• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

SUMMER SALE! Ontdek 400+ items met kortingen tot 50% ☀️ >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Hindoeïsme Symbool Spotten, Herken de Top 5 Heilige Tekens

Door Anouk 26 juli 2021
Lezen werkt meditatief, ontspan 4 minuten met dit artikel.
6097 x

Herken jij dat hindoeïsme symbool op je yogamat en weet je wat het betekent? Leer hier meer over de top 5 spirituele symbolen binnen het hindoeïsme!

tibetaanse ohm hanger zilverkleurig

Hét hindoeïsme symbool is voor veel mensen de Ohm of Omkar. Hiermee zou je namelijk in een adem het hele universum kunnen benoemen – meer heb je niet nodig, natuurlijk! Toch houdt de inspirerende symboliek van het hindoeïsme hier gelukkig niet op. Klaar voor een stoomcursus symbool hindoeïsme betekenis? Maak dan kennis met de:

  1. Ohm of Omkar ॐ
  2. Shri श्री
  3. Swastika
  4. Lotusbloem
  5. Mandala मण्डल

Zo herken je voortaan meteen ieder hindoe symbool in je yogaschool!

zilveren wierookbrander ohm messing

Betekenis Symbool Hindoeïsme: Het Ohm Teken of Omkar ॐ

Als iemand je vraagt ‘hoe heet het symbool van hindoeïsme?’ dan denk je waarschijnlijk meteen aan het Ohm teken of de Omkar. Veel mensen herkennen dit sierlijke teken omdat het zo ongeveer altijd aanwezig is in tempels, meditatiecentra en veel hindoes Ohm Sieraden dragen. Maar wat betekent het symbool van het hindoeïsme eigenlijk? En waar verwijst die bijzondere hindoeïsme symbool naam naar? Dat en meer lees je in deze boeiende blog over het Ohm Teken!

piramide seleniet met sri yantra

Shri of Sri श्री

Shri of Sri is een aanspreekvorm voor een god of mens. Je kunt de titel vertalen als meneer of mevrouw, maar sri verwijst soms ook naar een goddelijke status. Het ligt er maar net aan wie er aangesproken wordt en hoe vaak je het woordje herhaalt. Eén keer is bijvoorbeeld voldoende om beleefd te zijn naar je buurvrouw, twee keer om gurus of autoriteiten aan te spreken en 108 keer voor een belangrijke spirituele leider of heilige. Sri is bovendien de officiële naam van Lakshmi, de godin van vruchtbaarheid, welzijn, liefde, schoonheid en voorspoed. Als je sri aan iemands naam toevoegt, wens je diegene dus de positieve powers van Lakshmi of laat je zien hoe wonderbaarlijk hij of zij is!

wandkleed mandala oranje groen

De Symbolische Mandala मण्डल

Een Mandala is een tekening van een cirkel met figuren, patronen of symbolen erin die gegroepeerd zijn rond het middelpunt. Mandala’s zijn vaak kleurrijk en symmetrisch, waardoor ze als versieringen gezien worden – en eerlijk is eerlijk, het zijn echte kunstwerkjes! Hindoes kijken alleen heel anders naar mandala’s. Voor hen verbeelden deze magische cirkels namelijk de levenscyclus en de kracht van de kosmos. Ook zou je in diepe meditatie kunnen komen door je op het centrum te concentreren of de kleuren in je op te nemen. Nieuwsgierig naar deze bijzondere levenstekeningen? Je leest hier meer over de Mandala!

Kies Jouw Mandala Wandkleed

orgonite piramide citrien amazoniet vastu

De Swastika, een Heilig Symbool van het Hindoeïsme

Wie heilig symbool hindoeïsme opzoekt, kom ongetwijfeld de swastika of svastika tegen. De naam van dit teken roept bij de meeste westerlingen nare associaties op, terwijl de swastika in oosterse religies een heel positief symbool is en er wezenlijk anders uitziet dan het nazi embleem. Het hindoeïstische hakenkruis dat met de klok meedraait, verbeeldt namelijk het rijzen en dalen van de zon (surya) en is voor gelovigen een geluksteken. Gaan de lijnen linksom, dan noem je ze sauwastika en symboliseren ze beschermende kracht van de nacht of de godin Kali/Parvati.

lotus sfeerlicht indigo 6e chakra goud

De Lotusbloem

De Lotusbloem is voor hindoes een symbool van persoonlijke ontwikkeling en verlichting. Lotusbloemen ontkiemen namelijk onder water, in de modder, en groeien langzaam naar het oppervlak. Zodra de plant in aanraking komt met licht en lucht, ontstaan er vervolgens prachtige bloemen die ook nog eens water- en vuilafstotend zijn! Waarom dat lijkt op de zoektocht naar verlichting en vrede? Dat ontdek je in de Lotusbloem blog!

Verder Lezen over Symbool Hindoeïsme Betekenis?

Ben je geïnteresseerd in hindoeïsme symbool betekenis? Start dan bijvoorbeeld bij de meest geliefde heiligen zoals Ganesha of Shiva Nataraja. Door te lezen over hun ontstaansmythen, speciale krachten en relaties met andere goden, ontrafel je stap voor stap de filosofie van het hindoeïsme. Ook kun je je laten inspireren door Mantra Meditatie. Door te zingen of chanten zou je namelijk pas echt ervaren wat er in die religieuze teksten staat. Weten waarom hindoes hun goden vereren? Zing Om Namah Shivaya en je zou de vibes van Shiva voelen! Wist je bovendien dat een Mala Gebedsketting gemaakt van Rudraksha Kralen een speciale band met deze dansende god heeft? Voor hindoes heeft namelijk iedere Mala zijn eigen Betekenis!

Wat haal jij uit het hindoeïsme?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *