• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek iets leuks voor jezelf of een ander tussen onze Bestsellers 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Maanwater Maken en Gebruiken, 10x Tips & Inspiratie

Door Anouk 7 oktober 2021
Lezen werkt meditatief, ontspan 7 minuten met dit artikel.
5756 x

Maanwater is makkelijk zelf te maken en kun je gebruiken op heel veel manieren. Ontdek hier de magie van je eigen moon potion!

Maanwater is water opgeladen onder het schijnsel van de maan. Al eeuwen gebruiken heksen en andere sjamanen de vibes van Luna om magie te bedrijven. Voor hen symboliseert de maan water energie, een natuurkracht met reinigende eigenschappen en grote emotionele intelligentie en intuïtie. Benieuwd wat jij met maanwater kunt en hoe je het eenvoudig op je vensterbank brouwt? Hier vind je tips & inspiratie voor je persoonlijke moon potion!


heksenketel groene tree of life

10x Maanwater Gebruiken

Benieuwd wat heksen en andere sjamanen met maanwater doen en waarom je het zelf zou willen maken? Je kunt dit magische water volgens hen gebruiken voor:

 1. drinken
 2. baden
 3. schouwen
 4. kristallen ontladen
 5. huis energetisch reinigen
 6. wicca altaar maken
 7. magische instrumenten reinigen
 8. maanmagie doen
 9. planten water geven
 10. jaarfeesten vieren

Drinken

Als je moon potion maakt met drinkwater, kun je er thee van trekken of je Drinkfles ermee vullen. Volgens gebruikers is maanessentie heel zacht om te drinken, dus je zou het ook puur voor de smaak kunnen doen. Ook kun je maanwater gebruiken als basis voor je eigen Edelsteenwater. Volgens edelsteentherapeuten kun je de kracht van Luna versterken met stenen die bij haar passen, zoals Maansteen, Seleniet, Opaliet en Carneool. Ook Labradoriet heeft volgens velen een connectie met de maan, omdat dit mineraal intuïtie en de hormoonhuishouding zou beïnvloeden.

Baden

Baden in maanwater zou niet alleen heel betekenisvol zijn, tijdens sommige fasen is het volgens heksen heel welkom om tijd vrij te maken voor zelfreflectie en Zelfliefde. Vooral tussen volle en nieuwe maan zou rust nemen belangrijk zijn. Het element water helpt volgens wiccans ook nog eens om zorgen en andere ballast los te laten, wat helemaal bij deze tijd van de maand past. Giet dus gerust wat essentie in je bad, eventueel in combinatie met ontspannende kruiden zoals Lavendel en Kamille.

feng shui kristallen bol met houten voet

Schouwen

In plaats van een Glazen Bol te gebruiken, zou je ook in andere spiegelende oppervlakken kunnen staren voor toegang tot mystieke informatie. Maanwater versterkt volgens heksen de intuïtie en kan daarom een prima materiaal zijn om je schouw skills op te oefenen.

Huis Energetisch Reinigen met Maanwater

Vind je het Huis Reinigen met Salie wat te intens? Je kunt volgens kenners ook Energetisch Reinigen met Etherische Olie en maanwater, bijvoorbeeld door ze in een diffuser te doen of ze te mengen tot een spiritueel sopje. Ideaal voor de jaarlijkse lenteschoonmaak of elk ander ritueel om je huis te vullen met opgeruimde vibes. Wil je knusse spirits uitnodigen in je huis? Volgens sommige mensen kun je geesten tevreden houden met een plengoffer, in dit geval van magisch maanwater!

Maanwater op je Wicca Altaar

Maanwater kan ook geofferd worden op een Wicca Altaar of andere magische werkplek. De meeste heksentradities beschouwen de maan en het element water als uiting van godinnenkracht. Objecten die vrouwelijke vibes vertegenwoordigen worden meestal gegroepeerd aan een specifieke kant van het altaar. Maar je kunt de spirituele space natuurlijk ook gewoon op gevoel inrichten – past helemaal bij de symboliek van de maan 🙂

Magische Instrumenten Reinigen met Maanwater

Omdat de maan reinigende eigenschappen zou hebben, gebruiken veel heksen en sjamanen haar water om magische instrumenten mee te verzorgen. Zo kun je er bijvoorbeeld een Pentagram of Pendel mee schoonmaken en je Tarot kaarten voorzichtig mee afnemen. Ook kun je met maanwater je Spirituele Beelden, Mala’s of andere heilige voorwerpen besprenkelen of zegenen, net zoals met het bekende Florida Water.

orgonite obelisk regenboog maansteen

Maanmagie Doen

Volgens heksen zijn er per maanfase passende rituelen om uit te voeren. Zo zou Manifesteren makkelijker gaan met de frisse vibes van de nieuwe en wassende maan. Inzicht krijgen en op andere manieren ‘helder zien’ zou versterkt worden onder de stralen van de Volle Maan en de afnemende. Maanwater kan dus een prima ingrediënt zijn om in drankjes, brouwsels en andere persoonlijke potions te verwerken.

Shop Wicca & Tarot Tools

Esbats Vieren

Wiccans vieren naast sabbats, de zonvereringen of Jaarfeesten, ook maanvieringen of esbats. Het heksenjaar telt 12 of 13 verschillende volle manen, met ieder een thema. De namen van deze manen verschillen nogal per traditie, maar ze hebben altijd te maken met het jaargetijde en de groeicyclus van de natuur. Onder de winterse Boommaan, Wolfmaan en Ijsmaan staan bijvoorbeeld diepgang en reflectie centraal. Maak je dus maanwater voor jezelf tijdens een esbat, dan kun je volgens heksen deze energie gebruiken om met de ontwikkeling van de natuur mee te bewegen!

shungiet ruwe standaard voor edelstenen bol

Maanwater Maken, de Benodigdheden

Dit heb je nodig om je eigen maanwater te maken

 • een schone fles, karaf of je hoogstpersoonlijke Heksenketel
 • water uit de kraan, een beekje of opgevangen regenwater (let op de drinkbaarheid)
 • licht van de maan
 • koelkast of andere donkere, koele ruimte om je water te bewaren

Maanwater Maken in 5 Stappen

Zijn je benodigdheden op orde, dan kan het magische werk beginnen. Deze stappen begeleiden je naar je eerste batch maanwater!

 1. Kies de Maanfase
 2. Prik je Datum
 3. Plaats het Water
 4. Zet je Wekker
 5. Bewaar je Maanwater

Kies de Maanfase

Kies allereerst een maanfase waarvan je de vibes op wilt vangen. Voor de meeste heksen geeft de Volle Maan bijvoorbeeld inzicht in resultaten en stimuleert de afnemende Maan reflectie. De Nieuwe Maan zou het prille begin van plannen in zich dragen en de wassende maan de kracht om deze gestalte te geven. Volgens astrologen is alleen een maaneclips minder geschikt, omdat er dan op persoonlijk en maatschappelijk niveau verborgen of verwarrende zaken aan het licht komen – die energie wil je niet per se op fles hebben!

Prik je Datum

Om te weten waar de maan zoal uithangt, heb je een maankalender nodig. Je kunt deze kopen of gratis online raadplegen. Maanwater matchen met je Horoscoop is bovendien ook een optie. Wil je weten wanneer Luna in welk teken van de dierenriem staat? Zoek dan naar een kalender met astrologische informatie erbij of vraag het je favoriete astroloog.

Plaats het Water

Wil je water opladen met maanenergie, dan zet je dit na zonsondergang klaar. Dat kan op je vensterbank of in de buitenlucht, als het licht van Luna er maar goed op kan schijnen. Hou buitenshuis wel rekening met de aanwezigheid van dieren en de weersomstandigheden. Zorg bijvoorbeeld dat je karaf of ketel niet omver gelopen kan worden en besluit bij neerslag of je dit op wilt vangen. Het kan heel bijzonder zijn om van hagel of sneeuw maanwater te maken, maar regen (in welke vorm dan ook) wordt afgeraden als drinkwater omdat het vaak bacteriën en schadelijke stoffen bevat.

Zet je Wekker

Zet na het plaatsen van je ketel of karaf een wekker om deze op tijd weer weg te halen. Maanwater wordt namelijk zon- & maanwater zodra het daglicht erop valt, en dat zou zonde zijn. Zoek dus op wanneer de zon opkomt, bijvoorbeeld in een weersvoorspelling, en zet je klokken klaar!

Bewaar je Maanwater

Wanneer je het Maanwater hebt gered van de eerste zonnestralen, kun je het in een afgesloten fles overgieten en tot gebruik bewaren in een donkere, koele ruimte. De koelkast is ideaal, maar ook een kelder, garage of schuur zijn prima. Ga je het water direct gebruiken of op je altaar zetten, sla deze stap dan vooral over.

Meer Info

Is je interesse in hekserij gewekt? Verdiep je dan in meer Wicca Weetjes, lees over Jaarfeesten zoals Imbolc en Ostara of maak kennis met magische tools en rituelen zoals Kaarsjes Branden, Wichelroede lopen of kletsen met Kristallen Schedels.

Veel plezier en inspiratie gewenst 🙂

Laatste aanpassing op 23 december, 2021 8:45 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *