Sale
Gratis verzending vanaf €40
  • Spiru Grootste Spirituele Webshop van de Benelux
  • Spiru Gratis verzending vanaf €40
  • Spiru 70.000+ Zenvolle klanten
Anouk
DoorAnouk 26 augustus 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
266 x

Tarot is één van de oudste vormen van waarzeggen en zou helpen om jezelf te leren kennen. Maar wat betekenen die mysterieuze tarotkaarten toch? Hier vind je alvast een begin!

Tarot bestaat al sinds de Middeleeuwen en komt waarschijnlijk uit Noord-Italië. Sinds die tijd zijn er talloze variaties van het spel gemaakt en ook over de tarot betekenis is nog steeds niemand het eens. Dus hoe begin je in godsnaam als je wilt gaan leggen? Geen zorgen, hier vind je een kort overzicht van de kaartsoorten en op welke symboliek je kunt rekenen. Ook krijg je speelse tips om de taferelen uit je hoofd te leren.

Hier bestaat een Tarot Deck uit

De meeste tarotsets bestaan uit 78 kaarten, waarvan 22 kaarten bij de Grote Arcana horen en 56 kaarten bij de Kleine. De kaarten van de Grote Arcana bevatten genummerde kaarten met ieder een eigen tafereel erop. De kleine Arcana lijkt meer op het standaard kaartspel en heeft vier symboolgroepen: Staven, Zwaarden, Munten en Bekers.

Dit is het Verschil tussen de Grote en Kleine Arcana

Het woord arcanum is Latijn voor ‘geheim’, dus je hebt grote en kleine geheimen in het tarotspel. Dat komt omdat de sets allebei iets anders zouden zeggen over de situatie waar je naar vraagt.

De Betekenis van de Grote Arcana

Grote Arcana of Grote Geheimen bestaat in volgorde uit De Dwaas, Magiër en Hogepriesteres, de Keizerin en Keizer, de Hiërofant, Geliefden, Zegewagen, Rechtvaardigheid en Kluizenaar, Het Rad van Fortuin, de Kracht, Gematigdheid, Dood, Gehangene en Duivel, de Toren, Ster, Maan, Zon en het Oordeel en de Wereld. Het zijn bekende beelden of archetypen die iets zeggen over je ontwikkeling en persoonlijke groei.

De Symboliek van de Kleine Arcana

De Kleine Arcana lijkt eigenlijk best veel op ons standaard kaartspel en bestaat uit vier groepen, namelijk de Bekers, Zwaarden, Staven (ook wel Stokken) en Munten (ook wel Pentakels). Deze vier typen staan ook nog eens voor verschillende klassen in de middeleeuwse maatschappij. Zo zouden Zwaarden de adel zijn, Munten de handelaars, Bekers de geestelijken en Staven de boeren. In deze groepen vind je vervolgens veertien kaarten met de nummers 1 t/m 10 plus vier speciale hofkaarten: de Koning, Koningin, Ridder en Page. De Kleine Arcana zou meer zeggen over alledaagse voorvallen, waarbij de getalkaarten gaan over zaken die je zelf aan kunt pakken en de hofkaarten over hoe je dat doet en wie zich ermee bemoeit.

Deze Symboliek vind je in de Tarot

Er zijn onophoudelijk veel interpretaties van tarotbeelden. Ook worden er nog steeds nieuwe sets ontworpen die op hun eigen manier weergeven waar de symbolen voor staan. Hieronder lees je welke tekens je tegenkomt in de standaard tarot.

Goden, Godinnen en Heiligen in de Tarot

De tarot zit vol met verwijzingen naar religieuze tradities en mythologie. Zo zou de Keizerin bijvoorbeeld lijken op de Griekse en Romeinse godin van de landbouw Demeter en de Hogepriesteres op haar dochter Persephone. Ook vind je op diverse kaarten verwijzingen naar Egyptische figuren zoals de Sfinx, de godin Isis en het Ankh symbool. En natuurlijk zijn ook christelijke tekens aanwezig, zoals Adam en Eva, de Aartsengelen, de Duivel en de Toren van Babel. Volgens Kabbalisten zijn tarotkaarten ook een goede verbeelding van de Sefirot of Levensboom, het joodse systeem om je te verdiepen in mystieke levenslessen.

Vier Elementen in de Kleine Arcana

De vier tekens van de Kleine Arcana zouden verbonden zijn met natuurkrachten. Staven staan dan voor het element vuur en daarom voor dagelijkse ondernemingen en enthousiasme. Zwaarden betekenen lucht of geestelijke activiteiten en zeggen volgens tarotfans iets over je plannen en gedachten. Munten horen dan bij het element aarde en tastbare zaken zoals voedsel, geld en werk. Tenslotte staan de Kelken heel toepasselijk voor waterkracht dat iets vertelt over emoties, relaties en creativiteit.

Astrologie in de Grote Arcana

De Astrologie is net als tarot een manier van waarzeggen. Het maakt bovendien gebruik van dezelfde vier elementen, waardoor veel astrologen ook graag een kaartje leggen om een horoscoop te begrijpen. Ook zouden sommige kaarten uit de Grote Arcana verbonden zijn met tekens uit de astrologische dierenriem, bijvoorbeeld de Keizer met Ram en de Ster met Waterman.

Natuur in de Tarot

Op veel tarotkaarten vind je bloemen, bomen en voedsel uit alle windstreken. Van granaatappels, lotusbloemen en lelies tot palmtakken, korenvelden en zonnebloemen. Ook zie je veel universele verschijnselen zoals de regenboog, maan, zon en sterren. Die staan er natuurlijk niet voor de sier, dat begrijp je wel 😉

Levensweg in de Grote Arcana

Volgens veel tarotleggers zit er een belangrijke betekenis in de volgorde van de Grote Arcana. De kaarten zouden namelijk de reis van persoonlijke groei laten zien. De set begint bij het getal 0 oftewel de Dwaas die zich nergens druk om maakt en daardoor een hoop over het hoofd ziet. Kaart 1 tot en met 5 zouden staan voor onze diepste drijfveren, gevolgd door kaart 6 tot en met 12 die staan voor zelfkennis. De laatste negen kaarten gaan volgens kenners over je persoonlijke bestemming of levensopdracht.

tarot kaarten betekenis arcanaDaarom kies je niet zomaar een Deck

Tarot decks zijn er in allerlei soorten en maten. De meest bekende sets zijn de Rider Waite Tarot en Crowley Tarot. Je kunt deze standaard tarotkaarten kopen om de basis te leren, maar niemand houdt je tegen om direct een speciale set uit te zoeken. Het gaat bij kaartleggingen nou eenmaal om symboliek, dus als je die van het Keltisch Kruis of Osho Zen Tarot beter begrijpt: ga ervoor. Of de Tarot van de Liefde, zolang het maar tot je verbeelding spreekt!

Zo Oefen je de Tarotkaarten Betekenis

Je kunt op internet en in boeken allerlei handleidingen vinden om kaarten te leren leggen. Dat is een goede basis, maar vergeet ook vooral de volgende stap niet: je intuïtie te oefenen! Dat kun je doen door

  • Een Dagkaart Trekken
  • Mediteren met een Kaart
  • Een Kaart op je Nachtkastje Leggen

Een Tarot Dagkaart Trekken

Kies hiervoor een rustig moment van de dag en stel hardop of in jezelf een open vraag aan je deck. Bijvoorbeeld wat jou vandaag helpt of hoe je het beste om kan gaan met een bepaalde situatie. Trek een kaart en laat hem even op je inwerken voordat je er informatie over opzoekt.

Mediteren met een Kaart

Mediteren is ook een prima manier om contact te maken met de afbeelding en wat hij voor je betekent. Je kunt dat doen met de dagkaart die je getrokken hebt, maar ook met een willekeurige kaart waar je maar geen inzicht in krijgt. Even je ogen sluiten kan er soms voor zorgen dat je de blinde vlek ziet!

Een Kaart op je Nachtkastje Leggen

Droom je graag? Probeer dan eens een kaart te trekken voordat je in bed stapt. Concentreer erop zoals bij meditatie en wie weet gaat je onderbewuste wel voor je aan de slag terwijl je ligt te snurken!

Veel plezier met je tarotkaarten 🙂


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *