• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Nieuwe items in onze Sale! Shop met kortingen tot wel 50% 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Edelstenen Reinigen, Verzorgen en Opladen doe je zo

Door Anouk 7 juni 2018
Lezen werkt meditatief, ontspan 10 minuten met dit artikel.
51144 x

Edelstenen reinigen en edelstenen verzorgen is ontzettend belangrijk volgens kenners, om het karakter van je kristal te behouden. Zo zou je namelijk langer plezier van je energetische instrumenten kunnen hebben! In dit artikel vind je tips voor het reinigen, verzorgen en opladen van je edelstenen.

Edelstenen reinigen en ontladen kan op verschillende manieren. Ieder ander mineraal zou namelijk wat anders nodig hebben om zichzelf te kunnen bevrijden van energetische ervaringen. Hier vind je een overzicht van manieren om kristallen spiritueel schoon te maken en te houden.

 

Hoe Werken Edelstenen en Mineralen?

Edelstenen zijn volgens veel mensen levensvormen die oeroude aardekracht bezitten. Ze zouden energie met mensen, dieren en planten uitwisselen. Iedere soort zou bovendien zijn eigen vibe en vermogens hebben. Natuurstenen verspreiden volgens kenners positieve energie en nemen negatieve op. Edelstenen zouden daarom voor allerlei soorten energiewerk en spiritueel onderzoek kunnen worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan (yoni-) massage, chakra balancering, aurawerk of pendelen.

Om die positieve werking te behouden, zou je elk mineraal regelmatig moeten reinigen. Door de steen af en toe te ontladen van energetische ervaringen, gaat volgens kenners namelijk zijn unieke karakter niet verloren, en geef je ze weer nieuwe werkkracht! Bovendien voorkom je hiermee dat ze dof worden, hun glans verliezen of gaan barsten.

edelstenen set spiru

Edelstenen Reinigen voor het Eerste Gebruik

Echte edelsteenfans zien mineralen als levende wezens die voortdurend indrukken opdoen. Als je een kristal koopt, heeft hij volgens deze logica dus al een hoop meegemaakt. Daarom zou het belangrijk zijn je nieuwe aanwinst voor het eerste gebruik te verlossen van vreemde vibes. Zo kan hij rustig aan zijn nieuwe thuis gaan wennen.

Voor een energetisch edelstenenbadje kun je gebruik maken van:

 • Zout
 • Water
 • Wierook
 • Kristallen
 • Rijst
 • Aarde
 • Maanlicht

chakra edelstenen harten set

Edelstenen Reinigen met Zout

Zout draagt volgens veel mensen de kracht van water in zich en zou daarom de energie van stenen kunnen reinigen. Veel kristallen kunnen niet tegen directe aanraking met zout. De de veiligste optie is daarom deze indirecte methode waarbij je verschillende kommen gebruikt. Malachiet reinigen is een goede om met zout te doen, omdat deze steen erg poreus is.

 1. Gebruik twee glazen schalen, waarvan er eentje in de andere past.
 2. Vul de grootste schaal met een laagje zout.
 3. Plaats het kleinere schaaltje op het zout en leg je steen of set erin.
 4. Wacht 1 tot 5 uur.
 5. Gebruik het zout opnieuw voor dezelfde methode.

Edelstenen Reinigen met Water

Edelstenen kun je energetisch reinigen onder stromend koud water of in een fris badje leggen. Als je kristallen sterk op vocht reageren, kan dit ook indirect. Gipskristallen zoals Calciet kunnen bijvoorbeeld oplossen als je ze te vaak afspoelt of langdurig onderdompelt. Wil je ruwe Hematiet schoonmaken? Dan kan er roestvorming ontstaan. In principe zijn dit natuurlijke reacties die de werking van het mineraal niet aan zouden tasten, maar niet iedereen kiest daarvoor. Een warm waterbadje is daarnaast aan te raden wanneer je bacteriën wilt doden, bijvoorbeeld in het geval van Gezichtsrollers, Guasha Stenen of Yoni Eieren.

Indirect Reinigen met Water

Geschikt voor edelstenen die poreus of ijzerhoudend zijn.

 1. Gebruik twee glazen schalen, waarvan eentje in de andere past.
 2. Zet de kleine schaal in de grote en vul de grote schaal met een laagje water. Zorg ervoor dat het water de kleine schaal omhult, zonder gevaar voor overlopen.
 3. Voeg eventueel een paar druppels Etherische Olie toe aan het water. Gebruik in dat geval zuiverende of stabiliserende geuren zoals citroen, lavendel of jeneverbes.
 4. Plaats je steen of set in het kleine schaaltje.
 5. Laat een aantal uren tot een etmaal staan en ververs tussentijds.

labradoriet edelstenen ring 925 zilver

Stenen Afspoelen met Koud Water

Kort afspoelen met koud water en dan laten drogen is geschikt voor de meeste stenen. Wil je bijvoorbeeld Labradoriet reinigen of Aquamarijn reinigen? Van deze sensitieve stenen wordt gezegd dat ze na een dag ‘werken’ opknappen van een snelle douche onder de kraan. Wil je Bergkristal reinigen of andere sterke kwartssoorten? Deze zouden prima een nachtje in bad door kunnen brengen..

 1. Hou je kristal een aantal minuten onder het stromende water van een kraan of beekje. Spoel bij sieraden en pendels vooral de steen af en niet de metalen of zilveren zetting.
 2. Kan jouw steen goed tegen vocht en bevat hij geen (edel-)metaal? Leg hem dan eventueel nog een nacht in een bakje met water.
 3. Droog het kristal aan de lucht op een beschutte plek (zonlicht kan stenen verkleuren).

edelstenen yoni ei set tijgeroog

Stenen Steriliseren met Warm Water

Heb je een Jade Yoni Ei, een Rozenkwarts Guasha Steen of wil je Tijgeroog reinigen? Met deze methode kun je vochtbestendige stenen schoonmaken die je op het lichaam gebruikt. Zo hou je ze hygiënisch!

 1. Kook water en laat het even afkoelen.
 2. Leg je steen 15 minuten in het warme water. Kook stenen en mineralen niet, want dan kunnen ze barsten.
 3. Droog het kristal aan de lucht op een beschutte plek.

palo santo abalone schelp witte salie smudge

Edelstenen Reinigen met Wierook

Een makkelijke methode die op alle kristallen toegepast kan worden, is zuiveren van negatieve energie met wierook of een witte salie smudge. Aanbevolen soorten voor een spirituele schoonmaak zijn Sandelhout, het heilige hout Palo Santo en Witte Salie.

 1. Kies een kristal cleanser die je prettig vindt ruiken.
 2. Zet een bakje water klaar voor de veiligheid.
 3. Steek je wierook of smudge aan.
 4. Formuleer een intentie.
 5. Cirkel om de steen heen of haal deze door de rook. Raak stenen niet aan met brandend materiaal.
 6. Blaas de wierook uit en berg op voor een volgende reiniging.

Bekijk ons Smudge Assortiment

edelstenen reinig mix hematiet ontlaadset

Edelstenen Reinigen met Kristallen

Volgens kristal therapeuten hebben sommige stenen de skill om anderen schoon te maken. Eerste Chakra Edelstenen zoals Hematiet en Zwarte Toermalijn worden hier vaak voor gekozen, net als de intuïtieve Amethist. Pyriet reinigen zou je bijvoorbeeld goed met hematiet kunnen doen. Toch zouden ook deze mineralen af en toe hun indrukken kwijt moeten. Wil je Hematiet schoonmaken? Probeer dan Amethist of een andere toepassing zonder vocht. Zwarte Toermalijn Reinigen is eenvoudiger, omdat dit sterke mineraal volgens kenners bijna overal tegen kan!

 1. Kies een (opgeladen) steensoort waar je mee wilt werken.
 2. Gebruik hiervan ruwe kristallen, een Geode of vul een schaaltje met splitsteentjes.
 3. Plaats de steen die reiniging nodig heeft 2 tot 24 uur op je kristallen naar keuze.
 4. Haal de schone steen weg.
 5. Laad je kristallen hulpje op voor een volgende sessie.

Edelstenen Reinigen met Rijst

Rijst absorbeert vocht en vuil, waardoor het volgens veel mensen ideaal is voor het cleansen van kristallen die je liever niet in aanraking brengt met water. Wil je bijvoorbeeld Lapis Lazuli reinigen? Rijst zou deze tere steen respecteren. Let wel op dat je geen waterhoudende stenen in rijst legt, deze kunnen beschadigen.

 1. Vul een schaaltje met rijst.
 2. Leg je kristal erin en zorg dat hij volledig bedekt is.
 3. Laat ongeveer 24 uur staan.
 4. Haal je steen eruit en gooi de rijst weg.

Edelstenen armband lapis lazuli

Edelstenen Reinigen met Aarde

In de aarde zijn edelstenen ‘thuis’ als je het energetisch bekijkt. Daarom zouden ze vanzelf ontladen, vergelijkbaar met mensen die na een dag zwoegen lekker op hun bank ploffen. Mineralen kun je daarom binnen in een plantenpot leggen of buiten begraven in een doek. Kies ook hier stenen die volgens jou in aanraking mogen komen met vocht.

Mineralen in een Schaaltje Aarde Leggen

 1. Kies een schaaltje waar je steen ruim in past en vul deze met aarde uit je tuin of plantenpot.
 2. Hou je steen een aantal minuten onder stromend water.
 3. Begraaf je steen in het bakje.
 4. Zet op een donkere plek en laat minimaal 24 uur liggen.
 5. Haal je steen uit de aarde en spoel hem af.
 6. Hergebruik de aarde in je tuin of plantenpot.

Edelstenen en Kristallen in de Volle Grond Begraven

 1. Selecteer een doek van natuurlijk materiaal (katoen, zijde of wol).
 2. Hou je steen een minuutje onder stromend water.
 3. Leg je steen in de doek en bind of knoop dicht.
 4. Begraaf het pakket buiten op 50 cm diepte.
 5. Markeer de plek en hou trouwe viervoeters op veilige afstand.
 6. Laat 24 uur tot 3 weken liggen.

Edelstenen Hanger Maansteen Dubbeleinder Zilver

Edelstenen Reinigen met Volle Maan

Veel spirituele tradities verbinden de maan met vrouwelijke energie en reinigende kwaliteiten. De Volle Maan is volgens deze gedachte extra bijzonder, omdat de magnetische kracht van dit hemellichaam dan op haar sterkst is. Daarmee zou ze prima energetisch vuil kunnen verwijderen! Kristallen die symbolisch bij de maan horen, zouden bovendien een boost krijgen van dit natuurlijke nachtlampje. Wil je dus Seleniet, Opaliet of Maansteen reinigen, dan sla je volgens deze gedachte twee vliegen in één klap!

 1. Leg vochtbestendige stenen een nachtje buiten en andere kristallen achter glas.
 2. Herhaal dit ritueel bij de volgende volle maan.

edelstenen hartje opaliet

Hoe kun je edelstenen opladen?

De Helende Kristallen gereinigd? Dan is het belangrijk om ze weer van positieve power te voorzien of te activeren, ook wel Opladen genoemd. Dit zou bereikt kunnen worden met onder andere zonlicht, volle maanlicht, Bergkristal stenen en Reiki. Dat kan na elk gebruik, maar ook wekelijks. Wil je er zeker van zijn dat je stenen maandelijks opgeladen worden? Laat de steen dan een nacht onder het licht van de volle maan liggen.

Manieren voor het opladen van edelstenen zijn:

 • Zonlicht
 • Maanlicht
 • Edelstenen
 • Planten

edelsteen cluster in vensterbank

Wat zijn mixmethoden?

Om het leven makkelijker te maken, zijn er ook manieren waarmee je stenen in één klap reinigt en activeert. Dat zijn zogenaamde mixmethoden. Dat gebeurt volgens kenners als kristallen met hun eigen energie in aanraking komen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een hele lage trilling. Ook een transformatieve energie zoals die van de geode of een visualisatie kan zoiets krachtigs doen.

 • Klank
 • Geode
 • Reiki of visualisatie

Hoe Bewaar je Edelstenen?

Stenen zijn levende wezens en verdienen daarom een veilige bewaarplaats. Bescherm je stenen dus tegen beschadiging door ze in een buideltje of doosje met zacht materiaal te bewaren. Voor pendels zijn er speciale pendel zakjes.

Zorg er ook voor dat je stenen niet blootgesteld worden aan de elementen. Pas dus op voor fel zonlicht, water of vuil. Dat geldt zeker voor stenen die niet tegen zon of water kunnen!

Ook de plek waar je kristallen bewaart kan bijdragen. Ideaal is een rustige plek waar je steen of set niet te veel verschoven wordt of waar jij de sfeer prettig vindt. Wees ook daar praktisch in: de keukentafel is misschien jouw happy place, maar de hond kan hetzelfde gevoel hebben.
Denk er dus goed over na waar je jouw energetische instrumenten bewaart. Of richt er een speciale plek voor in! Dat kan bijvoorbeeld op een plank, tafeltje of altaar zijn. Want stenen die goed behandeld worden, geven graag terug 🙂

Bekijk onze Edelstenen & Mineralen Collectie

Ga bij het werken met kristallen altijd uit van je eigen intuïtie en ervaring. Energiewerk is persoonlijk en verandert dus met de tijd. Ook gezond verstand is een goede raadgever bij het toepassen van de methodes. Als je twijfelt, raadpleeg dan een expert of edelsteentherapeut. Of word er gewoon zelf één door te oefenen!

Laatste aanpassing op 18 februari, 2022 8:03 am

Een vraag of opmerking? We horen het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *