Gratis verzending vanaf €40
  • Spiru Grootste Spirituele Webshop van de Benelux
  • Spiru Gratis verzending vanaf €40
  • Spiru 50.000+ Zenvolle klanten
Madelon de Groot
DoorMadelon de Groot 30 januari 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 5 minuten met dit artikel.
544 x

Ben je toe aan je eerste Wicca ritueel? Begin dan bij het begin en maak je eigen altaar. Weet je nog niet hoe? In dit artikel deel ik mijn ervaringen met je zodat jij straks ook kunt genieten van je magische plekje in huis.

Hello my fellow Wiccan I greet you! Ik ben blij dat je er bent. Ik weet namelijk als geen ander dat het lastig is om je weg te vinden als je nog maar net begint. Er komt zoveel informatie op je af en zie dan nog maar eens de bomen door het bos! Daarom geef ik je hier een aantal tips die je helpen bij het inrichten van je eigen Wicca altaar. Dit is natuurlijk niet zomaar iets. Ik raad je dan ook aan om je tijd hiervoor te nemen. Je kunt het helemaal inrichten zoals jij dat wilt! Wees daarom jezelf en ontdek wat het beste voor jou werkt. Blessed Be! 🙂

1. Zoek een fijne plek

Voordat je gelijk je magische tools tevoorschijn tovert en met je rituelen begint, heb je een werkruimte nodig, namelijk het Wicca altaar. Het begint hier allemaal met de wens om een krachtplek voor jezelf te maken. Dat is in ons dagelijkse leven belangrijk: een plek om thuis te komen, te aarden en rust, kracht en inspiratie te vinden. Waar je dan vervolgens het altaar plaatst is afhankelijk van waar je behoefte aan hebt. Oftewel, kies een plek die voor jou fijn voelt. Denk bijvoorbeeld aan een afgelegen plekje in je woonkamer of slaapkamer. Zet er een mooi kastje, kistje of tafeltje neer en richt die naar het noorden of een andere windrichting waar jij je verbonden mee voelt. Hetzelfde kun je ook buiten doen. Zoek dan een plat oppervlakte zoals een boomstronk of natuurlijk steen.

2. Kies een stijl uit voor je Wicca Altaar

Als je een goede plek hebt gevonden voor je Wicca altaar, kun je het gaan inrichten. Sommige Wicca’s houden van een rustieke, natuurlijke uitstraling. Daarom kiezen zij er vaak voor om geen altaarkleed te gebruiken. Want waarom zou je dat prachtige, natuurlijke hout bedekken? Daar zit wel wat in. Maar als je juist graag je altaar wilt afschermen en gek bent op kleur, dan kun je ook gewoon kiezen voor een altaarkleed. Het is maar net wat je zelf mooi vindt! Vergeet hierbij alleen niet dat een altaar ook praktisch moet zijn. Je bent hier immers elke dag aan het werk.

3. Integreer de Vier Elementen

Bij een Wicca altaar horen natuurlijk ook de vier elementen. Zet daarom een schaal met aarde op je altaar neer, maar ook een kommetje water, een brandende kaars (vuur) en een wierookbrander met daarin een wierookstokje (lucht).

4. Voeg vrouwelijke items toe

De vrouwelijke kant van het altaar symboliseert the divine feminine, de maan, de elementen aarde en water, het onderbewustzijn en de nacht. Wat voor jou het vrouwelijke representeert is natuurlijk een persoonlijke kwestie, maar hier zijn een aantal voorbeelden:

– Een kaars die vrouwelijke energie uitstraalt. Kleuren zoals wit, zilver, blauw, groen en paars worden hiervoor veel gebruikt. Toch is wit de meest gangbare keuze.

– Een beeld of afbeelding van de Godin. Ook hier is het veelal een kwestie van persoonlijke voorkeur. Ben je bijvoorbeeld groot fan van het Griekse pantheon? Dan volstaat een beeld van Hestia, Diana of Hecate. Het ligt eraan welke Godin jou roept. Wil je liever geen beeld op je altaar? Kies dan voor maansymboliek.

– De kelk en ketel. Dit zijn beiden symbolen voor voorspoed, vruchtbaarheid en het vrouwelijke.

5. Plaats mannelijke voorwerpen op je Wicca Altaar

De mannelijke kant van het altaar staat symbool voor the divine masculine, de zon, de elementen vuur en lucht, het bewustzijn en de klaarlichte dag. Ook hier zijn er weer een aantal voorwerpen waaruit je kunt kiezen:

– Een kaars die voor jou het mannelijke verbeeldt. Denk hierbij aan warme kleuren zoals geel, goud, rood of oranje. Ook de zwarte kaars wordt vaak gebruikt als God candle.

– Een beeld of afbeelding die de mannelijke godheid vertegenwoordigt. Bijvoorbeeld Lugh, Osiris, Cernunnos. Verder kun je gebruik maken van zonnesymboliek.

– Een Athame, boline en staf.

6. Leg een voorwerp in het midden neer

Volgens de oude religie is het zo dat het centrum van een altaar een bijzondere plek geeft aan een magisch voorwerp. Dit kan iets zijn wat voor jou als Wiccan een speciale betekenis heeft, maar het kan ook iets zijn wat je vaak gebruikt tijdens rituelen. Aan jou de keuze:

– Een beeld of afbeelding van de godheid waar je mee werkt (vrouwelijk, mannelijk of androgyn).

– Kristallen, schedels of kaarsen. Dingen die het vijfde element (de Geest of Ziel) vertegenwoordigen. Denk aan kleuren zoals wit, paars, violet of een beetje rainbow colour!

– Het pentakel. Zoals je waarschijnlijk wel weet, bevat een pentakel vaak een pentagram. Dit is een belangrijk symbool in de Wicca traditie, dus voeg deze vooral aan het geheel toe.

– Het Boek der Schaduwen of Book of Shadows. Veel Wicca’s houden dit boek graag dichtbij zich. Een goed idee, want je zult het nog heel vaak nodig hebben! Hier staat dan ook alles in: voorschriften, magische spreuken, gebeden en recepten. Kortom, een gids voor elk Wicca ritueel.

Als je meer wilt weten over bepaalde Wicca benodigdheden, kijk dan eens bij Pendels, Wicca & Tarot, Tarotdoosjes, Wichelroedes, Heksenketels en Tarotkaarten. Weet je nog niet zoveel over de Old Religion dan raad ik je zeker aan om de artikelen ‘Wicca,’ ‘Wat is Wicca,’ ‘Natuurmagie,’ en ‘Magie en Rituelen’ te lezen.

Eer je witchy ways met je nieuwe Wicca altaar! 🙂


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *