Sale
Gratis verzending vanaf €40
 • Spiru Grootste Spirituele Webshop van de Benelux
 • Spiru Gratis verzending vanaf €40
 • Spiru 70.000+ Zenvolle klanten
Madelon de Groot
DoorMadelon de Groot 23 juni 2017
Lezen werkt meditatief, ontspan 3 minuten met dit artikel.
157 x

Vipassana meditatie, één van de oudste meditatietechnieken

Vipassana meditatie is één van de oudste meditatietechnieken ter wereld. Deze meditatie techniek werd zo’n 2500 jaar geleden door de Boeddha Gautama onderwezen in India.
Het is een onderdeel van het Edele Achtvoudige Pad: het boeddhistische pad naar verlichting. Dit pad heeft in acht onderdelen uitgezet hoe je de onrust van geest en het lijden overwint.

Betekenis Vipassana

Het woord ‘vipassana’ is een samenvoeging van twee begrippen: Vi en passana. Passana betekent ‘zien’ en heeft betrekking op een echt inzicht in de natuur van het bestaan, ofwel de werkelijkheid. Vi-passana is dan ook een speciale vorm van zien, waarbij je de werkelijkheid binnen jezelf observeert. Je kunt het woord vertalen naar ‘inzichtmeditatie’. Hierbij zie je dingen zoals ze echt zijn.

Eenvoudig en praktisch

De Vipassana meditatietechniek is vrij eenvoudig en praktisch. Vroeger werd deze techniek vooral beoefend in het zuiden van Azië, maar tegenwoordig wordt het over de hele wereld geleerd. Hierbij gaat het vooral om de meditatietechnieken van Mahasi Sayadaw en S.N. Goenka. In Myanmar wordt Vipassana nog in zijn oorspronkelijke vorm beoefend. De inzichtmeditatie is gebaseerd op de geschriften van het Pali Canon van het Theravada Boeddhisme.

Het geluk in jezelf vinden en verspreiden

De Vipassana meditatietechniek is erop gericht om het geluk in jezelf te vinden en dit vervolgens te verspreiden. Eigenlijk is het de kunst van het leven. Het is een proces waarbij je leert om jezelf te observeren. Het doel van dit proces is om anders te leren omgaan met gevoelens als haat, woede, hebzucht, verlangen, angst en gehechtheid. Door deze techniek regelmatig te beoefenen en te trainen, ontwikkel je positieve eigenschappen beter, zoals mededogen, liefde, gelijkmoedigheid en vreugde. Net als bij veel andere meditatietechnieken, vergt Vipassana ook even wat tijd en oefening om de techniek onder de knie te krijgen.

De positieve gevolgen van Vipassana

In verschillende yoga- en meditatiecentra in ons land kun je de Vipassana meditatietechniek aanleren. Er worden ook regelmatig meditatieretraites georganiseerd.
Tijdens het aanleren van deze inzichtmeditatie merk je al snel dat Vipassana heel veel positieve gevolgen heeft:

 • Geconcentreerder en effectiever luisteren, werken en lezen
 • Je bent geduldiger, gelukkiger en harmonieuzer
 • Meer creativiteit
 • Minder rusteloosheid
 • Negatieve gevoelens verminderen
 • Je reageert rustiger en kalmer
 • Je voelt je intenser en bent gevoeliger voor je eigen lichaamssignalen, waardoor je sneller stress herkent
 • Slaap kwaliteit verbeterd

Ook geïnteresseerd in de Vipassana meditatietechniek? Dan zijn er diverse yoga- en meditatiecentra waar je deze inzicht meditatie kunt leren.
Verder zijn er tal van video’s online te vinden, waarin Vipassana wordt uitgelegd.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *