• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek onze meest populaire producten 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Hatha Yoga, voor meer kracht en stabiliteit

Door Marije 24 april 2021
Lezen werkt meditatief, ontspan 8 minuten met dit artikel.
562 x

Hatha Yoga is meer dan bewegen en asana’s uitvoeren. Wat het precies is en wat het betekent? Dat ontdek je in deze blog!

vrouw yoga pose

Er zijn een heleboel verschillende vormen van Yoga. Zoveel, dat je soms door de stijlen de mat eh.. bomen het bos niet meer ziet. Hatha yoga, wat is dat nou precies? En wat is het verschil met andere vormen van yoga? Allemaal vragen die bij veel yogi’s opkomen. Lees gauw verder!

Wat is Hatha Yoga?

Hatha yoga is meer dan wat de meeste mensen denken. Het is niet alleen maar bewegen en het uitvoeren van asana’s. Bij deze yogastroming is de verbinding tussen lichaam en geest ontzettend belangrijk. Hatha yoga wordt sterk gelinkt aan sutra drie en vier. Deze sutra’s kun je zien als de gouden regels binnen de yoga, waar je zowel fysiek als mentaal naar leeft. Sutra drie (asana) draait om lichamelijke beweging, en sutra vier (pranayama) om ademhaling. Bij Hatha yoga draait het om de beheersing van lichaam en adem. Uit deze vorm van yoga zijn veel andere yogavormen ontstaan.

Pilates Hatha Yoga

In het begin van de twintigste eeuw werd Pilates uitgevonden. Bij deze sport werd body building gecombineerd met elementen uit de Hatha Yoga. Mentale inspanning werd ingezet voor het beheersen van de spieren. Ook had het als doel om te herstellen van ziektes, maar bovenal was het opgericht voor de revalidatie voor oorlogsveteranen. Gewonde soldaten moesten zich hierdoor beter gaan voelen en zich snel kunnen herstellen.

Dit is de Betekenis van de naam Hatha Yoga

Het woord ‘Hatha’ komt uit het Sanskriet en heeft meerdere betekenissen. Voor de bekende, algemene betekenis wordt het woord vaak opgedeeld in ‘Ha’ en ‘Tha’. ‘Ha’ staat voor de zon, Yang, actie en het mannelijke. ‘Tha’ staat voor de maan, Yin, de rust en het vrouwelijke. Hiermee wordt verwezen naar de energiekanalen die ‘nadis’ worden genoemd. De energiekanalen waar zon en maan naar verwijzen zijn ‘ida’ en ‘pingala’. Zon en maan worden binnen de yoga als tegenstrijdigheden gezien. Hatha Yoga draait dus ook om een evenwicht en het samenkomen van deze twee tegenstrijdigheden.

Het Doel van Hatha Yoga

Het doel van Hatha Yoga is jezelf trainen om een balans te vinden tussen lichaam en geest.
Juist door met jezelf in contact te komen en innerlijke rust te ervaren, zul je ook harmonie vinden met de mensen en de wereld om je heen. Door Hatha yoga te beoefenen zou je meer kracht en stabiliteit ervaren. Het voordeel hiervan is dat je minder snel uit balans zou raken en beter je doel voor ogen zou kunnen houden. Toch is dit niet het doel waar veel mensen die Hatha yoga uitoefenen naar streven, simpelweg omdat ze niet weten dat dit het doel is. Hatha yoga staat vooral bekend als een stijl die:

 • Soepeler zou maken
 • Je zou helpen bij het omgaan met stress
 • Een positief effect zou hebben op je organen en zenuwstelsel

Zelfs als je niet op de hoogte bent van de doelen van Hatha yoga en het toch regelmatig beoefent, zou je uiteindelijk meer balans kunnen voelen.

Bekijk alle Yoga Producten

Basic Hatha Yoga voor Beginners Tips

Als je net begint met Hatha yoga, kunnen zelfs de basic Hatha yoga poses erg lastig zijn. Laat je niet afleiden door de mensen om je heen, maar focus op jezelf. Een van de dingen die je bij Hatha yoga leert, is om terug te komen bij jezelf. Dit kan soms confronterend zijn, maar door in contact te komen met jezelf, leer je te luisteren naar je lichaam en zul je je mentaal sterker voelen. Hieronder volgen een paar tips voor Hatha yoga beginners:

 • Doe je eerste oefeningen met een ervaren yogi. Zo kun je het rustig opbouwen om uiteindelijk de beste resultaten te behalen.
 • Oefen op je ademhaling. Als je naast Hatha yoga ook ademhalingsoefeningen doet, zal het tijdens de Hatha yogalessen natuurlijker aanvoelen om met je ademhaling de oefeningen te sturen.
 • Zorg voor een rustgevende omgeving met rustige, zachte kleuren. Gebruik ook een comfortabele yoga mat.
 • Luister naar de signalen van je lichaam. Neem je rust als het nodig is.
 • Haal het uiterste eruit, maar forceer niets. Door te forceren wordt de kans op klachten en blessures groter.
 • Onthoud dat iedereen ergens moet beginnen en je niet alles in één keer perfect hoeft te doen!

vrouw silhouet doet yoga

Oefeningen Hatha Yoga voor Beginners

Als beginner is het fijn om te starten met toegankelijke hatha yoga oefeningen. De volgende hatha yoga poses zouden geschikt zijn voor beginners:

 • De Berghouding
 • De Cobra Houding
 • Neerwaartse Hond Houding
 • Krijgerhouding

De berghouding

Ga rechtop staan, adem diep in en doe je schouders omlaag en naar achteren. Houd je armen langs je lichaam, je handpalmen naar voren en vingers gespreid. Zet je voeten tegen elkaar aan, activeer de bovenbenen, trek je knieschijven op en maak een rechte lijn van je lichaam van je kruin tot je voeten.

De Cobra

Ga liggen op je buik, zet je handen onder je schouders en houd je ellebogen tegen je ribben aan geklemd. Leg je voorhoofd op de grond en je voeten plat. Druk je wreven de grond in, zodat je knieën net van de grond zijn. Je kunt dan vanuit je voeten en handen je hoofd en borst rustig naar voren en omhoog brengen. Houd je ellebogen tegen je ribben. Bij elke uitademing kom je verder omhoog. Als het je lukt, kun je de navel van de grond brengen. Je bekken mogen op de grond blijven.

Neerwaartse Hond

Begin op je handen en voeten, zet je handen onder je schouders en spreid je vingers. Je knieën zet je onder je heupen. Krul je tenen, adem diep in en op de uitademing haal je je knieën omhoog en duw je je bovenlichaam via je ribben richting je dijen. Adem in en bij de uitademing strek je langzaam je benen totdat je hielen bijna de grond raken. Door je heupen hoog en je benen actief te houden, haal je het gewicht uit je polsen en schouders. Strek de achterkant van je benen meer en meer, maar zorg dat je vingers op de grond blijven.

Krijgerhouding

Ga met beide voeten stevig op de grond staan en zet een grote stap naar achter met je linkervoet. Draai deze voet 45 graden naar buiten, zet je handen in de zij en draai je heupen en borst naar voren. Buig je voorste been 90 graden en breng je armen langs je oren omhoog, hierbij houd je je schouders laag. Breng dan je linkerarm naar achter, parallel aan de vloer. Je rechterarm breng je ook parallel aan de vloer naar voren en je buitenste voet breng je nu 90 graden naar buiten. Kijk over je rechterhand in de verte.

vrouw doet hatha yoga

Meer Hatha Yoga Houdingen

Als je al wat langer bezig bent met yoga hatha, kun je een van de volgende poses proberen:

 • Hoofdstand (Sirsasana)
 • Schouderstand of Kaars (Sarvangasana)
 • Halve brug (Setubandasana)

Hoofdstand

Bij de Hoofdstand balanceer je op je hoofd met de steun van je armen. Het is een omgekeerde positie, waarbij je hoofd op de grond en je voeten omhoog staan. Dit is een lastige positie, maar je kunt er ook veel voordelen uithalen.

Schouderstand / Kaars

De Schouderstand is samen met de hoofdstand een belangrijke asana. Deze houding zou de schildklier stimuleren en effect hebben op het hele lichaam. Sarvangasana betekent dan ook letterlijk “alle ledematen houding”. Je ligt op je rug met je hoofd en nek op de vloer, terwijl je je heupen naar boven duwt en je benen tot 90 graden optilt. Je kin wordt naar je borstkas gebracht. Haal langzaam adem en richt je aandacht op het keelgebied.

Halve Brug

Bij de Halve Brug open je het hart en de borst, waardoor de organen meer ruimte krijgen. Ook deze yoga oefening zou de schildklier stimuleren, maar ook de milt en de lever. Ook de ademhaling zou vollediger en prettiger verlopen. Uiteindelijk zou dit kunnen leiden tot meer energie. Bij deze Hatha yoga houding lig je op je rug met de knieën gebogen. Je duwt je armen en hielen in de grond en brengt je heupen zo hoog mogelijk, terwijl je voeten recht blijven staan. Ook breng je je schouders naar elkaar toe, om vervolgens je handen in elkaar te vouwen onder je rug.

yogamat zwart pvc

Hatha Yoga Afvallen

Een veelgestelde vraag is: kun je met Hatha Yoga afvallen? Bij Hatha yoga gaan actieve en passieve elementen goed samen. Hierdoor zou je op meerdere vlakken voordelen kunnen ervaren om af te vallen. De asana’s bij Hatha yoga zijn niet zo actief als bij sommige andere vormen van yoga en soms komt ook meditatie aan bod. Doordat je lichaam soepeler zou worden en je meer balans en energie zou ervaren, zou dit ook kunnen helpen om gewicht te verliezen. Je zou minder stress ervaren en Hatha yoga zou bovendien een gunstig effect op het zenuwstelsel en de organen.

Meer vormen van Yoga

Zo, nu weet je alles van Hatha Yoga! Ben je benieuwd geworden naar de andere vormen van yoga? Lees dan onze blogs over Ashtanga Yoga, Yoga Nidra, Power Yoga en Yin Yoga. Wat je ook wilt weten, je ontdekt het bij Spiru!

Welke vorm van yoga beoefen jij het liefst?

Laatste aanpassing op 30 september, 2022 11:25 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *