• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

SUMMER SALE! Ontdek 400+ items met kortingen tot 50% ☀️ >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ohm Teken Uitgelegd, Deze Kosmische Krachten Schuilen In AUM

Door Anouk 18 mei 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 4 minuten met dit artikel.
21146 x

Je hebt het vast wel eens zien hangen in de yogaschool of kent de klank van meditatie, maar wat betekent het ohm teken nou echt? Hier ontdek je de oerkracht van AUM!

Het ohm of aum teken is één van de belangrijkste symbolen uit het Sanskriet. Hoewel het er super sierlijk uitziet, zou je het vooral uit moeten spreken om het te kunnen begrijpen. Voor veel mensen is de klank ‘aum’ namelijk een mystieke en heilige lettergreep die je laat ervaren hoe krachtig de kosmos is. Maar wat betekent het Ohm teken eigenlijk? Hier lees je alles over de Ohm teken betekenis!

Zo Wordt het Ohm Teken Gebruikt

Het ohm symbool komt voor in verschillende dharmische religies. Je ziet het ohm teken in het hindoeïsme terug, maar ook in boeddhistische teksten. Meestal geeft het aan dat er iets gaat beginnen. Ohm staat bijvoorbeeld bovenaan een heilig geschrift of wordt gezongen bij het begin en het einde van een meditatie of yogales. Dat is niet alleen praktisch bedoeld, zoals een schoolbel die vertelt dat het tijd is. De manier waarop ohm is getekend en de klank die erbij hoort, zouden je meteen de ervaring van verbinding, rust en aandacht geven.

ohm teken mandala hanger zilver tibetaans

Elementen en Betekenis Ohm Teken

Er zijn veel manieren om het ohm teken te begrijpen, maar de meeste hindoeïsten zien de lijnen als verschillende soorten bewustzijn. De onderste curves staan dan bijvoorbeeld voor wakker zijn, dromen en diepe slaap. Ook kunnen ze verwijzen naar het fysieke, subtiele en causale lichaam of de krachten van het kosmische trio Brahma, Vishnu en Shiva. De maan erboven wordt meestal uitgelegd als illusie of maya en het stipje erboven als verlichting. Samen laten de lijnen dus zien waaruit de wereld bestaat en dat geeft de meeste yogi’s een volmaakt gevoel!

Bekijk onze Ohm Sieraden

Daarom Hoort er Geluid bij het Ohm Teken

Voor veel gelovigen heeft het ohm teken de betekenis van oerklank. Als je het symbool op de juiste manier uitspreekt, zou je namelijk de trilling voelen van een scheppende kracht, de energie die volgens hindoeïsten de wereld laat draaien. Je kunt daarom niet alleen staren naar het teken van ohm en erop mediteren, maar hem ook chanten als Mantra. Vooral de Om Mani Padme Hum is erg bekend. Yogi’s gebruiken hierbij vaak een Mala of gebedskoord, zodat ze het zingen zonder nadenken kunnen herhalen.

Zo Zing je het Ohm Teken

De meeste mensen die ohm willen chanten, doen dat als AUM. Zo maak je namelijk verschillende klanken: a, u en m. Elk van die drie letters verwijst – je raadt het al – naar een andere spirituele ervaring. De A van aum staat volgens veel yogi’s voor een aards of materieel niveau van bestaan. Deze klank zou je dus verbinden met je lichaam en wakende bewustzijn. De U (of OE) klinkt vervolgens als alles wat je denkt, voelt, wenst en wilt. Hij komt overeen met wat yogi’s de droomstaat noemen of het subtiele lichaam. Als laatste mag de M lekker lang doorklinken. Dit geluid roept volgens yogi’s namelijk oneindigheid op en het stadium van diepe slaap waarin alles samenvalt. Aum of ohm is dus een klank die je vooral zou moeten beleven!

Meer Symboliek bij Spiru

Nu je de Ohm Betekenis kent, ben je misschien wel nieuwsgierig geworden naar de betekenis van meer spirituele symbolen. Ben je al bekend met de Lotusbloem betekenis? En wil je alles weten over de Oneindige Knoop, het Ankh Kruis of de Merkaba? Je ontdekt het allemaal in de blogs van Spiru!

Bekijk onze andere blogs

Laatste aanpassing op 08 april, 2024 11:34 am

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *