• Dé Winkel voor een Zenvol Leven
  • Gratis Verzending vanaf €50
  • Unieke Producten uit 44+ Landen
Dé Winkel voor een Zenvol Leven
Gratis Verzending vanaf €50
Unieke Producten uit 44+ Landen
Lisette
Door Lisette 21 oktober 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 4 minuten met dit artikel.
372 x

Karma is de Wet van Actie en Reactie. Hier vind je een Korte Kennismaking met dit Verschijnsel en daarbij Tips voor het Creëren van Positieve Energie voor jezelf en anderen!

Boeddha beeld zwart goud met waxinelichthouder

Karma is een begrip dat  we vast allemaal eens gebruikt hebben. Het betekent zoiets als what goes around comes around, oftewel alles wat je doet komt weer terug bij jezelf. Toch is het niet zo simpel als goede en slechte daden wat vervolgens goed of slecht karma schenkt. Het leuke is namelijk dat het volledig aan jezelf ligt of de energie die je terugkrijgt positief of negatief is. Lees in deze blog over de Karma Betekenis, wat het inhoudt en hoe je bekoorlijke Karma kan creëren!

meditatie houding rood gewaad handen

De Karma Betekenis vertaald uit het Sanskriet

De betekenis van Karma wordt het meest omschreven als ‘handeling’, ‘actie’ of ‘daad’. Deze letterlijke vertaling komt uit het Sanskriet, wat een veel terugkomende taal is in de heilige scripts van het Hindoeïsme en het Boeddhisme. Deze vertaling maakt het idee van karma nog niet compleet. Zie je wel wat er mist?

schoonmaken in rivier kinderen

Actie en Reactie volgens Karma en Vipaka

In principe wijst de term Karma alleen naar de daden van een persoon. Dit kunnen handelingen zijn, maar ook gedachten of uitspraken. De reactie wordt Vipaka genoemd en staat voor de gevolgen van die actie. Wanneer je bijvoorbeeld iemand een compliment geeft – actie – kan het zijn dat die persoon gaat lachen – gevolg. Karma en Vipaka zijn net als het Chinese teken Yin Yang, de een komt nooit zonder de ander!

jongetje in het water met klankschaal

Daarom heeft de Wet van Oorzaak en Gevolg ook Uitzonderingen

De wet van oorzaak en gevolg wordt ook wel Kamma genoemd en staat eigenlijk voor die onafscheidelijke combinatie van karma en vipaka. Het principe is simpel; alles wat voortkomt uit een handeling, heeft ook een impact. Maar nu gaan we een stapje verder, want als de actie positief is zou dit – volgens dit principe – ook een positief effect hebben. Geef je iemand expres een duw – wat niet heel netjes is – dan zou dit dus ook negatieve gevolgen hebben. Wat is dan de uitzondering op de regel? Nou, alles wat we doen, denken en spreken heeft volgens Kamma een bepaald doel. Stoot je iemand aan, maar was dit niet je intentie, no bad karma for you! Je hebt het dus volledig zelf in de hand 🙂

yin yang teken op versierde blauw met goud achtergrond

Zo Creëer je Goede Karma

Het idee van Karma kan best intimiderend zijn, als je nagaat dat al je daden gevolgen kunnen hebben. Maar je hebt het zelf in de hand, want zijn je intenties goed, dan hoef je je dus geen zorgen te maken! Daarentegen heeft iedereen zo nu en dan een slechte dag. Dan ben je misschien niet zo lief voor jezelf of voor een ander. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je goede karma kan creëren. Of beter gezegd, je focussen op het positieve! Hieronder vind je vijf manieren om dit onder de knie te krijgen. 

  1. Heb oprecht spijt van kwade bedoelingen en voorkom herhaling van hetzelfde. 
  2. Zorg goed voor jezelf, zodat je ook goed voor een ander kunt zorgen. 
  3. Wees vriendelijk en respectvol.
  4. Help waar het kan. Een klein gebaar kan grote gevolgen hebben 🙂
  5. Zoek de rust in jezelf door meditatie, het opnoemen van mantra’s of maken van mandala’s zoals Boeddhistische monniken dat doen.

Zo zijn er nog vele andere opties voor het opbouwen van goede karma. Want wat betekent karma nu; een goede daad is niet alleen goed voor een ander, maar ook voor jezelf! Take that, Karma 😉

Meer Positieve Energie in je Leven Brengen

Er zijn nog veel meer methoden om positieve energie in je leven te brengen. Begin bij jezelf door bijvoorbeeld een Guasha Massage te proberen of meld je aan voor een Reiki sessie. Positiviteit in huis is ook belangrijk en kun je stimuleren door een Gouden Driehoek Leggen. Of lees 10 tips voor een Feng Shui Woonkamer. Maar een beetje geluk op zijn tijd is ook niet verkeerd, kijk dan eens wat Gelukspoppetjes of een Klavertje Vier voor je kan betekenen!

Eindeloos veel inspiratie dus! Hoe zorg jij voor goede karma in je leven?

Laatste aanpassing op 21 oktober, 2020 2:17 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50