• Spiru Grootste Spirituele Webshop van de Benelux
 • Spiru Gratis verzending vanaf €50
 • Spiru 100.000+ Zenvolle klanten
Gratis verzending vanaf €50
Francien
Door Francien 27 maart 2018
Lezen werkt meditatief, ontspan 8 minuten met dit artikel.
2263 x

Als je regelmatig mediteert, overweeg dan eens om ter ondersteuning een ‘mala’ te gebruiken. Dat is een kralenketting die je helpt om de tel bij te houden van je ademhalingen of mantra’s. Wanneer het materiaal van de mala ook nog eens bij je intentie past, kan je meditatiesessie niet meer stuk. In dit artikel lees je onder andere hoe je de ketting gebruikt en hoe je jouw persoonlijke mala kiest.

mala bij yoga

Eerste ervaring

Het moment dat ik voor het eerst een mala vasthield, was ik verkocht. Ik zag er één liggen in de oosterse winkel bij mij in de stad en dacht ‘hé, wat een mooie kralenketting’. Ik pakte hem op en voelde meteen iets bijzonders. Noem het energie, ik weet het niet. De dame achter de toonbank legde me uit dat het een traditioneel exemplaar met houten kralen was. Ze vertelde hoe en waarvoor mala’s gebruikt worden. Sindsdien gaat er bij mij geen meditatie of mantrasessie voorbij zonder een ketting in de buurt.

Wat is een mala?

Mala’s worden al eeuwenlang gebruikt in het boeddhisme en hindoeïsme bij spirituele activiteiten. Ze worden gedragen tijdens pujas (diensten) en meditaties. Een mala heeft in wezen dezelfde functie als een rozenkrans of bidsnoer. Je gebruikt ‘m namelijk om mantra’s of ademhalingen te tellen. Ook kun je hem dragen voor zijn speciale energie.

Er zijn verschillende soorten en stijlen mala’s. Eén ding hebben ze gemeen: ze zijn allemaal gemaakt met kleine, ronde kralen. Meestal zijn deze tussen de 7 en 10 millimeter, zodat ze makkelijk tussen je vingers doorglijden.

Een mala bevat meestal 108 kralen en een eindkraal: een guru. Er zijn ook kortere kettingen met minder kralen. Soms worden mala’s van 108 kralen ook door overgangskralen of een zogenaamde ‘telhulp’ verdeeld in verschillende hoeveelheden (bijvoorbeeld 4 x 27). Zo weet je op welk punt je bent in je sessie. Onderaan dit artikel vind je meer info over het spirituele getal 108.

De guru-kraal

De meeste mala’s bevatten één grote kraal, de guru. Deze is ook vaak van een ander materiaal gemaakt. Zo voel je met je ogen dicht wanneer je hem hebt bereikt. De guru zelf tel je namelijk niet mee, maar is bedoeld als moment van reflectie. Het is eigenlijk een ‘pauzekraal’ die ervoor zorgt dat je na elke ronde opnieuw stilstaat bij je motieven en intenties.

mala met goeroe-kraal
Mala met goeroe-kraal

Traditionele mala’s

Traditionele mala’s worden vaak gemaakt van hout, schelp, beenderen of heilige zaden van de bodhiboom, rudraksha of lotus. Hieronder vind je hun betekenis.

Rudrakshazaden
Dit zijn zaden afkomstig uit grote bessen In het hindoeïsme zijn ze heilig. Het woord rudraksha betekent namelijk ‘tranen van Shiva’. De mythe gaat dat de god Shiva zoveel medeleven en compassie voor de mensheid voelde, dat hij grote tranen plengde. Die vielen op de aarde en kregen de vorm van deze zaadjes. Een mala van rudraksha herinnert je dus aan je eigen compassie en menselijkheid. Prachtig!

mala met rudraksha-zaden
Mala met Rudraksha-kralen

Lotuszaden
De lotus is een belangrijk symbool in het boeddhisme en hindoeïsme. Ze is namelijk een metafoor voor spirituele ontwikkeling. Een lotusbloem ontkiemt onder water en groeit vervolgens langzaam naar het licht. Zo is het ook met bewustwording. Je begint onwetend en ontwikkelt je langzaam richting het hogere, terwijl je met je wortels in de modder verbonden blijft. Middenin het leven en toch verlicht. Gaaf hè?

Bodhizaden
Deze zaadjes zijn afkomstig van de bodhiboom, een belangrijk symbool in het boeddhisme. Onder deze boom bereikte Siddharta Gautama namelijk de verlichting – ‘bodhi’ in het Pali of Sanskriet. Hier werd hij een buddha, een ontwaakte ziel, die vervolgens zijn leer verspreidde. Een mala van bodhizaden spoort je dus aan op je spirituele pad!

Beenderen
Deze kettingen worden van yakbeenderen gemaakt, die vaak uitgesneden zijn tot kleine schedelkraaltjes. De kleine doodshoofdjes zijn bedoeld als herinnering aan de kringloop van leven en dood. Ook houden ze het kwade buiten de deur. Schedelmala’s helpen dus bij inzicht in de cyclus van het leven. Heel erg bijpassend, want de mala is zelf natuurlijk ook een cirkel 😉

Schelp
Schelpen zie je vaak terug in het hindoeïsme en Tibetaanse boeddhisme. Hindoes gebruiken ze bijvoorbeeld tijdens de puja als instrument (sankha). In het Tibetaans boeddhisme is de schelp één van de acht gelukssymbolen. Het is namelijk een metafoor voor de boodschap van Boeddha die, zoals in een schelp, alle kanten op klinkt. Via een schelpenmala maak je dus contact met innerlijke rijkdom en geluk!

mala - spirituele kralenketting

Healing mala’s

Naast de traditionele soort zijn er de zogenaamde healing mala’s. Deze worden gemaakt met edelstenen die op een specifiek gebied werken. Dat kunnen bijvoorbeeld de chakra’s zijn of bepaalde astrologische aspecten. Deze gebedskettingen zijn dus meer dan alleen een telhulp. Je kunt de eigenschappen van de steen of mineraal gebruiken als versterking van je intentie. Online kun je genoeg vinden over de werking van edelstenen en mineralen. Ik geloof zelf dat je gewoon op je intuïtie af moet gaan. Spreekt een steen je aan, dan heb je hem waarschijnlijk nodig!

Kies je mala

Als je op zoek bent naar een spirituele kralenketting, vraag jezelf dan af waarvoor je hem wilt gebruiken. Bepaal dus de intentie van je chant- of meditatiesessie en kies daar een passende mala bij. Aandacht is altijd een goed begin van je beoefening (ik begin te vermoeden dat het de hele oefening is).

Bewaren en verzorgen

Ook is het handig om te weten hoe je de mala gaat gebruiken. Draag je hem ook als sieraad of blijft hij veilig thuis in je meditatieruimte? In het eerste geval heb je misschien een mala tasje of iets van zacht materiaal nodig om hem op te bergen of te vervoeren. Als je de mala uitsluitend binnenshuis gebruikt, kun je er een mooie plek voor inrichten. Bijvoorbeeld op je persoonlijke altaar. Het is gebruikelijk om je mala rond een mooi beeld te hangen, bijvoorbeeld een Shiva of Ganesha.

Ik ben inmiddels erg aan mijn mala gehecht en verzorg hem dus goed! Let bij de verzorging op het materiaal van je kralenketting. Is hij van edelsteen? Lees dan onze Basistips om je edelstenen te verzorgen. Zo hou je je mala lang mooi!

De zaden, schedeltjes en schelpen kun je af en toe met natuurlijke zeep en een beetje water wassen. Dompel ze dan niet onder, maar wrijf ze zachtjes schoon. Voor de Rudraksha-zaden geldt: natuurlijke olie houdt ze mooi en glanzend. Deze kralen worden na verloop van tijd donkerder.

mala bij meditatie

Mala gebruiken bij meditatie

Een mala gebruiken is niet zo ingewikkeld, je hebt het zo onder de knie. Ik ben van mezelf nogal een warhoofd, maar door die wonderkralen raak ik nooit meer de tel kwijt tijdens mijn meditatie. Of ik nou mantra’s herhaal of simpelweg mijn ademhaling tel, een mala brengt me altijd concentratie en houvast. Zodra ik die houten kralen in mijn hand heb, zakt mijn hartslag al 🙂

Mijn manier om de mala te gebruiken:

 1. Zet een intentie en/of kies daarbij een mantra. Dat kan een bestaande tekst zijn, maar ook een eigen affirmatie werkt prima. Bijvoorbeeld: ik ben dankbaar.
 2. Maak het jezelf comfortabel: zoek een rustige plek en ga in een prettige houding zitten of liggen.
 3. Sluit je ogen en maak contact met je ademhaling. Wacht tot die verdiept.
 4. Neem je mantra in gedachten, als je die hebt. Zo niet, volg dan je ademhaling.
 5. Neem de eerste kraal tussen de vingers van je rechterhand en laat deze losjes op je ring- of middelvinger rusten. Plaats je duim op de guru-kraal.
 6. Adem in.
 7. Adem uit en zeg je eerste mantra op.
 8. Schuif je duim op een inademing naar de volgende kraal. Adem uit en zeg je mantra. Adem in en verschuif van kraal. Et cetera. Ga zo door op je ademhaling totdat je bij de guru bent.
 9. Nog een rondje? Ga dan niet voorbij de guru-kraal, maar draai de mala om en ga verder in tegenovergestelde richting.

Bonus-info: Het getal 108

In veel Oosterse tradities wordt het getal 108 als heilig beschouwd. Het is een zogenaamd Harshadgetal. Het woord harshad is Sanskriet en betekent ‘grote vreugde’. Dat komt omdat je deze getallen kunt delen door de som van hun afzonderlijke cijfers. In dit geval is dat 1+0+8=9. En 108 kun je delen door 9: dat wordt 12. Dat is pas heilige geometrie!

Dit magische getal komt daarom vaak voor in spirituele geschriften en op heilige plekken. De hindoeïstische Vedantaschool telt bijvoorbeeld 108 heilige werken, de Upanishads. De Ayurvedaleer kent 108 ‘marmapunten‘ of energetische drukpunten.
Boeddha verwoordt 108 vragen en antwoorden in zijn
sutra’s. Grote boeddhistische tempels tellen dan ook precies 108 treden.
In de Koran verwijst 108 naar Allah. Ook heeft hindoegod Shiva 108 namen en verschijningsvormen. Geen verrassing dus, dat dit heilige getal ook een belangrijke rol speelt bij meditatie.

Interessant? Op het internet is hierover nog veel meer info te vinden, veelal in het Engels. Google eens op ‘the number 108′ en voor je het weet ben je expert op dit gebied. Maar vergeet vooral niet te mediteren. Want: ervaren is weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50