Zenvolle Herfst Sale | Korting tot -70% | Shop nu >

 • Dé Winkel voor een Zenvol Leven
 • Gratis Verzending vanaf €40
 • Unieke Producten uit 49 Landen
Dé Winkel voor een Zenvol Leven
Gratis Verzending vanaf €40
Unieke Producten uit 49 Landen

Lotusbloem, Verdiep je in de Betekenis van dit Spirituele Juweel

Door Lisette 9 januari 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 4 minuten met dit artikel.
8722 x

De Lotusbloem duikt wereldwijd op als spiritueel symbool. Ontdek hier de bijzondere betekenis die in haar blaadjes verborgen zit!

De Lotusbloem is in verschillende culturen een teken van spirituele groei en ontwikkeling. Hier lees je wat dit plantje zo magisch maakt en welke tradities inspiratie halen uit haar prachtige power!

Dit Maakt de Lotus Spiritueel

De kleurrijke waterbloem is voor veel mensen heilig vanwege haar:

 • Groeiproces
 • Stralend Schone Bloemblaadjes
 • Bijzondere Bloeiwijze

lotusbloem sfeerlicht naturel goud

Het Groeiproces van De Lotusplant

De lotusflower groeit in plassen en vijvers op moerasachtige bodems. Haar wortels nestelen zich in de diepte en groeien vaak meerdere meters tot aan het oppervlak. Hier ontstaan vervolgens bladeren en een waterafstotende bloem die zich voeden met zonlicht en zuurstof. Onder andere boeddhisten, hindoeïsten en taoïsten vergelijken deze manier van groeien met spirituele ontwikkeling. De lotus beweegt zich namelijk uit de donkere bodem naar het licht toe, zoals onbewustheid in bewustzijn zou kunnen veranderen. Ook zou de bloem een belangrijke levensles laten zien, namelijk dat persoonlijke verlichting niet bereikbaar is zonder stevig geworteld te zijn op aarde.

Haar Stralend Schone Bloembladeren

Lotusbloemen hebben waterafstotende bladeren die ervoor zorgen dat er geen vocht of modder op de kelk blijft liggen. Vanwege dit zelfreinigende vermogen worden ze gezien als symbool van zuiverheid en bescherming. Hindoes zien deze bontgekleurde beauty’s bijvoorbeeld als talisman tegen ziekte en ongevallen. Boeddhisten beschouwen de Indische lotus als een belangrijk gelukssymbool, omdat ze volgens mythes de Boeddha heeft gebaard!

De Bloeiwijze van de Lotus

De lotus flower opent zich overdag en sluit ‘s avonds haar kelk. Volgens de oude Egyptenaren vereerde deze bloem het daglicht en zou de Zonnegod Ra uit haar hart zijn geboren. Lotussen inspireerden veel mensen daarom tot dankbaarheid voor de warmte van dit onmisbare hemellichaam. Bovendien bloeien ze het hele jaar door, zoals ook de zon dagelijks straalt!

edelsteen armband groene agaat lotusbloem

Betekenis Lotus en Symboliek Lotusbloem in Mantra’s en Meditatie

Beoefen je mindfulness of oosterse meditatie, dan kom je de heilige waterlelie waarschijnlijk regelmatig tegen. Zo heet de bekendste meditatiehouding padmasana, de hele of halve Lotus die doet denken aan een kleermakerszit. Bovendien is de meest gereciteerde mantra ter wereld waarschijnlijk Om Mani Padme Hum. Deze poëtische tekst betekent vrij vertaald ‘juweel in de lotusbloem’ en gaat voor veel mensen over de aanwezigheid van zuiverheid in jezelf.

Dit Symboliseert de Chakra Lotus

Yogi’s gaan uit van zeven (of meer) energiecentra in het lichaam, Chakra’s genoemd. Deze punten worden ook wel padma’s genoemd, Sanskriet voor lotusbloem. Elk van deze centra staat namelijk voor een levensgebied dat zich net als deze bijzondere bloem spiritueel kan ontwikkelen. Bij elk chakra zou ook een kleur horen, die je terugziet in verbeeldingen van de zeven lotussen:

 • 1e Wortelchakra, rode lotus met vier bladeren
 • 2e Sacraalchakra, oranje lotus met zes bladeren
 • 3e Zonnevlechtchakra, gele lotus met tien bladeren
 • 4e Hartchakra, groene of roze lotus met twaalf bladeren
 • 5e Keelchakra, blauwe lotus met zestien bladeren
 • 6e Voorhoofdchakra, indigo of paarse lotus met twee bladeren
 • 7e Kruinchakra, violette of witte lotus met duizend bladeren

Bekijk meer Lotus Sfeerlichten

lotusbloem sfeerlicht zwart goud

Betekenis Lotusbloem in Feng Shui

Ook in de Chinese interieurkunst Feng Shui heeft de lotusbloem betekenis gekregen. Lotussen verspreiden volgens deze 3.000 jaar oude filosofie namelijk geluk, schoonheid en harmonie in huis. Om de energiestroming of chi te bevorderen hangen Feng Shui fans bijvoorbeeld een kristallen Feng Shui Lotus voor het raam of branden ze wierook met haar bloemige geur om ruimtes te zuiveren.

Haal Feng Shui Producten in huis

Op welke manier laat jij je inspireren door de lotus betekenis?

Laatste aanpassing op 19 oktober, 2021 9:39 am

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1024548

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

Meld je aan & maak kans op een

waardebon t.w.v. € 50