• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek iets leuks voor jezelf of een ander tussen onze Bestsellers 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Samhain Ritueel, Spirituele Tools voor Spooky Tijden

Door Anouk 9 mei 2022
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
1326 x

Samhain is Halloween voor heksen en een moment om te vieren dat de doden gezellig dichtbij zijn. Maar hoe vier je Samhain? Ontdek hier de magie van een persoonlijk Samhain ritueel!

heksenketel robuust gietijzer 120 mm

Samhain is net als Imbolc en Ostara een belangrijke viering voor wiccans, neo paganisten en liefhebbers van oude Keltische cultuur. Dit spirituele oogstfeest wordt op de avond van 31 oktober gevierd tot in de nacht van 1 november en symboliseert de intrede van de winter en communicatie met het hiernamaals.  Benieuwd hoe je stil kunt staan bij Halloween voor Heksen? Hier vind je inspiratie voor spooky rituelen met gebruik van:

  • een Glazen Bol
  • Heksenketel
  • Kaarsen
  • Tarotkaarten

Wat is Samhain?

Samhain (spreek uit souwn of sah-win) is een sabbat, een jaarfeest gebaseerd op de cyclus van de zon. De viering vindt eind oktober plaats, tussen de winter- en zomerzonnewende in. Traditioneel gezien is dit de tijd van de oogst, slacht en voorbereiding op de koude dagen die volgen. Samhain symboliseert voor heksen daarom het evenwicht tussen overvloed en verlies. Volgens hen komt elke opbrengst voort uit offers, omdat de natuur geeft en neemt om te blijven bestaan.

Zo Vieren Heksen en Kelten Samhain

Tijdens Samhain delen veel wiccans en pagans hun voorspoed en verdiensten met elkaar. Zoals op Samhain Kelten samen kwamen om het einde van het groeiseizoen te markeren, zo zoeken heksen elkaar tegenwoordig op om samen te eten, dansen of via rituelen hun dankbaarheid te uiten voor de overvloed van het afgelopen jaar. Het maakt bovendien niet uit of die opbrengst materieel, emotioneel of spiritueel is: alles wat op persoonlijk gebied gebloeid heeft, krijgt aandacht. Daarnaast brengen veel heksen offers aan overledenen of voorouders, in ruil voor bescherming en wijsheid in de wintermaanden of om hen te eren en herinneren. Bovendien zou het op de avond van Samhain makkelijker zijn om contact te maken met de geestenwereld: de grens tussen het zichtbare en onzichtbare is volgens kenners op dat moment flinterdun 😉

feng shui kristallen bol met houten voet 120 mm

De Rol van de Glazen Bol in een Samhain Ritueel

De Kristallen Bol is voor veel heksen een ideaal instrument om met de energie van Samhain te werken. Dit jaarfeest gaat namelijk over bezinning, naar binnen kijken om te zien wat je hebt bereikt en onderweg bent verloren. Een glazen bol spiegelt volgens kenners je intuïtie of innerlijke weten. Heb je dus moeite om op een rijtje te krijgen wat er in je leven is veranderd de afgelopen maanden, dan zou deze spirituele tool je van dienst kunnen zijn!

Bekijk meer Kristallen Bollen

heksenketel gietijzer met steel

Samhain Ritueel met een Heksenketel

De Heksenketel staat in wicca en andere pagan tradities voor ontvankelijkheid, voeding, overvloed, vrouwelijkheid en vruchtbaarheid. Rond Samhain kun je de cauldron daarom vullen met schatten die verwijzen naar je persoonlijke opbrengst. Misschien is je hand dit jaar wel gevuld met nieuwe vrienden, inzichten of creatieve kansen. Of heb je geluk gehad op het gebied van geld, werk of familie. Ook kun je items verzamelen die voor jou natuurlijke rijkdom symboliseren zoals seizoensfruit, noten, kristallen en metalen. Geef je ketel een speciale plek in huis en laat het feestelijke gevoel op je inwerken!

Bekijk meer Heksenketels

natuurlijke geurkaars tweede chakra patchouli

Kaarsen Gebruiken in een Samhain Ritueel

De cyclus van de zon speelt een grote rol in de betekenis van Samhain. Omdat het feest plaatsvindt in de herfst, ligt de nadruk op het steeds korter worden van de dagen. Het is dan ook heel toepasselijk om op 31 oktober kaarsen aan te steken en zo de kracht van licht te verbeelden. Bij het uitblazen kun je dan aandacht besteden aan de kwaliteit van het donker – ook dat heeft voor heksen namelijk waarde. Wil je nog een stapje verder gaan, dan kun je kaarsenmagie beoefenen. Volgens wiccans kunnen het licht en de warmte van vlammetjes namelijk boodschappen op afstand versturen. Wil je tijdens Samhain dus een gesprek aanknopen met het hiernamaals, dan zouden kaarsen een goede keuze zijn!

Bekijk meer Kaarsen

tarot of sieradendoos godin

Tarot Toepassen tijdens Samhain

Omdat er tijdens Samhain uitgebreid aandacht is voor dood en verlies, is dit feest volgens heksen ook een uitstekend moment om je persoonlijke angsten te onderzoeken. Een Tarotlegging zou in dat geval heel duidelijk weer kunnen geven wat je moeilijk los kunt laten en waarom. En welke positieve invloeden in je leven helpen om onder ogen te zien waar je bang voor bent. Je kunt hiervoor populaire Samhain spreads opzoeken bedacht door professionele Tarotisten, maar het kan ook interessant zijn om zelf een reeks vragen of plaatsingen bedenken. Als het je maar informatie oplevert!

pendel mat pentagram

Dit Vertelt de Pendel over Samhain

Wanneer je een pendel vasthoudt en een vraag stelt, zou hij antwoorden uit je onderbewuste weergeven. Dit doet hij volgens heksen in de vorm van ja, nee of misschien. Een pendel kan dus ingezet worden om je gevoelens en gedachten te ordenen. Samhain is dan ook een ideaal moment om je deze spirituele tool erbij te pakken. Vragen die bij dit jaarfeest passen zijn:

  • Heeft deze situatie of relatie mij iets gebracht?
  • Voel ik blijdschap bij deze situatie of relatie?
  • Is deze situatie of relatie (nog) vruchtbaar?

Ook zou de pendel raad van onzichtbare bronnen zoals engelen, gidsen of geesten kunnen channelen – natuurlijk heel toepasselijk tijdens Samhain 🙂

Bekijk meer Pendels

ouija bord spiritboard sieradendoos

Ouija Bord Gebruiken om Samhain Spooky te Maken

Hou je van spooky, dan is het Ouija Bord een onmisbaar onderdeel van jouw Samhain avond. Via dit spel zou je namelijk contact kunnen leggen met geesten en andere spirits. Volgens liefhebbers werkt het Ouija bord een beetje hetzelfde als een pendel: je stelt de onzichtbare aanwezigheid en vraag en laat je hand als vanzelf over de letters en cijfers op het bord glijden. Zo ontstaat er een antwoord waar de rillingen van over je rug lopen!

Bewonder het Ouija Bord

Meer Weten over Wicca?

Wil je iets dieper in de achtergrond van Samhain duiken? In deze blog vol Wicca Weetjes ontdek je onder andere de basisprincipes van moderne magie, leer je spirituele tools kennen en de namen van alle jaarfeesten.

Blessed be!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *