• Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
  • Gratis Verzending vanaf €60
  • Dé Winkel voor een Zenvol Leven

SUMMER SALE! Ontdek 400+ items met kortingen tot 50% ☀️ >

Gratis affirmatiekaart bij elke bestelling 😍
Gratis Verzending vanaf €60
Dé Winkel voor een Zenvol Leven

Lotusbloem, Verdiep je in de Betekenis van dit Spirituele Juweel

Door Lisette 9 januari 2020
Lezen werkt meditatief, ontspan 6 minuten met dit artikel.
20451 x

De Lotusbloem duikt wereldwijd op als spiritueel symbool. Ontdek hier de bijzondere betekenis die in haar blaadjes verborgen zit!

Wist je dat de lotusbloem spiritueel gezien een bijzonder natuurverschijnsel is? De Lotusbloem is in verschillende culturen een teken van spirituele groei en ontwikkeling. Hier lees je wat dit plantje zo magisch maakt en welke tradities inspiratie halen uit haar prachtige power!

Betekenis Lotusbloem Boeddhisme

Dit spirituele symbool zie je vaak terug in het Boeddhisme en het Hindoeïsme. In deze culturen is de betekenis van lotus zuiverheid, puurheid, schoonheid, innerlijke groei en de verbinding met het universum.

Dit Maakt de Lotus Spiritueel

De kleurrijke waterbloem is voor veel mensen heilig vanwege haar:

  • Groeiproces
  • Stralend Schone Bloemblaadjes
  • Bijzondere Bloeiwijze

lotusbloem sfeerlicht naturel goud

Het Groeiproces van De Lotusplant

De lotusflower groeit in plassen en vijvers op moerasachtige bodems. Haar wortels nestelen zich in de diepte en groeien vaak meerdere meters tot aan het oppervlak. Hier ontstaan vervolgens bladeren en een waterafstotende bloem die zich voeden met zonlicht en zuurstof. Onder andere boeddhisten, hindoeïsten en taoïsten vergelijken deze manier van groeien met spirituele ontwikkeling. De lotus beweegt zich namelijk uit de donkere bodem naar het licht toe, zoals onbewustheid in bewustzijn zou kunnen veranderen. Ook zou de bloem een belangrijke levensles laten zien, namelijk dat persoonlijke verlichting niet bereikbaar is zonder stevig geworteld te zijn op aarde.

Haar Stralend Schone Bloembladeren

Lotusbloemen hebben waterafstotende bladeren die ervoor zorgen dat er geen vocht of modder op de kelk blijft liggen. Vanwege dit zelfreinigende vermogen worden ze gezien als symbool van zuiverheid en bescherming. Hindoes zien deze bontgekleurde beauty’s bijvoorbeeld als talisman tegen ziekte en ongevallen. Boeddhisten beschouwen de Indische lotus als een belangrijk gelukssymbool, omdat ze volgens mythes de Boeddha heeft gebaard!

De Bloeiwijze van de Lotus

De lotus flower opent zich overdag en sluit ‘s avonds haar kelk. Volgens de oude Egyptenaren vereerde deze bloem het daglicht en zou de Zonnegod Ra uit haar hart zijn geboren. Lotussen inspireerden veel mensen daarom tot dankbaarheid voor de warmte van dit onmisbare hemellichaam. Bovendien bloeien ze het hele jaar door, zoals ook de zon dagelijks straalt!

edelsteen armband groene agaat lotusbloem

Betekenis Lotus en Symboliek Lotusbloem in Mantra’s en Meditatie

Beoefen je mindfulness of oosterse meditatie, dan kom je de heilige waterlelie waarschijnlijk regelmatig tegen. Zo heet de bekendste meditatiehouding padmasana, de hele of halve Lotus die doet denken aan een kleermakerszit. Bovendien is de meest gereciteerde mantra ter wereld waarschijnlijk Om Mani Padme Hum. Deze poëtische tekst betekent vrij vertaald ‘juweel in de lotusbloem’ en gaat voor veel mensen over de aanwezigheid van zuiverheid in jezelf.

Dit Symboliseert de Chakra Lotus

Yogi’s gaan uit van zeven (of meer) energiecentra in het lichaam, Chakra’s genoemd. Deze punten worden ook wel padma’s genoemd, Sanskriet voor lotusbloem. Elk van deze centra staat namelijk voor een levensgebied dat zich net als deze bijzondere bloem spiritueel kan ontwikkelen. Bij elk chakra zou ook een kleur horen, die je terugziet in verbeeldingen van de zeven lotussen:

Bekijk meer Lotus Sfeerlichten

lotusbloem sfeerlicht zwart goud

Betekenis Lotusbloem Kleuren

Het lotus symbool komt voor in allerlei kleuren. Iedere kleur staat in verbinding met een andere betekenis. Hier vertellen we je over de:

  • Roze Lotusbloem
  • Witte Lotusbloem
  • Rode Lotusbloem
  • Paarse Lotusbloem
  • Blauwe Lotusbloem

Betekenis Roze Lotusbloem

Grote kans dat als je aan de lotusbloem denkt, je een roze bloem voor je ziet. De roze variant komt namelijk het vaakst voor. De roze lotus staat voor het contact met de ziel en de menselijke groei naar bewustzijn. De bloem staat symbool voor de weg vanuit een onbewust leven, vanwege de groei vanuit de donkere moerasgebieden. De stengel symboliseert het eigen levenspad. Wat daaruit groeit, een mooie roze lotus, is het bewustzijn en verlichting.

Betekenis Witte Lotusbloem

Ook de witte bloem zien we vaak terug. De kleur wit staat symbool voor puurheid, vrede en perfectie. Ondanks dat perfect niet bestaat en dus moeilijk te bereiken is, kun je hier wel naar streven. De witte lotus herinnert je aan het zelfgekozen doel waarnaar je mag streven!

Betekenis Rode Lotusbloem

De betekenis van de rode lotusbloem lijkt op die van een rode roos. De rode lotusbloem wordt geassocieerd met liefde en hartstocht. Het staat symbool voor het hart en alle emoties die daarbij komen kijken. Je kunt daarbij vooral denken aan positieve emoties als trouw, vriendschap en liefde, maar ook emotionele groei.

Bekijk onze Lotus Sieraden

Betekenis Paarse Lotusbloem

Je hebt vast weleens gehoord van het achtvoudige pad. Volgens het Boeddhisme kun je via acht paden de verlichting bereiken. De paarse lotus staat symbool voor deze acht paden. Je leest hier meer over in onze blog over het Boeddhisme symbool.

Betekenis Blauwe Lotusbloem

De blauwe lotusbloem is verbonden met de geest, wijsheid, kennis en leren. De vrucht of kern van deze bijzondere bloem verstopt zich altijd voor een deel onder de bloembladeren. Daarom wordt het ook wel in verband gebracht met de oneindigheid van spirituele groei. Sommige mensen geloven namelijk dat deze vorm van groeien nooit is afgelopen.

Boeddha met Lotusbloem Betekenis

Zoals je inmiddels weet, is een bekende betekenis van de Lotusbloem de groei naar verlichting en de leer van Boeddha. In het Boeddhisme wordt deze bloem vaak ook afgebeeld met de unalome, een spiraal of zigzaglijn waar een lotusbloem uit ontspruit. Deze symboliseert het pad der verlichting. Ook wordt in het Boeddhisme geloofd dat Boeddha uit en lotusbloem is geboren. Vandaar dat je Boeddha vaak met een lotusbloem ziet!

Betekenis Lotusbloem in Feng Shui

Ook in de Chinese interieurkunst Feng Shui heeft de lotusbloem betekenis gekregen. Lotussen verspreiden volgens deze 3.000 jaar oude filosofie namelijk geluk, schoonheid en harmonie in huis. Om de energiestroming of chi te bevorderen hangen Feng Shui fans bijvoorbeeld een kristallen Feng Shui Lotus voor het raam of branden ze wierook met haar bloemige geur om ruimtes te zuiveren.

Haal Feng Shui Producten in huis

Op welke manier laat jij je inspireren door de lotus betekenis?

Laatste aanpassing op 17 mei, 2023 3:23 pm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *