• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

SUMMER SALE! Ontdek 400+ items met kortingen tot 50% ☀️ >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Imbolc Vieren! Laten we Samen de Luchtige Lente Inluiden

Door Lisette 21 februari 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 8 minuten met dit artikel.
5836 x

Imbolc is het Keltische Voorjaarsfeest. We nemen afscheid van de winter en zeggen hallo tegen de lente. Vier het samen in wicca stijl!

sneeuwvlokjes bloemen wit en groen

Imbolc vieren we van 31 januari tot 2 februari om het voorjaar in te luiden. Misschien wat vroeg zou je denken, maar volgens oude gebruiken begint de lente wanneer het tijd is om te zaaien en te oogsten en wanneer de schapen weer drachtig zijn. Dit voorjaarsfeest staat daarom in het teken van de heilige Brigid. Deze vuurgodin waakt over onze vruchtbaarheid en die van de aarde. Het prille begin van de lente kunnen we daarom gezamenlijk inluiden met allerlei feestelijke activiteiten en iedereen mag meedoen. Weten wat je allemaal te wachten staat op deze speciale dag? Let’s celebrate Imbolc!

keltisch jaarwiel met Imbolc

Imbolc is een Feestdag op de Keltische Kalender

Imbolc is een feest die voorkomt op de Keltische, kalender oftewel het jaarwiel. Deze kalender hoort bij het neopaganisme. Hieronder vallen verschillende bewegingen waar ‘wicca’ de grootste van is. Vaak zijn deze religies heel erg één met de natuur en de rituelen zijn daarom vaak ook gebaseerd op het eren van alles wat groeit en bloeit en leeft. Het Keltische jaarwiel bevat in totaal acht evenementen, waarvan vier sabbats en vier kosmische gebeurtenissen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Yule. Van 20 tot en met 23 december
 • Ostara. Van 15 tot en met 22 maart
 • Beltane. Op 1 mei
 • Samhain. Op 31 oktober 

Deze dagen zijn vaak verbonden aan een bepaalde tijd van het jaar en/of de zon en de maan. Imbolc viert de aanloop naar de lente equinox of Ostara, wanneer de zon recht boven de evenaar staat. Precies vanwege dit soort bijzonder gebeurtenissen in de natuur zijn ooit deze feestdagen ontstaan 🙂

vrouw met armen omhoog in grasveld

Daarom gaan Mensen in het Voorjaar Imbolc Vieren

In februari gaan mensen Imbolc vieren op de kruiskwartdag die het midden tussen winter en lente aanduidt. De winter kruipt langzaam weg en de signs of spring komen om het hoekje kijken. Vroeger was dit de periode om hard aan het werk te gaan op het land, omdat er toen nog veel afhing van een goede oogst. Daarom heet Imbolc ook wel het ‘ploeg en zaaifeest’. Deze dag draait volledig om zuivering en vruchtbaarheid, niet alleen op de akker maar ook binnenshuis. Rituelen, symboliek en decoraties komen er allemaal aan te pas bij deze lenteviering. En de schapen en lammetjes spelen ook een belangrijke rol hierbij!

arm met krans van blaadjes

Hier komt de Naam ‘Imbolc’ Vandaan

Imbolc, in sommige gevallen ‘oimelc’ genoemd, komt van schapenmelk. De ooi krijgt rond het voorjaar lammetjes en produceert daarvoor in deze periode melk. Dit was vroeger een teken dat de lente weer in aantocht was. Het Ierse woord ‘i mbolg’ betekent lente maar ook ‘in of om de buik’ en dit komt terug bij in een ritueel waarbij boeren rondjes om de akker lopen. Het land staat hierbij voor de moedergodin en ze lopen rondjes om de buik van deze celtic goddess. Het feest is daarom ook een verwijzing naar een bepaalde Keltische godin die van groot belang is in de Imbolc wicca!

kudde schapen

Maak Kennis met de Vuurgodin Brigid van Imbolc

Bij het vruchtbaarheidsfeest speelt een bepaalde godin een belangrijke rol, want zij waakt over deze mooie periode van het jaar. Haar naam is Brigit of Brigid en ze is de Keltische godin van vuur, vruchtbaarheid en inspiratie of poëzie. Imbolc is eigenlijk een feest ter ere van haar. Ook in het rooms-katholieke geloof is deze lichtgodin bekend. Hierbij zou Brigid de vroedvrouw van Maria zijn geweest of een druïde die zich liet bekeren door Saint-Patrick. In dit geloof staat ze dan ook bekend als Saint Bridget en wordt er in Ierland tegenwoordig de Feast Day of Saint Brigid gevierd.

vrouw meisje met krans bij zonsondergang

Imbolc Vieren met een Zuiverings- en Vruchtbaarheidsritueel

Het is tijd om de boel eens goed te reinigen in huis en de bloemetjes buiten te zetten, want it’s that time of year. Tijdens Imbolc worden er zowel zuiverings- als vruchtbaarheidsrituelen gedaan om de wedergeboorte van de lente optimaal te vieren. 

Reinigingsritueel 

De dag voor het grote feest is het vaak ritueel om een grote zuivering oftewel schoonmaak te houden. Pak dus maar een emmertje sop, met bijvoorbeeld natuurlijk marseille zeep, een bezem en poetsen maar! Je kunt je huis reinigen met salie om zo ook negatieve energie de deur te wijzen. Met Imbolc gaan mensen ook graag in een kruidenbad om zichzelf te reinigen van de winterkou. 

Vruchtbaarheidsritueel 

Wanneer alles fris en fruitig is, is het tijd voor de vruchtbaarheidsrituelen. Er worden ter ere van de godin poppen gemaakt met haar uiterlijk en Brigid Crosses van stro. ‘De vuurgodin brengt de belofte van een nieuwe vruchtbare lente’ zeggen sommigen. Haar aanbidden met de rituelen wordt dus beloond met een frisse start van het jaar!

saint brigid's kruis van stro

Wicca Activiteiten voor tijdens het Imbolc Feest

Een feestje betekent vaak ook leuke activiteiten, toch? Ook tijdens deze sabbat zijn er genoeg festiviteiten die je zelf kan toepassen. Naast Imbolc vieren met een grote schoonmaak zijn er genoeg andere wicca rituelen waarmee je het lentegevoel kan aanwakkeren. Maak het zaai- en oogstfeest helemaal eigen met de volgende activiteiten:

 • Maak een Brigid’s Cross en Graanpop
 • Richt een Imbolc Altaar in 
 • Tuinieren
 • Schrijf een Imbolc Gedicht of Spreuk

Vier met Vuur en Licht

Deze sabbat wordt niet voor niks het vuurfestival of lichtfeest genoemd. Een van de tradities is om op de vooravond van Imbolc enkele minuten lang alle lampen in huis aan te doen. ‘s Morgens worden zoveel mogelijk kaarsen uit de kasten getrokken, of gaan mensen kaarsen kopen, om deze gezellig te branden. Maar naast dat het gezellig is, is het ook een manier om de vuurgodin te eren natuurlijk.

wicca altaar met bloemen en stenen

Maak een Brigid’s Cross en Graanpop

Zoals je weet wordt St. Brigid ook geëerd tijdens deze lambing season met een speciaal soort kruis en een graanpop. Het is over het algemeen de bedoeling dat je deze zelf maakt. Een heerlijk ‘creatief met stro’ momentje eigenlijk. Verzin er een eigen leuke variatie op, zoals een kruis van kruiden in plaats van stro of de graanpop van stof. Dan kan je dezelfde pop simpelweg elk jaar opnieuw gebruiken!

Richt een Imbolc Altaar in

Wat je ook veel terugziet bij dit festival zijn altaren samengesteld in het thema voorjaar. Naast dat het leuk is om dit te maken, staat het waarschijnlijk ook nog eens leuk. Vaak zie je de volgende bij Imbolc passende items terug op dit altaartje:

 • Kruiden en bloemen: rozemarijn, kaneel, basilicum, laurier en lavendel
 • Geurolie: lavendel, kamille, frankincense en jasmijn
 • Wierook Kiezen: mirre, sandelhout, laurier en lavendel of wierookkruiden
 • Edelstenen: citrien, amethist, toermalijn, carneool, rozenkwarts, graniet, onyx 
 • Heksenketels: een cauldron kan niet missen op je wicca altaar
 • Geurkaarsen: kaarsen met de kleur wit, geel, roze en/of rood passen bij Imbolc
 • Imcolc wicca Symbolen: Pentagram, St. Brigid’s cross, het teken voor moeder aarde

Tuinieren

Het zou geen zaai- en oogstfeest zijn zonder je handen in de aarde te laten wroeten. Dit is het perfecte moment om eens na te denken over jouw wensen wat de tuin betreft. Veel bloemen in allerlei kleuren? Of juist eindelijk dat kruidentuintje eens beginnen? Tijd om de zaadjes in de grond te stoppen en te hopen op een mooie oogst 🙂

Voorjaarswandeling

Laten we na al deze vieringen onze beentjes eens strekken en op zoek gaan naar tekenen van de lente. Een lange gezonde wandeling kan wonderen doen voor je gezondheid en een eventueel winterdipje dat nog wat nasukkelt. Kijk eens om je heen naar de knoppen in de bomen die alweer te zien zijn. De sneeuwklokjes die anderen plantjes aanmoedigen om ook boven de aarde te verschijnen. Misschien zie je al wat groene punten hier en daar.

Schrijf een Imbolc Gedicht of Spreuk

Binnen het takenpakket van de heilige Brigid valt ook het waken over inspiratie en poëzie. Hoe leuk zou het zijn om een gedicht te maken over de winter die overgaat in de lente of juist over de godin zelf? Natuurlijk kan je ook een spreuk maken en deze voordragen tijdens een wicca ritueel. Het is in ieder geval een creatieve boost voor de geest!

Bekijk al onze schrijfproducten

kaarsen pompoenen handen houden schedel vast donker

Begin je Eigen Voorjaarsritueel!

In het teken van het voorjaar kun je natuurlijk ook eigen een ritueel bedenken. Laten we beginnen met een stukje zelfliefde. Hoewel de winter natuurlijk ook zijn charmes heeft, hebben toch veel mensen last van een winterdipje. Plan een relaxt spa dagje en gebruik een massageroller of guasha steen voor wat self-care. Drink ook voldoende water uit bijvoorbeeld een koperen waterfles. Ook kunnen de magische krachten van de zon en volle maan je misschien een boost geven. En als je dan toch bezig bent, bekijk eens tips over je hoe je een eigen wicca altaar kan inrichten met items die je ritueel helemaal compleet maken!

Laatste aanpassing op 13 mei, 2024 11:58 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *