• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek iets leuks voor jezelf of een ander tussen onze Bestsellers 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Tarot Snelcursus, Zo leer je de Betekenis van Tarotkaarten

Door Anouk 26 augustus 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
8995 x

Tarot is één van de oudste vormen van waarzeggen en zou helpen om jezelf te leren kennen. Maar wat betekenen die mysterieuze tarotkaarten toch? Hier vind je alvast een begin!

Tarot bestaat al sinds de Middeleeuwen en komt waarschijnlijk uit Noord-Italië. Je zou er het verleden, heden en de toekomst mee kunnen zien. Sinds die tijd zijn er talloze variaties van het spel gemaakt en ook over de tarot betekenis is nog steeds niemand het eens. Dus hoe begin je in godsnaam als je wilt gaan leggen? Geen zorgen, hier vind je een kort overzicht van de kaartsoorten en op welke symboliek je kunt rekenen. Ook krijg je speelse tips om de taferelen uit je hoofd te leren.

Paars zakje met witte vleugels

De betekenis van Tarot, Wicca en Esoterie

Tarot is een esoterische kunst, wat betekent dat deze kennis alleen beschikbaar is voor ingewijden. Deze geheimzinnige of verborgen kennis doet al snel denken aan hekserij. Daarom worden het ook wel Wicca Tarot kaarten genoemd.

Hier bestaat een Tarot Deck uit

De meeste tarot sets bestaan uit 78 kaarten. Hiervan horen 22 kaarten bij de Grote en 56 kaarten bij de Kleine Arcana. De kaarten van de Grote Arcana bevatten genummerde kaarten met ieder een eigen tafereel. De kleine Arcana lijkt meer op het standaard kaartspel en heeft vier soorten symbolen: Staven, Zwaarden, Munten en Bekers.

Dit is het Verschil tussen de Grote en Kleine Arcana

Het Latijnse woord arcanum betekent ‘geheim’. Je hebt dus grote en kleine mysteries in het tarotspel. Beide sets zouden een ander perspectief geven op de situatie waar je naar vraagt. De Grote Arcana bevat namelijk bekende archetypen die de weg van persoonlijke groei uitbeelden. De kleine geheimen geven juist raad bij dagelijkse voorvallen. Hierbij gaan de getalkaarten over zaken die je zelf aan kunt pakken en de hofkaarten over hoe je dat doet en wie zich ermee bemoeit.

tarot kaarten betekenis arcana

Symboliek en uitleg tarotkaarten betekenis

Er zijn onophoudelijk veel interpretaties van tarotbeelden. Ook worden er nog steeds nieuwe sets ontworpen die de symbolen op hun eigen manier weergeven. Hieronder lees je welke tekens je tegenkomt in de standaard tarot.

Goden, Godinnen en Heiligen in de Tarot

De tarot zit vol met verwijzingen naar religieuze tradities en mythologie. Zo zou de Keizerin op de Griekse godin van de landbouw Demeter lijken en de Hogepriesteres op haar dochter Persephone. Ook vind je verwijzingen naar Egyptische figuren zoals de Sfinx, Isis en het Ankh symbool. Ook zijn er christelijke tekens aanwezig zoals de Aartsengelen en de Duivel. Volgens Kabbalisten zijn tarotkaarten ook een goede verbeelding van de Sefirot of Levensboom, het joodse systeem om je te verdiepen in mystieke levenslessen.

Vier Elementen in de Kleine Arcana

De vier tekens van de Kleine Arcana zouden verbonden zijn met natuurkrachten. Staven staan bijvoorbeeld voor het element vuur en hiermee voor dagelijkse ondernemingen en enthousiasme. Zwaarden betekenen lucht of geestelijke activiteiten en zeggen volgens tarotfans iets over je plannen en gedachten. Munten horen bij het element aarde en de meer tastbare zaken zoals voedsel, geld en werk. Tenslotte staan de Kelken heel toepasselijk voor waterkracht, dat iets vertelt over emoties, relaties en creativiteit.

Astrologie in de Grote Arcana

Astrologie en Tarot zijn allebei een manier van waarzeggen. Ze maken bovendien gebruik van dezelfde vier elementen, waardoor veel astrologen ook graag een kaartje leggen om een horoscoop te begrijpen. Ook zouden sommige kaarten uit de Grote Arcana verbonden zijn met tekens uit de astrologische dierenriem, bijvoorbeeld de Keizer met Ram en de Ster met Waterman.

Tarot Betekenis Kaarten met natuur

Op veel tarotkaarten vind je bloemen, bomen en voedsel uit alle windstreken. Van granaatappels, lotusbloemen en lelies tot palmtakken, korenvelden en zonnebloemen. Ook zie je veel universele verschijnselen, zoals de regenboog, maan, zon en sterren. Die staan er natuurlijk niet voor de sier, dat begrijp je wel 😉

Levensweg in de Grote Arcana Tarotkaarten Betekenis

Volgens veel tarotleggers heeft de de volgorde van de Grote Arcana een belangrijke betekenis, omdat ze de reis van persoonlijke groei zouden laten zien. De set begint bij het getal 0. Dit is de Dwaas die zich nergens druk om maakt en een hoop over het hoofd ziet. De eerste vijf kaarten zouden onze diepste drijfveren symboliseren, gevolgd door kaarten 6 tot en met 12 over zelfkennis. De laatste negen kaarten gaan volgens kenners over je persoonlijke bestemming of levensopdracht.

Tarotkaarten zakje paars met witte vleugels

Welke Tarotkaarten Kopen en Soorten Tarotkaarten

Tarot decks zijn er in allerlei soorten en maten. De Rider Waite Tarot en Crowley Tarot van Aleister Crowley zijn de meest bekende. Je kunt deze standaard tarotkaarten kopen om de basis te leren, maar niemand houdt je tegen om een speciale set uit te zoeken. Bij kaartleggingen gaat het nou eenmaal om symboliek. Als je die van het Keltisch Kruis of Osho Zen Tarot dus beter begrijpt: ga ervoor. Of kies de Tarot van de Liefde, zolang het maar tot je verbeelding spreekt!

Betekenis Tarotkaarten en Oefeningen

Je kunt allerlei handleidingen vinden om tarot te leren spelen. Er bestaat dan ook een uitgebreide collectie tarotleggingen. De standaard legging van drie kaarten is het meest populair. Dit is een goede basis om de symboliek eigen te maken, maar je kunt je intuïtie ook op een andere manier oefenen:

  • Een Dagkaart Trekken
  • Mediteren met een Kaart
  • Een Kaart op je Nachtkastje Leggen

Een Tarot Dagkaart Trekken

Kies hiervoor een rustig moment van de dag en stel hardop, of in jezelf, een open vraag aan het deck. Bijvoorbeeld wat jou vandaag helpt of hoe je het beste om kan gaan met een bepaalde situatie. Trek een kaart en laat hem op je inwerken voordat je er informatie over opzoekt. De kans is dan volgens kenners groter dat de kaarten je inzicht geven.

Mediteren met een Kaart

Mediteren is ook een prima manier om contact te maken met de afbeelding en bijbehorende betekenis. Je kunt dat doen met de getrokken dagkaart, maar ook met een willekeurige kaart waar je maar geen inzicht in krijgt. Even je ogen sluiten kan er soms voor zorgen dat je de blinde vlek ziet!

Een Kaart op je Nachtkastje Leggen

Houd je van dromen? Probeer dan eens een kaart te trekken voordat je in bed stapt. Concentreer erop zoals bij meditatie en wie weet gaat je onderbewuste wel voor je aan de slag terwijl je ligt te snurken!

Zo ga je als een echte Waarzegger aan de slag

Wanneer je de tarotkaarten betekenis volledig onder de knie hebt, kun je misschien zelfs tarotkaarten leggen voor anderen. Voor een echte spirituele sfeer kun je dan bijvoorbeeld sfeerlichten of een kristallen bol neerzetten. Of maak een mooi altaar met edelstenen en mineralen. Misschien houd je wel van lekkere geurtjes tijdens een tarot sessie. Snuffel dan eens door onze afdeling wierook. Genoeg inspiratie voor een spirituele ruimte!

Veel plezier met je tarotkaarten 🙂

Laatste aanpassing op 18 mei, 2022 11:57 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *