• Gratis Verzending vanaf €50
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven
  • Unieke Producten uit 49 Landen

Ontdek 300+ combideals >

Gratis Verzending vanaf €50
Dé Winkel voor een Zenvol Leven
Unieke Producten uit 49 Landen

Vinyasa Yoga, de Flow tussen Ademhaling en Beweging

Door Iris 19 juli 2021
Lezen werkt meditatief, ontspan 4 minuten met dit artikel.
384 x

Vinyasa Yoga is een dynamische vorm van yoga en stamt af van Ashtanga Vinyasa yoga. Het is momenteel één van de meest voorkomende yogastijlen en staat ook wel bekend als ‘Flow Yoga’. Maar, wat is vinyasa yoga nou en wat houdt het in? Je leest het in deze blog.

Vinyasa Yoga

Wat is Vinyasa Flow Yoga?

Vinyasa betekent in het Sanskriet ‘dingen in juiste volgorde zetten’. Vinyasa Yoga kun je het beste zien als bepaalde houdingen op de beweging van de ademhaling. Je beweegt van de ene naar de andere houding in een bepaalde ‘flow’. Deze serie dynamische houdingen zijn vinyasas, welke je laat samenwerken met je ademhaling om naar een specifiek resultaat of effect toe te werken. Op de vraag ‘wat is flow yoga’, kun je dus stellen dat je van de ene naar de andere houding ‘flowt’.

De oorsprong van Vinyasa Yoga

De yoga stijl is voortgevloeid uit Ashtanga Vinyasa yoga. De benaming komt vanuit het Sanskriet en betekent ‘op een speciale manier’ (vi) ‘plaatsen’ (Nyasa). Andere stromingen met veel krachtige yogahoudingen zijn Power yoga en Prana yoga. Ze zijn allen ontstaan vanuit Ashtanga.

Ashtanga yoga is net als Vinyasa yoga erg dynamisch. Een groot verschil tussen beide vormen is dat houdingen binnen Ashtanga yoga in vaste series achter elkaar worden uitgevoerd. Bij Vinyasa yoga is dat geen vereiste, al kan een vaste serie wel voorkomen (zoals de Zonnegroet).

Yoga Bolster

Kenmerken Vinyasa yoga

Het verschil zit hem in de vaste sets houdingen die je bij Ashtanga yoga uitvoert. Waar Ashtanga yoga een vaste serie aan yoga-oefeningen kent waar je niet van kan afwijken, is vinyasa yoga wat vrijer. Er is binnen deze yogastijl dan ook geen strikte volgorde die je moet volgen, waardoor er veel ruimte is voor creativiteit. De ene keer kan de focus op het hele lichaam liggen, de andere keer op de balans van je arm en weer een andere keer op achteroverbuigingen. De focus van vinyasa yoga kan ook gebaseerd zijn op de stand van de maan of op het moment van de dag. Best wel variërend dus!

Vinyasa Yoga Poses

Wat centraal staat bij vinyasa yoga is de ademhaling. Als je les goed is opgebouwd, begin je rustig en bouw je langzaam op naar wat uitdagendere houdingen. Hierna ga je weer naar wat rustigere houdingen en je sluit af met een Savasana. Basic vinyasa yoga poses zijn onder andere houdingen vanuit de Zonnegroet. Deze worden achter elkaar herhaald. Erna volgen losse asana’s om variatie binnen de flow toe te passen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere veel voorkomende houdingen uit deze yogastijl. We noemen hieronder een aantal:

  • Sun salutations
  • Downward facing dog
  • Cat-cow
  • Voorover buiging staand
  • Child Pose
  • Warrior
  • Savasana

De vinyasa yogales wordt afgesloten met de Savasana. Dit is een oefening waarbij je een paar minuten met gesloten ogen op de grond ligt en ontspant. Een perfecte afsluiter van een actieve yogales!

Bekijk onze handige Yoga Tools

Yoga Matten

Vinyasa yoga voordelen

Vinyasa yoga wordt soms wel yoga in aerobic stijl genoemd, omdat je lekker aan het bewegen bent en vanwege de warmte die er binnen het spiermetabolisme ontstaat. Zweten is bij deze yogavorm zeker gegarandeerd! Je lichaam krijgt de kans om afvalstoffen af te voeren en je huid krijgt ook nog eens een gezonde glans. Meer voordelen van deze yogavorm zijn:

Een betere ademhaling

Ademhalingsoefeningen en mediteren spelen een grote rol bij deze vorm van yoga. Omdat bij vinyasa yoga je ademhaling centraal staat, leer je in het dagelijkse leven ook meer bewust te zijn van je ademhaling. Dit zou over het algemeen voor meer rust en ontspanning kunnen zorgen. Hierdoor zul je je lekkerder in je vel voelen!

Meer kracht

Ook zul je bij het uitoefeningen van de verschillende oefeningen spierkracht ontwikkelen. Bij Vinyasa yoga worden namelijk meerdere spiergroepen versterkt. De dynamische en krachtige houdingen zorgen ervoor dat je actief blijft.

Meer energie

Je bent bewust bezig met je lichamelijke- en mentale gezondheid, wat voor meer energie zorgt in het dagelijkse leven.

Yoga Blok

Meer vormen van Yoga proberen?

Er zijn een heleboel verschillende vormen van yoga. Heb jij bijvoorbeeld al eens Ashtanga yoga geprobeerd voor meer kracht en stabiliteit? Of een ontspannende Yoga Nidra sessie? Of daag jezelf uit met pittige Power Yoga! In onze blogs lees je er alles over. Op onze website vind je daarnaast het grootste Yoga assortiment!

 

Laatste aanpassing op 28 juli, 2021 9:50 am

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50