• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling ­čśŹ
  • Gratis Verzending vanaf ÔéČ60
  • D├ę Winkel voor een Zenvol Leven

Nieuwe items in onze Sale! Shop met kortingen tot wel 50% ­čśŹ >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling ­čśŹ
Gratis Verzending vanaf ÔéČ60
D├ę Winkel voor een Zenvol Leven

Ashtanga Yoga, Vind je Flow met een Persoonlijke Practice

Door Anouk 16 maart 2021
Lezen werkt meditatief, ontspan 5 minuten met dit artikel.
414 x

Ashtanga Yoga is een persoonlijke practice waarbij structuur je helpt om in de flow te komen. Benieuwd hoe? Krijg hier in een inkijkje in Asthanga!

Ashtanga Yoga Bolster

Ashtanga Yoga bestaat uit een vaste serie houdingen die je dagelijks als self practice uitvoert, thuis of in de vroege uurtjes bij de yogaschool. Benieuwd wat deze yogavorm zo uniek maakt? Hier lees je wat Ashtanga beoefenen betekent!

Wat is Ashtanga Yoga?

Ashtanga is een yogavorm uitgewerkt door Pattabhi Jois en ge├»nspireerd op de vinyasa┬ábenadering van zijn leraar Krishnamacharya. Krishnamacharya voegde aan de vaste hatha yogahoudingen namelijk overgangsbewegingen of vinyasa’s toe, waardoor de┬ápractice een stuk dynamischer werd. Jois maakte die flows vervolgens onderdeel van zijn yogastijl, die daarom ook bekendstaat als Ashtanga Vinyasa Yoga. Ook werkten beide yogi’s in de regio Mysore in India en gaven ze daar op individueel niveau groepsles, waardoor veel mensen de vorm Ashtanga Mysore Style noemen.

yoga bolster rond katoen turquoise

Basic Ashtanga Yoga Asanas, de Zes Series

Als je Ashtanga gaat beoefenen, leer je op eigen tempo een vaste serie asana’s aan. Deze zijn voor iedereen hetzelfde, alleen je werkt ze dus individueel door. Tijdens een mysore class waarbij iedereen komt om zelf te oefenen, geeft de Ashtanga docent je een passende portie houdingen en helpt hij je bij het uitvoeren ervan. Binnen Ashtanga kun je zes opeenvolgende series leren, namelijk

  1. Primary
  2. Intermediate
  3. Advanced, bestaand uit vier losse series

De meeste mensen doen jaren over de primary series, dus de kans is groot dat je daar het meeste van meekrijgt!

boeddha in hand beeld

Dit is de Spirituele Basis van Ashtanga

Het woord ashtanga betekent Acht Ledematen of Achtvoudig Pad en wordt genoemd in de sutra’s van Patanjali. In zijn basiswerk over hatha yoga beschrijft Patanjali zowel spirituele leefregels als┬áasana’s┬áom lichaam en geest te trainen. Deze acht onderdelen of ‘ledematen’ vormen volgens hem het wezen van yoga. Hoewel de Ashtanga van Patthabi Jois voortbouwt op Patanjali, komen er belangrijke aandachtspunten bij in de practice. De belangrijkste daarvan zijn:

  1. vinyasa
  2. tristhana
  3. bandha

Dit Voegt Vinyasa Toe

Tijdens het uitvoeren van de Asthanga serie gebruik je overgangsbewegingen om van de ene vaste pose in de andere te kunnen komen. Zo’n verplaatsingsserie heet een vinyasa en bevat onderdelen van de Zonnegroet, een echter yoga klassieker. Vinyasa’s voer je meestal uit op het ritme van de ademhaling en zorgen ervoor dat je op de juiste plek van je mat terecht komt voor de volgende houding. Ook kun je ze beschouwen als een korte reiniging. Een overgangsmoment helpt om de vorige pose bewust achter je te laten en verzuurde spieren weer wakker te maken!

Ashtanga Yoga Blok Kurk

Tristhana Trainen

Tristhana zijn drie aandachtspunten die in de hele oefenserie gelden: ademhaling (pranayama), fysieke houding en blik (drishti). Ashtanga ademhalingsoefeningen zijn bedoeld om je spieren te helpen in de houdingen en je geest te kalmeren. Focus op de fysieke asana zorgt er vervolgens voor dat je lichaamsgevoel en -geheugen traint. Met een vaste kijkrichting of drishti zet je tenslotte de puntjes op de i. Niet alleen zorgen deze aanwijzingen ervoor dat je houding klopt, ook kan een focuspunt helpen om fysieke en mentale balans te bewaren in deze dynamische yogavorm!

mandala wandkleed en yoga kussen

De Betekenis van de Bandha’s

Bandha’s zijn energetische sloten of steunpunten in het lichaam die je volgens yogi’s met gecontroleerde spierspanning kunt activeren. Tijdens Asthanga oefen je met bandha’s bij het perineum, onder de navel en ter hoogte van je keel. Deze onzichtbare zegels zouden namelijk helpen om fysieke kracht vast te houden tijdens het uitvoeren van uitdagende houdingen. Ook zou je via bandha’s kunnen leren hoe je levenskracht of prana┬ákunt sturen om jezelf mentaal of emotioneel te ondersteunen.

yoga meditatiekussen blauw

Ashtanga Yoga Tips voor Beginners

Wil je beginnen met Asthanga Yoga op een yogaschool of via online lessen? Dan zijn twee zaken belangrijk:

  1. Selecteer een Stroeve Mat
  2. Ondersteun Jezelf met Bolsters en Blokken

Hoewel de meeste scholen goed materiaal in huis hebben waarvan je gebruik mag maken, kan het fijn zijn je eigen gear┬áaan te schaffen. Zweten is namelijk vaste prik bij deze dynamische yogavorm en zo hou je het hygi├źnisch. Bovendien moedigen de meeste docenten je aan ook thuis je mysore┬ámoment aan te houden. In dat geval kun je er maar beter goed bij zitten!

De Voordelen van een Stroeve Oefenmat

Zorg dat je een stroeve mat hebt, waar je niet op uitglijdt. Varianten van natuurrubber of synthetisch rubber (TPE) kunnen volgens gebruikers het beste tegen zweet. Bovendien worden ze stroever bij gebruik en zijn ze eenvoudig te reinigen. Hier lees je hoe je een rubberen Yogamat kunt Schoonmaken. Benieuwd wat de Beste Yogamat voor Jou is?

Bekijk Onze Yoga Matten

De Pro’s van Stevige Ondersteuning

Props die je helpen om in (ontspannings-)houdingen te komen, zijn ook geen overbodige luxe bij Ashtanga. Een yogablok van kurk of foam kan je bijvoorbeeld ondersteunen in buigingen of strekkingen waarbij je de vloer net niet raakt. Een Yoga Bolster of Meditatiekussen biedt een wat zachtere ondersteuning, omdat ze zich naar je lichaam vormen. Fijn om rustig in uitdagende asana’s┬áte komen of juist goed uit te rusten na je mysore sessie!

yoga klankschaal

Lekker aan de Yoga Gaan?

Hou je van actieve yogavormen, dan zijn Power Yoga en Bikram Yoga misschien wel iets voor jou. Bij Bikram wordt de temperatuur namelijk lekker hoog gedraaid, zodat je nog meer zweet dan je normaal zou doen. Je lichaam reinigen is dus topprioriteit tijdens Bikram Yoga! Afvalstoffen loslaten kan trouwens ook gewoon door diepe ontspanning. Ben je daar naar op zoek, verdiep je dan eens in Yin Yoga of Yoga Nidra. Chillen gegarandeerd!

Welke yoga is jouw favoriet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *