• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek de leukste Kerstcadeaus! 🎄 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Spirituele Muziek, Tune In met deze Inspirerende Tips

Door Anouk 3 augustus 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 7 minuten met dit artikel.
3208 x

Spirituele Muziek bestaat er in alle toonaarden en klankkleuren. Lees hier welke inspirerende tunes jou goed kunnen doen!

klankschaal geschenk set dharmachakra

Spirituele muziek helpt veel mensen om harmonie te beleven en zich verbonden te voelen met iets moois. In deze blog ontdek je waarom klank zo lekker werkt bij meditatie, welke mantra hits bovenaan de spirituele hitlijst staan en wat trilling betekent volgens de Chakrafilosofie en Feng Shui. Of je nou zelf muziek maakt of een playlist opzet, een vrolijke noot is natuurlijk nooit weg!

Wat is Esoterische Muziek?

Spirituele muziek is muziek die gebruikt wordt om mystieke of andere innerlijke ervaringen op te roepen. Welke klanken dat precies voor elkaar krijgen, is heel persoonlijk. De één voelt zich bijvoorbeeld helemaal thuis bij New Age, terwijl een ander zweert bij klassieke muziek of gospel. Ook verschilt het natuurlijk wat je van binnen voelt of wilt vinden. Spirituele muziek kan dus bedoeld zijn om verbinding te maken met iets groters of bijzonders, maar ook met verschillende aspecten van jezelf.

Daarom Zet je Spirituele Muziek Op

Inspirerende klanken worden vaak gebruikt als ondersteuning bij

 • diepe ontspanning
 • concentratie
 • meditatie
 • yoga, dans en andere bewuste beweging
 • feng shui, chakra balancing of ander energiewerk

Dit doet Spirituele Muziek voor Meditatie

Denk je aan spirituele klanken, dan kom je al gauw uit bij Meditatie Muziek. Voor de meeste mensen is dit hun eerste kennismaking met bewust relaxen onder begeleiding. Vaak wordt een spirituele muziek cd op gezet, bijvoorbeeld met natuurgeluiden of andere soundscapes. Dat is niet alleen maar om de anders oorverdovende stilte wat te verzachten: muziek heeft volgens wetenschappers een direct effect op je hersenen. Niet alleen leggen klanken verbindingen in je bovenkamer, ook komen er geluksstofjes vrij en lichaamseigen pijnstillers. En dat helpt wanneer je de eerste minuten nogal stijfjes op dat Meditatiekussen zit!

Daarom zijn Mantra’s ook Spirituele Muziek

Niet alleen brengt luisteren naar muziek mensen bliss, zingen heeft in veel spirituele tradities ook een speciale plek. De Bijbel schrijft dat er in het begin alleen het Woord was en ook hindoeïsten gaan er vanuit dat trilling de wereld heeft gecreëerd. Yogi’s en guru’s zien zingen dus als iets hartstikke heiligs! Hindoes doen dat meestal via Mantra’s, affirmaties die als een meditatie herhaald worden tot wel 108 keer. Dan zou de boodschap die in de klank verstopt zit, goed binnenkomen. Hieronder vind je vijf mantra’s die al eeuwen bovenaan de spirituele hitlijsten staan.

5 Mantra’s Die Je Niet Mag Missen

 1. Aummmmmmmmmmmm of het Ohm Teken hardop gezongen
 2. Sat Nam, de chant waarmee Kundalini Yogales begint
 3. Om Mani Padme Hum
 4. Lokah Samastah Sukhino Bhavantu, Zelfliefde en Welzijn voor Alle Wezens
 5. Ohm Namah Shivaya gericht aan Shiva Nataraja

edelstenen mala amazoniet

Bekende Spirituele Muziek Instrumenten

Meditaties of mantrasessies worden vaak begeleid met Klankschalen en Gongs. Deze spirituele muziekinstrumenten komen oorspronkelijk uit Azië en passen voor veel mensen daarom goed bij mindfulness of andere zen momenten. Ook zijn ze eenvoudig te bespelen en hebben ze een vriendelijke klank – ook niet onbelangrijk bij ontspanning!

Deze Rol Spelen Korte Klanken tijdens Meditatie

Belletjes en stemvorken markeren vaak het begin en einde van een meditatie. Omdat ze kort klinkende, hoge tonen produceren, maken ze elke deelnemer direct weer wakker. Docenten gebruiken ook meestal Tibetaanse Tingsha’s, metalen schijfjes die je tegen elkaar kunt slaan.

Dit Kunnen Klankschalen en Gongs Doen

Klankschalen begeleiden meestal de concentratie met hun aanzwellende en afnemende tonenspel. Wanneer je ze langdurig aanstrijkt, ontstaan er veranderende geluidsgolven. Deze rijke geluiden helpen veel mensen om hun lichaam en emoties te voelen. Ook zou niets zo relaxend zijn als de diepe trilling van grote schalen of gongs!

Assortiment Geluid & Klank Bekijken

Wat Chakra’s te Maken Hebben met Muziek

Yogi’s geloven dat elk mens in zijn lichaam energiepunten heeft die reageren op trilling. Deze zogeheten Chakra’s zouden dus erg van klank en geluid houden. Er is daarom veel spirituele muziek speciaal gericht op het pleasen van deze energiepunten. Die bevat dan specifieke Hz of trillingsfrequenties die bij de chakra’s zouden passen. Ook zijn er Klankschalen die precies afgestemd zijn op de zeven energiecentra. Hieronder lees je welke tonen en muzieksoorten bij de Chakra’s horen en waarom nummer 5 vaak met klank wordt geassocieerd.

Op Deze Frequenties Doen je Chakra’s een Dansje

Volgens veel hindoes en yogi’s komen deze tonen en frequenties overeen met de trilling van de chakra’s:

 • Wortelchakra –  C of 256 Hz
 • Tweede Chakra – D of 288 Hz
 • Zonnevlecht – E of 320 Hz
 • Hartchakra – F of 341.3 Hz
 • Keelchakra – G of 384 Hz
 • Derde Oog – A of 426.7 Hz
 • Kruinchakra – B of 480 Hz

Tips voor Spirituele Muziek Per Chakra

Vind je frequenties opzetten wat saai? Bij elk chakra horen volgens de theorie ook elementen en symbolen. Die kun je natuurlijk net zo goed als inspiratie gebruiken om een persoonlijke playlist te maken! Hieronder vind je per chakra tips om liedjes te vinden met de juiste vibes.

 1. Wortelchakra: Speel muziek af met lage tonen, dikke drums of duidelijke percussie. Kun je erop stampen en shaken regelrecht de aarde in? Check!
 2. Sacraalchakra: Experimenteer met waterige klanken waarop je kunt wiegen en je heupen vanzelf meedoen.
 3. Zonnevlecht: Luister liedjes die je een onoverwinnelijk gevoel geven en waarbij je armen vanzelf een zon om je heen tekenen.
 4. Hartchakra: Selecteer kalme muziek waarvan je een beetje smelt. Ligt het ritme dichtbij een ontspannen hartslag (60 bpm)? Dan klopt het helemaal!
 5. Keelchakra: Kies muziek waarbij de tekst inspirerend is en meezingen gewoon gebeurt.
 6. Derde Oog: Zet stukken op waarbij je direct wegdroomt, zoals romantische piano composities of spacey techno sonates.
 7. Kruinchakra: Laat je meevoeren door instrumentale muziek waar je volledig in wegzakt. Voel je de vloer niet meer en lig je te viben als nooit tevoren? Dat is de verbinding waar dit chakra voor staat!

Waarom het Keelchakra Muzikaal is

Volgens de chakrafilosofie heeft ieder energiepunt zijn eigen talenten. Zo zou het wortelpunt bijvoorbeeld de overlevingsdrang regelen, het tweede relaties en het derde je wilskracht. Het keelchakra verzorgt volgens yogi’s communicatie, creativiteit en zelfexpressie. Zingen hoort daar natuurlijk vanzelfsprekend bij! Ook het luisteren naar spirituele muziek zou het vijfde energiecentrum goed doen. Dit punt reageert volgens chakrapsychologen namelijk op de uitwisseling van vibraties. Doe er nog een spontaan dansje bij en je zit volledig in de groove van het vijfde chakra!

feng shui chakra kristallen

Hoe Tonen Helpen Balans in Huis te Herstellen

In de Chinese interieurkunst Feng Shui wordt veel gebruik gemaakt van klank. Harmonieus geluid zou namelijk de energiebalans in huis herstellen. De trillingen van spirituele instrumenten en natuurlijke geluiden bevatten volgens de Feng Shui positieve levensenergie of Qi. Daarmee zouden niet vitale of gestagneerde vibes verdreven of omgezet kunnen worden. Hoe ze dat precies doen binnen de Chinese interieurkunst, lees je hieronder!

Zo Zuiver je Ruimtes volgens de Feng Shui

In het huishouden van een echte Feng Shui fanaat vind je meestal Triangels, Stemvorken en Bellen. Sommigen lopen daarmee dagelijks door alle kamers, anderen gebruiken ze alleen om vertrekken te behandelen als die daarom vragen. Net zoals bij een Huis Reinigen met Salie, worden hier vaak ook spreuken of affirmaties aan toegevoegd. Zo weet de versufte of negatieve Qi precies wat haar te doen staat!

Gebruik Maken van Natuurlijke Geluiden

Ook buitenshuis wordt door Feng Shui fans geluid gewaardeerd. In de tuin hangen bijvoorbeeld speciale Windorgels en Windgongen die muziek maken met de natuurkrachten. Ook vijvers, fonteintjes en andere waterelementen zijn erg belangrijk in de Feng Shui. Luisteren naar een kabbelend beekje of ruisende bamboe is volgens beoefenaars de beste spirituele muziek op aarde! Heb je dus even geen mogelijkheden om esoterische tunes op te zetten? Luister dan naar een fluitend vogeltje en voor je het weet, ben je weer helemaal opgefrist!

Voor welke klanken kies jij?

Laatste aanpassing op 29 oktober, 2020 2:37 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50