• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven
Kerst Sale! Shop je cadeautjes extra voordelig met korting tot wel 40% 🎄 >
Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Welke yogamat kiezen? Hier Let je Op bij het Kopen

Door Anouk 30 oktober 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 10 minuten met dit artikel.
1699 x

Welke yogamat heb je nodig? Heb je moeite met Kiezen uit het gigantische aanbod? Deze Gids helpt je bij het Vinden van de Perfecte Metgezel!yoga mat olijf groen

Welke yogamat wordt het nou?

Een prettige yoga mat is geen overbodige luxe. Een goede variant helpt je bijvoorbeeld om veilig ondersteboven te staan of juist comfortabel te ontspannen. Zo haal je het meeste uit je persoonlijke practice. Wil je daarnaast als een echte yogi ahimsa of geweldloosheid beoefenen? Dan speelt duurzaamheid natuurlijk ook mee. Hier lees je hoe je een mat selecteert op basis van

  • Materiaal
  • Afmetingen
  • Yogavorm
  • Onderhoud

Weet je eenmaal wat je kunt verwachten, dan kies je zonder moeite je nieuwe oefenmaatje!

yoga mat tas manduka met deken reiniger en kurk blok

Zo Kies je het Materiaal van je Yoga Mat

Het materiaal waar je mat van gemaakt is, zegt iets over zijn isolerende eigenschappen, slijtvastheid en stroefheid tijdens het oefenen. Ook let je hier op allergieën voor rubber of latex. De meeste matten zijn van

  • PVC
  • TPE
  • Natuurrubber
  • Jute of Kurk
  • Katoen

PVC Yogamatten

Matten gemaakt van PVC noem je ook wel sticky mats. Ze geven de meeste mensen namelijk een goede grip en demping. Bovendien hebben ze een gesloten structuur, waardoor ze kou van de ondergrond en zweet afstoten. PVC is bovendien een relatief goedkoop materiaal, waardoor er veel betaalbare matten van gemaakt worden. Omdat deze varianten niet erg lang mee gaan en er giftige gassen vrij kunnen komen bij het maakproces, bestaan er ook PVC matten van biologisch afbreekbare materialen. Zo krijg je dezelfde kleefkracht zonder sporen in het milieu achter te laten!

Rubberen Yogamatten

Yogamatten van natuurrubber zijn ontworpen als duurzaam antwoord op goedkope PVC matten. Rubber bevat namelijk geen schadelijke stoffen en is goed herbruikbaar. Deze matten kunnen wel een sterke geur afgeven en zijn minder geschikt voor mensen met een latex allergie. Ook staat rubber niet bekend als isolerend materiaal. Qua grip zit je wel goed bij deze matten. Rubberen matten zouden zelfs stroever worden van intensief gebruik!

TPE Yogamatten

TPE staat voor Thermo Plastic Elatomer, een combinatie van rubber en kunststof. Als je die naam eenmaal uit je hoofd hebt geleerd, kunnen sanskriet mantra’s je niks meer maken! TPE is bedoeld als synthetische vervanger van rubberen matten en heeft daarom een lagere prijs. Ook zijn deze matten geschikt voor mensen met een latex allergie. TPE matten zijn net als rubberen matten waterafstotend, maar voelen daarnaast zacht en elastisch aan. Net een gespreid bedje!

Yoga Mat met Jute of Kurk

Jute en kurk zijn volgens veel yogi’s een milieuvriendelijk materiaal. Bovendien bieden ze grip, nemen ze goed vocht op en hebben ze ademende kwaliteiten. Er zijn daarom matten verkrijgbaar met een mix van kurk of jute en één van de bovenstaande materialen. Zo heb je PVC matten met jute erin verwerkt of kurk versies met een TPE onderkant.

Kleden van Katoen

Een katoenen kleed is eigenlijk de klassieke yogamat. Duizenden jaren geleden oefenden Indiase yogi’s al op een stoffen ondergrond. Tegenwoordig worden deze varianten gebruikt om buiten te oefenen of als laagje over een yogamat heen. Een katoenen kleed heeft namelijk geen anti-slip ondergrond, maar is wel absorberend. Bovendien kunnen ze in de wasmachine, in tegenstelling tot de meeste matten. Wat houdt je nog tegen? Zweet away!

yoga mat olijf groen uitgerold

Zo Selecteer je de Afmetingen van je Yoga Mat

De afmetingen van je mat zijn belangrijk voor je bewegingsruimte en comfort wanneer je op de grond ligt of zit. Kijk bij het uitzoeken van een mat daarom altijd naar

  • Dikte en Gewicht
  • Lengte en Breedte
  • Mogelijkheid om een passende Tas te kopen

Dikte en Gewicht van je Yoga Mat

Yogamatten zijn er van 2 mm tot 1.5 cm dik. Behoorlijk wat variatie dus! Heb je gevoelige gewrichten of oefen je op een koude ondergrond? Een dikke yogamat van PVC of TPE kan verschil maken bij liggende of zittende poses, vooral als je die lang aanhoudt. Bij staande of dynamische oefeningen kan het daarentegen je balans beïnvloeden. Dan is een wat dunnere rubberen mat raadzaam. Die zijn vaak wel zwaarder dan PVC of TPE. Wil je toch een draagbare variant, kies dan een rubberen travel mat. Die kan gewoon opgevouwen in je koffer!

Lengte en Breedte van je Yoga Mat

De meeste matten zijn ongeveer 180 cm lang. Ben je kleiner? Dan kun je op deze standaard matten prima languit liggen of een Plank doen zonder dat je op de koude vloer terechtkomt. Zo niet, kies dan een extra lange mat met meer bewegingsruimte. Er zijn bijvoorbeeld versies van 200 cm of langer. Ook in de breedte heb je keuze. De meeste matten zijn namelijk tussen de 60 en 70 cm. Weten of dat voldoende voor je is? Meet dan de breedte van je schouders en heupen om te zien of je comfortabel kunt liggen zonder half op de vloer te landen.

Een Passende Tas Kopen

Wil je passende Yoga Tassen Kopen, let dan op de breedte van je mat. Die moet overeenkomen met de lengte van de tas, met een aantal centimeters speling. Heb je een mat van 60 cm, kies dan bijvoorbeeld voor een tas van 65 cm breed. Wil je er naast je sleutels en portemonnee ook nog een yogablok, riem en deken in kwijt? Geen probleem, daar heb je wat grotere varianten voor! Een yoga mat drager is wat meer basic, maar makkelijk als je met de auto gaat.

yoga mat tas met deken en yoga blok kurk

Deze Rol Speelt de Yogavorm die je Beoefent

Rustige yogavormen vragen om andere matten dan lessen met hele actieve asana’s. Oefen je veel op de vloer of zit je lang in meditatie, dan heb je waarschijnlijk baat bij een goed isolerende of zacht dempende mat. Zit je oefening vol zonnegroeten en powerposes, dan biedt een wat hardere, stroeve mat de veiligheid die je nodig hebt tijdens een dynamische flow. Je kunt yogamatten uitzoeken voor

  • Hatha Yoga en Iyengar
  • Kundalini, Yin Yoga en Yoga Nidra
  • Power, Vinyasa en Ashtanga Yoga
  • Bikram en Hot Yoga

Hatha Yoga en Iyengar

Hatha Yoga is de populairste vorm in Nederland en wat de meeste mensen onder ‘yoga’ verstaan. Deze yoga gaat om balans tussen rustige en dynamische oefeningen. Bij Iyengar Yoga houd je poses langer aan, om ze goed uit te kunnen lijnen. Daarbij gebruik je hulpmiddelen zoals kurkblokken en riemen. Voor deze relatief kalme yogavormen kies je een mat met gemiddelde grip, dikte en prima isolatie. Denk aan PVC sticky mats of varianten van TPE.

Kundalini, Yin Yoga en Yoga Nidra

Bij Kundalini, Yin en Yoga Nidra zit en lig je veel op de grond. Bij Kundalini is meditatie namelijk heel belangrijk, net als bij de ‘slaapyoga’ Nidra waar je standaard op je rug ligt. Yin of restorative oefeningen zijn bedoeld om je bindweefsel te rekken en strekken, dus blijf je minutenlang in asana’s liggen. Denk bij deze yogavormen aan dikkere matten van PVC of zelfs extra dikke versies zodat je zacht ondersteund wordt. Ook kan een extra brede variant prettig zijn, zodat je tijdens het ontspannen niet van je mat af rolt. Zodra je spieren beginnen te relaxen, neem je ledematen namelijk meer ruimte in! 🙂

Power, Vinyasa en Ashtanga Yoga

Poweryoga, Vinyasa en Ashtanga zijn de meer yang gerichte yogavormen. Verwacht veel vloeiende bewegingen en oefeningen voor je kracht en uithoudingsvermogen. Bij deze soorten heb je daarom een matje nodig met voldoende grip. Ook mag hij best waterafstotend zijn, want bij deze yogavormen is zweten normaal. Natuurrubber is dan ook favoriet, omdat het stroef is en goed vocht afvoert. Zware PVC matten werken ook. TPE is ook mogelijk, alleen kan de zachtheid van deze matten invloed hebben op de stevigheid bij staande poses. Kwestie van zelf uitproberen!

Bikram en Hot Yoga

Deze yogavormen zeggen het al, je mag zweten tot je erbij neervalt! De temperatuur staat lekker hoog bij deze lessen, dus extra grip is noodzakelijk om niet van je plek af te drijven. Als een mat geschikt is voor warme yogalessen, staat dat expliciet in de beschrijving van de fabrikant. Wil je af en toe eens naar een Bikram les, gebruik dan een all round yogamatje met een yoga handdoek of katoenen kleed er overheen. Natuurlijk rubber kan niet tegen hoge temperaturen omdat het dan uitdroogt, dus gebruik in dat geval PVC of TPE als ondergrond.

yoga mat reiniger

Zo Verzorg je een Yoga Mat

Ben je toch bezig, verdiep je dan ook in het onderhoud van je yoga mat. Zo kies je voor een variant waar jij prettig mee kunt werken. Bovendien verschijn je zo goed voorbereid bij je eerste les en blijft je trouwe metgezel langer mooi. Hier lees je alles over

  • Het Eerste Gebruik
  • Algemene Verzorging
  • Mat Cleaner Kiezen
  • Yoga Mat Reiniger Maken

Eerste Gebruik

PVC matten komen meestal uit de fabriek met een glad beschermlaagje. Kwestie van even ontvetten met een mix van azijn en water en goed afnemen. Bij sommige PVC matten wordt ook aangeraden om ze in te werken met een schuursponsje of scrub van zeezout. Zo zou je hem stroever kunnen maken. Matten van natuurlijk rubber of TPE zijn niet geschikt om te scrubben, omdat ze dan kunnen beschadigen. Voor deze matten zijn er speciale reinigers op basis van azijn. Kijk bij de adviezen van de fabrikant welke optie bij jouw mat past.

Algemene Verzorgingstips

Stap schoon je mat op, draag absorberende kleding en berg je gear netjes op. Zo voorkom je onnodig vuil of zweet op je kleed. Scheelt niet alleen reinigen, maar zorgt ook voor minder slijtage. Bij de meeste matten wordt ook afgeraden om ze in de wasmachine te doen, omdat ze dan beschadigen. In plaats daarvan gebruik je een Yogamat Reiniger. Lees goed de instructies van je mat zodat hij lang meegaat!

Mat Cleaner Kiezen

Je maakt de meeste matten schoon door ze regelmatig te desinfecteren met een Mat Cleaner. Dat is een speciale spray die je op de mat aanbrengt en daarna afneemt met een schone vochtige doek. Zo verdwijnen zweetgeurtjes en vetten van je huid die de grip van je mat beïnvloeden. Of je dat dagelijks, wekelijks of maandelijks doet ligt aan de intensiteit waarmee je hem gebruikt. De meeste soorten mat wash zijn op waterbasis, zodat er geen gladde zeepresten achterblijven. Kijk bij het merk van je mat welke reiniger aangeraden wordt.

Yogamat Reiniger Maken

Een basisrecept voor je eigen reiniger op waterbasis is

  • gelijke verhoudingen water en natuurazijn
  • een aantal druppels etherische olie
  • een sprayfles om je cleaner in te doen

De populairste Etherische Olie voor matreinigers is Tea Tree, vanwege zijn antibacteriële eigenschappen. Ook Eucalyptus, Rozemarijn en Citroen staan bekend als goede poetsers. Sinaasappel neutraliseert daarnaast andere geuren, terwijl de ontspannende aroma’s van Lavendel of Frankincense je eerstvolgende meditatie een handje te helpen. Tenzij je direct relaxt van groene bossen, dan is olie van dennen of sparren een goed idee! Let bij het toevoegen van olie op de verhouding. Probeer eerst één of twee druppels voordat je het halve flesje erin kiept 🙂

 

yoga blok kurk spiru merk

Meer Handige Hulpjes voor je Yoga Sessie

Yoga Mat Kopen gelukt? Dan is het tijd om een prettig Meditatiekussen te Kiezen. Niet alleen zit je zo comfortabel tijdens je concentratie, ook kan hij zachte ondersteuning bieden bij je yoga poses. Ook het gebruik van een Mala tijdens Mantra Meditatie kan je aandacht verdiepen. Geurkaarsen of Etherische Olie staan er om bekend dat ze je in een stressloze staat brengen. Zorg dus dat je een aroma of Wierook Kiest die goed voor je werkt. Als je tijdens de asana’s ook nog fijne Meditatie Muziek opzet, is de vibe helemaal compleet. Gongs of Tingsha’s zijn dan inspirerende instrumenten om je oefeningen mee te beginnen of eindigen.

Rek en strek ze op je nieuwe yogamat!

Laatste aanpassing op 23 maart, 2020 3:31 pm

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *