• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek de leukste Kerstcadeaus! 🎄 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Chakra, Zo Herken je de Zeven Powerpunten

Door Madelon de Groot 31 december 2016
Lezen werkt meditatief, ontspan 9 minuten met dit artikel.
9333 x

Een Chakra is een energetisch krachtpunt waarvan je er zeven zou hebben. Wat zijn chakra’s en waar zitten je chakra’s? Hier lees je het!

Wat is chakra?

Het woord chakra is afkomstig uit het Sanskriet en betekent wiel of cirkel van energie. Elk mens zou er zeven of meer hebben, van kruin tot voet. In Oosterse culturen werken mensen al eeuwenlang met deze krachtige knooppunten. Je vindt ze bijvoorbeeld terug in yogaoefeningen en Chinese acupunctuur. De Westerse wetenschap heeft moeite het bestaan ervan te bewijzen. Daarom hier een handleiding om de werking van alle chakra’s te herkennen. Zo kun je zelf op onderzoek uit 🙂

hartvormige knuffelsteen 7 chakra's

Overzicht Chakra’s

Welke chakra’s zijn er nou eigenlijk? Ze komen in verschillende tradities voor. Volgens de ene theorie heb je er vijf, terwijl het er ook zevenentwintig zouden kunnen zijn. Nogal een verschil dus! Dit zijn de bekende 7 chakra’s:

  • Eerste: Muladhara – Wortel of Stuit
  • Tweede: Swadhistana – Sacraal of Heiligbeen
  • Derde: Manipura – Zonnevlecht
  • Vierde: Anahata – Hart
  • Vijfde: Vishuddha – Keel
  • Zesde: Ajna – Voorhoofd of Derde Oog
  • Zevende: Sahasrara – Kruin of Kroon

alle chakra stenen ruw in hand

Dit doen de Chakra Punten in je Lichaam

Volgens de yogafilosofie leven alle mensen van energie of prana. Deze kracht komt van onder en boven je lichaam binnen via zogenaamde energiebanen of nadi’s. Alle chakra’s liggen langs deze belangrijke kanalen. Zo krijgen ze namelijk kracht om hun eigen taken uit te voeren. Ook geven ze energie terug die weer bij andere chakra’s terechtkomt. Zo staan de zeven knooppunten dus met elkaar in verbinding!

Dit doen de Verschillende Chakra’s

De zeven powerpunten hebben hun eigen karweitjes, bedoeld om lichaam en geest te verzorgen. Zo vallen niet alleen je gezondheid, maar ook je emoties en spirituele ontwikkeling onder hun verantwoordelijkheden. Wat is een chakra dus? Misschien kun je het vergelijken met een hoofdloket waar ze alles weten van één levensgebied en hard werken om het in balans te houden. Heb je bijvoorbeeld last van je voeten, dan kun je bij het eerste chakra aankloppen. Ook bij gevoelens van angst en twijfels of je er wel mag zijn, zou dit loket je kunnen helpen. Handig toch?

Bekijk Hier onze Chakra Collectie

chakra stenen rode jaspis in hand

Muladhara – Het Stuit Chakra

Het eerste chakra heet officieel Muladhara en zit volgens yogi’s onderaan je ruggengraat. Via dit stuit- of Wortelchakra zou energie uit de aarde je lijf binnenkomen. Ook zou het zorgen voor een stevig onderstel door je heupen, billen, botten en onderrug gezond te houden.

Wat betekent het Chakra?

Mula betekent wortel in het Sanskriet en daarom staat dit energiepunt symbool voor basisbehoeftes. Het zorgt er namelijk voor dat je voelt wat je nodig hebt en daar naar kunt handelen. Veiligheid en stabiliteit zijn belangrijke thema’s voor dit punt.

Deze kleur hoort bij Muladhara

De kleur die bij deze kracht hoort is rood, de tint van bloed(-banden) en noodsignalen. Ook hoort er een element bij dit eerste survival station, namelijk aarde. Volgens de yogafilosofie kun je er namelijk altijd op rekenen dat de grond je ondersteunt!

Bekijk hier onze Wortelchakra collectie

Swadhistana – Het Sacraal Chakra

Het  Tweede Chakra heet Swadhistana, wat zoetheid en aantrekkelijkheid betekent. Dit knooppunt bevindt zich bij je heiligbeen, net onder de navel en is verantwoordelijk voor de gezondheid van je nieren, blaas en geslachtsorganen.

Chakra Symbolen Swadhistana

Het tweede powerpunt staat symbool voor emoties, seksualiteit en creativiteit en herken je aan verlangens. Deze energie regelt namelijk je behoefte aan relaties en alle gevoelens die daarbij komen kijken. Ook zorgt het volgens yogi’s voor plezier en levenslust.

Deze kleur hoort bij Swadhistana

De kleur van Swadhistana is oranje, een vrolijke tint die je inspireert om er iets moois van te maken. Bij dit chakra past bovendien het element water. Denk maar aan de nieren die je vochthuishouding regelen of gevoelens: net golven die komen en gaan!

Bekijk hier onze Sacraalchakra collectie

Manipura – Het Zonnevlecht Chakra

Het derde chakra is Manipura. Dit krachtpunt zit in het bovenste deel van de buik, tussen je navel en het gebied onder je borstkas, ook wel Zonnevlecht genoemd. Energiecentrum Drie houdt je maag, milt en lever in de gaten.

Dit betekent Manipura

Manipura betekent flonkerend juweel en dit stralende chakra staat centraal voor zelfvertrouwen en wilskracht. Volgens yogi’s zit hier je eigen ikkie dat zegt: you’re a diamond, ga ervoor! Ken je namelijk de behoeften van je onderste twee levensgebieden, dan zou nummer drie je helpen om ze te realiseren.

Dit is de kleur van Manipura

Daar heb je wel wat pit voor nodig, vandaar het bijbehorende element vuur en de kleur geel van zonnigheid en optimisme!

Bekijk hier onze Zonnevlecht collectie


hart chakra steen symbool aventurijn

Anahata – Het Hart Chakra

Nummer vier heet Anahata chakra en bestuurt je hart, longen, armen en handen. Dit energiecentrum verbindt de onderste en bovenste drie chakra’s met elkaar en is daarom volgens de yogafilosofie een soort persoonlijk checkpoint. Wil je samenwerking tussen verschillende energiepunten? Vraag het je Hartchakra!

Dit is de Betekenis van Anahata

Anahata kun je vertalen als ongeschonden of heel. Dit vierde energiepunt wil namelijk graag dat verschillende mensen en wensen samenkomen. De kalme kracht ervan herken je als liefde, vriendelijkheid, vertrouwen, hoop en het vinden van balans tussen geven en nemen. Jaja, ook voor jezelf!

Dit zijn de Kleuren van Anahata

Hartelijke kleuren zijn het harmonieuze groen en romantische roze, terwijl het element van dit chakra lucht is. Zelfs de yogi’s zeggen het: echte liefde geeft zuurstof!

Bekijk hier onze Hartchakra collectie

Vishuddha – Het Keel Chakra

Boven het hart ligt Vishudda, ook wel bekend als Keelchakra. Dit energiepunt hoort bij je mond en oren, houdt de stembanden gesmeerd en regelt de werking van je schildklier.

Hier staat Vishudda voor

Vishudda verwijst naar zuiverheid. Dit energiecentrum helpt je namelijk om te zeggen en doen wat voor jou noodzakelijk is. Zo zou je niet alleen eerlijk blijven, maar ook jezelf reinigen van gevoelens en gedachten om weer verder te kunnen. Ook je schildklier staat onder supervisie van je keelchakra. Dit orgaan regelt namelijk je stofwisseling en bevrijdt je op deze manier van afvalstoffen.

Dit is de kleur van Vishudda

De verfrissende energie van het vijfde chakra wordt geassocieerd met de kleur blauw en het element ether. Daar kunnen namelijk jouw unieke geluidsgolven doorheen!

Bekijk hier onze Keelchakra collectie

Ajna – Het Derde Oog

Ter hoogte van je wenkbrauwen zit Ajna. Dit zesde chakra bestuurt je ogen, pijnappelklier, hersenen, zenuwstelsel en gezicht. Andere namen voor dit knooppunt zijn voorhoofdchakra en Derde Oog.

Dit is de Betekenis van Ajna

Het Sanskriet woord ajna betekent weten. Volgens yogi’s worden je bewustzijn, intuïtie en inzicht door dit chakra gestimuleerd. Het Derde Oog zou je namelijk helpen zien wat echt waar is, zowel van binnen als in de wereld om je heen. Ook zou je ermee kunnen dromen over wat je nog wilt maken of doen. Visioenen of helderziendheid zijn dus geen vreemde zaken voor dit zevende chakra!

Dit is de kleur van Ajna

Licht is het element van het derde oog, omdat het voor verheldering zorgt. Bij deze kracht past volgens veel mensen de kleur indigo of paars, een echte spirituele tint die al eeuwenlang gedragen wordt door geestelijken en sjamanen. Nu jij natuurlijk nog!

Bekijk hier onze Derde Oog collectie

Sahasrara – Het Kruin Chakra

Sahasrara is het zevende punt en ligt helemaal bovenop je kruin. Volgens yogi’s daalt in dit kroon- of Kruinchakra kosmische levensenergie naar binnen. Het zevende punt is daarom verbonden met je hersenen, hele lichaam en dus alle chakra’s.

Dit betekent Sahasrara

Het woord sahasrara kun je vertalen als duizendvoudig of oneindig veel. Het doet precies het tegenovergestelde van het wortelchakra, dat je persoonlijke survivalgids is. Je bovenste energiepunt geeft namelijk een gevoel van eenheid met andere levende wezens. Zo kun je ervaren dat verschillen tussen mensen erbij horen en zonder oordeel denken en doen.

Dit zijn de kleuren van Sahasrara

Bij het zevende chakra horen twee kleuren, violet en wit. Lichtpaars staat namelijk voor kennis, terwijl wit alle kleuren samen vertegenwoordigt. Het element van deze energie is de gedachte. Je kunt met denken namelijk een hoop doen volgens de yogafilosofie. Wat je verzint, kan namelijk zomaar werkelijkheid worden!

Bekijk hier onze Kruinchakra collectie

 

chakra piramides orgone

Meer Doen met Chakra’s?

Chakra’s in balans brengen doe je volgens yogi’s onder andere met bijpassende kleuren en elementen. Wil je bijvoorbeeld het hartgebied wat luv geven? Zorg dan voor ‘lucht’ via ademhalingsoefeningen of omring jezelf met groen en roze tijdens een chakra meditatie. Ook Edelstenen in de juiste tint zouden perfecte natuurlijke hulpjes zijn voor je energiepunten. Er zijn zelfs speciale Chakra Stenen sets die voor alle zeven een kristal bevatten. Werk je liever met woorden, dan heeft ieder krachtpunt zijn eigen Sanskriet tekst. Die kun je bijvoorbeeld herhalen tijdens een Mantra Meditatie of als inspiratie op je spiegel hangen!

Bekijk hier onze 7 Chakra’s collectie

Wat betekenen chakra’s voor jou?

Laatste aanpassing op 03 april, 2023 2:31 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50