Bol staat symbool voor spirit, net als de kleuren wit, paars, violet of parelmoer. Je kunt hier dus ook een Abalone Schelp kwijt!

Het Pentagram

Een Pentakel of Pentagram is een belangrijk eenheidssymbool in de Wicca traditie. Heel passend om in het midden te plaatsen!

Het Boek der Schaduwen

Veel Wicca’s houden hun Book of Shadows graag dichtbij. In deze gids staat namelijk alles wat je moet weten voor een wicca ritueel. Denk aan voorschriften, magische spreuken, gebeden en recepten. Heel praktisch om gewoon een geheugensteuntje voor jezelf neer te leggen!

Aan het Werk met Wicca of Wicca Worden?

Je kunt onderdelen voor je magische rituelen en altaar kopen in een wicca winkel of zelf creatief zijn. De meeste spirituele kruiden groeien bijvoorbeeld gewoon in je tuin of in het bos. Ideaal om bijvoorbeeld een aromatische Smudge Stick te maken voor je reinigingsritueel of een Geurkaars met goddelijk aroma voor kracht en bescherming voor je wicca altaar. Misschien kom je tijdens zo’n frisse wandeling wel een mooie tak tegen voor een Wichelroede, wie weet!

Veel plezier en Blessed Be 🙂

 

Laatste aanpassing op 22 februari, 2022 12:01 pm

Een vraag of opmerking? We horen het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *