• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Oktober Woonmaand: t/m 13 oktober tot 50% korting op Home & Living items🥰 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Gong Gebruiken, Zo creëer je Geluk en Goede Vibes

Door Anouk 6 augustus 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 7 minuten met dit artikel.
3061 x

Wie wel eens een Gong gehoord heeft, vergeet dat niet snel. Precies daarom zijn het de ideale instrumenten om mee te ontspannen. Weten wat klank met je kan doen? Hier lees je alles over gongs en geluksstofjes!

De gong is een hangend slagwerk of ronde metallofoon van Oost Aziatische herkomst die een specifieke toonhoogte heeft. Het instrument bestaat uit een ronde metalen schijf in een houten standaard. Tot zover de feiten. Maar wist je dat Gongs een bijzondere spirituele betekenis hebben en dat je ze kunt gebruiken om goeie vibes te creëren voor jezelf of een ander? Als dat niet goed klinkt 😉

Dit is de Geschiedenis van de Gong

Gongs bestaan waarschijnlijk al sinds 2000 voor Christus, bijvoorbeeld in de tijd van het Mesopotamische rijk. Ook later in het Oude Romeinse Rijk en het Klassieke Griekenland kende men deze instrumenten. Gongs zijn waarschijnlijk gebaseerd op keteldrums, grote trommels van brons met een velletje er overheen. In Europa kennen we die instrumenten van krijgsmuziek, bijvoorbeeld tijdens Middeleeuwse kruistochten. Gongs zoals we ze nu kennen, kwamen in de zestiende eeuw via de Zijderoute in Europa terecht. Behoorlijk bijzonder!

tafelgong hout chinese muntjes

Hier werden Gongs voor Gebruikt

In Azië waren gongs van oorsprong een soort klokken. Ze gaven een signaal af, uiteraard op bevel van een belangrijk persoon. Vaak riepen ze mensen bij elkaar, bijvoorbeeld voor een vergadering of religieuze ceremonie. Tijdens zo’n dienst openden en sloten gongs het moment van meditatie, dans, zang of gebed. Bovendien zouden goden goed reageren op hun bijzondere geluid en konden geesten ermee bezweerd worden. Daarnaast werd er flink gefeest met het instrument, bijvoorbeeld tijdens oorlogsdansen, theaterstukken, huisconcerten of huwelijken, maar ook op begrafenissen speelden gongs een grote rol. Ze zouden overledenen namelijk veilig naar het hiernamaals begeleiden.

tafel gong hout met blauw steen

Daarom zijn Gongmakers bijzonder

Gongs maken is een ambacht dat in Azië meestal doorgegeven wordt van generatie op generatie. Er gaan verhalen dat mensen die gongs kunnen maken, stiekem ook sjamanen zijn. Zo’n lastig karwei kan natuurlijk alleen maar uitgevoerd worden met hulp van hogere machten! Ook zouden naast goede geesten ook demonen met minder goede vibes het instrument proberen te beïnvloeden. Daarom zou het handig van pas komen om entiteiten de baas te zijn tijdens het smeden van een gong. Een hele klus dus!

Hier bestaat een Gong uit

Gongs bestaan uit een legering van koper in verhouding met tin, meestal 80% koper met 20% tin of een verhouding 90/10. Deze basis bepaalt hoe hij klinkt, net zoals bij Klankschalen. Hoe meer tin, hoe zachter de gong. Niet alleen de samenstelling van het materiaal geeft de gong zijn klankkleur, maar ook de bouw kan variëren. Daarom speelt naast het materiaal ook de doorsnede, kromming van de rand en bewerking op het bovenvlak mee. Je vindt gongmakers in onder andere Europa, de VS en Turkije. Originele oosterse versies worden gegoten en gesmeed wanneer ze heet zijn, terwijl Westerse ontstaan uit een gewalste bronsplaat die daarna gehamerd wordt.

Zo Herken je Traditionele Gongs

Chinese varianten zijn in het Westen het bekendst, waarschijnlijk omdat ze inmiddels in ieder klassiek orkest te horen zijn. De soorten die je het meest tegenkomt zijn de

  • Chao Gong
  • Feng of Wind Gong
  • Tafelgong

De Chao Gong

Dit instrument komt uit China en wordt ook wel bullseye of tamtam genoemd. Hij is plat met een subtiel gebogen randje en heeft een zwarte buitenkant met stip in het midden. Dat is namelijk koperoxide die de makers er tijdens het proces bewust niet af poetsen. De rand van deze gong is dikker dan het centrum, waardoor het geluid daar samenkomt. De Chao wordt daarom al sinds de Chinese Han Dynastie gebruikt voor zijn diepe grondtoon.

Feng Gong

Feng betekent ‘wind’ in het Chinees. Deze gongs hebben geen rand, een gelijkmatige dikte en staan bekend om de productie van boventonen. De Feng varianten worden meestal rustig bespeeld met een zachte klopper om alle verschillende klanken vrij te maken. Ze klinken niet zo lang door als een aardse Chao Gong, maar zijn volgens muzikanten iets expressiever.

De Tafelgong

Tafelgongs zijn handzame hang instrumenten in een standaard. Vaak zijn ze tussen 15 en 50 cm groot en kun je ze makkelijk meenemen. Tafelgongs hebben door hun formaat meestal een hoge toon, geschikt om meditaties mee te begeleiden of natuurlijk een groep aan tafel te roepen!

gong klopper detail

Daarom staat de Gong voor Rijkdom en Geluk

In Aziatische culturen betekende een gong geluk en kracht. Niet iedereen had er zomaar eentje hangen en hij kwam dus vooral tevoorschijn bij speciale gelegenheden. Gongs gaven aan dat er iets bijzonders aan de hand was. Het kostbare brons was bovendien vaak kunstig versierd om dit extra duidelijk te maken. Je kon er zelfs bruidsschatten mee betalen als je wilde en als je mazzel had, kreeg je er eentje mee in je graf. Gongs werden na hun introductie in Europa dan ook gezien als goede handelswaar. Rijke blanke gezinnen gebruikten vooral kleine versies om te laten weten dat het etenstijd was. Inmiddels is een gong geen rond bankbiljet meer, maar gebruiken ook Europeanen hem als spiritueel instrument.

gong met chinese geluksmunten

Daarom geven Gongs goede Vibes

Gongs zijn tegenwoordig een geliefd instrument in verschillende therapievormen, omdat geluid een positieve werking zou hebben op je welzijn. Waarom klanken zo belangrijk zijn en wat ze precies kunnen doen, verschilt per visie. Zowel in wetenschappelijke als holistische hoek vind je redenen waarom muziek mensen goed zou doen.

Volgens Wetenschappelijk Onderzoek

De wetenschap kijkt vooral naar het effect van muziek op je brein. Ritmisch geluid zorgt er volgens onderzoekers voor dat we willen bewegen, maakt dopamine aan en zelfs oxytocine als je samen van muziek geniet. Dat laatste stofje is trouwens ook stressverlagend en pijnstillend, daarom zie je steeds vaker muziektherapie terug in de reguliere gezondheidszorg. Ook legt muziek verbindingen tussen je hersenhelften. Het slaat een brug tussen taalgebieden, waardoor begrijpen en uitdrukken een handje geholpen worden. Hierdoor koppelt het bovendien je emoties aan gedrag en andersom. Deze vaardigheden spelen dan weer een rol in het ontwikkelen van empathie. Wat een feest!

Vanuit Holistische Tradities

Holistische tradities zoals yoga en Chinese geneeskunde zien het lichaam als een verzameling van verschillende soorten energie. Precies daarom zou ook alles in je lijf een trillingsfrequentie hebben. Van je cellen tot je emoties en gedachten aan toe. Geluid van een gong of ander instrument zou dan ook op energetisch niveau iets in beweging brengen. Zo helpt het volgens klanktherapeuten om emoties of afvalstoffen los te maken. Ook is de meeste sound healing bedoeld om diep te ontspannen. Door het gebruik van specifieke toonsoorten of frequenties wordt geprobeerd een staat van meditatie te bereiken. Daar word je vanzelf gelukkig van!

tafelgong chinees met klopper

Bij deze Healings gebruik je een Gong

Je kunt Gongs voor Healing kopen voor verschillende spirituele behandelingen zoals

  • Klanktherapie of -massage
  • Chakra Balancing
  • Meditatie
  • Energetisch reinigen van ruimtes

Klanktherapie of -massage

Tijdens een klankmassage gebruiken therapeuten vaak gongs in verschillende tonen in combinatie met metalen Klankschalen, Kristallen Klankschalen, Stemvorken, Tingsha’s en Bellen. Zo’n massage wordt ook wel eens een klankbad genoemd, omdat het de bedoeling is dat het geluid je volledig omringt.

Chakra Balancing

Chakra’s hebben volgens de yogafilosofie ook een speciale trillingsfrequentie. Je kunt daarom speciale gongs kopen die daarop afgestemd zijn. Tijdens zo’n sessie kunnen ze gebruikt worden in combinatie met speciale Chakra Klankschalen, Klankstaven en Stemvorken.

Meditatie

Bij Kundalini yoga hoor je vaak gongs aan einde van een les of vlak na een meditatie. Dit om het effect van de ontspanning te versterken of de les passend af te sluiten. Mediteer je thuis, dan kan een kleine tafelgong van pas komen om het begin en einde van je sessie te markeren.

Energetisch Reinigen van Ruimtes

Volgens de Chinese Feng Shui-filosofie helpt geluid om energie door te laten stromen. Je kunt dus met een vrolijk klinkende (tafel-)gong door je huis lopen. Doe je dat zingend, dan heb je waarschijnlijk dubbel effect. Ook klappen en klinkende belletjes doen volgens Feng Shui-fans de truc.

Meer weten over Klank?

Je leest alles over het Kiezen van een Klankschaal in onze Blog. De Kloppers die je voor een schaal gebruikt, komen bovendien ook van pas bij een Gong. Alvast goede vibes gewenst!

Ontdek alles voor Geluid & Klank

 

Laatste aanpassing op 31 mei, 2023 1:18 pm

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *