• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek items die matchen met jouw sterrenbeeld 🤩 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Yoga Nidra – Van 3 uur slapen naar 30 minuten ontspannen?

Door Marije 18 februari 2021
Lezen werkt meditatief, ontspan 5 minuten met dit artikel.
887 x

Yoga Nidra is een diepe ontspanning die vergelijkbaar is met een paar uur slaap. Hoe dat kan? Dat ontdek je in deze blog!

Vrouw liggend op yogamat

Yoga Nidra is nog niet zo lang bekend in Nederland, maar inmiddels erg populair onder beoefenaars en yogastudio’s. Niet zo raar, want het is een unieke vorm van yoga die nogal afsteekt tegen de andere stromingen. Waarom? Dat leggen we je uit!

Wat is Nidra Yoga?

Het woord komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk: verbinding van de slaap. Deze vorm van yoga is een diepe ontspanning van ongeveer een half uur, maar die vergelijkbaar is met een aantal uur diepe slaap. Een soort powernap waarbij je wakker blijft, dus! Tijdens deze sessies ga je elk lichaamsdeel bij langs en ga je echt even de diepte in. Hierdoor zouden al jouw zintuigen aan gaan staan en zou je tegelijkertijd je zintuigen steeds meer naar binnen trekken. Veel liefhebbers zien het als een middel tegen burn-out, hoge bloeddruk, hoofdpijn en een slechte nachtrust. Volgens hen helpt het je ook om de overgang prettiger te ervaren. Klinkt haast te mooi om waar te zijn!

Yin Yoga Nidra

Yin Yoga Nidra is een geweldige combinatie van deze twee steeds populairdere yogastijlen. Vaak begint zo’n sessie met yin yoga, waarbij jij je lichaam en mind gaat ontspannen. Hierbij draait het om rust en overgave. Iedere asana richt zich op een specifiek deel van het lichaam om weerstand op die plek weg te nemen. Je blijft ongeveer drie tot vijf minuten in zo’n houding staan. De les eindigt dan vaak liggend, met een diep ontspannende Nidra Yoga sessie.

blonde vrouw doet yoga houding

Voordelen Yoga Nidra

Tijdens het beoefenen van van deze yogavorm zouden hormoonklieren worden beïnvloed, waardoor zij hormonen afscheiden die zouden helpen ontspannen, het zelfherstellend vermogen van het lichaam verbeteren, pijn verminderen en ervoor zorgen dat jij je beter in je vel voelt. Daarnaast zouden stresshormonen zoals Coritsol worden opgeruimd. Normaal gebeurt dit wanneer jij ‘s nachts ligt te dromen, maar tijdens Yoga Nidra wordt dit proces versneld. Doordat een sessie in een rap tempo stresshormonen zou helpen afbreken, zou het van invloed zijn op veel andere klachten, die samenhangen met stress, zoals:

  • Besluiteloosheid
  • Zenuwen en angsten
  • Ademhalingsproblemen
  • Slechte nachtrust
  • Lusteloosheid en gebrek aan energie
  • Negatieve en depressieve gevoelens
  • Hoge bloeddruk
  • Hoofdpijn en migraine

Voor wie is Yoga Nidra Meditatie?

Of je nou in je twenties bent of al ruim over de tachtig: Yoga Nidra is voor iedereen. Het leuke van deze vorm van yoga is dat je er helemaal niet flexibel voor hoeft te zijn. Iedere ervaren en onervaren beoefenaar kan deze vorm van yoga doen, omdat een sessie vooral automatisch en onbewust verloopt. Ook als je geen last hebt van een van bovengenoemde klachten, kan Yoga Nidra een verrassende aanvulling zijn op je dagelijkse bezigheden. Bij deze vorm van yoga word je door verschillende ervaringen geleid, in plaats van dat je slechts een focus hebt, zoals bij meditatie. Je bewustzijn verplaatst zich telkens. In het algemeen zorgt deze yogavorm voor meer energie, balans en innerlijke rust. Door regelmatig zo’n sessie te doen, zou je het gevoel krijgen het stuur weer in handen te krijgen en meer in contact komen met je gevoel.

Yoga Nidra oefeningen

Hier in het westen beoefenen we yoga vooral door verschillende poses of asana’s vast te houden. Bij Yoga Nidra worden er bijna geen houdingen gedaan. In veel gevallen is de Yoga Nidra asana liggend. Nidra yoga oefeningen zijn een krachtige tool. Het enige wat je nodig hebt, zijn een yoga mat en misschien een yoga kussen of yoga bolster voor het comfort. Er zijn niet veel dingen die zo simpel zijn, maar zo’n groot effect zouden hebben op jouw algehele gezondheid.

Yoga Assortiment Bekijken

Yoga Nidra Slaap Meditatie

Ondanks dat je niet écht slaapt tijdens zo’n sessie, zijn slaap en Yoga Nidra toch nauw met elkaar verbonden. Yoga Nidra kan veel doen voor een goede nachtrust. Deze vorm van yoga zou het natuurlijke dag -en nachtritme stimuleren en zorgen voor een betere slaapkwaliteit. Tijdens zo’n sessie zou je in een toestand tussen slapen en waken in terecht komen. Hierin zou je bepaalde spanningen los kunnen laten zonder in slaap te vallen. Je maakt een soort reis door je lichaam, die je zo helpt te ontspannen, dat je wel het gevoel kunt krijgen alsof je hebt geslapen. Na de sessie zou je nog urenlang kunnen profiteren van de lichamelijke voordelen. ’s Avonds zouden we ook makkelijker in slaap vallen, dieper slapen en langer doorslapen. Dit komt door de vermindering van stresshormonen en de toename van fijne stofjes als endorfine, dopamine en serotonine. Daarom kiezen veel beoefenaars voor een potje yoga nidra voor het slapen gaan. Kun jij het ze kwalijk nemen?

slapende vrouw

Yoga Nidra Ervaringen

Wij zijn benieuwd hoe jij deze vorm van yoga inzet in jouw leven! Veel beoefenaars die eraan beginnen, gebruiken het een paar keer per week met plezier en kunnen niet meer zonder. Sommigen noemen het zelfs hun geheime wapen! En dat kunnen we ons goed voorstellen, want iedereen kan wel wat balans, focus en geluk gebruiken, toch? Deel jouw Yoga Nidra ervaringen onderin de comments! We zijn heel benieuwd 🙂

vrouw ligt in gras ogen dicht

Meer over Yoga

Wil jij je potje Yoga Nidra afwisselen met iets meer actiefs? Lees dan onze blog over Power Yoga, waarbij jij je kracht en uithoudingsvermogen traint! Wil je iets extra’s toevoegen aan je yoga sessie? Dan is onze blog over yogariem oefeningen jouw ding. Om het beste uit jouw asana’s te halen ontdek je onze blog over oefeningen met yoga blok. Altijd al benieuwd geweest naar het verschil tussen yoga en pilates? Het zijn er meer dan je denkt! Al jouw kennis over yoga begint bij Spiru!

Welke vorm van yoga beoefen jij het liefst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *