• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Nieuwe items in onze Sale! Shop met kortingen tot wel 50% 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Verschil Yoga en Pilates – Het zijn er meer dan je denkt

Door Marije 28 mei 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 4 minuten met dit artikel.
1511 x

Verschil Yoga en Pilates: zie jij ook door de bomen het bos niet meer? In deze blog ontdek je welke bewegingsvorm het beste bij jou past!

yoga mat pilates blok

Het verschil tussen yoga en pilates begint al bij de oorsprong. Yoga is al zo’n 5000 jaar geleden in India ontstaan. Je zou het dus kunnen zien als de betovergrootvader van Pilates, dat pas tijdens de Eerste Wereldoorlog is bedacht. Joseph Pilates liet zich bij het oprichten inspireren door yoga. Niet zo vreemd dus dat ze volgens velen als twee druppels water op elkaar lijken!

Uiteindelijk kennen pilates en yoga toch een aantal verschillen op gebied van:

 • Doel
 • Flexibiliteit
 • Ademhaling
 • Stabiliteit

yogabolster en kat op een yogamat

Dit is het doel van Pilates

Meneer Pilates bedacht Pilates als een revalidatieprogramma voor gewonde soldaten. De nadruk lag hierbij op gecontroleerde bewegingen. Zonder zich in het zweet te werken, ontwikkelden oorlogsveteranen weer sterke en strakke spieren. Door pilates zou je de lange en slanke spieren van een danser krijgen. Daarnaast zou je dezelfde kaarsrechte houding ontwikkelen als een ballerina. Niet verkeerd als je veel achter een bureau werkt!

collega's werk laptop

Dit is het doel van Yoga

Yoga is bedacht voor zelfontwikkeling en balans tussen lichaam en geest. Zowel yoga als pilates gaat om de verbinding van lichaam en geest, alleen is het spirituele element bij yoga sterker aanwezig. De mate van spiritualiteit verschilt wel per yogavorm. Bepaalde oefeningen binnen pilates en yoga kunnen erg op elkaar lijken, terwijl de de pilates oefening is bedoeld om de wervelkolom te versterken en je met een asana juist energiepunten wilt stimuleren of een chakra wilt openen.

paarse yogamat

Verschil Pilates en Yoga in Flexibiliteit

Een ander verschil tussen pilates en yoga is de mate van flexibiliteit. Zowel bij yoga als pilates zijn er bewegingen voor het verbeteren van kracht, flexibiliteit en de verbinding van lichaam en geest. Toch is yoga meer gericht op je geest en gevoel. Lenigheid is hier vooral belangrijk voor uithoudingsvermogen en om bepaalde asana’s aan te nemen. Met Pilates wil je vooral je spieren versterken en je houding verbeteren. Hier draait het ook om kracht en evenwicht. Bij Pilates heeft flexibiliteit veel te maken met de beweeglijkheid. Om kracht op te bouwen heb je toch een bepaalde mate van flexibiliteit nodig.

yoga pose vrouwPilates Yoga Verschil in Ademhaling

Bij yoga is de ademhaling een belangrijk onderdeel van de oefeningen. Met Kundalini Yoga worden ademhalingsoefeningen bijvoorbeeld ingezet om een bepaalde energie op te wekken. Bij andere vormen van yoga zou een gecontroleerde ademhaling ervoor zorgen dat je geconcentreerd en relaxed bent, zodat je de asana’s kunt doen. Bij Pilates is de ademhaling vooral – letterlijk en figuurlijk – een steuntje in de rug. Hierbij is het belangrijk om de spieren voldoende energie te geven, zodat je met ontspannen spieren de oefeningen gecontroleerd kunt uitvoeren. En die energie geef je, jawel, door te zorgen voor voldoende zuurstof in het lichaam.

Bekijk ons volledige Yoga assortiment

Verschil Yoga en Pilates in Stabiliteit

Bij Pilates leer je de verschillende delen van je lichaam met elkaar te verbinden. Daarbij wordt kracht geassocieerd met stabiliteit. Bij de meeste vormen van yoga is dit een minder belangrijk onderdeel. In de meeste vormen van Yoga draait het juist om de aangenomen houding op zich. Toch kun je als yogi met een aantal asana’s een goed gevoel voor lichaamshouding en evenwicht krijgen. Probeer maar eens op je hoofd te staan zonder balansgevoel!

hoofdstand yoga balans

Verschillende soorten Yoga en Pilates

Met al die verschillende soorten yoga en pilates is het niet raar dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Yoga heeft door het lange bestaan een veel meer gevarieerde traditie en inhoud dan Pilates. Je hebt yin yoga, hot yoga, bikram yoga, power yoga, ashtanga yoga, vinyasa yoga, iyengar yoga en yoga nidra, noem het maar op! Toch bestaan er in de pilates ook weer verschillende variaties. Hopelijk weet je nu precies wat het beste bij jou past, al is de beste manier om dat te ontdekken natuurlijk wel om zelf aan de slag te gaan. Gelukkig vind je bij Spiru genoeg inspiratie. Begin bijvoorbeeld met het lezen van onze blog over welke yogamat je moet kiezen. Grijp je yoga bolster of je pilates blok en hup, de mat op!

Ga jij voor pilates of voor een van de verschillende soorten yoga?

Laatste aanpassing op 20 maart, 2024 9:52 am

Een vraag of opmerking? We horen het graag!

 1. Ik wil graag een proefles om te voelen of dit goed is voor mij. Vriendelijke groet, Loekie Hazekamp
  0654336777.

  1. Hallo Loekie,

   Zelf geven wij geen yogalessen. Misschien kunt u kijken naar een yogastudio bij u in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *