• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven
Kerst Sale! Shop je cadeautjes extra voordelig met korting tot wel 40% 🎄 >
Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Wat is Meditatie: Alles wat je wilt en moet weten over Meditatie

Door Iris 18 januari 2018
Lezen werkt meditatief, ontspan 18 minuten met dit artikel.
4253 x

In een wereld die steeds sneller lijkt te draaien, is het ontzettend belangrijk om af en toe even pas op de plaats te maken. Gun jezelf de tijd om tot rust te komen en om tijd en aandacht te besteden aan je eigen geest en lichaam. Er zijn verschillende manieren waarop je jezelf deze rust kunt gunnen: sommige mensen sporten en anderen luisteren naar ontspannende muziek. Maar ook meditatie is een goede manier om je geest tot rust te brengen.

zittend boeddha beeld gouden driehoek edelstenen op schaal

Wat is meditatie? Mediteren betekenis

Sommige mensen denken dat mediteren nog maar een aantal jaren bestaat, maar niets is minder waar. Mediteren kent een lange geschiedenis van meer dan 5000 jaar. De wortels van meditatie liggen in het hindoeïsme. Maar ook in andere culturen en geloofsovertuigingen komt meditatie voor.

Meditatie hindoeïsme

Het ontstaan van de meditatie betekenis gaat terug naar de tijd van het vedische hindoeïsme. Dit is het oudste geloof waarbij mediteren een onderdeel was van het dagelijkse leven. Het werd ingezet om geestelijke en spirituele verlichting te vinden. Er zijn in India zelfs 5000 jaar oude geschriften gevonden waarin al geschreven werd over meditatie. Eigenlijk speelt mediteren al eeuwenlang een belangrijke rol in veel religies, zoals het boeddhisme en het christendom. Boeddha was duizenden jaren geleden de grondlegger van het boeddhisme. Hij zou een verwende prins zijn die uit zijn huis vluchtte, op zoek naar spirituele verlichting. Nadat hij 49 dagen had gemediteerd onder een vijgenboom, bereikte hij zijn verlichting. Hierdoor kreeg hij meer inzicht in het lijden van de mens en in het proces om dit lijden te stoppen. Sinds deze openbaring is mediteren één van de bekendste onderdelen van het boeddhisme.

De boeddhisten gebruiken meditatietechnieken waarmee je tot verlichting kunt komen. De technieken zijn gericht op de vier gebieden: mindfulness, inzicht, rust en concentratie. Deze eeuwenoude meditatietechnieken worden tegenwoordig veelvuldig ingezet om de geestelijke en lichamelijke gezondheid te verbeteren.

boeddha hoofd

Meditatie en het Christendom

Ook in het Christendom zijn er aantal vormen van meditatie. Zo lazen Christelijke monniken de Bijbel langzaam en voorzichtig voor. Hierbij hadden ze veel aandacht voor de betekenis van het vers dat ze lazen. Het oplezen van het vers op deze manier wordt ‘lectio divina’ genoemd. Het wordt gezien als de eerste vorm van meditatie in het christendom.

Verschillende soorten meditatie

Er zijn verschillende soorten meditatie en meditatieoefeningen. Je kunt zelf thuis mediteren of een meditatie ruimte inrichten. Het is maar net waar jij je fijn bij voelt. Hieronder volgen verschillende soorten meditaties voor wat inspiratie.

Visualisatie meditatie

Visualisatie meditatie is een techniek waarbij je je vooral op beelden focust. Waar sommige mensen vooral in woorden denken, denken anderen juist in beelden. Ben jij iemand die vooral met beelden bezig is? Dan is deze techniek waarschijnlijk geschikt voor jou. Er zijn ook video’s te vinden waarbij een vertellende stem je kan helpen met het schetsen van een beeld. Deze stem neemt je als het ware op reis, zodat je langzaam maar zeker een rustgevende situatie kunt visualiseren. Zo’n begeleidende stem tijdens het mediteren wordt ook wel een geleide meditatie genoemd.

Vind rust in de natuur

Je kunt in een kalme geestestoestand komen door een mooi natuurbeeld te schetsen. De natuur is vaak een baken van rust waar alles vanzelf komt en gaat. Dit is de reden waarom het beeld van een verlaten strand of een stil bos erg rustgevend kan werken. Sluit je ogen en bedenk een prachtig stukje natuur waar je vrij in rond kunt lopen. Je kunt het zand onder je voeten voelen of de frisse geur van een dennenbos ruiken.

Adem meditatie

Dit is één van de beste meditatietechnieken voor beginners, aangezien je je slechts op één ding hoeft te richten: je ademhaling. We ademen over het algemeen onbewust, maar het kan geen kwaad om af en toe aandacht te besteden aan je ademhaling. Door je op je ademhaling te richten, heb je geen tijd om je gedachten te verplaatsen naar andere zaken. Als je elke dag een paar minuten de tijd neemt om je aandacht op je ademhaling te richten, komen je geest en adem meer tot ontspanning. De eenvoud van deze meditatietechniek maakt meditatie ademhaling een goede techniek om mee te beginnen.

Bij een ademhaling meditatie is het de bedoeling dat je je ademhaling volgt, zodat je geest rustiger wordt. Dit kun je op de volgende manier doen:

  • Ga lekker ontspannen zitten op een rustige plek. Doe dit op een zachte ondergrond of gebruik een meditatiekussen.
  • Sluit je ogen en haal diep adem door je neus. Volg je ademhaling en voel hoe deze door je neus naar binnen en naar buiten gaat.
  • Doe dit een aantal minuten en richt daarna je aandacht op je lichaam. Focus je aandacht eerst op je voeten en verplaats de focus naar je bovenlichaam totdat je bij je kruin bent.
  • Na een paar minuten focus je weer op je omgeving. Luister aandachtig naar de geluiden om je heen zonder dat je hierover nadenkt of oordeelt. Luister en beleef het hier en nu.
  • Open daarna rustig je ogen en kijk aandachtig rond in de kamer. Laat je blik een halve minuut rusten op een object in de omgeving. Bestudeer dit object, zonder dat je er gedachten over vormt.
  • Herhaal dit met nog twee andere objecten, terwijl je je ook nog steeds op je lichaam en je ademhaling richt. Ga hiermee door totdat jij voelt dat je klaar bent om op te staan.

rond meditatiekussen op meditatiemat spiru

Mantra meditatie

Wanneer je de eenvoudige meditatietechnieken hebt geprobeerd, kan je ervoor kiezen om wat dieper te gaan tijdens het mediteren, bijvoorbeeld met mantra meditatie. Het gebruik van mantra’s is een oud gebruik uit India.

Wat is een mantra?

Een mantra kan een zin, woord of gedicht zijn waar je kracht of rust uit haalt. Eén van de bekendste mantra’s is de mantra: Om Mani Padme Hum. Ook worden er vaak affirmaties gebruikt tijdens het mediteren. Deze mantra’s draaien om het bevestigen van je eigen kracht. Denk bijvoorbeeld aan de zinnen: ‘Ik ben sterk’, ‘Ik ben mooi’ en ‘Ik ben goed’. Het herhalen van deze zinnen kan ervoor zorgen dat je meer in jezelf begint te geloven. Je zou bijna kunnen zeggen dat mantra’s worden gebruikt als spreuken die uiteindelijk een nieuwe werkelijkheid moeten realiseren. In de blog ‘Affirmaties maken, dit kan positief denken voor je doen’ lees je er meer over.

Hoe gebruik je een mantra tijdens het mediteren?

Neem een comfortabele houding aan en sluit je ogen. Probeer het mantra in je ademhaling op te laten gaan. Zeg bijvoorbeeld “Ik ben…” wanneer je inademt, en het woord “sterk” wanneer je uitademt. Dit zorgt voor een rustgevend ritme tijdens het mediteren.

Wandelmeditatie

Iedereen weet wel hoe ontspannend een wandeling kan zijn. Wandelen is goed voor lichaam en geest en kan ook nog eens gecombineerd worden met meditatie. Deze meditatietechniek draait voornamelijk om bewustzijn tijdens het wandelen, en is ideaal voor iedereen die lichamelijk als geestelijk tot rust wil komen.

Hoe werkt wandelmeditatie?

Het is belangrijk om je niet te richten op een bepaald doel. Probeer een wandelroute of eindbestemming dus achterwege te laten. Laat je voeten je leiden in plaats van je geest.

Voordat je aan deze meditatie begint, is het belangrijk om een moment stil te staan. Voel hoe je voeten in contact staan met de grond en strek je lichaam. Begin dan pas met je wandeling. Het is belangrijk om je tijdens iedere stap te richten op je lichaam. Voel de zwaartekracht aan je voeten trekken en focus op het afrollen van je voet. Op deze manier maak je je geest helemaal leeg en sta je volledig in contact met je lichaam. Ben je graag buiten in de natuur? Dan is wandelmeditatie misschien iets voor jou.

Lichaamsmeditatie

Deze vorm van meditatie is misschien wel de meest populaire variant. Het is een erg concrete vorm van meditatie, waarbij je aandacht telkens naar één lichaamsdeel gaat. Je kunt deze meditatie zelf doen, maar vaak is het effectiever om naar een instructeur te luisteren. Je kunt verschillende bodyscan meditaties vinden op het internet.

De bodyscan in het kort

Tijdens de lichaamsmeditatie wordt ieder lichaamsdeel benoemd: van je kruin tot je kleine teen. Het is aan te raden om te gaan liggen tijdens deze meditatie. Dit is de meest ontspannen houding. Wanneer een lichaamsdeel genoemd wordt, ga je je volledig op dit deel focussen.
Veel mensen vinden lichaamsmeditatie ontzettend rustgevend. Daarnaast is het een goede techniek om in contact te blijven met je lichaam. Je kunt namelijk gemakkelijker problemen met je spieren of gewrichten ontdekken tijdens deze oefening.

halve maan meditatiekussen op yogamat spiru

Transcendente meditatie

De meditatievorm transcendente meditatie werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw in India geïntroduceerd door Maharishi Mahesh Yogi. Pas aan het eind van de twintigste eeuw werd deze meditatievorm echt populair. Vandaag de dag wordt het door duizenden mensen beoefend. Het voordeel van transcendente meditatie is dat je het zittend kunt uitvoeren.

Techniek transcendente meditatie

De techniek bestaat uit het (in gedachten) herhalen van een mantra. Je stijgt als het ware uit je gedachten. Het doel van transcendente meditatie is om in een transcendente toestand te komen. Dit heet het zuiver bewustzijn. Transcendente meditatie is gericht op het tot rust laten komen van je lichaam en je geest. Hierdoor zouden stress en spanningen verdwijnen. Na een meditatiesessie voel je je dan ook heel rustig en ontspannen. Het is dus echt een zen meditatie!

De mantra die je bij deze meditatievorm prevelt is een woordklank met weinig betekenis. Je herhaalt deze woordklank, omdat dit een goede invloed zou hebben op je zenuwstelsel. Bij veel andere meditatievormen heeft de mantra wel een betekenis en is deze van belang bij de meditatie.

Zitmeditatie

Tijdens een zitmeditatie – hoe kan het ook anders – zit je. Je kunt zitten in lotushouding (met beide voeten op de bovenbenen), maar dit lukt niet iedereen. Gelukkig zijn er diverse alternatieven. Een houding die veel op de lotushouding lijkt is de halve lotushouding. Hierbij leg je je voet onder in plaats van op je been, en de kleermakerszit. Andere mogelijkheden zijn mediteren op je knieën of zittend op een meditatiebankje.

meditatiebankje oogkussen meditatiemat spiru

Slaap meditatie

Slaap meditatie is een manier van mediteren waarbij je op zoek gaat naar rust en ontspanning om in slaap te kunnen vallen. Ook kan slaap meditatie de kwaliteit van het slapen bevorderen. Voor sommigen is kort mediteren thuis voldoende om vredig in slaap te kunnen vallen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen werken als je een drukke dag hebt gehad, maar wel voldaan bent.

Verschillende vormen slaapmeditatie

Anderen hebben meer nodig om spanning kwijt te raken voor het slapengaan. Je zou bijvoorbeeld een bodyscan meditatie kunnen doen. Deze vorm van meditatie doe je liggend en is bedoeld om lichaam en geest weer samen te brengen. Het mooie is, is dat deze meditatievorm maar vijf minuten hoeft te duren. Het idee van de bodyscan meditatie is dat je je focust op ieder stukje van je lichaam. Je begint bij je tenen en gaat omhoog naar je kruin. Door je focus te verleggen zal je merken dat je steeds meer ontspannen raakt.

Je kunt ook een geleide meditatie doen voordat je gaat slapen. Veel mensen kiezen voor deze meditatie slapen vorm, omdat ze met behulp van een begeleidende stem makkelijker kunnen ontspannen en uiteindelijk kunnen slapen. De stem vertelt je bijvoorbeeld dat je naar een voor jou ontspannen plek moet visualiseren. Een geleide meditatie kan ook uit ontspannen geluiden bestaan. Uiteraard kun je dit ook als ochtend meditatie doen.

Chakra meditatie

In ons lichaam zouden zich zeven knooppunten van energie bevinden. Deze energiepunten worden ook wel chakra’s genoemd. Je kunt ze gebruiken als meditatieobject tijdens het mediteren. Een chakra meditatie heeft als doel het openen van ieder chakra om deze van nieuwe energie te voorzien, zodat je weer in balans komt.

Het woord chakra betekent ‘cirkel’ of ‘wiel’ in het Sanskriet. Is je cirkel of wiel van energie op alle punten in je lichaam in balans, dan voel je je fijn, gelukkig en ontspannen. Is er sprake van een disbalans, dan zou je gevoelens van angst of verdriet kunnen ervaren. Energie zou niet vrij door je lichaam kunnen stromen omdat je blokkades ervaart. Met behulp van chakra meditatie zou je de verbinding tussen fysiek en mentaal kunnen herstellen.

Hoe werkt chakra meditatie

Chakra meditatie wordt vaak in de vorm van een visualisatie meditatie gedaan. Dat houdt in dat je per chakra gaat visualiseren hoe ze werken. Omdat ieder chakra een eigen chakra kleur heeft, zou je de kleur er ook bij kunnen visualiseren. Zo ga je van boven naar beneden alle zeven chakra’s bij langs.

Vapissana meditatie

Eén van de oudste meditatietechnieken is de Vapissana. Deze meditatie techniek werd zo’n 2500 jaar geleden door Boeddha Gautama onderwezen in India en is een onderdeel van het Edele Achtvoudige Pad: het boeddhistische pad naar verlichting. Dit pad vertelt je in acht delen hoe je onrust en lijden van de geest zou kunnen overwinnen. Je zou kunnen zeggen dat Vapissana erop gericht is om het geluk in jezelf te vinden. Je leert om jezelf te observeren en om anders te leren omgaan met gevoelens als woede, angst en hebzucht.

Hoe doe je Vapissana meditatie

De Vapissana meditatietechniek is eigenlijk heel gemakkelijk. Het enige wat je doet is jezelf observeren terwijl je zit. Je bent je bewust van wat je voelt en denkt en doet daarbij je best om niet te oordelen. Je bent je bewust van je lichaam, ademhaling, gedachten, gevoelens, emoties en bepaalde pijntjes. De inzichten die je tijdens een Vipassana opdoet, zouden je kunnen helpen om inzicht te krijgen in je gedachtenpatronen. Je komt erachter wat je drijft, of juist tegenhoudt. In onze blog over Vapissana meditatie lees je er meer over.

Volle maan meditatie

De maan is een bijzonder verschijnsel met bijzondere krachten. Er zijn verschillende maanstanden die verschillende effecten hebben op mens, dieren en aarde. Veel mensen geloven en leven met de kracht van de maan. Vooral de Volle Maan zou zowel positieve als negatieve effecten kunnen hebben. Veel mensen dromen ten tijde van de Volle Maan heel heftig en slapen sowieso minder goed. De Volle Maan kan ook rusteloosheid met zich mee brengen.

Daarnaast kun je de kracht van de maan ook positief gebruiken in de vorm van een Volle Maan meditatie. Zo gebruik je de invloed van de Volle Maan om je intenties te versterken. Het is dan ook een mooi moment om aan de slag te gaan met alles wat je wilt bereiken. Een Volle Maan meditatie zou je bewustzijn kunnen vergroten.

Hoe verloopt een Volle Maan meditatie?

Een Volle Maan meditatie kun je volgen als een geleide meditatie, maar kan uiteraard ook zonder begeleidende stem. Het is vooral belangrijk dat je mediteert op de manier die bij jou past. Wanneer je een Volle Maan meditatie zonder geleide stem doet, is het belangrijk om in je hoofd zoveel mogelijk bezig te zijn met de intenties die je hebt gezet.

Ga rustig liggen of zitten op een meditatiekussen. Voor het krachtigste effect kun je het beste buiten mediteren onder het heldere maanlicht. Kan dat niet door de temperatuur, ga dan voor het raam zitten waar je de maan goed kunt zien. Zorg ervoor dat je rustig gaat zitten of liggen op een meditatiekussen. Visualiseer je dromen, je gedachten en je intenties terwijl je de kracht van de maan voelt. In de blog lees je meer over volle maan magie.

halve maan obsidiaan groene jade en tijgeroog edelstenen wierook himalaya zoutlamp op schaal

Bijbelse meditatie

Bijbelse meditatie heeft zijn wortels in de Bijbel. De Bijbel zou immers gebieden om te mediteren of om stil te zijn. In christelijke meditatie zoek je de stilte om je heen om je zo te richten op de aanwezigheid van God. Een Bijbelse meditatie kun je op verschillende manieren doen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van je eigen verbeeldingskracht. Je probeert je met al je zintuigen in te leven in een Bijbelverhaal, waardoor zo’n verhaal meer gaat leven. Een andere vorm van christelijke of Bijbelse meditatie is Levio Divina. Dit is een vorm van meditatief of spiritueel lezen. Het gaat er dan voornamelijk om wat een tekst met je doet, waarbij het krijgen van informatie minder belangrijk is.

Meditatie voordelen

Mediteren heeft ontzettend veel voordelen. Je zou al gebaat kunnen zijn met vijf minuutjes mediteren per dag. Er zijn nog meer voordelen meditatie:

Verlaagd stressniveau

Met mediteren zou je je stressniveau verlagen. Je zou namelijk stress reserves opbouwen, waardoor je de stressreactie doorbreekt en je lichaam en geest niet overbelast raken. Mensen die tegen een burn-out aan zitten of veel ballen hoog proberen te houden, zouden veel profijt kunnen hebben van mediteren. Uiteindelijk is mediteren goed voor iedereen, omdat je even helemaal tot jezelf komt.

Leer naar jezelf luisteren

Mediteren heeft als doel om tot rust te komen, maar ook om inzicht te krijgen in jezelf. Door te mediteren kun je achterhalen waar onbewust veel van jouw energie naartoe gaat. Hier kun je uiteindelijk op voortborduren en mee aan de slag. Je kunt stress of andere pijnpunten gemakkelijker herkennen en op anticiperen.

Mindfulness

Mindfulness betekent simpelweg: volledig bewust zijn van het hier en nu. Je merkt sneller op wat er om je heen gebeurt. Na een paar weken mediteren zou je sneller verbanden kunnen zien tussen wat je denkt, voelt en je reactie daarop. Als je dit inziet en je hier bewust van bent, heb je de keuze om het anders aan te pakken. Door mediteren leer je te focussen op het moment. Je wordt rustiger en stressbestendiger.

tibetaanse vlaggetjes peace

Tips mediteren

Beginnen met mediteren en het mediteren zelf is niet moeilijk. Wel vergt het enige oefening en motivatie. Met onderstaande tips maak jij je het mediteren eigen.

  • Zorg voor een rustige omgeving. Zorg dat je mediteert in een rustige omgeving. Schakel je telefoon en andere stoorzenders uit. Concentratie is belangrijk als je gaat mediteren, dus een rustige omgeving is van groot belang.
  • Denk aan je houding. Begin de meditatie met een houding waarbij je je comfortabel voelt. Maak hierbij gebruik van meditatiekussens en gun jezelf de tijd. Houd de fijne houding voor enige tijd vast.
  • Wees niet te streng voor jezelf. Mediteren is een kwestie van jezelf op je gemak voelen en je innerlijke rust zien te vinden. In het begin kunnen je gedachten nog wel eens alle kanten op gaan. Wees daarom niet te streng voor jezelf! Gun jezelf de tijd en verwacht niet dat je meteen transformeert in een meditatiegoeroe. Je zult ervaren dat het de ene keer minder goed gaat dan de andere keer. Laat je hier niet door weerhouden en focus je op de dingen die wél goed gaan!
  • Richt je op één soort meditatie. Zoals hierboven besproken zijn er meerdere meditatievormen. Als je begint met mediteren kun je je het beste concentreren op één manier. Houd deze ook voor een langere periode aan totdat het mediteren makkelijker gaat.
  • Zorg voor een goed meditatiekussen. Een meditatiekussen zorgt ervoor dat je comfortabel zit tijdens het mediteren. Tijdens het mediteren is een comfortabele zithouding heel belangrijk. Hoe comfortabeler je zithouding, hoe beter de meditatie je afgaat. Als je niet lekker zit, krampen krijgt of pijntjes voelt, raak je veel sneller afgeleid. Hierdoor zou je meditatie kunnen worden verstoord. Het meditatiekussen is ook van belang voor je ‘prestaties’. Tegenwoordig kan je kiezen voor een rond meditatiekussen of een meditatiekussen in de vorm van een halve maan. Beide meditatiekussens hebben hun eigen voordelen. Probeer deze meditatiekussens daarom gewoon uit!

Bekijk alle Meditatiekussens

Meditatie kamer maken

Mediteren kan je natuurlijk waar en wanneer je maar wilt doen. Maar hoe fijn is het om een meditatie kamer thuis te hebben? Bij een meditatie ruimte maken is het belangrijk dat jij je er goed bij voelt. Kies daarom voor een ruimte in huis waar jij blij van wordt zodra je over de drempel stapt. Heb je niet zo’n fijne meditatie energie ruimte in huis? Wellicht vind je een meditatiehoekje in de tuin of op je balkon.

Meditatie gaat onder andere om één worden met de natuur. Maak je meditatie ruimte daarom helemaal naar wens met met plantjes, bloemen en geuren waar jij zen van wordt. Denk bijvoorbeeld aan lavendel wierook of eucalyptus wierook. Je kunt verschillende wierook soorten aansteken of etherische oliën in een aromabrander branden. Ook kun je tijdens je meditatie kaarsen aansteken. Dit zorgt ook altijd voor een rustgevende sfeer.

Bekijk al onze Geurproducten

Favoriete kleuren meditatie kamer zijn ook per persoon verschillend. De één houdt van serene lichte muren, de ander houdt van een groene meditatieruimte. Doe vooral wat goed voelt voor jou. Wist je dat een Himalaya zoutsteenlamp rustgevend en kalmerend zou kunnen werken? Daarnaast zou ‘ie ook nog eens als natuurlijke luchtzuiveraar kunnen werken. Perfect dus voor jouw meditatieruimte! Meer over de zoutlamp werking lees je in deze blog. Een meditatie kamer inrichten kun je ook doen met warme sfeerlichten, sfeervolle wandkleden en kleurrijke edelstenen en mineralen. Je kunt deze tips voor het inrichten natuurlijk ook gebruiken voor een meditatie kind kamer.

slinger hanger maan ster decoratie

Al jouw Zenvolle producten vind je bij Spiru

Begin jij net met mediteren of ben jij al een fervent meditatiegoeroe? Bij Spiru vind je alles voor het mediteren. Ook vind je allerlei informatieve blogs over mediteren op onze website, zoals bijvoorbeeld over hoe je kunt mediteren met edelstenen. Alles voor jouw spirituele, meditatiereis vind je bij Spiru.

Ben jij al begonnen met mediteren?

Laatste aanpassing op 14 juli, 2022 9:25 am

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *