• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek onze meest populaire producten 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Pentagram, Dit Zit er Verborgen in de Vijfpuntige Ster

Door Anouk 23 januari 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 5 minuten met dit artikel.
22442 x

Het Pentagram lijkt een simpel sterretje, maar wie goed kijkt, kan het heelal zien. Kom hier achter de bekendste betekenissen van dit omstreden symbool.

pentagram wandkleed katoen

Het Pentagram is een vijfpuntige ster met of zonder cirkel er omheen. Het teken bevat tien pentagram driehoeken in verschillende verhoudingen. De naam stamt van het Griekse πεντάγραμμον / pentagrammon dat letterlijk ‘vijf lijnen’ betekent. Toch staat dit simpele symbool vaak voor de hele kosmos en draagt het betekenis in verschillende tradities. Benieuwd naar de spirituele betekenis van het pentagram? Hier vind je de bekendste.

Wat is een Pentagram? Natuurlijke Perfectie!

De lengtes van de lijnen in het pentagram komen overeen met de gulden snede, een patroon dat je terug kunt zien in natuurverschijnselen. Sommige schelpen en bloemen bestaan uit deze verhouding, maar ook in het menselijk lichaam vind je de gulden snede terug. En dat schept een band! Voor veel mensen is het pentagram daarom een voorbeeld van natuurlijke harmonie, vrede en evenwicht.

pentagram wandkleed met altaar

Het Pentagram en de Planeet Venus

Als je vanaf de aarde kijkt, maakt de planeet Venus in haar achtjarige cyclus een patroon dat lijkt op een pentagram. Veel mensen zien er ook een bloem in of de dwarsdoorsnede van een klokhuis. Rozen en appels zijn bovendien al eeuwenlang symbolen voor deze godin van de liefde!

viking hanger pentagram tree of life

Het Pentagram en het Menselijk Lichaam

Niet alleen zou de ster staan voor je vijf zintuigen, ook passen in de punten van het pentagram precies een hoofd, romp, armen en benen. Veel mensen zien dat als een teken dat je aardse lichaam verbonden is met de grote ziel of geest erboven. Anderen zien er een samenhang in tussen mens en kosmos, namelijk dat je lijf een kleine kopie van het gigantische universum zou zijn. Deze ‘as above, so below’ is trouwens ook de gedachte achter een Horoscoop: wat er in de sterren gebeurt, zou je terugvinden tussen de mensen.

Dit Betekent een Omgekeerd Pentagram met de Punt naar Beneden

Pentagrammen hebben meestal een punt naar boven, twee naar de zijkant en twee naar beneden. Berucht is de ster met de punt omlaag, omdat die volgens sommige christenen naar de hel zou wijzen. Satanisten gebruiken dit eigenwijze teken daarom graag. Omgedraaide versies worden ook gedragen door Wiccans in wording tijdens hun opleiding. Hiermee geven ze aan dat ze als pentagram heks hun schaduwkanten aan het onderzoeken zijn. Toch kun je ook beide soorten sterren in het pentagram terugzien. In het midden van het symbool past namelijk een omgekeerde versie. Zo verbeeldt het teken dus tegenstellingen, net zoals het Chinese Yin Yang teken dat doet.

opbergdoos pentagram hout

Spirituele Betekenis Pentagram met Cirkel Erom

Een pentagram met een cirkel er omheen wordt soms een pentakel genoemd. De ring om de ster staat dan voor de wereld of kosmos met daarbinnen vijf verschillende krachten. Welke dat precies zijn, hangt van de traditie af. In de Tarot staan de punten bijvoorbeeld voor de zintuigen of lichamelijk welzijn. Trek je een kaart met pentakels, dan zou die iets vertellen over aardse zaken zoals gezondheid en geld. Tijdens een heksenritueel is het teken soms een tool om een magische cirkel te maken. Het pentakel zou namelijk aardekracht oproepen, waarmee je spreuken en rituelen veilig uit zou kunnen voeren.

Bekijk onze Wicca & Tarot Producten

Zo Symboliseert het Pentagram de Vijf Elementen

Pentagrammen zouden ook verbeeldingen zijn van vijf natuurelementen. De bekendste voorbeelden vind je in de wicca en in het taoïsme.

Vijf Elementen in het Wiccan Pentagram

De wicca en andere westerse natuurreligies werken meestal met vuur, lucht, water, aarde en ether of ‘geest’. De lijnen van het pentagram laten dan zien welke symbolische plek elk element heeft. De bovenste punt van de ster staat bijvoorbeeld voor Geest, de linker zijkant voor Lucht en de rechter voor Water. Linksonder vind je Aarde en rechtsonder het Vuur. Je kunt het symbool daarom als kompas gebruiken om een Wicca Altaar te maken. Elk voorwerp ligt dan ‘in’ zijn eigen element, bijvoorbeeld Heksenketels aan de kant van het Water en Kaarsen bij Vuur.

Vijf Elementen in het Taoïsme

Ook voor taoïsten is het pentagram een teken van natuurkrachten. Zij verbinden de vijf lijnen met water, vuur, aarde, hout en metaal. De ster is voor hen een een schema waaraan je kunt zien welke elementen elkaar versterken en welke elkaar tegenhouden. Zo staan vuur en water bijvoorbeeld tegenover elkaar in het pentagram, omdat ze elkaar opheffen – vuur verdampt water en water blust vuur. Trek je een cirkel om de vijf punten heen, dan wordt duidelijk welke natuurkrachten goed samengaan. Dit Wu Xing systeem wordt bijvoorbeeld gebruikt in de Chinese geneeskunde, maar ook in Feng Shui om ruimtes relaxed te maken.

Vind Hier Feng Shui Inspiratie

pendel mat pentagram zwart met goud

Werken met Wicca Symbolen?

Heeft het pentagram betekenis voor je gekregen? Dan ben je misschien ook geïnteresseerd in andere wonderlijke wicca rituelen zoals Pendelen, Glazen Bol Kijken of Wichelroede Lopen. Ben je meer van de oosterse tradities? Verdiep je dan eens in het creëren van een Feng Shui Slaapkamer. Wie weet neemt de vredigheid in huis wel toe! 🙂

 

Laatste aanpassing op 24 mei, 2023 2:09 pm

Een vraag of opmerking? We horen het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *