• Dé Winkel voor een Zenvol Leven
  • Gratis Verzending vanaf €50
  • Unieke Producten uit 44+ Landen
Dé Winkel voor een Zenvol Leven
Gratis Verzending vanaf €50
Unieke Producten uit 44+ Landen
Anouk
Door Anouk 23 januari 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 5 minuten met dit artikel.
3504 x

Het Pentagram lijkt een simpel sterretje, maar wie goed kijkt, kan het heelal zien. Kom hier achter de bekendste betekenissen van dit omstreden symbool. 

pentagram symbool kleur

Het Pentagram is een vijfpuntige ster met of zonder cirkel er omheen. De naam stamt van het Griekse πεντάγραμμον / pentagrammon dat letterlijk ‘vijf lijnen’ betekent. Toch staat dit simpele symbool vaak voor de hele kosmos! Benieuwd naar de spirituele betekenis van het pentagram? Hier vind je de bekendste.

schelpen gulden snede op zand

Daarom is de Vijfpuntige Ster Perfectie

De lengtes van de lijnen in het pentagram komen overeen met de gulden snede, een patroon dat je terug kunt zien in natuurverschijnselen. Sommige schelpen en bloemen bestaan uit deze verhouding, maar ook in het menselijk lichaam vind je de gulden snede terug. En dat schept een band! Voor veel mensen is het pentagram daarom een voorbeeld van natuurlijke harmonie, vrede en evenwicht.

Het Pentagram en de Planeet Venus

Als je vanaf de aarde kijkt, maakt de planeet Venus een patroon dat lijkt op een pentagram. In de acht jaar tijd die ze erover doet om een cyclus te maken, vallen namelijk vijf posities op. Volgens veel mensen lijken de bewegingen van Venus in het heelal ook op een bloem of een dwarsdoorsnede van een klokhuis. Niet alleen horen rozen en appels al eeuwenlang bij de godin van de liefde, ook zijn beide voorbeelden van de gulden snede. Dat Venus zo’n perfect dansje door de hemel maakt, past natuurlijk goed bij de betekenis van het pentagram 😉

rozen knoppen met kop thee

Het Pentagram en het Menselijk Lichaam

Niet alleen zou de ster staan voor je vijf zintuigen, ook passen in de punten van het pentagram precies een hoofd, romp, armen en benen. Veel mensen zien dat als een teken dat je aardse lichaam verbonden is met de grote ziel of geest erboven. Anderen zien er een samenhang in tussen mens en kosmos, namelijk dat je lijf een kleine kopie van het gigantische universum zou zijn. Deze ‘as above, so below‘ is trouwens ook de gedachte achter een Horoscoop: wat er in de sterren gebeurt, zou je terugvinden tussen de mensen.

Dit Betekent een Omgekeerde Pentagram

Pentagrammen hebben meestal een punt naar boven, twee naar de zijkant en twee onderaan. Berucht is de ster met de punt naar beneden omdat die volgens sommige christenen daarmee naar de hel zou wijzen. Deze eigenwijze ster wordt daarom vaak gedragen door Satanisten. Toch kun je ook beide vormen in het pentagram zien. In het midden ervan past namelijk een omgekeerde ster. Zo lijkt de ster op het Chinese Yin Yang teken, dat tegenstellingen verbeeldt. Ook dragen sommige wiccans in wording een omgedraaide versie tijdens hun opleiding. Hiermee geven ze aan dat ze hun schaduwkanten aan het onderzoeken zijn.

pentagram pentakels op tarot kaart

Hier Staat een Pentagram met een Cirkel Voor

Een pentagram met een cirkel er omheen wordt soms een pentakel genoemd. De ring om de ster staat dan voor de wereld of kosmos met daarbinnen vijf verschillende krachten. Welke dat precies zijn, hangt van de traditie af. In de Tarot staan de punten bijvoorbeeld voor de zintuigen of lichamelijk welzijn. Trek je een kaart met pentakels, dan vertelt die iets over aardse zaken zoals gezondheid en geld. Tijdens een heksenritueel is het teken soms een tool om een magische cirkel te maken. Het pentakel roept namelijk aardekracht op, waarmee je spreuken en rituelen veilig uit zou kunnen voeren.

pentagram op wiccal altaar

Zo Symboliseert het Pentagram de Vijf Elementen

Pentagrammen zouden ook verbeeldingen zijn van vijf natuurelementen. De bekendste voorbeelden vind je in de wicca en in het taoïsme.

Vijf Elementen in de Wicca Ster

De wicca en andere westerse natuurreligies werken meestal met vuur, lucht, water, aarde en ether of ‘geest’. De lijnen van het pentagram laten dan zien welke symbolische plek elk element heeft. De bovenste punt van de ster staat bijvoorbeeld voor Geest, de linker zijkant voor Lucht en de rechter voor Water. Linksonder vind je Aarde en rechtsonder het Vuur. Je kunt het symbool daarom als kompas gebruiken om een Wicca Altaar te maken. Elk voorwerp ligt dan ‘in’ zijn eigen element, bijvoorbeeld Heksenketels aan de kant van het water en Kaarsen bij Vuur.

Vijf Elementen in het Taoïsme

Ook voor taoïsten is het pentagram een teken van natuurkrachten. Zij verbinden de vijf lijnen met water, vuur, aarde, hout en metaal. De ster is voor hen een een schema waaraan je kunt zien welke elementen elkaar versterken en welke elkaar tegenhouden. Zo staan vuur en water bijvoorbeeld tegenover elkaar in het pentagram, omdat ze elkaar opheffen – vuur verdampt water en water blust vuur. Trek je een cirkel om de vijf punten heen, dan wordt duidelijk welke natuurkrachten goed samengaan. Dit Wu Xing systeem wordt bijvoorbeeld gebruikt in de Chinese geneeskunde, maar ook in Feng Shui om ruimtes relaxed te maken.

Werken met Wicca Symbolen?

Heeft het pentagram betekenis voor je gekregen? Dan ben je misschien ook geïnteresseerd in andere wonderlijke wicca rituelen zoals PendelenGlazen Bol Kijken of Wichelroede Lopen. Ben je meer van de oosterse tradities? Verdiep je dan eens in het creëren van een Feng Shui Woonkamer of Feng Shui Slaapkamer. Wie weet neemt de vredigheid in huis wel toe! 🙂

Laatste aanpassing op 04 november, 2020 3:06 pm

Een vraag of opmerking? We horen het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50