• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

OP = OP! T/m  22 april Wierook UITVERKOOP met kortingen tot 50% 🏷️ >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Zelfliefde, Zo Oefen je Compassie met Spirituele Self Care

Door Anouk 5 februari 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 5 minuten met dit artikel.
2456 x

Zelfliefde is aandacht voor de belangrijkste persoon in je leven. Ontdek hier wat compassie inhoudt en welke spirituele self care bij je past.

rozenkwarts hart hanger

Zelfliefde betekent dat je ervoor kiest om van jezelf te houden, ongeacht de omstandigheden. Gewoon, omdat jij het bent. Toch stopt het daar niet. Wie verliefd is op zijn eigen menselijkheid, ziet anderen namelijk als net zulke onvoorspelbare en unieke wezens. Compassie voor jezelf kan dus ook leiden tot respect voor verschillen. Daarom vind je hier drie manieren om de kracht van zelfliefde te ervaren, inclusief tips voor spirituele self care. Zo is het iedere dag Valentijn!

Zo Ontwikkel Je Zelfliefde

Er is geen recept voor het creëren van zelfliefde, maar er zijn wel manieren om je eigen hartelijkheid te ontdekken. Je kunt bijvoorbeeld oefenen met

 • Meditatie
 • Mededogen
 • Self Care

meditatiekussen roze rood

Zo Helpt Meditatie bij Zelfliefde

Mediteren is eigenlijk het oefenen van aandacht. Door regelmatig bij jezelf in te checken, creëer je namelijk een onderonsje met je lichaam, emoties en gedachten. Die intimiteit kan een eerste stap zijn in het respecteren van jezelf. Waarschijnlijk kom je nog vrolijk allerlei pijntjes, oordelende gedachten en emoties tegen, maar in ieder geval krijgen ze nu oprechte belangstelling! Meditatie kent trouwens veel verschillende vormen, van stilzitten op een Meditatiekussen tot dansen en wandelen. Ook energiewerk zoals Tantra en Reiki helpen veel mensen zichzelf te ervaren. Je kunt dus lekker kiezen!

Dit Doet Mededogen voor Zelfliefde

Een andere manier om jezelf te leren accepteren is het oefenen van mededogen. Dat is eigenlijk de houding die je toepast zodra er van binnen iets moeilijks of pijnlijks gebeurt – angst, schaamte, verdriet, boosheid, strengheid, je kent ze wel 😉 Daarvoor is het belangrijk om te weten wat mededogen anders maakt dan medelijden.

Het Verschil tussen Medelijden en Mededogen

Bij compassie denken de meeste mensen aan meevoelen met iemand anders. Praat je met iemand die verdriet heeft, dan zou het bijvoorbeeld goed zijn om die te troosten. Er zit volgens mindfulness trainers alleen een groot verschil in hoe je dat aanpakt. Benader je iemand vanuit medelijden, dan word je zelf ook verdrietig. Resultaat: jij kunt nu ook een schouder gebruiken! Bij mededogen probeer je de wereld door de ogen van een ander te zien, zonder dat op jezelf te betrekken.

Zo werkt Mededogen voor Jezelf

Mededogen met jezelf werkt eigenlijk op dezelfde manier, namelijk door oprecht geïnteresseerd te zijn in je eigen ervaringen. Misschien zelfs nieuwsgierig. Zo zou je gevoelens en gedachten niet heftiger maken, maar ze door vriendelijkheid de kans geven om te veranderen in inzicht. Hè hè, dat lucht op! Dat is de kracht van mededogen of zelfcompassie 🙂

guasha massage steen rozenkwarts hart

Tips voor Spirituele Self Care

Voor jezelf zorgen kan in kleine dingen zitten. Daarom hieronder spirituele tips die je helpen elke dag een roze bril op te zetten. Werk bijvoorbeeld met

 • Mantra’s
 • Massage
 • Aromatherapie
 • Astrologie
 • Rozenkwarts
 • Spirituele Supporters

Mantra’s

Tijdens een Mantra Meditatie herhaal je inspirerende spreuken of affirmaties. Dat zou niet alleen kalmerend werken, ook prent je zo positieve gedachtes in. Je kunt hiervoor bestaande mantra’s gebruiken of zelf een liefdevolle boodschap bedenken. Ik ben heel cool bijvoorbeeld. Kwestie van regelmatig herhalen en het wordt vanzelf werkelijkheid!

Massage

Aanraking produceert oxytocine, het zogenaamde knuffelhormoon dat zorgt voor gevoelens van verbinding. Masseer jezelf dus regelmatig om die luv te laten stromen. Yoni Massage kan bijvoorbeeld prettig zijn of denk aan een gezichtsbehandeling met Guasha Steen en Massage Roller. Daarna even een voedend Gezichtsmasker Maken en het ritueel is compleet. Geen zin om iets te doen? Een Spijkermat zou door drukpunten hetzelfde relaxende effect bereiken, dus ga gerust lekker liggen!

Aromatherapie

Geur beïnvloedt je stemming. Ben je dus in de stress of een andere bui waarin vriendelijk zijn moeilijk is? Pas dan aromatherapie toe. Even een beetje Etherische Olie van lavendel of roos opsnuiven en de kalmte keert weer terug. Aroma kun je dus gebruiken als trucje om aandacht te verplaatsen. Net zo vaak totdat je het ook zonder Geurkaarsen, Geurstokjes of Geurolie kunt!

Astrologie

Je Horoscoop leren kennen en begrijpen kan helpen om jezelf als heel mens te zien. Volgens astrologen zit in ieders karakter de volledige dierenriem, dus gek kun je in ieder geval niet zijn. Voor veel mensen levert kennis van de kosmos daarom automatisch meer mededogen op.

Rozenkwarts

Rozenkwarts staat bekend als een edelsteen met vriendelijke vibe. Net als bij andere kristallen word je er niet opeens een ander mens van, maar zijn energie werkt eerder als een geheugensteuntje om lief voor jezelf te zijn. Je kunt bijvoorbeeld Edelsteenwater Maken met rozenkwarts erin of een Gouden Driehoek gebruiken.

Spirituele Supporters

Soms kan het lastig zijn liefdevol naar jezelf te kijken. Op zo’n moment zijn spirituele supporters een goede inspiratiebron. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld een Beschermengel die het beste met ze voorheeft, anderen worden omringd door bemoedigende Totemdieren. Ook kun je bijvoorbeeld Mariabeelden kopen die je elke dag troostend aankijken. Ook kan zulke steun van een lover, vriend(-in) of familielid komen. Heb je moeite met zelfcompassie? Bekijk jezelf gewoon door de ogen van je grootste fans. Grote kans dat je blik verandert 🙂

Wat doe jij voor de belangrijkste persoon in je leven?

Laatste aanpassing op 28 oktober, 2020 12:46 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *