• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek 1.000+ Zenvolle producten in onze Sale 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Mantra Meditatie, de Helende Kracht van Herhaling

Door Lisette 14 oktober 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 4 minuten met dit artikel.
9906 x

Een Mantra is een positieve boodschap die bij herhaling de geest geneest. Lees hier over het helende effect van deze eeuwenoude spreuk.

armband blauw groen ohm teken

Wat is een mantra precies en wat is de kracht van mantra’s? Mantra’s zijn klanken, woorden, zinnen of zelfs gedichten die een helend effect zouden hebben op lichaam en geest. Het herhalen van positieve affirmaties is een eeuwenoude traditie in het Boeddhisme en Hindoeïsme om de geest te genezen van negativiteit. Zo zou de bekende Ohm-klank zelfs een rustgevend effect hebben op het zenuwstelsel. Kom er in deze blog achter welke andere mantra teksten er zijn en hoe je een persoonlijke affirmatie vormt!

edelstenen kralen armband blauw groen ohm teken

Betekenis Mantra

Het woord Mantra komt voort uit het Sanskriet. Het is een combinatie van de woorden Manasah en Tra. In het Sanskriet wordt man vertaald als gedachten en tra betekent bescherming. De mantra betekenis is dus zoiets als ‘dat wat onze geest beschermt’. Dit is een van de vele interpretaties, want niemand weet de exacte betekenis van het woord.

armband blauw groen edelstenen kralen ohm teken om ruwe bergkristal

Een aantal Mantra Voorbeelden

Mantra’s komen voor in vele vormen: van eeuwenoude teksten tot persoonlijke affirmaties. Toch zijn er teksten die het meest bekend zijn. Vraag jij je wel eens af: “welke mantra past bij mij?” Dan vind je hieronder vier bekende mantra’s, waarvan elk een bericht is van positiviteit en liefde. Perfect om als beginner eens uit te proberen!

De Basismantra Ohm

Van de Ohm, Aum of Om-klank hebben we allemaal weleens gehoord. Deze oerklank staat voor het begin van alles! Volgens het Hindoeïsme heeft de Ohm een trillingsfrequentie die je in een diepere laag van het bewustzijn brengt. Daarom wordt de Om ook vaak vóór een ander gebed gezongen als basismantra, om te starten vanuit dit diepere deel van jezelf 🙂

Mani Padme Hum Mantra

Tibetaanse Boeddhisten beschrijven deze mantra als ‘ik eer de parel in de lotusbloem’. Wanneer je deze spreuk gebruikt, zou je de bewaarder van de lotus oproepen. Dit is een wezen die streeft naar verlichting en de compassie van alle boeddha’s representeert. Door de tekst te chanten zou je daarom verlichting ervaren van de negativiteit binnenin jezelf.

Om Gayatri Mantra

Gayatri staat voor vrede en wijsheid voor iedereen. Wanneer je deze spreuk toepast, vraag je om verheldering van de geest. Dat zou effect hebben op je lichaam, emoties en je terug brengen bij je eigen kern. Om dit uit te proberen kun je de volgende tekst uitspreken, zingen of in gedachten nemen:

Om Bhur Bhuva Svaha

Tat Savitur Varenyam

Bhargo Devasya Dhimahi

Dhiyo Yo Naha Prachodayat

Ohm Namah Shivaya Mantra

De Om Namah Shivaya is een groet aan Shiva, de Hindoestaanse god van transformatie en vernietiging. Het chanten van de Namah Shivaya schijnt een sterke werking te hebben op je zelfvertrouwen, omdat het hierbij gaat om de godheid in jezelf. Hierbij laat je alles even los en ga je terug naar jouw ware ik. Wie ben jij? En wat wil jij? Laat hetgeen wat je tegenhoudt in het leven los, Ohm Namah Shivaya!

edelstenen kralen armband ohm teken in handen boeddha

Zo Vorm je een Persoonlijke Mantra

Meestal komen mantra’s uit het hindoeïsme en het boeddhisme. In plaats van mantra’s die duizenden jaren oud zijn, kun je ook een eigen mantra in het Nederlands maken. Zijn er bepaalde momenten op de dag waarop je wel een positief duwtje in de rug kan gebruiken? Sta dan even stil. Leg je handen op je buik – volgens boeddhisten is dit je centrum – en stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat voel je?
  • Welke gedachten maken dat je dit voelt?
  • Hoe zou je je eigenlijk willen voelen?
  • Welke gedachte zou hieraan kunnen bijdragen?
  • Kan ik hier een korte krachtige zin van maken?

Hou de zin positief, realistisch en focus op één gedachte. Zeg dus niet iets als ‘ik wil nooit meer stress voelen’, maar ‘ik laat het los’ of ‘ik kan het aan’. Het leuke aan onze geest is dat pessimisme wel degelijk omgezet kan worden naar optimisme. Stilstaan bij een affirmatie als ‘ik ben het waard’ kan bijvoorbeeld de twijfel aan jezelf verminderen.

Mala Rudraksha 108 Kralen Met Rode Kwast om boeddha

Meer Krachtige Klanken voor de Geest

Niet alleen de klanken en trillingen van een Ohm zouden een helend effect hebben, maar ook die van een Klankschaal en een Gong werken voor veel mensen geestverruimend. Bovendien kun je de krachtige klanken inzetten als Meditatie Muziek, zoals met de Boeddhistische mantra muziek. Als je dan toch bezig bent, gebruik een Mala als handige tool tijdens het mediteren. En vergeet niet een heerlijk Meditatiekussen te kiezen voor die ultieme ontspanning!

Veel zang- en klankplezier met je nieuwe favoriete mantra 😀

Laatste aanpassing op 23 mei, 2023 3:11 pm

Een vraag of opmerking? We horen het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *