• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
 • Gratis Verzending vanaf €60
 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Nieuwe items in onze Sale! Shop met kortingen tot wel 50% 😍 >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Mandala, het Magische Wiel van Verbinding

Door Anouk 2 december 2019
Lezen werkt meditatief, ontspan 5 minuten met dit artikel.
8202 x

De mandala is een bekend symbool. Maar waar staan mandala’s voor en waar komen deze kunstige tekeningen vandaan? Je ontdekt het in deze blog!

De mandala is bij ons in het westen inmiddels een bekend symbool. Wel is het vaker een kunstzinnige toevoeging dan dat het over de oorspronkelijke betekenis van deze magische cirkel gaat. Wat betekent zo’n mandala cirkel nou echt en in welke landen kom je mandala’s tegen? Je ontdekt het in deze blog!

Wat is een Mandala?

Een mandala is een ronde tekening die bestaat uit patronen en symbolen rondom een middelpunt. De meeste tekeningen zijn symmetrisch, maar dat hoeft niet per se. Wel worden mandala’s opgebouwd volgens een bepaald systeem. De buitenrand of basis is rond en wordt the circle of life genoemd. De cirkel is terug te vinden in allerlei onderdelen uit het dagelijks leven. De natuur laat ons de oneindigheid van groeien, bloeien en afsterven zien. Alles gaat rond. De binnenkant van de cirkel is een veilige ruimte waar je rust en vrede in jezelf kunt vinden. Hierdoor zouden verschillende innerlijke processen in gang worden gezet. De stip in het midden van de mandala symboliseert de kosmos of de oerkracht. Het is de plek waar alles is begonnen en waar alles met elkaar verbonden is.

Wat betekent Mandala?

Het woord ‘mandala’ komt uit het Sanskriet. De letterlijke mandala betekenis is ‘magische cirkel’. In veel culturen staan cirkels voor eenheid en natuurlijke orde. Naast dat de zon, de maan, de aarde en andere planeten rond zijn, komt deze cirkel ook symbolisch terug in je vrienden- of familiekring. Ook staat de cirkel zonder begin of einde symbool voor eeuwigheid. Alleen al het kijken naar een mandala zou je een gevoel van verbinding kunnen geven!

Betekenis Mandala Bloem

De bekendste is de ‘levensbloem’ of Flower of Life. Deze staat symbool voor harmonie, verbondenheid, bescherming en de schepping. De cirkels die elkaar overlappen, staan voor de meerdere lagen waar het leven uit bestaat. Het symbool vormt al eeuwenlang wereldwijd de basis waar alle universele elementen van het bestaan uit voortkomen. De mandala bloem zou een helende werking hebben en de energie van het eenheidsbewustzijn dragen. Hoe bijzonder!

mandala flower of life koperen beker

Waar komt de Mandala vandaan?

Het concept heeft oorspronkelijk een hindoeïstische oorsprong, maar wordt ook veel in het Tibetaans boeddhisme gebruikt. Je komt de mandala dus vooral veel tegen in landen waar het merendeel aanhanger is van het Hindoeïsme en het Boeddhisme. In de Boeddhistische en Tibetaanse kunst is het een bekend symbool, waar het de kosmos uitbeeldt. Vaak worden in de tekening dan allerlei boeddha’s en wijzen verwerkt. Mandala’s zijn een soort inspiratiebron voor innerlijke verrijking. Ze maken je ervan bewust dat alles met elkaar in verbinding is en van de oneindigheid van het bestaan.

Oorsprong Mandala Gebruik

Oorspronkelijk werd de mandala door monniken gebruikt tijdens het mediteren. De magische cirkel zou helpen om een diepe staat van innerlijke rust te bereiken. In de oudheid werden deze oneindige cirkels met gekleurd zand gemaakt. De cirkel is niet altijd perfect rond, soms zelfs wat hoekig. Deze wordt vaak voorzien van symbolen, afbeeldingen en andere vormen. Soms zie je bloemen of oosterse tekens in de tekeningen terugkomen. Een ding blijft altijd hetzelfde: alles wordt gerangschikt rond het centrum. Naast de meditatieve functie zien we de mandala tegenwoordig vooral terugkomen als kunstvorm in huis. Denk hierbij aan houtsnijwerk aan de muur of op een standaard, kleed aan de muur of een mooi schilderij.

Bekijk al onze Mandala Wandkleden

Betekenis Mandala Kleuren

De mandala kleuren dragen hun eigen energie. Ze zouden daarom niet zomaar verschillende tinten hebben, maar een palet dat bij hun boodschap past:

 • Rood staat voor warmte, energie, levenskracht en strijdlust
 • Oranje toont optimisme, gevoel, vrolijkheid en creativiteit
 • Geel laat wijsheid, intelligentie, nieuwsgierigheid, eigenwaarde en logica zien
 • Groen staat voor natuur, hoop, liefde en harmonie
 • Blauw is de kleur van communicatie, waarheid, stabiliteit en betrouwbaarheid
 • Paars verbindt met spiritualiteit, intuïtie, wijsheid, ervaring, individualiteit en inzicht
 • Roze staat voor liefde geven, genezing en verzachting
 • Wit gaat om eenheid, verlichting, zuiverheid, reinheid, onschuld en harmonie
 • Zwart is de kleur van vernieuwing, het mysterieuze en de afsluiting
 • Goud staat voor de zon, een zacht hart, bewust leven en liefde voor de natuur
 • Zilver staat voor de maan, het onbewuste, de droom- en gevoelswereld
 • Bruin is de kleur voor concentratie, aarde en het met beide benen op de grond staan

Wat is Mandala Therapie?

Mandala’s maken heeft een therapeutische werking. Als je besluit zelf aan de slag te gaan met zo’n bijzondere tekening, is het belangrijk om je eerst te ontspannen. Zo kunnen je intuïtie en creativiteit goed naar boven komen en kun je kleuren kiezen vanuit je eigen energie. Mediteer dus even, stap op de yogamat of maak een lange wandeling in de natuur voordat je begint. Start bij een stip in het midden en laat de lagen naar buiten groeien. Neem hiervoor alle tijd die je nodig hebt. Zo geef je onbewust je mandala betekenis. Als je eenmaal bezig bent, zul je merken dat het je ontspannen maakt, haast als een soort therapie! Je concentratie, creativiteit en gemoedstoestand worden vanzelf gestimuleerd. Je hoeft niet eens creatief te zijn, je kunt voor het maken ook een mandala patroon of mandala sjabloon gebruiken. Wel moet je je durven overgeven aan het moment!

mandala tekening

Meer Symboliek bij Spiru

Nu je weet waar deze magische wielen vandaan komen en wat ze betekenen, ben je misschien ook nieuwsgierig geworden naar de betekenis van het ohm teken, de lotusbloem en de boeddha betekenis. Wat je ook wilt weten, je ontdekt het bij Spiru!

Laatste aanpassing op 09 maart, 2023 3:29 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *