• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

OP = OP! T/m  22 april Wierook UITVERKOOP met kortingen tot 50% 🏷️ >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Spirituele Wijsheden, Parels uit het Boeddhisme & Hindoeïsme

Door Anouk 16 december 2021
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
3325 x

Spirituele wijsheden vind je over de hele wereld. Hier ontdek je de mooiste spreuken uit het Boeddhisme en Hindoeïsme!

Spirituele wijsheden zijn heilige of inzichtgevende spreuken die worden gebruikt om geestelijke kracht en inspiratie uit te putten. Hier vind je daarom oosterse wijsheden uit het Boeddhisme en Hindoeïsme over onder andere liefde, vriendschap, geluk, angst en de dood!

Bekende Boeddhistische Wijsheden & Boeddha Spreuken

Volgens de verhalen deelde Boeddha wijsheden of lessen uit aan zijn leerlingen. Deze zijn later vastgelegd in de Tripitaka of vroegste boeddhistische geschriften. De bedoeling van deze filosofieën over leven en lijden is dat je ze pas begrijpt als je ze toepast. Volgens Gautama Boeddha was onderzoek naar je eigen reacties, overtuigingen en waarden namelijk het allerbelangrijkste! Veel mensen werken daarom nog steeds met de teksten uit de Tripitaka en boeddhistische wijsheden reizen inmiddels de hele wereld over. Hier vind je de mooiste en bekendste spirituele wijsheden uit het boeddhisme over:

  • liefde
  • vriendschap
  • geluk
  • angst
  • de dood

handgemaakt leren notitieboekje flower of life

Boeddhistische Wijsheden Liefde

Liefde heeft volgens boeddhisten veel te maken met het temmen van verlangens en het zoeken naar zuiverheid in jezelf. Als je er belangeloos voor jezelf kunt zijn, zou je hart namelijk vrij blijven van (kwade) bedoelingen. Dat is volgens de Dhammapada 165 & 166 de eerste stap naar hartelijk contact met anderen:

zuiverheid en onzuiverheid zijn van jezelf
geen mens kan een ander reinigen

verwaarloos niet je welzijn
voor dat van anderen
ook al zijn ze met meer

wees je daarentegen bewust van je eigen gezondheid
en richt je op je eigen voorspoed

Spirituele wijsheden over liefde moet je dus vooral bij jezelf zoeken!

happy boeddha beeld vrolijke kleuren

Boeddha Wijsheden Vriendschap

Voor boeddhisten is vriendschap méér dan de relatie met een ander mens, namelijk een houding waarmee je anderen (en jezelf) benadert. Het is volgens hen de bedoeling om vriendelijkheid op te brengen voor elk levend wezen en vooral die waar je weinig gezelligs voor voelt. In de beroemde Metta Meditatie of Sutra van Liefdevolle Vriendelijkheid wordt gesproken over deze compassie met alles en iedereen:

zoals een moeder haar enige kind
met haar leven beschermt
zo dient men voor alle wezens
een grenzeloos hart te groeien

Precies omdat het zo’n uitdaging is geen nare gedachten of gevoelens te koesteren, oefenen boeddhisten deze Metta Meditatie regelmatig!

Boeddha Wijsheden Geluk

Spirituele wijsheden over geluk gaan in het boeddhisme vooral over onthechting. Door je namelijk niet te hechten aan mensen, bezittingen of omstandigheden, zou je dichtbij vreugde of verlichting kunnen komen. In vers 204 van de Dhammapada staat hierover:

gezondheid is het beste bezit
tevredenheid de grootste rijkdom
vertrouwen is de beste familie,
het nirvana je grootste geluk

boeddha beeld hoofd groot 25 cm

Boeddha Wijsheden Angst

Angst is volgens de Boeddha het gevolg van hechting, dus wie zich niet vasthoudt aan uitkomsten, heeft niets te vrezen volgens Dhammapada 39:

een geest vrij van verlangen,
en die niet neerslachtig is,
van zowel goede als kwade daden verlaten,
hoeft niet alert te zijn en dus niet angstig

Boeddha Wijsheden over de Dood

Doodgaan is een natuurlijk gegeven voor boeddhisten en niets om je druk om te maken. Volgens Boeddha heeft het meer nut om de werking van het leven te begrijpen, zodat je niet opnieuw geboren wordt! De boeddhistische leer of Dhamma is volgens hem het enige wat eeuwige waarde heeft, omdat het boven angst voor vergankelijkheid staat. In Dhammapada 151 staat daarom:

koninklijke koetsen raken uiteindelijk in verval
en ook dit lichaam gaat ouderdom tegemoet
maar de Dhamma voor de goeden veroudert niet

Inspirerende Hindoe Wijsheden

Hindoes halen hun inspiratie uit verschillende heilige teksten, waaronder de Veda’s en de Bhagavad Gita. Hieronder vind je de meest memorabele oneliners uit deze klassieke teksten, over

  • een gezonde geest
  • je eigen weg
  • de dood

ganesha beeld zwarte afwerking

Spirituele Spreuken en Wijsheden over een Gezonde Geest

In de heilige teksten van het hindoeïsme wordt herhaaldelijk benadrukt dat mensen van andere dieren verschillen omdat ze hun geest kunnen gebruiken. Sterker nog, als de mind niet goed verzorgd en ontwikkeld wordt door bijvoorbeeld meditatie en studie, zou je in een volgend leven gewoon weer een dier kunnen worden (en is vegetarisme dus geen slecht idee 😉 ) In hoofdstuk 17, vers 3 van de Bhagavad Gita staat daarom deze waarschuwing:

alle mensen dragen overtuigingen en de inhoud van die overtuigingen, dat is wie zij zijn

Je wordt dus eigenlijk wat je denkt en ook je mind kent Karma. Je geest leren sturen is overigens geen piece of cake, zoals staat in hoofdstuk 6 vers 6:

zij die hun geest overwonnen hebben, beschouwen hem als vriend
zij die dat niet gelukt is, ervaren hem als vijand

Vrienden worden met je mind is dus een teken van menselijke kracht!

Wijsheid over je eigen Weg

De Bhagavad Gita geeft veel hindoes ook advies over de weg die ze moeten bewandelen. Mensen zouden zich namelijk het beste bezig kunnen houden met een levensinvulling die overeenkomt met hun karakter of Ayurvedische blauwdruk en hun maatschappelijke nut. In hoofdstuk 18, vers 47 van de Bhagavad Gita staat daarom dit advies:

het is beter je eigen taken te doen ook al zijn ze niet perfect, dan te proberen die van een ander te volbrengen, ook al doe je ze foutloos

Alleen van de taken of dharma waarvoor je ‘gemaakt’ bent, kun je dus iets leren. Hartstikke overzichtelijk eigenlijk 🙂

sfeerlicht porselein ganesha

Spirituele Wijsheden over de Dood

De dood is voor hindoes een overgangsmoment van het ene leven naar het andere, of – als je geluk hebt – het nirvana. Veel mensen gebruiken onderstaande quote uit hoofdstuk 2:22 van de Bhagavad Gita trouwens ook als herinnering dat verandering onvermijdelijk is in het leven:

zoals een persoon afgedragen kledingstukken wegdoet en nieuwe aantrekt, zo verstoot de ziel ook tijdens het sterven zijn versleten lichaam om een nieuwe te betreden

En als extra troost in hoofdstuk 2 vers 20:

de ziel sterft niet wanneer het lichaam wordt gedood

Er is dus altijd nog hoop!

handgemaakt leren notitieboekje met blauwe steen

Meer Weten over deze Wijsheden, Positieve Spreuken en Mantra’s?

Wil jij een beetje basiskennis opdoen van het Boeddhisme en Hindoeïsme? Leer hier bijvoorbeeld het verschil tussen Boeddhisme en Hindoeïsme beter begrijpen, lees over het Boeddhisme Symbool van het wiel met 8 spaken of leer de top 5 Hindoeïsme Symbolen spotten. Bekijk ook eens Boeddhistische Kunst met nieuwe ogen of verdiep je in begrippen die binnen beide religies belangrijk zijn zoals het Ohm Teken, de Lotusbloem, de Mandala.

Shop Alle Spirituele Beelden

Veel spirituele inspiratie gewenst!

Laatste aanpassing op 21 januari, 2022 12:24 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *