• Spiru Dé Winkel voor een Zenvol Leven
  • Spiru Gratis Verzending vanaf €50
  • Spiru Unieke Producten uit 44+ Landen
Gratis Verzending vanaf €50
Francien
Door Francien 7 maart 2018
Lezen werkt meditatief, ontspan 5 minuten met dit artikel.
833 x

Als je dacht dat yoga alleen voor volwassenen is, guess again. Ook onze kinderen halen er veel voordeel uit. Jonge kinderen groeien constant en worden daarom sociaal, emotioneel en fysiek uitgedaagd. Niet alleen kleine kinderen ontwikkelen zich snel. Denk maar eens terug aan je eigen tienertijd.. Eén grote verzameling ongemak en onzekerheid! Yoga leert kinderen omgaan met drukte en verandering. In dit artikel lees je meer over de ins & outs van yoga voor kinderen en tieners.

Waarom kinderyoga?

Solide Yoga in Wateringen heeft ongeveer 8 jaar ervaring met kinderyoga. Sinds kort besteedt het yogacentrum de lessen voor kinderen uit. Eigenaresse Esther geeft nu vooral yoga voor tieners. Ik belde met haar en vroeg alles over kinder- en tieneryoga. Esther: “Voordat ik met kinderyoga begon werkte ik bij een buitenschoolse opvang. Daar merkte ik dat veel kinderen overweldigd worden door ‘de dag’; de vele prikkels die op hen af komen, de lesstof, het omgaan met klasgenoten. Daarnaast doen ze vaak nog aan sport of andere activiteiten. Ik ben op zoek gegaan naar een manier om ze daarin te begeleiden. Zelf was ik al actief beoefenaar van yoga en de link was dan ook snel gelegd.”

Shana Meyerson is oprichter van Mini Yogis in Zuid-Californië. In een interview op Parents.com vertelt ze: “Yoga geeft kinderen de kans om spel en focus te ervaren zonder zich daarbij zorgen te maken of ze het wel goed doen.” Esther onderschrijft dit: “We leren de kids op een speelse manier te ontspannen en te voelen wat er met hun lijf gebeurt in verschillende situaties.”

Hoe gaat dat dan, kinderyoga?

De opzet van kinderyoga is natuurlijk anders dan voor volwassenen. Voor de allerkleinsten is het belangrijk dat een yogales vooral leuk is. De nadruk ligt dan ook op het spelelement. Poses als ‘de slang’, ‘de poes’ en ‘de hond’ lenen zich bijvoorbeeld uitstekend voor visualisatiespelletjes, zoals het uitbeelden van sprookjes. Zo wordt de fantasie van de jonge yogi’s en yogini’s geprikkeld. Ook leren ze plezier te hebben zonder iets te moeten. Door groepsverband ontwikkelen de kinderen bovendien respect voor zichzelf en elkaar.

Ook ontspanningsoefeningen komen aan bod. Je hebt vast wel eens van de term ‘Monkey mind‘ gehoord. Volgens de Buddha hebben we daar allemaal last van; een hoofd vol springende, dansende en kwetterende aapjes. Door vroeg te beginnen met aandachtsoefeningen leren de kids om deze gedachten te temmen of gewoon te laten razen. Bij Solide Yoga is er zelfs een speciale les genaamd Relax Kids. In die lessen word via spel en beweging naar ontspanning toe gewerkt, vertelt Esther.  Door (yoga-)beweging en dans, ademhaling en aandachtsspelletjes worden de kinderen bewust gemaakt van zichzelf. Ook leren ze met elkaar omgaan door elkaar te masseren, of tijdens drama-oefeningen. Ook positieve affirmaties en visualisaties komen aan bod.

Yoga voor tieners

Esther geeft zelf de yogalessen voor tieners. In deze leeftijdsfase gebeurt er veel op alle gebieden! Lichaam en geest staan op zijn kop. Yoga geeft ze hierin de nodige ondersteuning, vertelt Esther. Het helpt ze bij het ontwikkelen van hun identiteit: “We doen naast houdingen, ademhaling en meditatie ook een stukje intervisie. Elke les heeft een eigen thema. Door middel van bijvoorbeeld kringgesprekken leren we tieners om negatieve gedachten te herkennen en om te buigen naar iets positiefs.” Op de website van Solide Yoga vind je een meer info over de opzet en achtergrond van tieneryoga.

yoga voor tieners
Yoga voor tieners (foto: Solide Yoga)

Waar is kinderyoga goed voor?

Je hebt hierboven al kunnen lezen over de effectgebieden van kinder- en tieneryoga. Ik was benieuwd wat de wetenschap erover zegt en vond het antwoord in een onderzoek van Frontiers in Psychiatry, genaamd: Yoga for Children and Young People’s Mental Health and Well-Being: Research Review and Reflections on the Mental Health Potentials of Yoga. Het is een interessante long read, als je tijd hebt (en Engels begrijpt) raad ik je zeker aan het hele artikel eens te lezen.

Aanleiding voor het onderzoek is, dat jonge mensen in de moderne tijd meer afleiding om zich heen hebben dan ooit. De onderzoekers wijden dit aan moderne media- en communicatietechnologieën. Het gevolg van deze overweldigende mediahoeveelheid is toenemende stress. Volgens het onderzoek heeft yoga een positieve invloed op belangrijke gebieden zoals prestaties op school, sociale interactie, stemming of humeur en mentaal incasseringsvermogen.

De voordelen op een rij

Zoals je ziet, halen zowel kinderen als tieners veel voordeel uit yoga en meditatie. Volgens docente Esther van Solide Yoga is het merkbaar in haar lessen: “Ik zie dat de jonge mensen uit mijn tienergroep er echt baat bij hebben. Eén van de meiden werd vroeger altijd snel boos op haar broer. De negatieve gevoelens hierover droeg ze nog lang met zich mee. Nu kan ze daar veel makkelijker afstand van nemen. En wordt ze vaak niet eens meer boos.”

Dankzij Esthers uitleg heb ik inmiddels een goed beeld van de inhoud en voordelen van kinder- en tieneryoga. Ik zet ze hieronder even voor je op een rijtje. Yoga helpt kinderen en jongvolwassenen:

• meer te ontspannen

• hun zelfbeeld positief te beïnvloeden en te behouden

• omgaan met een veranderend lijf en veranderende emoties

• zich te focussen

• te versoepelen

• inzicht te krijgen in zichzelf en anderen

• op een vredelievende manier naar zichzelf en de wereld te kijken

• hun ademhaling te verbeteren, vooral tijdens stress

• hun lichaamshouding te verbeteren

• beter om te gaan met alledaagse situaties

• hun lichamelijke en geestelijke grenzen te bewaken en te respecteren

Ben je al enthousiast? Lees dan ook vooral dit interview met twee meiden over hun ervaringen met tieneryoga (pdf). Dus hup: de mat op met je kind, kleinkind, neefje of nichtje! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50