• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Ontdek de leukste Kerstcadeaus! 🎄 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Boeddhisme Symbool – Het achtvoudige pad naar Verlichting

Door Marije 7 februari 2021
Lezen werkt meditatief, ontspan 4 minuten met dit artikel.
7008 x

Boeddhisme symbool uitgelegd. Wat is het symbool van het Boeddhisme precies en wat betekent het? Wij leggen het je uit in deze blog!

boeddhisme symbool wiel van dharma klankschaal

We herkennen de vrolijke Boeddha allemaal wel als het symbool voor het Boeddhisme. Ook de Lotusbloem is bij veel mensen bekend. Maar is dit wel het echte Boeddhisme symbool? Lees gauw verder om te ontdekken wat het is en wat het betekent!

Wat is het Symbool van het Boeddhisme?

Het symbool van het Boeddhisme is een wiel met 8 spaken. Het is een van de oudste symbolen uit het Boeddhisme en wordt daarom over de hele wereld wel herkend als het symbool van deze religieuze stroming. In de Indiase kunst ten tijde van de Boeddhistische koning Asoka werd dit symbool al terug gevonden.

Hoe heet het symbool van Boeddhisme?

Het symbool uit het Boeddhisme noemen ze ‘Dharmachakra’, wat ‘Wiel van Dharma’ betekent. Het woord ‘dharma’ is niet letterlijk te vertalen naar een Nederlands woord, maar betekent iets als ‘de weg naar verlichting’. Het staat symbool voor het levenspad dat je bewandelt om een goed mens te zijn. Iedereen bewandelt zijn eigen Dharma, dus dit pad is voor iedereen anders. In het Hindoeïsme staat Dharma voor het goede doen, wat voor veel mensen nog een uitdaging is! Doe je dit niet, dan krijg je te maken met Karma (werking). Goede daden brengen je een stapje dichter bij verlichting, slechte daden zorgen voor een herhaling van situaties totdat je wel goed handelt. What goes around comes around 😉

Geschiedenis Symbool Boeddhisme Wiel

De Dharmachakra of Chakra Wiel werd voor het eerst in de tijd van de boeddhistische koning Asoka gebruikt. Deze koning of keizer was ongeveer 250 jaar voor Christus een van de grootste heersers van India. Later werd het Wiel van Dharma bekend gemaakt als het oudste Boeddhisme symbool en staat het nu zelfs bekend als het algemene symbool van het Boeddhisme. De Dharmachakra wordt vaak op de dakrand van tempels afgebeeld, vlak boven de ingangsdeur. Soms in verguld koperreliëf, maar ook vaak in driedimensionale vorm.

De Acht Symbolen van het Boeddhisme

Het Wiel van Dharma wordt voorgesteld als een wiel met acht verschillende spaken. De acht spaken symboliseren het achtvoudige pad naar verlichting. In acht stappen wordt uitgelegd hoe we als mens onrust en lijden kunnen overwinnen. Hier zit geen vaste volgorde in:

  • het juiste inzicht
  • de juiste intentie
  • het juist spreken
  • het juiste levensonderhoud
  • de juiste inspanning
  • het juist handelen
  • de juiste aandacht
  • de juiste concentratie

Dit is dus iets anders dan de acht symbolen van het Boeddhisme, alhoewel het Dharma Chakra Wiel hier wel onderdeel van is. Samen met de Chattra (parasol), Padma (lotusbloem), Sankha (schelphoorn), Kalasha (schatvaas), Dhvaja (bannier), Shrivasta (oneindige knoop), Matsyayugma (gouden vissen), vormt de Dharmachakra een van de acht Boeddhistische symbolen voor geluk.

Symbool Boeddhisme Betekenis Herten

De eerste lezing die Boeddha gaf, wordt ook wel de eerste wenteling van het wiel genoemd. Vlak nadat hij verlichting had bereikt in Bodhgaya, reisde hij naar Varanasi, de heilige stad aan de Ganges. Daar sprak hij in een hertenkamp voor een kleine groep mensen. Niet zo vreemd dus dat het wiel wel eens omringd wordt door herten! Door deze toespraak werd het wiel, dat de dharma leer symboliseert, in beweging gezet. De toehoorders uit het hertenkamp werden zijn eerste volgelingen en de eerste leden van de monnikengemeenschap.

Meer Betekenis Symbool Boeddhisme

De cirkel in het Boeddhisme symbool staat dus voor de perfectie van de Dharmaleer. Boeddha gebruikte het Wiel van Dharma om zijn leer te verspreiden. De acht spaken – die de acht levenslessen symboliseren – leiden de weg naar het midden van het wiel, de as. Dit is de enige plek waar het wiel stil staat en tegelijkertijd verbonden is met de rest van het wiel, het geheel. Deze plek staat symbool voor de verlichting. Volgens sommigen is het draaiende deel van het wiel onder te verdelen in drie elementen, die symbool staan voor de Drie Juwelen: Boeddha, zijn leer (Dharma) en de spirituele gemeenschap (Sangha). Anderen zeggen dat de as discipline voorstelt, de spaken voor wijsheid staan en de velg  symbolisch is voor concentratie. Het is maar net hoe je het bekijkt!

wiel van dharma wierookbrander

Meer als Boeddhisme Symbool Betekenis

Ben je inmiddels bekend met het boeddhisme symbool en de betekenis en ben je benieuwd naar meer boeddhistische symboliek? Neem dan eens een kijkje bij onze blog over Boeddhistische kunst en Tibetaanse kunst. In deze blog geven we je een kijkje in deze spirituele kunstvormen. Ook geven je graag meer uitleg over de boeddha betekenis. Wat je ook wilt weten, alles over symboliek en het boeddhisme lees je bij Spiru!

Bekijk onze Boeddha Beelden

Laatste aanpassing op 23 februari, 2021 4:24 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50