• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek de leukste Kerstcadeaus! 🎄 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Kinderyoga, Bewust Bewegen voor Mini Yogi & Yogini’s

Door Francien 7 maart 2018
Lezen werkt meditatief, ontspan 5 minuten met dit artikel.
1165 x

Kinderyoga leert kleintjes en jongeren omgaan met drukte en verandering. In dit artikel lees je meer over yoga oefeningen voor kinderen!

houten beeldjes uilen familie

Als je dacht dat yoga alleen voor volwassenen is, guess again. Ook kinderen halen er veel voordeel uit. Jonge mensen zijn namelijk in de groei waardoor ze sociaal, emotioneel en fysiek steeds uitgedaagd worden. Van de allerkleinsten tot pubers die door grote veranderingen heengaan: bewust leren bewegen zou kinderen handvatten geven om zichzelf en de wereld te ontdekken!

Waarom Kinderyoga?

Volgens ervaringsdeskundigen heeft yoga een positieve invloed op gebieden die bij jonge mensen nog volop in ontwikkeling zijn zoals:

 • lichaamsbesef
 • coördinatie
 • concentratie
 • creativiteit
 • taalontwikkeling
 • zelfvertrouwen
 • sociale skills

Het verschil met school of sport is dat bij kinderyoga zelfbewustzijn bovenaan staat in plaats van presteren. Door speelse oefeningen krijgen kids namelijk de kans om op eigen houtje hun binnenwereld te ontdekken. En daar zou je volgens yogadocenten niet vroeg genoeg mee kunnen beginnen!

spiru meditatiekussen zonneprint roze

Hoe gaat dat, Holistische Kinderyoga?

Wat is kinderyoga in vergelijking tot die variant voor volwassenen? Hoe de les er precies uitziet, verschilt per leeftijdsgroep (en yogaschool). Hieronder vind je daarom een korte beschrijving van het aanbod voor:

 • peuters en kleuters
 • schoolkinderen
 • tieners en pubers

Bewegen met Peuters en Kleuters

Voor de peuters en kleuters is het belangrijk dat bewegen leuk is. Nieuwsgierigheid naar je lichaam en wat je er allemaal mee kunt, staat namelijk centraal. Dat is meestal een schot in de roos bij deze leeftijdsgroep, want: zelluf doen! Docenten voegen daarom vaak een spelelement aan de oefeningen toe, om de fantasie van jonge yogi’s en yogini’s te prikkelen. Tegelijkertijd komen zo ook grenzen aan bod en leren de kids respect te hebben voor zichzelf en hun leeftijdsgenootjes door samen asana’s te doen of elkaar te masseren.

Ontdek onze Yoga Matten

bolster katoen met blok print roze

Yoga voor Schoolkinderen

Schoolkinderen zijn bezige bijtjes. Niet alleen worden ze dagelijks overladen met nieuwe informatie, ook hun sociale leven en hobby’s veranderen razendsnel. In deze leeftijdsfase worden kinderen zich meestal bewust van competitie, prestatie en onderlinge verschillen. Volgens kinderyogadocenten is het daarom belangrijk dat scholieren naast deze uitdagingen net zo’n grote dosis ontspanning en plezier behouden. Ook hebben kinderen van deze leeftijd steeds beter in de smiezen dat ze eigen gevoelens hebben en hoe ze daarmee om kunnen gaan. Ook dat onderwerp komt vaak aan bod in de lessen voor mini yogi’s en yogini’s, bijvoorbeeld via super simpele ademhalingsoefeningen!

Yogalessen voor Tieners & Pubers

Tieners en pubers bevinden zich in een snelkookpan van hormonale veranderingen. Niet alleen hun lichaam verandert ingrijpend, ook hun emotionele en mentale zelf krijgt te maken met grillige groeistuipen. Een beetje rust en concentratie zijn dan ook geen overbodige luxe! Daarnaast is het voor jongvolwassenen super belangrijk om zowel hun plek in de groep te vinden, als te ontdekken wie ze zelf nou eigenlijk zijn. Al deze tegenstellingen zijn welkom in puber- en tieneryoga. Zo doen de kids bijvoorbeeld niet alleen asana’s, meditaties en positieve affirmaties, maar zijn goede gesprekken en het delen van ervaringen ook vaak onderdeel van de les.

yoga mini nek bolster oranje

Yoga voor Kinderen Oefeningen

Kinderyoga oefeningen voor de allerkleinsten zijn een uitnodiging om spelenderwijs hun lichaamsbesef te vergroten. Fantasie helpt peuters en kleuters namelijk om hun aandacht erbij te houden en iets echt te beleven. Klassieke yoga poses als ‘de slang’, ‘de poes’ en ‘de hond’ lenen zich bijvoorbeeld uitstekend voor visualisatie spelletjes, zoals het uitbeelden van sprookjes. Kinderyoga houdingen lijken dus op asana’s voor volwassenen, maar dan aangepast aan de belevingswereld en ontwikkeling van kinderen. Worden ze iets ouder en ‘serieuzer’, dan verandert de focus bijvoorbeeld naar zelfredzaamheid en zelfreflectie!

meditatiedeken handgeweven naturel

Kinderyoga voor het Slapen: Yoga Nidra voor Kinderen

Yoga Nidra is net als Yin Yoga een vorm waarbij je niets doet, behalve diep ontspannen onder begeleiding. Hoewel het voor kinderen best lastig is om stil te liggen, zou een Nidra sessie op maat ze wel veel goed doen. Naast rust op het moment zelf is werkelijk relaxen volgens yogi’s namelijk een kunst die je hele leven met je meegaat! Yoga Nidra voor kinderen wordt meestal gedaan rond bedtijd, om onrustige slapers te helpen of positieve aandacht te geven aan ontspanning. Er zijn dan bijvoorbeeld speciale teksten die je voor kunt lezen terwijl je kind lekker ligt te luisteren. Stiekem is dat voor iedereen gewoon gezellig 😉

Tingsha's 6 cm

Kinderyoga thuis doen? Dit heb je Nodig

Wil je thuis aan de slag met kinderyoga voor kleintjes? Dan zijn deze items prettig om te hebben:

 • een yogamatje of kleed
 • yoga kussens, dekens of knuffeldieren
 • zachte, soepele kleding
 • een belletje of ander herkenbaar geluid

Een eigen matje geeft je kind niet alleen het gevoel super speciaal te zijn, maar ook een kader om oefeningen in te doen. Peuters en kleuters oefenen bijvoorbeeld nog ruimtelijk besef, dus een aangewezen plek is heel behulpzaam. Voor wat oudere kinderen kan de mat hun eigen domein worden, waar ze zich kunnen concentreren of terugtrekken. Er zijn speciale yoga voor kind versies, maar eentje voor grote mensen werkt ook prima, net als een kleed. Hetzelfde geldt voor meditatiekussens en bolsters. Gebruik dus gerust je Hatha Yoga gear en als je dat niet hebt, de aanwezige kussens of knuffels in huis! Tenslotte kun je de sessie beginnen en eindigen met een liedje, belletje of andere soort Spirituele Muziek. Zo maak je er een echt ritueel van 🙂

Welke oefeningen ga jij met je mini yogi(-ni) doen?

Laatste aanpassing op 16 juni, 2021 11:40 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50