• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek onze meest populaire producten 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Meditatie Muziek Kiezen, Zo Vind je de Flow

Door Anouk 1 oktober 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 8 minuten met dit artikel.
2597 x

Meditatie Muziek kan helpen om in een staat van stilte te komen. Maar hoe kies je uit het oerwoud aan spirituele soundtracks? Deze gids geeft inzicht!

boeddha meditatie hoofd goud

Meditatie muziek is niet zomaar een deuntje op de achtergrond. Het kan helpen ontspannen, maar ook wakker maken en inspireren – het ligt er maar net aan wat je nodig hebt. Hier lees je wat er met je brein gebeurt als je mediteert en waarom het juiste wijsje dat effect versterkt. Zo kies je uiteindelijk een geluid dat jouw zen-moment vergroot. Ohm shanti dan maar!

boeddha meditatie goud hand detail

Dit doet Meditatie met je Brein

Meditatie of mindfulness heeft volgens verschillende onderzoekers een positief effect op je brein. Er is wetenschappelijk bewijs dat regelmatig oefenen met aandacht je hersenen fit houdt. Ook zorgt bewuste ontspanning voor de productie van alfa-hersengolven, die je stressniveau verlagen en lichaam helpen herstellen.

Zo beïnvloedt Muziek je Hersenen

Luisteren naar muziek legt verbindingen in je bovenkamer, bijvoorbeeld tussen emotie en gedrag. Ook kan klank sluiproutes vinden als een bepaalde weg in je brein versperd is. Wanneer je de muziek mooi vindt, maak je ook nog eens dopamine aan, een geluksstofje. Een meeslepend stuk kan ook je ervaring van pijn verzachten en stress verlagen, net zoals meditatie. Muziek met een speciale frequentie zou bovendien direct de kwaliteit van je hersengolven kunnen veranderen. Zo zou je bijvoorbeeld met rustgevende muziek tijdens het mediteren nog makkelijker in die relaxte alfa-staat kunnen komen.

Daarom Kies je Passende Meditatie Muziek

Muziek kan dus helpen om bewust te ontspannen. Per persoon verschilt hoe je dat bereikt. Sommigen vallen meteen in slaap zodra ze stil zitten en hebben daarom opwekkende klanken nodig, terwijl anderen alleen op chill vibes tot zichzelf komen. Ook maakt uit wat het doel van je meditatie is. Mediteren betekent namelijk zowel pauzeren als concentreren op iets specifieks, denk aan een mantra of symbool. Daarom kun je muziek kiezen die helpt om even nergens aan te denken, om alert te blijven of je te herinneren aan iets inspirends.

boeddha meditatie goud achterkant

Zo Gebruik je Meditatie Muziek

Voor je in de verschillende spirituele klanken duikt, is het dus handig om te weten hoe je de muziek wilt gebruiken. Dat maakt gericht zoeken makkelijker. Je kunt muziek op twee manieren inzetten, namelijk

 • als hulpmiddel
 • als doel

Moet de muziek helpen om in een toestand van ontspanning of focus te komen? Dan is het een hulpmiddel. Wil je mediteren op een specifiek symbool of speciale betekenis? Dan is het een doel.

Meditatie Muziek als Hulpmiddel

Je kunt muziek zien als vergroting van je comfort, vergelijkbaar met het gebruik van een meditatiekussen. Zo’n hulpstuk kan er voor zorgen dat je makkelijker concentreert. Ook als je moeite hebt met stilte, kan meditatie muziek een uitkomst zijn. Sommige mensen kunnen zich bovendien beter focussen met een geluidje aan. Lijkt je dat wel wat, dan kom je waarschijnlijk uit bij natuurgeluiden, soundscapes of binaural beats.

Concentreren op Meditatie Muziek

Wat je ook kunt doen, is muziek als object van meditatie nemen. Dan luister je ernaar met volledige aandacht. In dat geval wil je waarschijnlijk meer dan een vrolijk riedeltje. Kies dan meditatie muziek met een betekenis zoals een mantra of een klankschalen sessie gericht op chakra’s.

boeddha meditatie goud zijkant links

Meditatie Muziek voor je Hersengolven

Heb je muziek als hulpmiddel nodig, dan kun je zelfs speciale tracks luisteren die je brein een seintje geven om te ontspannen. Hoe dat kan? Gewoon, door je hersengolven aan te sturen!

Dit zijn Hersengolven

Niet alleen muziek bestaat uit trillingen, ook je hersenen hebben verschillende frequenties. Deze hersengolven geven aan in welke toestand je brein op dat moment is, bijvoorbeeld slapen of hard nadenken. Deze frequenties kun je bovendien meten met elektroden. Er zijn zowel slome delta-golven als supersnelle gamma frequenties. In volgorde heb je

 • delta-golven (0,5 – 5 Hz)
 • thèta-golven (4 – 8 Hz)
 • alfa-golven (8 – 12 Hz)
 • bèta-golven (16 – 38 Hz)
 • gamma-golven (38 – 80 Hz)

Dit Laten Hersengolven Zien

Bèta-frequenties ontstaan wanneer je bewust iets aan het doen bent, bijvoorbeeld problemen oplossen. Ook zie je ze terug bij verhoogde alertheid zoals angst of stress. Gamma’s zijn nog een tikje sneller en komen voor bij explosieve activiteit zoals een mentale topprestatie of geweldsuitbarsting. Alfa-frequenties horen bij ontspannende bezigheden zoals meditatie, dagdromen of luisteren naar muziek. Thèta-golven tonen nog een niveautje dieper, namelijk de kwaliteit van REM slaap en creativiteit – half wakker, half in dromenland dus. Delta’s komen tevoorschijn als je diep slaapt en zouden te maken hebben met onbewuste processen.

Dit Effect heeft Meditatie Muziek op je Hersengolven

Het leuke is, dat je hersenen reageren op de geluidsgolven die binnenkomen. Luister je dus naar meditatie muziek met alfa-frequenties, dan wordt de staat van ontspanning in je opgeroepen. Zo kun je direct iets ervaren wat anders lastig te bereiken lijkt. Heb je nou het tegenovergestelde, namelijk een slaperig hoofd dat niks lijkt te onthouden, dan zou je met gamma-golven je geheugen kunnen stimuleren. Meditatie muziek met frequenties kan je brein dus leren hoe zo’n delta-, thèta-, alfa-, bèta- of gamma-toestand aanvoelt. En als je die staten eenmaal kent, kun je ze makkelijker opzoeken!

 

 

boeddha meditatie goud zijkant rechts

Dit Doet Meditatie Muziek met Betekenis

Muziek met betekenis kan helpen om jezelf af te stemmen op een gedachte of gevoel. Al eeuwenlang gebruiken mensen daarvoor affirmaties, gebeden of mantra’s. Door ze in jezelf te herhalen, zou je de kracht ervan eigen maken. Van oude boeddhistische of hindoeïstische Sanskriet mantra’s wordt zelfs gezegd dat je ze niet alleen met je verstand begrijpt, maar dat de klank ook iets met je lichaam doet. Als je bijvoorbeeld naar aummmmm luistert, zou je niet alleen een boodschap van eenheid horen maar het ook voelen in elke vezel. Ook klankschalen hebben voor veel mensen een spirituele werking. Trillingen uit een singing bowl zouden de energie in je lichaam namelijk harmoniseren en zo een helend effect hebben.

boeddha meditatie hoofd bovenkant

Deze Soorten Meditatie Muziek zijn er

Nu je weet wat meditatie muziek met je kan doen, is het tijd voor een overzicht van soorten spirituele tunes. Je kunt kiezen uit

 • Soundscapes of binaural beats
 • Natuurgeluiden
 • Klankschalen
 • Mantra’s

om je te helpen tijdens het mediteren. Soundscapes, binaural beats en natuurgeluiden zijn voor de meeste mensen hulpstukken, terwijl mantra’s gekozen worden voor hun spirituele betekenis. Muziek met klankschalen kan beide kanten op, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om jouw meditatie. Klaar om je klank te kiezen?

Soundscapes of Binaural Beats

Soundscapes zijn repetitieve stukken. Ideaal om bij te mediteren, omdat er niets verandert. Zo blijft je aandacht bij jezelf. Bekend is de white noise, een verzameling van verschillende geluidsfrequenties die helpt om achtergrondgeluid te verbloemen. Handig als je aan een drukke straat woont! Ook interessant zijn binaural beats, die door slimme trucjes een specifieke frequentie in je hersenen oproepen. Kwestie van de gewenste hersengolf kiezen en mediteren maar.

Natuurgeluiden

Niets ontspant zoals een plant. Of dier. Zit jij daar heel hard ja op te knikken, dan zijn natuurgeluiden waarschijnlijk perfect. Je kunt onder andere kiezen uit regendruppels, ruisende golven of een bos vol vogelgeluiden. Let er wel op dat deze stukken vaak heel lang zijn, omdat er een loop in zit. Bij regendruppels maakt dat misschien niet zoveel uit, maar je kunt dus ook zomaar dertig keer in een halfuur dezelfde walvis horen. Maar net waar je zin in hebt 🙂

Klankschalen

Aziatische monniken gebruiken de schalen al eeuwen om gebed en meditatie mee te begeleiden. De toon van lage singing bowls kan namelijk helpen ontspannen. Hoger klinkende schalen zouden je wat alerter maken, vandaar dat zo’n piiiing vaak te horen is aan het begin en einde van meditatie tracks. Ook gebruiken mensen Klankschalen voor Healing, bijvoorbeeld om contact te maken met chakra’s, engelen vibraties of andere energetische verschijnselen.

Mantra’s

Mediteren met een mantra op de achtergrond kan helpen om jezelf op een positieve boodschap te richten of in een stemming te brengen. Kies dan een mantra die je aanspreekt en een artiest die je bevalt. Je gaat namelijk luisteren naar een lange herhaling van hetzelfde, dus zorg wel dat het leuk klinkt. Mantra’s vind je van boeddhistische monniken, in hedendaagse stijl en zelfs van popartiesten zoals Tina Turner. Genoeg keuze dus! Wil je het effect van de muziek en mantra versterken, denk dan eens aan een Mala.

boeddha meditatie goud beeld

Verder verdiepen in Meditatie?

Begin je net met stilzitten, dan lees je hier alles wat je wilt weten over Mediteren en welk Meditatiekussen je nodig hebt. Richt je het huis ook nog een beetje Feng Shui in, dan heb je een prettige setting voor je mindfulness moment. Ben je al een beetje bekend met aandachtsoefeningen, dan wil je misschien eens iets anders proberen dan je ademhaling tellen. Wist je dat volgens de Wicca een Glazen Bol gebruiken helpt om je concentratie te trainen? Ook mediteren met Kristallen Schedels is een bekende oefening. Zo zou je net als in meditatie contact kunnen leggen met hogere waarheden of speciale spirituele gidsen. Genoeg instrumenten om jezelf in een aandachtige staat te krijgen!

Bekijk al onze Meditatie Producten

Laatste aanpassing op 01 juni, 2023 10:50 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *