• Spiru Dé Winkel voor een Zenvol Leven
  • Spiru Gratis Verzending vanaf €50
  • Spiru Unieke Producten uit 44+ Landen
Gratis Verzending vanaf €50
Madelon de Groot
Door Madelon de Groot 14 maart 2018
Lezen werkt meditatief, ontspan 3 minuten met dit artikel.
118 x

Yin yoga: een relaxte manier van yoga oefeningen!

Yin yoga is een yogavorm die ook in Nederland steeds populairder wordt. Een reden kan zijn dat het een relatief rustige manier van yogabeoefening is, waarbij de nadruk niet zo zeer op de intensiteit ligt, zoals bij Ashtanga yoga, maar op de duur. Posities in Yin yoga worden namelijk lang vastgehouden, waardoor je meer tijd hebt om jouw persoonlijke grenzen te verkennen, en stap voor stap te verleggen. Yin yoga is een manier van ontspannen en even stilstaan.

Het ontstaan van Yin yoga

De Amerikaan Paul Grilley is de grondlegger van Yin yoga. Al sinds 1980 geeft hij lessen in yoga én anatomie. Hij baseerde deze yogavorm op onderzoeken van de Japanse wetenschapper en yogi Hiroschi Motoyama, die veel kennis heeft over energiebanen en acupunctuur.

Loslaten

Het grote verschil met veel sporten en andere bewegingsvormen, waarbij je spieren aanspant en vervolgens ontspant, train je jezelf met Yin yoga juist in het loslaten van je spieren. Het begrip yin yang is ook hierbij van toepassing, want gewrichten en bindweefsel zijn stijf en niet rekbaar (yin), terwijl spieren juist zacht en elastisch (yang) zijn.

Door het stretchen komen stress en spanningen los, en creëer je daarmee niet alleen ruimte in je spieren, maar tevens in je hoofd en in je hart. Door deze manier van beoefening is Yin yoga een meditatieve yogavorm: je gaat met je aandacht naar binnen. Dit betekent dat er ook ruimte ontstaat op emotioneel vlak, wat helend kan werken.

Het uitvoeren van asana’s

Yin yoga kent 27 asana’s, die elk drie tot vijf minuten worden vastgehouden. Daarmee bereik je dat het bindweefsel langzaam wordt gerekt en gehydrateerd, waarbij je gewrichten soepel blijven.

Waarom zou je je bindweefsel trainen? Redenen daarvoor zijn dat het onze organen beschermt en ondersteunt, en dat het krimpt als het lange tijd niet wordt gebruikt. En vooral in je rug zit erg veel bindweefsel. Daarom is Yin yoga ook een prima bewegingsvorm voor mensen met een zittend beroep en voor mensen met rugklachten.

Yin yoga als moderne ochtendgymnastiek

Juist voor mensen die wat minder sportief zijn of een niet zo flexibel lichaam hebben is Yin yoga uitermate geschikt. En omdat jouw spieren ’s morgens nog stijf zijn is dat juist het beste moment om sneller en makkelijker bij je gewrichten en bindweefsel te komen.

Combinatie met andere yogavormen of sporten

Om je lichaam meer in balans te krijgen, en te houden, is het aan te raden Yin yoga te combineren met wat meer yang yogavormen, zoals Dynamic of PowerYoga. Yin en yang kunnen immers niet zonder elkaar! Ook kan je Yin yoga gebruiken als aanvulling op fitness, hardlopen of zwemmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50