• Dé Winkel voor een Zenvol Leven
  • Gratis Verzending vanaf €50
  • Unieke Producten uit 49 Landen

Wierook Sale korting tot -50% ❤ | OP = OP >

Dé Winkel voor een Zenvol Leven
Gratis Verzending vanaf €50
Unieke Producten uit 49 Landen

Zitmeditatie, eenvoudig meer rust in je hoofd!

Door Madelon de Groot 17 april 2018
Lezen werkt meditatief, ontspan 4 minuten met dit artikel.
391 x

Zitmeditatie is populair!

Zitmeditatie is de meest bekende en meest populaire meditatievorm. Iedereen kent wel de afbeeldingen van een zittende Boeddha in lotushouding, zeg maar de Oosterse en fysiek iets minder makkelijke versie van wat we in het Westen de kleermakerszit noemen.

Wat doe je precies met zitmeditatie?

In zitmeditatie zit je op jouw meditatiekussen met alles wat er is, met alles wat er in jouw leven speelt, met positieve én negatieve gevoelens. Alles is welkom. Je blijft er bij zonder je er door mee te laten slepen. Stel je jouw leven voor als een stromende rivier, waarbij jij op de oever zit. Je ziet de stroming, je laat je er door raken maar je laat je er niet door meevoeren, je blijft in een soort middenpositie.

Makkelijker gezegd dan gedaan uiteraard, maar het is zeker te leren. Je kan mediteren vergelijken met sporten: door regelmatig te oefenen word je er beter in, went jouw lichaam aan de houding en kan je het onderdeel maken van je (dagelijkse) leven. Enige discipline is daarbij wel wenselijk, daarmee voorkom je dat je ermee stopt als het je (nog) niet lukt.

Alternatief voor de lotushouding

Iedereen die zittend mediteert wil graag in de lotushouding zitten, met beide voeten op de bovenbenen, maar niet ieder lichaam is daarvoor geschikt. Gelukkig zijn er diverse alternatieven.

De houdingen die het meest op de lotushouding lijken zijn de halve lotushouding, waarbij je één voet onder in plaats van op je andere been legt, en de kleermakerszit, waarbij beide voeten op de grond rusten, dicht tegen je benen aan. In alle genoemde posities zijn je knieën laag, op of zo dicht mogelijk bij de grond.

Andere mogelijkheden zijn mediteren met je knieën op de grond en je onderbenen onder je, aan weerszijden van je kussen óf zittend op een speciaal, laag meditatiebankje dat je als het ware op je onderbenen zet. En als je lichaam niet (meer) wil meewerken, kan je ook zittend op een stoel mediteren.

Houding van het lichaam

In alle posities zit je zo rechtop mogelijk, met een rechte rug. Laat eventueel in het begin even iemand meekijken of gebruik een spiegel. Je hoofd houdt je ook rechtop. Beeld je in dat je hoofd met een loodrecht lijntje is verbonden met de wereld boven je. Je handen kan je op verschillende manieren laten rusten, bijvoorbeeld op je bovenbenen.

In bepaalde leren en tradities mediteert men met gesloten ogen, in andere met de ogen open. In dat laatste geval kijk je ontspannen voor je uit, een paar meter voor je. Uiteraard kan je ook simpelweg doen wat jou de meeste rust geeft. Voor de gehele houding geldt ook dat die zo ontspannen mogelijk moet zijn. Niets forceren, geen pijn veroorzaken. Enig ongemak mag, pijn niet.

Zoek een rustige meditatieplek

Als je mediteren serieus neemt is het een goede keuze als je hiervoor een vaste plek in huis hebt, liefst ook een plek waar je niet zo snel door huisgenoten wordt gestoord tijdens jouw meditatiebeoefening. Eventueel vertel je hen dat je gaat mediteren, dat geeft duidelijkheid en rust.

Je kan jouw meditatieplek heel sober houden, door er alleen een meditatiekussen neer te leggen met daaronder eventueel een meditatiemat. Een meditatiemat voelt wat zachter voor je voeten, enkels en knieën. Om de focus goed te houden kan je een kaarsje of theelichtje voor je neerzetten, waarbij het echter niet de bedoeling is dat je in de vlam gaat staren.

We hopen dat bovenstaand een goeie basis is voor jouw meditatiebeoefening.

Namasté

P.s. je kan natuurlijk ook andere meditatietechnieken proberen om te kijken wat het beste bij jou past!

Laatste aanpassing op 13 augustus, 2019 11:01 am

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50