• Gratis Verzending vanaf €50
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven
 • Unieke Producten uit 49 Landen

Ontdek 700+ combideals met extra korting 😍 >

Gratis Verzending vanaf €50
Dé Winkel voor een Zenvol Leven
Unieke Producten uit 49 Landen

Edelstenen Combineren kun je Leren – Zo doe je dat

Door Lisette 18 juli 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 5 minuten met dit artikel.
29964 x

Edelstenen combineren, hoe doe je dat? Dit is voor iedereen anders. Ontdek in deze blog een handig overzicht met tips.

Edelstenen Combineren

Welke edelstenen combineren? Een veelgestelde vraag. Combineren kent geen vaste regels. Net zoals de werking van een enkele edelsteen anders is voor iedereen, geldt hetzelfde voor de combinatie ervan. Edelstenen moeten vooral bij je passen. Een goede combinatie voor jou hoeft geen match voor iemand anders te zijn. Luister goed naar je intuïtie, dan zit je bijna altijd goed!

Daarom kun je niet alle Edelstenen Combineren

Alles in de natuur geeft een soort trilling af met een bepaalde energie. Bij het dragen of vasthouden van een steen kun je zijn energetische trilling overnemen en andersom neemt de steen die van jou over. Als je stenen met verschillende trillingen bij elkaar draagt, kan de boel verstoord raken. Daarom is het goed om te weten wat de verschillende edelstenen doen, zodat de stenen elkaars werking niet negatief beïnvloeden of opheffen.

kristal opstelling edelstenen

Zoveel Edelstenen kun je met elkaar Combineren

Ook voor het aantal stenen zijn er geen vaste regels. Meestal is één edelsteen genoeg om je te helpen die dag, maar soms wil je toch een combinatie edelstenen uitproberen. Dat kan! Belangrijk is dus alleen dat je bijvoorbeeld geen aardende steen zoals een Rode Jaspis met een steen voor de bovenste chakra’s, zoals de Seleniet combineert. Als je het niet zeker weet, kun je de stenen bijvoorbeeld eerst even los van elkaar dragen, zodat je weet wat de werking voor jou betekent. Vaak wordt een maximum van drie stenen aangehouden en voor jonge kinderen geldt dat meerdere stenen tegelijkertijd dragen misschien wat heftig kan zijn. Als je toch meer dan drie edelstenen wilt gebruiken, kun je deze regelmatig afwisselen.

Dit zijn Natuurlijke Edelstenen Combinaties

Als je toch graag wilt weten welke edelstenen je met elkaar zou kunnen dragen, dan zijn er een paar natuurlijke edelstenen combinaties. Hierbij kun je denken aan:

 • Edelstenen uit dezelfde familie of groep
 • Mineralen en edelstenen die in de natuur bij elkaar worden gevonden
 • Edelstenen die dezelfde structuur hebben
 • Edelstenen met dezelfde kleur

Dezelfde groep of familie

Dezelfde familie? Ja! Edelstenen die uit dezelfde groep komen, gaan meestal goed samen. Een Groene Toermalijn zou dus prima samen kunnen gaan met Zwarte Toermalijn, maar ook edelstenen uit de kwartsfamilie worden vaak met elkaar gecombineerd. De Gouden Driehoek van Bergkristal, Rozenkwarts en Amethist ken je vast wel!

gouden driehoek amethist bergkristal rozenkwarts

Stenen die in de natuur samen worden gevonden

Ook edelstenen en mineralen die dicht bij elkaar in de natuur worden gevonden zouden een goede combinatie kunnen vormen. Dit zijn onder andere de Toermalijn met Kwarts, Kwarts en Calciet, Blauwe Chalcedoon en Bergkristal of Robijn en Zoisiet. Als je van deze regel uitgaat, kun je zelfs Pyriet met Turkoois combineren.

Edelstenen met een gelijke structuur

Ook stenen met een gelijke structuur kun je meestal wel goed combineren. Heldere, transparante stenen zouden op de geestelijke kant van iemand kunnen werken. Volgens velen heeft de Amethist-Bergkristal edelstenen combinatie een sterke invloed op het spirituele inzicht en zuiverheid. Semi-transparante stenen staan bekend om hun werking op het gevoel. Volgens kenners kun je Chalcedoon met Maansteen combineren voor een vruchtbare verbinding. Stenen die helemaal geen licht doorlaten zouden een sterke werking op het lichaam kunnen hebben. Zo zouden Pyriet en Hematiet samen een algehele positieve invloed hebben op het lichaam en het zenuwstelsel.

Edelstenen kleuren combineren

De kleur van de edelstenen zegt vaak al wat over de energie en de werking. Wanneer je edelstenen op kleuren met elkaar combineert, is er een grote kans dat ze een gelijkende werking hebben of op dezelfde chakra werken. Zo staan rode, gele en oranje stenen meestal bekend als activerende stenen, paars-blauwe stenen als kalmerend en edelstenen met een groene kleur zouden juist weer harmoniserend kunnen werken.

Edelstenen kun je prima bij elkaar zetten

Er is een verschil tussen het dragen van edelstenen voor de werking en het neerleggen van stenen. Als je graag stenen verzamelt, wil je ze natuurlijk samen op een mooi plekje neerleggen. Dit zou geen invloed hebben op de werking van de steen. Volgens sommigen zou je alleen wat van de werking van de steen merken wanneer je deze bewust bij elkaar zet of bij je draagt.

Edelstenen verzameling

Zo kun je Edelstenen Combineren in Sieraden

Vaak zie je dat mensen edelstenen combineren in een armband of ketting. De combinatie die je vaak ziet is Robijn en Diamant, omdat Diamant de werking van andere edelstenen extra zou versterken. Ook sieraden met de Gouden Driehoek zijn niet onbekend. Net als voor andere combinaties geldt hier dat je stenen tegelijkertijd kunt dragen, zolang dit voor jou goed voelt. Mocht je toch van een aantal regels uit willen gaan, dan kun je dus kijken of de stenen ongeveer dezelfde werking hebben en de bovenstaande natuurlijke combinaties nog eens doornemen!

Deze Edelstenen kun je bijna overal mee Combineren

Sommige stenen zouden een versterkende werking op andere edelstenen kunnen hebben. Het gaat dan voornamelijk om de Bergkristal en Diamant, maar ook de Witte Topaas en Rutielkwarts zouden volgens liefhebbers met bijna iedere andere steen te combineren zijn!

Alle Edelstenen en Mineralen bekijken

bergkristal geode

Meer Edelstenen bij Spiru

Misschien vraag je je nog wel af: Welke edelsteen past bij mij? Je kunt hierbij kijken naar je geboortesteen of onze handige gids over helende kristallen doornemen. Vergeet niet om je kristallen regelmatig te reinigen en op te laden met onze basistips om je edelstenen te verzorgen. Nu je alle ins en outs weet, weet je ook meteen of de Amethist en Agaat samen gaan. Bovendien kun je vast zelf je Tijgeroog combineren of de prachtige blauw-groene Labradoriet combineren met een andere mooie steen. Edelstenen combineren kun je leren bij Spiru!

Welke combinatie gebruik jij?

Laatste aanpassing op 18 mei, 2022 11:42 am

Een vraag of opmerking? We horen het graag!

 1. Graag zou ik van u willen weten of ik sodalieth en rozenkwarts en mosagaat samen kan dragen

  Graag uw reactie.

  Met vriendelijke groet,
  Ria Wildhagen.

  1. Hallo Ria,

   Het is niet aan ons om te zeggen wat je wel en niet kan doen, dat is helemaal aan jouzelf en jouw gevoel. Echter zouden bepaalde werkingen van verschillende edelstenen tegen elkaar op kunnen werken, waardoor je minder zou kunnen ervaren. Bijvoorbeeld wat het geval bij een activerende steen vs. een rustgevende steen zou kunnen zijn. Stenen families zou je wel goed kunnen combineren en een bergkristal zou als verdubbelaar van de steen die je draagt kunnen werken.

   Zenvolle groet,

   Spiru

 2. Dag,

  Ik draag een zwarte toermalijn armband en mijn inmiddels overleden moeder droeg een gouden ring met daarin een tijgeroog, gaat dit samen als ik de ring zou gaan dragen ?
  Hoor het graag van u.

  Met vriendelijke groet,

  Helma.

  1. Dag Helma,

   Deze stenen zou je prima bij elkaar kunnen dragen. Ga af op je gevoel!

   Zenvolle groet,

   Spiru

  1. Namasté Romy,

   Je zou edelstenen families (Carneool en Agaat komen beide uit de kwarts familie) met elkaar kunnen combineren. Ook stenen die in de natuur samen worden gevonden, zou je kunnen combineren (zoals de agaat en robijn). In principe zou je deze allemaal met elkaar kunnen combineren. Een bergkristal zou je altijd kunnen gebruiken als versterkende werking.

   Zenvolle groet en succes,

   Spiru

 3. Hai,

  Sinds kort draag ik een zwarte toermalijn. Kan dit samen met de geboorte steentjes in de zilveren hanger die ik al droeg ? Dit zijn kleine steentjes Amethist (Vissen) en Aquamarijn (Waterman)

  Liefs Cindy

  1. Namasté, Cindy

   Dank voor je bericht. Je zou een zwarte toermalijn hier zeker bij kunnen dragen.

   Zenvolle groet,

   Spiru

 4. Goedemiddag,
  Vanwege mijn tinitis draag ik mosagaat aan een kettinkje en smeer ik, om de dag, mosagaatolie achter het tinnitusoor. Ik draag de misgaat puur vanwege de positieve werking op de tinitis. Ik zou ‘m nooit uit mezelf gekozen hebben. Graag zou ik citrien erbij dragen, want van citrien word ik blij. Kunnen deze stenen samen?
  Alvast bedankt!
  Irene.

  1. Namasté Irene,

   Over het combineren van edelstenen zijn geen harde regels. Indien je het niet zeker weet, zou je de stenen eerst apart van elkaar kunnen dragen om te kijken wat de werking is voor jou. Citrien en mosagaat staan beiden bekend om hun mogelijke opbeurende werking. Je zou deze stenen prima bij elkaar kunnen dragen.

   Zenvolle groet,

   Spiru

 5. De combinatie van aventurijn, mosagaat en howliet is voor mij een heerlijke combinatie. Het brengt me in balans en maakt me rustig.

 6. Goede avond
  Ik heb een vraagje kan ik een tijgeroog
  Samen dragen met unakiet
  Weet iemand dat toevallig

  Vriendelijke groet rosita

 7. Goeiedag,

  Is een helder albiet (ring) gecombineerd met een labradoriet (hanger aan me ketting) wel een goeie combi? Graag uw advies en uitleg.

  Groetjes en alvast bedankt,
  Topo

  1. Dag Topo Tops,

   Dank voor uw vraag. Labradoriet is een edelsteen in de veldspaatcategorie. Labradoriet ontstaat onder grote druk en invloeden van warmte. De kleuren van labradoriet ontstaan door invloeden van kalium en albiet. Albiet behoort ook tot de veldspatenedelstenen. Ze zouden daarom goed gecombineerd kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50